Hur man diagnostiserar och behandlar ovariellt återstående syndrom i katter

Ovariellt återstående syndrom (ORS) kan inträffa när äggstocksvävnaden lämnas bakom från en tidigare äggstocksoperation. För att diagnostisera och behandla ORS, börja med att titta på tecken på att din kvinnliga katt går in i värme, som rastlöshet samt ökad tillgivenhet och vocalization. Gör ett möte med din veterinär för att gå över de kliniska och beteendemässiga symptomen. Om din katt diagnostiseras med OR, kan kirurgi vara det bästa alternativet.

Steg

Metod 1 av 3:
Erkänna tecken och symtom
  1. Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 1
1. Övervaka din katt noga efter operationen. Katter kan utveckla ors efter att ha gått igenom en ovariohysterektomi (Ohe) för att ta bort sina äggstockar. Detta inträffar när inte all den ovarievävnad tas ut som planerat. Efter en Ohe-operation, eller något annat kirurgiskt förfarande som involverar en kvinnlig kattens reproduktionsorgan, övervakar dem noggrant under återhämtningsperioden.
  • Titta på se om din katt uppvisar några beteendemässiga symptom som är förknippade med att gå i värme, till exempel höga vocalizations, rastlöshet eller visa ökad tillgivenhet.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 2
    2. Känna för alla förstoringar av körtel. Placera händerna under din katt och lokalisera sina bröstvårtor. Känna försiktigt runt dessa områden för att se om du märker någon utbuktande hud eller ovanligt fasta tillväxter. Detta kan vara ett tecken på att kattkörtlarna förstorar, ett tecken på avel som kan indikera ORS.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 3
    3. Notera eventuella avelsbeteenden. Titta på att köpa åtgärder där din katt positionerar sin kropp för att locka män för avel. Detta inkluderar att hålla sin svans upp och till sidan eller göra tråkiga rörelser med ryggben. Din katt kan också börja rulla eller crouch på ovanliga sätt.
  • Ökade vocalizations är ett annat tecken på avelspreparat, som kan peka mot ORS. Så, om din katt är yowling på alla timmar på natten, kanske du vill prata med din veterinär.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 4
    4. Titta på aggressiva beteendemässiga förändringar. Katter mitt i avelssäsongen, och de som lider av OR, kan börja agera våldsamt genom att skrapa eller bita till vårdgivare. De kan också visa mindre aggressiva beteenden, till exempel märkning eller klämmöbler. Huvudpunkten här är att titta på ovanliga förändringar i kattens handlingar och personlighet.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 5
    5. Observera någon ovanlig viktminskning. Förekomsten av resterande ovarievävnad kan orsaka att vissa katter sakta ner sina matvanor, vilket resulterar i plötslig viktminskning. Om din katt återhämtar sig från en operation och du har märkt en förändring i deras vikt, prata med din veterinär om hur man går framåt.
  • Var medveten om att viktminskningen och medföljande dålig näring kan också få din katt att förlora en del av sin päls.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 6
    6. Var medveten om att OR kan utvecklas långsamt. Det är möjligt för din katt att ta månader för att visa några tecken på ORS efter OHE-kirurgi. Därför är tålamod och vaksamhet nyckeln när man diagnostiserar ORS. I synnerhet kan katter som utvecklar tumörer i samband med OHE-procedurer ta upp till tio år innan de ses för ytterligare behandling.
  • Det tar i genomsnitt 17 månader för en katt med problematiska OHE-förfaranden för att visa tecken på ORS.
  • Metod 2 av 3:
    Diagnostisera ORS
    1. Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 7
    1. Prata med din veterinär. Så snart du märker att din katt inte känner sig 100%, ring ett samtal till din veterinär och få ett möte. Under besöket kommer din veterinär att fråga om din kattens senaste beteenden, och kan ta en titt på några anteckningar som är förknippade med de senaste operationerna. Var så ärlig som du kan och vara beredd på möjligheten att veterinären kan be att hålla din katt över natten för ytterligare testning.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 8
    2. Få ett vaginal cytologi test. Detta är ett sätt att berätta om din katt genomgår en värmescykling (eller estrus). Vet veterinären kommer att ta ett bomullspannprov från kattens vagina och sedan undersöka resultaten under ett mikroskop. Närvaron av speciella reproduktiva celler kommer att indikera närvaron av östrogen i kattens system, som ett resultat av äggstocksrester.
  • Var medveten om att de flesta veterinärer inte kommer att göra en ORS-diagnos på grundval av ett vaginalt cytologi-test ensam. Detta är vanligtvis bara ett av de första stegen i den diagnostiska processen.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 9
    3. Godkänna hormonell testning. Detta innebär din veterinärdragning blod och letar efter baslinjehormonnivåer. På en mer avancerad nivå kan din veterinär genomföra ett hormonstimuleringstest för att se hur kattens kropp svarar när hon får ett syntetiskt hormon. Ett blodprov som dras upp till en vecka senare kommer att indikera om ORS är en möjlighet.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter steg 10
    4. Tillåt för diagnostisk bildbehandling. De flesta veterinärer kan göra en ultraljud eller CT-skanning på deras kontor samma dag som ett besök. Dessa skanningar kan visa platsen för eventuell kvarvarande ovarievävnad, men de har några begränsningar. Om vävnaden är ganska liten, kan resultatet vara otillräckligt.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 11
    5. Gör utforskande kirurgi. Om din veterinär bestämmer att din katts medicinska historia och fysiska / kliniska tecken motsvarar en diagnos av OR, så kan de föreslå att man utför en undersökande kirurgi för att lokalisera eventuell kvarvarande vävnad. Dessa operationer har vissa risker, såsom infektion, så se till att du diskuterar proceduren och återhämtningen i detalj med din veterinär.
  • Exploratory kirurgi kan ha den bästa framgången när den utförs minst två veckor efter att din katt har fullbordat sin värmekryva.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 12
    6. Få en andra åsikt. Om din veterinär föreslår flera tester eller utforskande kirurgi kan det vara en bra idé att samråda med en annan veterinär också. Jämför vad dessa två yrkesverksamma säger om din katt diagnos och behandlingsalternativ. Välj veterinären som du tycker har de bästa oddsen att behandla din katt framgångsrikt.
  • Metod 3 av 3:
    Behandla ors
    1. Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 13
    1. Lämna kvarståen som är. Det är möjligt att din veterinär kommer att föreslå helt enkelt att observera utvecklingen av den återstående äggstocksvävnaden över tiden. Detta är ofta fallet om vävnaden verkar vara mycket liten och påverkar inte med kattens beteende eller hälsa. Om du väljer detta tillvägagångssätt, var noga med att schemalägga regelbundna kontrollbesök med din veterinär.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter steg 14
    2. Samtycke till operationen. Om platsen för den ovarievävnad är ganska specifik, kan ett riktat kirurgiskt tillvägagångssätt användas. Om vävnaden inte har lokaliserats är utforskningsoperation det enda verkliga invasiva alternativet. Var medveten om att en operation som måste navigera genom tidigare ärrvävnad kan vara mer komplicerad, så prata om alla fördelar och utmaningar i proceduren med din veterinär.
  • Var noga med att följa alla dina veterinärs pre- och post-op-instruktioner mycket noggrant. De kan till exempel begära att du inte matar din katt på operationen.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter steg 15
    3. Vänta på några vävnadsresultat. I vissa fall kan den ovarievävnad eller cellerna som omger det vara cancerös. För att utesluta det här, kommer din veterinär att ta ett vävnadsprov från operationen och skicka det för testning. Vänta tiden varierar mycket för dessa test, så prata med din veterinär om tidtabellen.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i kattsteg 16
    4. Låt din katt vila. Laparoskopisk ovariellt återstående borttagning är en stor operation, så förvänta dig att din katt är på en träningsbegränsning och smärtstillande medel i upp till två veckor. Håll din katt begränsad till ett begränsat område under denna period och försök att begränsa spänningsframkallande faktorer, till exempel extra hushållsbesökare.
  • Bild med titeln Diagnose och behandla ovariellt återstående syndrom i katter Steg 17
    5. Fyll i alla uppföljningsavtal. Din veterinär kommer sannolikt att ladda ner din katt dagen efter operationen. Då kommer de sannolikt att vilja se din katt för minst en post-op-möte, vanligtvis några veckor senare. Ett annat hormonellt test kan beställas vid denna tidpunkt, bara för att verifiera att nivåerna nu är korrekta.
  • Tips

    Försök att inte bli för frustrerad med din katt om de börjar yowl eller agera ut. Om de har ors, så kan de inte styra sitt beteende eftersom det är hormonellt drivet.

    Varningar

    Var noga med att få en tydlig lista från veterinären av alla kostnader som är förknippade med kattens behandling.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande