Hur man passar en sadel

En bra passande sadel är absolut nödvändigt för bekvämligheten hos både häst och ryttare. Det förbättrar hur din häst kommer att fungera, vilket gör dem mer villiga. I stället för att leta efter den snyggaste sadeln eller den billigaste affären, ta några minuter för att få en riktig sadelmätning och klä upp din häst i bästa tack för kroppen.

Steg

Del 1 av 2:
Montera sadeln till ryttaren
  1. Bild med titeln passar en sadel steg 1
1. Besluta om den typ av sadel du vill ha. Innan du överväger att köpa en sadel måste du fatta ett fast beslut om den specifika typen av ridning du hoppas göra. Det finns 2 allmänna kategorier av ridning: engelska och västerländska. Engelska sadlar kommer i traditionell engelska, jägare, dressyr och jumper sorter. Västra sadelalternativ inkluderar traditionell västerländsk, uthållighet, fatracing och roping-stilar.
  • Om du arbetar med en tränare, fråga dem om en rekommendation! De kan ge dig en bättre uppfattning om vilken typ av sadel du borde välja och hur mycket det ska kosta.
  • Bild med titeln passar en sadelsteg 2
    2. Ta din sätesmätning. Den ordlika delen av den sadel som du sitter i är känt som "sätet". Säten kommer i en mängd olika storlekar för de flera kroppstyperna har. För att mäta din säte, sitta i en stol med ryggen mot stolen och dina fötter på golvet. Använd ett mjukt mätband och mäta avståndet från din knäskål till veckan i höften.
  • Din sitslängd ska variera någonstans mellan 13 och 19 tum (33.0 till 48.3 cm) för en vuxen.
  • Du kan besöka en online-sätesomvandlare och ange i dina fysiska attribut (vikt, höjd mm.) för att få en omedelbar mätning istället för att mäta dig själv.
  • Bild med titeln passar en sadel steg 3
    3. Hitta din storlek i en engelsk sadel. Använd din sätesmätning för att bestämma sätesstorleken (och därför sadelstorleken) av en engelsk sadel. Mätningen / storleken motsvarar ungefär:
  • Ett ben / sitsmätning av 16.5 tum (41.9 cm) eller mindre är lika med en 15 tum (38 cm) sadel.
  • Ett ben / sitsmätning av 16.5 till 18.5 tum (41.9 till 47.0 cm) är lika med en 16 i (41 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning på 18.5 till 20 tum (47.0 till 50.8 cm) är lika med en 16.5 i (42 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning av 20 till 21.5 tum (50.8 till 54.6 cm) är lika med en 17 i (43 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning av 21.5 till 23 tum (54.6 till 58.4 cm) är lika med en 17.5 i (44 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning som är större än 23 tum (58.4 cm) passar en 18 till 19 i (46 till 48 cm) sadel.
  • Bild med titeln passar en sadel steg 4
    4. Bestäm din storlek i en västerländsk sadel. Mätningen av sätet är lite annorlunda för västerländska sadlar än det är för engelska sadlar. Den enklaste omvandlingen är att subtrahera två tum från storleken på din engelska sadel, och du kommer att vara kvar med storleken på din västra sadel. Använd följande diagram för att bestämma din västra sadelstorlek baserat på ditt ben / sitsmätning:
  • Ett ben / sitsmätning av 16.5 tum (41.9 cm) eller mindre är lika med 13 tum (33 cm) sadel.
  • Ett ben / sitsmätning av 16.5 till 18.5 tum (41.9 till 47.0 cm) är lika med en 14 i (36 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning på 18.5 till 20 tum (47.0 till 50.8 cm) är lika med 15 tum (38 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning av 20 till 21.5 tum (50.8 till 54.6 cm) är lika med en 15.5 i (39 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning av 21.5 till 23 tum (54.6 till 58.4 cm) är lika med en 16 i (41 cm) sadel.
  • Ett ben / sittmätning som är större än 23 tum (58.4 cm) passar en 17 till 18 tum (43 till 46 cm) sadel.
  • Bild med titeln passar en sadel steg 5
    5. Kontrollera en engelsk sadel för korrekt passform genom att placera 4 fingrar på Cantle. Att berätta om din engelska sadel passar dig, lägg den på en såghäst eller din häst och sitta i den som du skulle rida. Du borde kunna passa 4 fingrar på Cantle, den upphöjda delen av sadelns baksida, bakom sätet. Om du inte kan passa minst 4 fingrar, är sadeln för liten. Om du kan passa en hel hand eller mer platt mot kanten, är sadeln för stor.
  • Bild med titeln passar en sadel steg 6
    6. Använd dina fingrar för att kontrollera en västerländsk sadel för korrekt passform. Testa passformen av en västerländsk sadel genom att sitta på den som du skulle åka på en såghäst eller din häst. En väl passande sadel tillåter 3 till 4 fingrar att passa mellan gaffeln / svällningen och din lår. Om du kan passa mer än 4 fingrar, är sadeln för stor. Om du inte kan passa minst 3 fingrar, är sadeln för liten.
  • Bilden med titeln passar en sadelsteg 7
    7. Mät omrörningslängden med din armpit. Innan du bosätter dig på en sadel, var noga med att den erbjuder rätt stuvlängd för din kroppstyp. Även om olika stilar kräver olika omrörningslängder (hoppare använder korta omrörningar, till exempel), kan du få en ballparkidé om din stirruplängd genom att stå till sidan av sadeln och dra upp stupen upp till din armhål. När omrörningen passar i din armhåles ihåliga är den nära den längd du behöver när du kör.
  • Tänk på att du alltid kan köpa olika stirrups för en sadel som passar dig.
  • Del 2 av 2:
    Montera en sadel till din häst
    1. Bild med titeln passar en sadel steg 8
    1. Placera sadeln. Placera den potentiella sadeln på hästens rygg utan sadelkudde eller filt. Flytta det så att det är i det korrekta läget: sadelns framsida ska vila på de med att blockera axeln och baksidan ska gå inte längre än det sista revbenet. Flytta sadeln fram och tillbaka några gånger för att hitta den "söta platsen". Du kan också uppnå detta genom att rocka sadeln fram och tillbaka över hästens ryggrad för att säkerställa att det är välbalanserat.
  • Bild med titeln villkor gör en häst Steg 2
    2. Kontrollera gullet. Gullet är det långa tomma utrymmet som kör längdvis längs hästens ryggrad, och passar detta ordentligt är avgörande för att förhindra nervsmärta och ryggradsskador i din häst. En ordentlig passande sadel tillåter dig att se hela vägen genom gagget när de ses från baksidan. Du borde kunna passa 2 till 3 fingrar som staplas ovanpå de inuti gullet, strax under gaffeln / svällningen (västerländska) eller pommelen (engelska).
  • Om du inte kan passa minst 2 fingrar i gagget från framsidan är sadelträdet för litet för din häst och kommer att klämma fast sin ryggrad.
  • Om du kan passa mer än 3 fingrar i mullet från framsidan, är sadelträdet för stort och kommer att orsaka rockning och sadelår på din häst.
  • Bild med titeln passar en sadel steg 10
    3. Inspektera baren sluttning. Barerna är den del av sadeln som bildar gagget och håller sadeln på hästens rygg. Stängerna går längs ryggradens längd, och bör vara i kontakt med hela hästens baksida om sadeln passar. Om staplarna är för raka, kommer de bara att träffas med The Withers och Croup of the Hästens rygg, orsakar att störa. Om staplarna är för krökta, kommer de bara att röra på hästens centrum och orsaka att sadeln rockar mellan de flesta och croupen.
  • Bild med titeln passar en sadelsteg 11
    4. Se till att baren flare är synlig på framsidan av sadelträdet. Barerna flare utåt på framsidan och baksidan av sadeln för att förhindra chafing och gnugga under ridning. Om sadeln passar, ska sadelträdets framsida flamma ut något. Om sadeln är för liten, kommer det inte att bli någon barflare uppenbar och det blir mycket obekväma för din häst.
  • Bild med titeln passar en västerländsk sadelsteg 2
    5. Kontrollera barbredden. Vissa hästar är väldigt breda över ryggen, medan andra är mycket smala. Att berätta om sadeln passar din hästs ryggstorlek, se var barerna sitter. Om de vilar väldigt högt, nästan ovanpå ryggraden, är sadeln för smal. Om barerna glider ner väldigt långt förbi ryggraden är sadeln för bred.
  • Barbredden är nära besläktad med Gullet Clearance-en för-smal barbredd kommer att orsaka ett större gaggetutrymme medan en alltför bred barbredd kommer att orsaka lite för ingen gullet clearance.
  • Bilden med titeln passar en sadelsteg 13
    6. Testa omkretsen. När du får den kretter som skärs på din häst, borde du kunna passa fyra fingrar sida vid sida mellan girens framsida och hästens axlar. En illamående sadel kan orsaka att omkretsen faller framåt eller glider bakåt.
  • Bild med titeln passar en sadel steg 14
    7. Var uppmärksam på din hästs svar. Under hela sadelprovningen / passande processen, håll ett öga på din häst. Om sadeln inte är rätt storlek eller obekväm, kommer din häst att visa den i sitt kroppsspråk.
  • 8. Be en professionell att mäta din häst för bästa passform. Många sadelföretag använder proffs som kommer till din plats och gör en passande.Ring eller maila det företag du överväger att köpa från för att se om de erbjuder denna tjänst. Ett annat bra alternativ är att fråga dig vet om de skulle vara villiga att göra en passande. Veterinärer är kunniga om anatomi och välkvalificerad för att passa din häst för en sadel.
  • Varningar

    Fortsätt med försiktighet när du lägger på en sadel. Hästar gillar ibland inte det, och kan skada dig eller andra föremål eller människor runt dig.

    Saker du behöver

    • Ett urval av sadlar - smala, medelstora och breda
    • måttband
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande