Hur man rengör en sadel

Sadlarna blir ofta smutsiga efter ridsessioner, oavsett hur svårt du arbetar för att hålla dem rena. Lyckligtvis, svett, damm och smutsuppbyggnad kan alla tas bort från din sadel med lätthet. Hur du rengör din sadel beror på det material som din sadel är gjord av. Läder sadlar kommer att kräva sadel tvål, olja och en finish, medan syntetiska sadlar kan komma med på tvål ensam. Suede sadles behöver bara borstas och bör hållas torr när det är möjligt. Frekventa rengöringar kan se till att din sadel är frisk så länge du planerar att rida!

Steg

Metod 1 av 3:
Rengöra en lädersadel
  1. Bild med titeln Rengör en sadel steg 1
1. Torka din sadel nere före och efter varje tur. Du kan förhindra behovet av tunga rengöringar genom att torka din sadel med en ren, torr trasa före och efter ridsessioner. Ta din tyg och gnugga den över varje sektion av din sadel, forma den i handen för att passa runt omrörningarna, sätet, huvudet och mindre delar. En enkel torkning kommer att säkerställa att svett, smuts och regn inte bygger i fibrerna i din sadel.
  • Du kan ta ytterligare förebyggande åtgärder för att hålla din sadel ren genom att lagra den i ett torrt, tempererat rum inomhus.
  • Bild med titeln Rengör en sadelsteg 2
    2. Fyll en hink med glycerin sadel tvål och varmt vatten. Glycerin Saddle tvål kommer i bar, tårta eller flytande form. Du kan köpa den online, eller i en specialbutik. Följ de specifika anvisningarna på ditt varumärke av Saddle Soap för att bestämma hur mycket vatten du behöver för att blanda tvålen med. Generellt sett kan du använda en blandning som är 1 del sadelvål och 4 delar vatten.
  • Använd inte vanlig diskmedel, eftersom återstoden kan skada fibrer. Du kan välja att använda en unscented oljepål om du vill, men sadelbeaps är utformade speciellt för sadelskinn.
  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 3
    3. Använd en svamp och styvborste för att skrubba din sadel. Ta din svamp och suga det i hinken innan du vrider det för att ta bort överskottsvattnet. Börja skrubba din sadel i hårda, cirkulära rörelser. Täcka varje yta på sadeln innan du byter till en styvborste borste. Borsta i hårda fram och tillbaka rörelser tills du har skurat varje del av din sadel.
  • Glöm inte att vända din sadel över för att rengöra undersidan också.
  • Dricks: Undvik att använda en styvborstborste om du bara försöker absorbera svett. Den styva borstade borsten är bra för att ta bort smuts och smuts, men kommer inte att göra mycket för svettrester.

  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 4
    4. Använd en tandborste för fina detaljer och svårt att nå områden. Med din sadel fortfarande tvål och våt, ta en ren tandborste och använd fram och tillbaka slag för att gräva under cantle, sätesjockey och bandhållare. Borsta längs alla band och handtag. Använd din tandborste för att rengöra inuti eventuella snidade detaljer eller inlägg.
  • Bild med titeln Rengör en sadelsteg 5
    5. Torka din sadel med en ren, torr handduk. Få en torr handduk och sprida den över din sadel. Använd båda händerna för att gnugga varje soapig del av din sadel och ta bort eventuellt överskott av vatten. Det kan ta flera handdukar om din sadel är större.
  • Se till att du gräver handduken under sätesjockey och alla andra dolda ytor. Ta din sadel ifrån varandra om du tror att det kommer att göra rengöring enklare.
  • Använd en mikrofiberduk för särskilt känsliga detaljer eller tunna bitar av läder.
  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 6
    6. Låt din sadel lufttorka innan du skickar den. Tvätta en lädersadel avlägsnar aktivt de naturliga oljorna som skyddar läder och håller det friskt. Det betyder att du måste olja och skicka ditt läder efter att ha tvättat det. Köp en sadelolja på nätet eller i en specialbutik innan du tvättar din sadel. Låt din sadel luft torka efter tvätt och torka den. Även om det inte ser ut, vill du inte låsa något vatten eller fukt i det porösa läder.
  • Bild med titeln Rengör en sadelsteg 7
    7. Applicera lite konditionering olja med en pensel. Fyll en hink eller färgbricka med din olja och doppa din pensel i den. Borsta ditt läder i horisontella fram och tillbaka stroke över alla delar av din sadel. Du kommer att se oljan suga in i sadelns hud. Låt det lufttorka i 15-30 minuter.
  • Om du sällan rider i varma eller våta förhållanden är ren Neatsfoot Oil det bästa alternativet för att avsluta din sadel. Neatsfoot olja är gjord av ben av nötkreatur, och gör ett utmärkt jobb med naturligt skyddande läder. Du bör skicka din lädersadel minst en gång i månaden.
  • Få en blandad olja om du rider i heta, fuktiga förhållanden.
  • Du kan använda olivolja om du inte har tillgång till en specialiserad olja, men det kommer inte att tränga in och skydda läder såväl som en blandad eller neatsfootolja.
  • Undvik att köpa förening eller blandad olja med petroleum i den.
  • Dricks: Beroende på hur länge det har varit sedan den senaste oljan, kan du behöva tillämpa flera lager. Du kan berätta om din sadel behöver ett extra lager av olja om det suger oljan upp omedelbart efter att du tillämpar den. Om du inte kan se någon olja på toppen när du borstar den, behöver det förmodligen en andra kappa.

  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 8
    8. Applicera lite finish för hand och gnugga den i. Sadelfärg täta skyddsoljan i läderens fibrer och se till att det inte gnuggar på dina byxor när du rider. Finishes appliceras generellt för hand, även om ditt speciella varumärke kan kräva en pensel eller svamp, så kolla etiketten innan du håller din hand i kapseln. För att tillämpa din finish, skopa ut en handfull lack eller balsam och gnugga den försiktigt ovanpå din sadel med handflatan. Gnugga det med att använda cirkulära rörelser och hålla fingrarna spridda. Täcka varje del av läder och låt det lufttorka.
  • Lacker och balsam är båda finish. Lacker tenderar att torka snabbare, medan balsam tenderar att vara tjockare och lättare att arbeta med.
  • Få en klar eller färgad läderfinish baserat på dina önskemål, och leta efter ett varumärke som är vattentätt genom att läsa etiketten. Köp en finish online eller på en lokal utomhusvaruhandel.
  • Metod 2 av 3:
    Skrubba en syntetisk sadel
    1. Bild med titeln Rengör en sadel steg 9
    1. Rengör din sadel med sadeltvål och en svamp. Du kan använda samma slags sadelvål som lädersaddlarna behöver rengöra en syntetisk sadel. Följ anvisningarna på ditt specifika märke av Saddle Soap för att avgöra om du behöver blanda det med vatten eller inte.
    • Glycerin Saddle tvål kommer i bar, tårta och flytande form. Du kan köpa den online, eller i en specialbutik.
    • Medan det inte rekommenderas för lädersadlar, kan du komma undan med att använda unscented diskmedel istället för en sadel-tvål för att rengöra en syntetisk sadel. Det är inte bra för din sadel på lång sikt, men du kan använda den om du inte har tillgång till något annat.
  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 10
    2. Använd en svamp för att skrubba sadeln i cirkulära rörelser. Fyll en hink med din sadel tvål och varmt vatten efter behov. Blöt din svamp i sadelvålen och vrida det i din hink. Skrubba varje del av din sadel i mjuka, cirkulära rörelser. Täcka varje sektion av din sadel minst två gånger.
  • Använd en tandborste för att komma under alla svåråtta områden.
  • Bild med titeln Rengör en sadelsteg 11
    3. Slang din sadel ner med kallt vatten. Syntetiskt läder kan bli vått utan att skada eller förstöra det. Slang din sadel ner eller fyll en hink med kallt vatten och häll det över din sadel för att få tvålen ut. Använd en liberal mängd vatten för att skölja din sadel tills du inte ser någon tvål synligt bubblande på ytan av din sadel.
  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 12
    4. Torka din sadel med rena, torra handdukar. Använd en torr handduk för att skrubba sadeln torr, med hjälp av fasta, cirkulära slag. Fortsätt använda en handduk tills den har blivit helt mättad med vatten. När en handduk är helt blött, byt ut den för en torr och fortsätt torka din sadel.

    Varning: Du behöver inte slutföra syntetiskt läder. Faktum är att det kan skada ditt läder beroende på märket på din sadel.

  • Metod 3 av 3:
    Underhålla mocka sadlar
    1. Bild med titeln Rengör en sadel steg 13
    1. Använd en torrstiff-borstad plast eller mässingsborste. Suede tenderar att bli slitna när tvål eller vatten introduceras i materialet, vilket innebär att du behöver en hårdare borste för att extrahera smuts och damm. Välj en ren, stark styvborste borste.

    Dricks: Du kan använda konserverad luft för att blåsa initialskikt av damm ut ur dina mockafibrer om du vill. Detta kan göra borstning lättare för dig beroende på tjockleken på din suedes fibrer.

  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 14
    2. Flick smuts och damm av din sadel i snabba slag. Håll borsten ordentligt i din dominerande hand och använd snabba fram och tillbaka streck för att börja borsta din sadel. Borsta varje sektion som du vill rengöra 5-10 gånger innan du flyttar till en annan del av sadeln. Bläddra borsten bort från dig för att undvika att få rester i dina ögon när du slår ut det.
  • Du kan sitta ner och stärka sadeln i din nondominerande hand om du inte har ett stabilt bord eller sadelstativ för att borsta den på.
  • Bild med titeln Rengör en sadel steg 15
    3. Använd en torr trasa för att torka din mocka ner. Håll tyget i din dominerande hand och gnid i cirkulära rörelser över hela din sadel. Kontrollera din tyg halvvägs genom rengöringsprocessen för att se om den har blivit missfärgad alls. Om den har, vänd handduken och använd den motsatta sidan för resten av rengöringen.
  • Torka din sadel igen med en annan trasa. Fortsätt den här processen tills din tyg inte längre blir smutsig när du torkar med den.
  • Undvik att konditionera din Suede Saddle. Suede bryter vanligtvis ner om du tillämpar en finish. Använd inte oljor, balsam eller lacker till din mocka, eftersom du riskerar att permanent skada din sadel.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Saker du behöver

    Rengöra en lädersadel

    • Torr trasa
    • Sadeltvål
    • Svamp eller styvborste borste
    • Tandborste
    • Torka handdukar
    • Neatsfoot olja eller blandning av olja
    • Pensel
    • Läderbehandlare
    • Tandborste

    Skrubba en syntetisk sadel

    • Sadeltvål
    • Hink
    • Svamp
    • Tandborste
    • Slang
    • Torka handdukar

    Underhålla mocka sadlar

    • Styvbristled borste
    • Torka handdukar
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande