Hur man diagnostiserar klumpar i marsvin

Har din marsvin en klump på sin kropp? Om så är fallet kan den klumpen vara en av några saker: en abscess (en stor ficka av pus), ett lipom (tumör full av fettceller), en hudtumör eller en cyst (fluidfylld klump). Det är förmodligen inte svårt för dig att se klumpen, men bara din veterinär kommer att kunna bestämma vad som orsakade klumpen. När du märker en konstig klump på din marsvin, ta din marsvin till din veterinär för en diagnos.

Steg

Del 1 av 2:
Undersök din marsvin hemma
  1. Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 1
1. Leta efter abscesser på huvudet och nacken. Abscesser under huden är mycket vanliga i marsvin. De är kroppens försök att "stänga" en infektion och hålla den från att sprida sig. Abscesser kan bilda antingen efter en bit från en annan marsvin, eller om något grovt och skarpt (e.g., halm) går genom huden. De kan bilda var som helst på en marsvin kropp, men de vanligaste platserna är huvudet och nacken.
  • En abscess i nacken kan vara en svullnad i lymfkörteln i det området. Lymfkörtlar är små körtlar som hjälper kroppens kampinfektion.
  • En abscess kan känna sig fast eller mjuk.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 2
    2. Identifiera abscesser i din marsvinens mun och käke. Abscesser kan också bildas i munnen eller käften av en marsvin. Abscesser i dessa områden kan bli stora mycket snabbt. Din marsvin kan se bra ut på en dag, sedan ha en stor abscess nästa dag.
  • När du hanterar din marsvin, öppna försiktigt sin mun för att se abscessen. Om abscessen är i käken, kommer du att se en stor bump längs din marsvins käke.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 3
    3. Undersök din marsvin rygg för cyster. Marsvin kan få flera typer av cyster, med den vanligaste är en talgcykel. Sebaceous cystor innehåller olja från hudkörtlarna som producerar olja (sebaceous körtlar). Sebaceous cysts är typiskt belägna på en marsvinens rygg och nära rumpan, men kan också bildas på andra ställen. Även om de kan bli mycket stora är cystor vanligtvis om storleken på en ärt.
  • Cystor blir ett problem om de blir stora.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 4
    4. Kontrollera efter tumörer på svansen och bröstet. Tumörer kan också bilda klumpar. Till exempel kan en klump på din marsvins svans indikera en hudtumör som kallas trichofollikulom.En klump på bröstet kan indikera en annan typ av cancer som kallas lymfosarkom.
  • En kvinnlig marsvin kan utveckla en brösttumör, som du skulle se som en klump på magen.
  • Lipom är tumörer bestående av fettceller. Det finns inga specifika platser där du skulle leta efter ett lipom på din marsvin. Din marsvin kan ha flera lipomer på en gång.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 5
    5. Detektera en minskad aptit. Ibland kan en klump göra en marsvin, så illa att det inte vill äta. Till exempel, om din marsvin inte äter sina måltider och inte vill ha några läckra godis, kontrollera munnen för en abscess. Även om din marsvin vill äta, kan storleken på abscessen i munnen eller käften göra det svårt att tugga mat.
  • Ibland kommer en marsvin att sluta äta strax innan en abscessbrott (en abscess kan ibland brista på egen hand).
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 6
    6. Lukta din marsvin andan. När du håller din marsvin, ta en snabb sniff av andan. Om din marsvin har en mun abscess, kommer andan troligen att lukta ganska obehagligt. Den obehagliga lukten skulle bero på infektion. Tillsammans med dålig andedräkt kan du också märka drooling.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 7
    7. Observera förändringar i beteende. En abscess kan vara mycket obekväma för en marsvin. Om din marsvin squeals med smärta när du hämtar det, verkar det riktigt trött, eller inte vill leka med dig, det kan ha en abscess. Du kan också märka din marsvin kraftigt grooming av abscessområdet.
  • Del 2 av 2:
    Få en veterinärdiagnos
    1. Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 8
    1. Ta din marsvin till din veterinär. Om du ser en klump på din marsvin kropp, planera ett möte med din veterinär. Din veterinär kommer att utföra olika tester för att bestämma orsaken till klumpen. Fördröj inte att ta din marsvin till din veterinär, om klumpen är en abscess, kan den göra din marsvin väldigt sjuk genom att överväldigande din marsvinens naturliga försvar mot dåliga bakterier.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 9
    2. Förklara din marsvin historia. Under ditt möte, ge din veterinär så mycket information som du kan om din marsvin. Tala till exempel om din marsvins övergripande hälsa och när du först märkte klumpen. Dessutom, ge information om din marsvinens kost, levnadsmiljö, och om den har cagemates.
  • Din veterinär kommer att använda den information du tillhandahåller för att komma med en diagnos. Därför desto mer information du tillhandahåller desto bättre.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 10
    3. Låt din veterinär att undersöka din marsvin. En fysisk undersökning kommer att ge dina viktiga ledtrådar om vad som orsakade klumpen att bilda. Din veterinär kommer att väga din marsvin, se den över från huvudet till tå och lyssna på sitt hjärta och lungor. Din veterinär kommer att ägna särskild uppmärksamhet åt klumpen.
  • Bild med titeln Diagnose klumpar i marsvin Steg 12
    4. Låt din veterinär utföra ytterligare testning. Din veterinär kan vilja köra några extra tester för att bekräfta diagnosen av klumpen. En typ av test kallas Fine Needle Aspiration (FA), under vilken din veterinär kommer att använda en liten nål för att dra tillbaka ett fluidprov från klumpen. Din veterinär kommer att titta på denna vätska under mikroskopet för att detektera olika celltyper (e.g., Fettceller, vita blodkroppar). En annan typ av test är en biopsi, vilket skulle hjälpa din veterinär att diagnostisera en tumör.
  • Din veterinär skulle behöva lugna eller bedja din Guinea för Fna eller en biopsi.
  • Ett fluidprov från klumpen kan vara användbara för att identifiera bakterier. Testet för att identifiera bakterier kallas en "kultur.`
  • Tips

    Kontrollera din marsvin hud för klumpar en gång i veckan. Ju tidigare du ser klumparna, desto snabbare kan din veterinär diagnostisera och behandla klumparna.
  • Ju tidigare din veterinär kan diagnostisera klumpen, desto snabbare kan din marsvin börja ta emot behandling.
  • Mammary och hudtumörer i marsvin är vanligtvis godartade, vilket innebär att de inte kommer att sprida sig till andra delar av kroppen.
  • Ibland är en abscess ett yttre tecken på ett annat hälsotillstånd, som gemensamma problem.
  • Varningar

    Abscesser kan få så stora som golfbollar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande