Hur man hanterar en hjärnskakning

En hjärnskakning är en mild traumatisk hjärnskada (TBI) som orsakar skador på hjärnan på en nivå som är så liten, du kan inte se den med medicinsk bildbehandling. Men hjärnskakningar kan ändra hur du känner och hur din hjärna fungerar - inklusive minne, samordning, balans, koncentration och stimulans känslighet. Hjärnskakningar kan bero på ett slag mot huvudet och är vanliga sportskador, men också förekommer från att skakas ungefär eller få whiplash, till exempel från en bilolycka. De flesta hjärnskakningssymptom är tillfälliga och löser sig med tiden, men vilar, tar det långsamt och att undvika ytterligare skador hjälper dig att återhämta sig snabbare och mer fullständigt.

Steg

Del 1 av 3:
Svara omedelbart på huvudskadorna
  1. Bild med titeln Cure Illamea Steg 18
1. Stoppa din aktivitet och återvänd inte till samma dag. Vissa symtom på hjärnskakning kan inträffa omedelbart efter din skada, såsom att förlora medvetandet ("blacking out"), illamående, huvudvärk eller en känsla av tryck i huvudet, yrsel, förvirring och ringande i öronen. Men ibland mår du bra omedelbart efter en skada, och symtomen börjar inte förrän timmar eller till och med dagar senare. Om du slår på huvudet, faller eller burkar ditt huvud eller nacke som med whiplash, stoppa omedelbart vad du gör och återvänder inte till aktivitet den dagen.
  • Försök inte gå eller stå omedelbart efter din skada, om du inte är i omedelbar fysisk fara. Vila sitter eller ligger tills du vet att du kan flytta utan att känna dig sjuk.
  • Idrottare, vanligtvis hockey och fotbollsspelare, måste vara medicinskt utvärderade innan de återgår till spel.
  • Bild med titeln känner igen varningsskyltarna på självmordssteg 27
    2
    Ring för medicinsk hjälp omedelbart Om du är oförmögna. Om du känner dig svag på ena sidan av din kropp, är kräkningar kontinuerligt, är förvirrad eller ängslig, har nacksmärta, eller är mycket dåsig, kräver omedelbar sjukvård. Svåra symtom som dessa kan indikera en mer allvarlig hjärnskada.
  • Någon kan behöva ringa till hjälp för dig om du inte kan.
  • Om du har nacke eller huvudvärk, gör det INTE Flytta tills hjälp kommer. Skador som orsakar hjärnskakningar kan också leda till spinalskador, vilket kan orsaka permanent skada.
  • Bild med titeln känner igen varningsskyltarna på självmordssteg 29
    3. Söka akutvård om du börjar känna dig värre.Även om du hade minimal obehag omedelbart efter din skada, borde du få medicinsk hjälp omedelbart om dina symtom förvärras under de närmaste timmarna eller dagarna. Du kan ha en huvudvärk som blir värre och sämre, börjar känna klumpig eller börja snubbla, få gradvis yrde eller känner sig förvirrad eller har problem med tal.
  • Bild med titeln Cure Illamea Steg 9
    4. Få hjälp direkt om du har ett beslag. Om du inte hade epilepsi före din skada och har frekventa anfall, kan ha ett anfall efter att ha fått en hjärnskakning att indikera ett allvarligt problem. Vänta inte med att få läkarvård. Post-traumatiska anfall är de som uppstår en vecka efter hjärnskadorna.Post-traumatiska anfall är vanliga hos dem som lider av en allvarlig traumatisk hjärnskada, särskilt de som har en intrakraniell blödning.
  • Bild med titeln Cure Illamea Steg 10
    5. Gå till sjukhuset om dina elever är olika storlekar. I allmänhet bör dina elever (de svarta centra i dina ögon) vara samma storlek. Om en elev blir större än den andra, kan den indikera ett neurologiskt tillstånd. Gå till din läkare direkt.
  • Bild med titeln Deal med svimning steg 13
    6. Se en läkare inom två dagar efter din skada, oavsett vad. Även om du inte förlorade medvetandet eller upplev omedelbara symtom, se din läkare efter någon huvudskada. De kommer att kunna utvärdera dig för andra skador som kan ha inträffat, bedöma svårighetsgraden av dina symtom och ge dig ytterligare behandlingsråd. De kan hänvisa till en CT-skanning eller en MR, så att de kan utesluta andra hjärnskador.
  • Ta med en vän eller älskade en med dig till mötet för att ta anteckningar och hjälpa dig senare. Du kan ha problem med att koncentrera och behöver påminnelser.
  • Ibland kan din läkare hänvisa dig till andra specialister, som en neurolog om du har svåra symtom eller problem med nerverna, eller en kiropraktor eller fysioterapeut för att hjälpa till med smärta från din bilolycka, till exempel.
  • Bild med titeln Få ett barn för att sluta suga fingrarna Steg 3
    7. Titta på tecken på hjärnskakning hos barn. Unga barn kan också få hjärnskakningar, men kan ofta inte berätta hur de känner. Om du tror att ett barn har lidit en hjärnskakning, har de granskats av en sjukvårdspersonal. Om ett barn får någon skada som kan orsaka skador på huvudet, titta på beteendeförändringar och problem med balans och samordning. Barn med hjärnskakning kan:
  • Verkar dazed, alltför trött eller listlöst.
  • Var irriterad, cranky, eller mycket tårful.
  • Förlora intresse för leksaker och normala aktiviteter.
  • Visas utanför balans eller ostadigt när du går eller står.
  • Upplev förändringar i sömn och matvanor.
  • Bild med titeln Få ett barn för att sluta suga fingrarna Steg 9
    8. Förhindra att barn återvänder för att spela direkt. Innan du återvänder för att spela, bör återvunna barns idrottare slutföra en helkurs av icke-kontakt, det borde innehålla utmaningar att gradvis öka intensiteten.
  • Del 2 av 3:
    Hantera dina första symptom
    1. Bild med titeln Deal med svimning steg 6
    1. Ha en vårdgivare med dig i 24 timmar. För de första 24 timmarna efter din skada är det viktigt att få någon att stanna hos dig för att se till att dina symtom inte blir värre. Din vårdgivare ska vara någon som kände dig före skadan så att de är bekanta med din baslinje personlighet och tänkande mönster. Om dina symtom förvärras, ska din vårdgivare ta dig till sjukhuset eller kräva akut medicinsk hjälp.
    • Medan du sover under de första 24 timmarna, ska din vårdgivare väcka dig varje 1-2 timmar för att kolla på dina symtom. Du borde kunna vakna normalt. De kan fråga dig vad ditt namn är, vilken stat du bor i, eller vilken dag i veckan är det för att du inte blir förvirrad. Neurologiska kontroller var 2: e timme är viktigt under behandling och vård.
  • Bild med titeln fokus på studier Steg 17
    2. Sova så mycket som du vill. Trots populär tro är det okej att sova när du har en hjärnskakning. Du kommer sannolikt att behöva mer sömn än vanligt som din hjärna återhämtar sig. Sova är ett bra sätt att vila din hjärna strax efter din skada såväl som under de närmaste veckorna, så fortsätt att lura hela dagen om du behöver.
  • Bild med titeln Förbered en kraft av advokat Steg 2
    3. Lägg åt sidan två veckor för att vila. Om möjligt, ta ledig tid på jobbet eller skolan eller hitta barnomsorg så att du kan vila i upp till två veckor. Vila är verkligen den enda medicinen för en hjärnskakning, och ju mer du kan vila efter din skada desto snabbare kommer du ta igen sig. Enlist familj, vänner eller anställd hjälp för att underlätta din börda i flera veckor.
  • Bild med titeln Deal med att vara ensam Steg 8
    4. Minimera ljus, buller och rörelse. Du kan vara mycket känslig för ljud och ljus efter en hjärnskakning, och kommer sannolikt att vara mer bekväm att hålla sig än att flytta runt. Din hjärna behöver vila för att läka, och det här inkluderar vila från stimulans. Ligga i ett tyst rum med stängda persienner eller en handduk över dina ögon så mycket du kan.
  • Försök inte läsa, Text eller titta på TV för att klara tiden. Detta stimulerar din hjärna. Sann hjärnstöd kräver lugn, tyst, stillhet och minimal hjärnaktivering.
  • Undvik aktiviteter som ökar din hjärtfrekvens, som snabbvandrings- eller lyftvikter.
  • Bild med titeln Massage bort ett huvudvärk Steg 19
    5. Förbered dig för något obehag. Oavsett vad du gör kan du ha symtom efter hjärnskakning som börjar några dagar efter din skada och varar upp till 2-3 veckor. Vissa människor upplever symptom efter hjärnskakning. Symtom kan innefatta yrsel, huvudvärk och svårigheter att koncentrera sig. Vissa människor utvecklar också känslomässiga symptom som depression, som kan vara i flera veckor till månader.
  • När en hjärnskakning har upprätthållits kan du inte förhindra ytterligare symtom. Vila så mycket du kan. Vara tålmodig och vet att det här är en vanlig del av processen.
  • Huvudvärk får inte utvecklas till veckor eller månader efter huvudskada.
  • Bild med titeln Sova när du inte är trött Steg 22
    6. Använd självberoende tekniker. Detta kan vara en obekväm och utmanande tid. För att fokusera på din återhämtning, försök hålla din stress till ett minimum. Meditera dagligen och försök mindfulness övningar. Do djupandning tekniker. Ge dig en handmassage. Gör oavsett lugnande, icke ansträngande aktiviteter du tycker om.
  • Bild med titeln Få föreskriven Xanax steg 14
    7. Ta acetaminofen för smärta, inte aspirin eller ibuprofen. Om du har huvudvärk är det okej att ta produkter som Tylenol som använder ingrediens acetaminophen. Detta kan lindra något obehag.Men ta inte advil, motrin eller något som innehåller ibuprofen eller aspirin - det kan öka risken för blödning i din hjärna.
  • Bild med titeln massage bort ett huvudvärk Steg 26
    8. Skada inte huvudet igen medan du fortfarande har hjärnskakningssymptom. Om du har några kvarvarande symptom på hjärnskakning, gör du inte något som kan orsaka ytterligare hjärnskada. Undvik att cykla, spela sport, gå på rullkusten - allt som kan skada eller jostle din hjärna. Andra slags syndrom orsakas när du får en annan hjärnskakning före den första lävarna, och det kan orsaka snabb och potentiellt dödlig svullnad i din hjärna. Termen "andra slagsyndrom" används när det är diffus hjärnsvullnad efter en andra påverkan mot huvudet.
  • Bild med titeln Övervinna Boredom Steg 12
    9. Var försiktig när du kör. Din svarstid och förmåga att fokusera kan försämras efter en hjärnskakning, vilket kan göra körning farligt. Undvik att köra tills dina symtom förbättras. Tala med din läkare om dina symtom och om det är säkert för dig att köra, cykla, eller använd tung utrustning.
  • Del 3 av 3:
    Hantera långsiktig återhämtning
    1. Bilden med titeln Få föreskriven Xanax Steg 4
    1. Återgå till mental aktivitet gradvis. Efter din första tid för fullständig vila, återvänd till jobbet, skolan och andra mentala aktiviteter långsamt. Börja med halvdagar och prata med arbetsgivare eller lärare om att ha en lättare arbetsbelastning i flera veckor när du är lätt tillbaka till mentalt arbete.
    • Din läkare kommer sannolikt att vara villig att skriva en anteckning för att du begär det här om de tror att du behöver det.
  • Bild med titeln övning efter hjärtinfarkt Steg 10
    2. Gå tillbaka till fysisk aktivitet långsamt, när du är symptomfri. Starta inte om några fysiska aktiviteter eller till och med allt som väcker din hjärtfrekvens tills du är fri från hjärnskakningssymptom och har kontrollerats av din läkare. Återvänd sedan till att spela din sport, cykla eller träna långsamt och gradvis.
  • Det är inte ovanligt att känna symptom återvända när du börjar vara fysisk. Låt din kropp vara din guide när du ökar din aktivitetsnivå. Om du börjar känna dig sjuk, sluta din aktivitet för dagen och vila. Du kommer gradvis att bygga din utstämning.
  • Många idrottsgrupper har ett returkussionshinder för att lätta dig tillbaka till din sport säkert. Om inte, låt inte någon övertyga dig om att du är bra. Fråga din läkare eller en sportterapeut för riktlinjer och ta ansvar för din hälsa.
  • Enligt det amerikanska medicinska samhället för idrottsmedicin och den amerikanska akademin för neurologi har oro för återkommande hjärnskakningar lett till allvarliga konsekvenser som andra slags syndrom och demens, vilket har lett till utveckling av en serie riktlinjer som behandlar hjärnskakning svårighetsgrad och Återgå till spel för idrottare.
  • Bild med titeln startar en ny dag Steg 16
    3. Använd listor, anteckningar och hjälp av andra tills ditt tänkande förbättras.Det kan vara frustrerande att försöka återvända till ditt dagliga liv medan du har svårt att koncentrera sig, komma ihåg och tänka. Dessa problem kommer att förbättras, men under tiden hjälper du dig själv genom att göra listor över saker du måste komma ihåg eller skriva anteckningar som idéer förekommer. Fokusera på en uppgift i taget.
  • Konsultera med kära du litar på innan du gör några viktiga beslut medan din hjärna återhämtar sig.
  • Bild med titeln Få mer testosteron Steg 17
    4. Undvik alkohol. Dricka alkohol eller använda några droger som inte är ordinerade till dig kan försena din återhämtning. Drick inte alkohol tills din läkare säger att det är säkert att göra det.
  • Bild med titeln Tala om din bästa vän Du är deprimerad Steg 3
    5. Tänk på om du behöver göra livsstilsförändringar. Efter att ha haft en tidigare hjärnskakning är en riskfaktor för att få en annan hjärnskakning, och tyvärr är effekterna av hjärnskakningar kumulativa över din livstid. Det betyder att varje efterföljande hjärnskakning är lättare att få, och har svårare symtom än den sista. Lider av flera hjärnskakningar kan till och med orsaka permanenta problem efter många år. Om du har haft en hjärnskakning, överväga vilka aktiviteter som är säkra för att du ska göra.
  • Du kan behöva avstå från kontaktsport som fotboll, rugby, hockey och Roller Derby, där hjärnskakningar är vanliga.
  • Vissa människor finner att de inte längre kan gå på rullkusten eller hantera det höga buller av konserter utan att känna sig sjuk.
  • Bild med titeln Bli av med ett fettbröst (för killar) Steg 15
    6. Skydda dig mot ytterligare hjärnskakningar till bästa möjliga förmåga. Använd alltid en hjälm och skyddsutrustning när du spelar sport eller cyklar eller motorcykel. Fäst din säkerhetsbälte när du är i ett fordon. Kontrollera ditt hem för att säkerställa att det inte finns något du kan resa över, som en lös matta.
  • Bild med titeln Vänd ditt liv efter depression Steg 9
    7. Söka en supportgrupp. Vissa människor upplever symtom på hjärnskakning för mycket längre än andra, även månader eller år. Om du måste ge upp aktiviteter som du älskar, avstå från att träna som du en gång gjorde eller kämpar för att vara lika psykiskt aktiv som före din skada, kan du känna dig avskräckt, isolerad eller deprimerad. Hitta en lokal supportgrupp eller gå med i ett online-samhälle för att bygga solidaritet med andra som upplever liknande kamp.
  • Om du känner dig djupt deprimerad, ängslig, eller har tankar om självskada, sök professionell vård.
  • Varningar

    Ta Acetaminophen endast som föreskrivet och diskutera dess användning med din läkare, eftersom det har varit känt att orsaka leverproblem.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande