Hur man tvistar identitetsstöld

Om din ekonomiska eller personliga information stulits eller användes utan ditt tillstånd, kan du vara ett offer för identitetsstöld. Vid det första tecknet på identitetsstöld, som en misstänkt transaktion på ditt kreditkort är det viktigt att agera så snabbt som möjligt för att tviste identitetsstöld innan mer skada är gjort. Dispening Identity Stöld innebär vanligtvis att rapportera till flera olika företag och myndigheter.

Steg

Del 1 av 5:
Stängning eller frysande berörda konton
  1. Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 1
1. Ring dina bank- och kreditkortsföretag. Banker och kreditkortsföretag har vanligtvis en dedikerad fraud-hotline, eller du kan helt enkelt ringa kundservicen på baksidan av ditt kort.
  • Berätta för representanten att du är offer för identitetsstöld och be om att få dina konton stängda eller frysta. Om det finns några misstänkta eller bedrägliga transaktioner på ditt konto kan du också bestrida dem.
  • Gör det här samtalet så snart som möjligt efter att du upptäckt att du har varit ett offer för identitetsstöld - vänta inte bara och se om några obehöriga avgifter görs. Om du rapporterar identitetsstöld före obehöriga transaktioner, kommer du inte vara ansvarig för eventuella bedrägliga avgifter.
  • Om du rapporterar identitetsstöld inom två dagar efter lärandet om stöld, kan du bara hållas ansvarig för $ 50 i avgifter. Om du väntar mer än två dagar kan du dock vara ansvarig för upp till $ 500 i obehöriga avgifter, och federal lag begränsar inte ditt ansvar om du väntar mer än 60 kalenderdagar.
  • Debetkort har olika regler. Om någon gör obehöriga debiter med ditt kortnummer - inte kortet själv - du är inte ansvarig för någon av dessa avgifter, förutsatt att du rapporterade stölden till banken inom 60 dagar efter det att du fått det månatliga kontot uttalande som avgifterna först uppträdde.
  • Du kan behöva ringa igen när du har rapporterat identitetsstöld till myndigheter, eller skicka en kopia av rapporten till din bank. Representanten kommer att berätta om det är nödvändigt.
  • Ta detaljerade anteckningar om dina konversationer med varje företagsrepresentant, inklusive datum och tid för samtalet och namnet på den person som du talade. Be dem att skicka dig en skriftlig bekräftelse på de åtgärder de tar för att skydda dina konton.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 2
    2. Ändra dina lösenord och stift. Om du inte hade stängt av dina konton, se till att du har ändrat några koder som behövs för att komma åt kontona.
  • Beroende på hur din information komprometterades, kanske du också vill ändra ditt inloggningsnamn eller e-post. Om du tror att ditt e-postkonto komprometterades, satt upp en ny och använd den adressen för eventuella meddelanden angående identitetsstöld.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 3
    3. Övervaka dina kontoutlåtanden. Om du ser några misstänkta transaktioner på ditt konto borde du rapportera dem omedelbart.
  • FTC har provbrev tillgängliga på https: // identitetsstöld.gov / provbokstäver Att du kan kopiera och använda som mallar för att skicka skriftligt meddelande om bedrägliga transaktioner. Håll dessa mallar praktiska så att du kan svara snabbt på tvisttransaktioner relaterade till identitetsstöld.
  • Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 4
    4. Få en kopia av din kreditrapport. Om du ser några konstiga konton eller annan aktivitet på din kreditrapport, borde du ta bort det omedelbart.
  • Du har rätt till en gratis kreditrapport varje år, som du kan beställa genom att besöka AnialcreditReport.com. Den här webbplatsen är den enda webbplatsen som godkänts av regeringen för att beställa din kostnadsfria årliga kreditrapport.
  • Om det har funnits konton i ditt namn, ring bank- eller kreditkortsleverantören på det nummer som anges på kreditrapporten och informera den representant som du har blivit offer för identitetsstöld. Har kontot stängt.
  • Del 2 av 5:
    Aktivera en bedrägeri
    1. Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 5
    1. Kontakta en av de tre kreditbyråerna. Om du har en kreditbyrå placera en bedrägeribekämpning på din rapport, måste den meddela de andra två att göra detsamma.
    • Det finns ingen kostnad för att ha en bedrägeribekämpning som läggs på din rapport. Kreditbyrån du ringer kan erbjuda att underteckna dig för sina bedrägeribekämpningstjänster för en månadsavgift, men att prenumerera på en av dessa tjänster är inte nödvändigt att placera en bedrägeribekämpning.
    • Du kan begära placering av bedrägeribekämpning genom att besöka ett av kreditbyråns webbplatser eller genom att ringa 1-800-680-7289 för TransUnion, 1-888-397-3742 för Experian, eller 1-888-766-0008 för Equifax.
    • Bedrägerivarningar påverkar inte ditt kreditpoäng. I huvudsak krävs att en bedrägeribekämpning på din kreditrapport kräver att fordringsägare vidtar ytterligare åtgärder för att verifiera din identitet innan du ökar en kreditgräns eller öppnar nya konton i ditt namn.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 6
    2. Ge den nödvändiga informationen att ha en första varning placerad. Du måste lämna information som ditt namn, adress och personnummer för att få en bedrägeribekämpning.
  • Den ursprungliga bedrägerivaran kommer att vara kvar på din kreditrapport i 90 dagar. Om du fortfarande är bekymrad efter den inledande perioden har det slutat, kan du begära en förlängd varning placeras på din rapport. Den förlängda varningen kommer att vara i sju år om du inte begär att den tas bort.
  • Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 7
    3. Håll dina poster uppdaterade. Håll skriftlig dokumentation av alla som du talar på någon av kreditbyråerna och se till att du har bekräftat bedrägeribekämpningen skriftligen.
  • När du får skriftlig bekräftelse på bedrägeribekämpningen från var och en av de tre kreditbyråerna, kommer det att innehålla instruktioner om hur man får en gratis kreditrapport. Beställa det omedelbart, eftersom det kan ta lite tid att bearbeta. Eftersom inte alla företag rapporterar till alla tre kreditbyråer, kan du ha information om en kreditrapport som inte är närvarande på de andra.
  • Skriv ner detaljer om alla konton, transaktioner eller information som du inte känner igen. Om du lämnar den här informationen i din polisrapport och det klagomål du lämnar med Federal Trade Commission, kan den hjälpa utredare att spåra skyldige.
  • Du kanske vill ställa in en specifik fil eller mapp för att hantera alla dokument och anteckningar som du har relaterat till identitetsstöld. Du kan organisera den här filen efter datum eller med konto, beroende på vilket som fungerar bättre för dig.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 8
    4. Ange din identitetsstöldrapport för att få en förlängd varning. I slutet av den 90-dagars första perioden kan du få bedrägeribekämpningen förlängd till sju år.
  • När du har lämnat in en polisrapport och ett klagomål med FTC kan du använda dessa två dokument för att få din första varning utökad. Gör en anteckning på din kalender för utgångsdatumet för den 90-dagars första varning så att du kan bestämma vid den tiden om du vill förlänga den.
  • Del 3 av 5:
    Arkivering av ett klagomål med FTC
    1. Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 9
    1. Gå till FTC: s klagomålsassistentwebbplats. Du måste lämna in ett identitetsstöldklagande med Federal Trade Commission för att visa andra myndigheter och företag som bevis på att din identitet stulits.
    • Du kan också ringa 1-877-438-4338 för att skicka ditt klagomål. Ta anteckningar på telefonsamtalet och se till att representanten mailar dig en kopia av ditt färdiga klagomål.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 10
    2. Klicka på "identitetsstöld" kategori. Innan du börjar onlineformuläret måste du välja rätt kategori och underkategori för ditt klagomål.
  • När du väljer identitetsstöldkategorin måste du nästa välj en underkategori för ditt klagomål. FTC ger alternativ att skicka in en identitetsstöldrapport om någon faktiskt har använt din identitet för att öppna konton eller göra bedrägliga avgifter, om de försökte använda din identitet, eller om din information exponerades i en dataöverträdelse. Du kan också lämna in en identitetsstöldrapport om din plånbok eller handväska är förlorad eller stulen.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 11
    3. Ange information om din identitetsstöld. Du kan lista de typer av konton som missbrukades eller öppnades i ditt namn samt uppgifter om vad som hände och om möjliga misstänkta.
  • Var noggrann och inkludera så många fakta och detaljer som möjligt. Ju mer information du inkluderar, desto mer sannolikt är det att utredare kommer att kunna spåra en misstänkt.
  • Medan du inte är skyldig att tillhandahålla din egen kontaktinformation, gör det möjligt för FTC eller andra brottsbekämpande organ att komma i kontakt med dig om det finns utveckling i ditt fall.
  • Bild med titeln Tvisteridentitetsstöld Steg 12
    4. Granska och skicka in ditt klagomål. När du har angett din information har du möjlighet att granska ditt klagomål som helhet innan du skickar in det.
  • Se till att all information du har angett är fullständig och korrekt innan du skickar in din rapport.
  • FTC kommer att göra ditt klagomål tillgängligt i en databas som används av federala, statliga och lokala brottsbekämpande organ som undersöker och åtalar identitetsstöld.
  • Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 13
    5. Skriv ut en kopia för dina poster. Du bör ha en fysisk kopia av ditt klagomål både för dina egna filer och att presentera för företag eller myndigheter när du bestrider alla transaktioner som berodde på identitetsstöld.
  • Se till att du skriver ut en kopia av din affidavit såväl som att spara den på din dator om du behöver ytterligare kopior. Du kommer inte att kunna komma åt ditt klagomål igen efter att du lämnat sidan. Om du behöver uppdatera ditt klagomål kan du göra det genom att ringa 1-877-438-4338.
  • Del 4 av 5:
    Arkivering av en polisrapport
    1. Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 14
    1. Samla information om händelsen och för att bevisa din identitet. Du bör ta med ett statligt utfärdat foto-ID tillsammans med annan dokumentation som ett födelsecertifikat eller socialt säkerhetskort.
    • Ta en kopia av FTC Identity Theft Affidavit som produceras som ett resultat av ditt klagomål. Du bör också medföra ett bevis på din adress, t.ex. ett leasingavtal eller hypotekslån, eller en räkningsräkning.
    • Ta med kopior av eventuella bevis som du har av identitetsstöld, inklusive eventuella kontouppgifter eller uttalanden, din kreditrapport och alla anteckningar du gjorde.
    • FTC har publicerat ett memo till lokal brottsbekämpning som beskriver vikten av en identitetsstöldrapport. Om du förväntar dig att polisen kommer att vara resistent eller motvillig att lämna in din rapport, kanske du vill skriva ut en kopia av detta memo för att ta med dig. Du kan ladda ner en kopia på http: // konsument.FTC.Gov / Sites / Standard / Filer / Artiklar / PDF / PDF-0088-FTC-Memo-Law-Enforcement.pdf.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 15
    2. Gå till din lokala polisområde. Vanligtvis måste du rapportera identitetsstöld i person, snarare än via telefon.
  • Presentera dig själv och förklara att du har varit offer för identitetsstöld och vill lämna in en rapport. Var beredd att visa tjänstemän som visar din identitet och ge så många detaljer som möjligt om stöld av din identitet.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 16
    3. Få kopior av polisrapporten. Din polisrapport kombinerad med en kopia av ditt FTC-klagomål kan användas för att rapportera din identitetsstöld till andra företag och myndigheter.
  • När du har en fullständig identitetsstöldrapport har du rätt att få en sjuårig förlängd bedrägeri, efter att din första 90-dagars varning löper ut. Den fullständiga identitetsstöldrapporten ger dig också rätten att få gratis kopior av din kreditrapport, tvistiva bedrägliga finansiella transaktioner eller information och stoppa skuldsamlare från att bedriva bedrägliga skulder.
  • Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 17
    4. Uppföljning efter behov. Om du förvärvar ytterligare information som kan vara till hjälp för polisen, kan du få din rapport uppdaterad.
  • Om en översyn av din kreditrapport visar att ett nytt namn eller en adress rapporterades för dig, kan den informationen hjälpa polisen att identifiera en misstänkt.
  • Del 5 av 5:
    Ta bort bedrägliga transaktioner eller information
    1. Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 18
    1. Granska din kreditrapport regelbundet. Din identitetsstöldrapport ger dig tillgång till ytterligare gratis kreditrapporter utöver den fria rapporten du garanteras varje år under federal lag.
    • Dessutom kanske du vill anmäla dig till en övervakningstjänst så att du kan se din kreditrapport och få varningar om ny aktivitet. Du kan betala en prenumerationsavgift för en sådan tjänst, eller använd en gratis tjänst som kreditkarma eller mint för att övervaka dina konton.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 19
    2. Kontakta kreditbyrån för att bestrida bedräglig information. Du måste skriva ut bedrägliga transaktioner skriftligen och ge en kopia av din identitetsstöldrapport.
  • Meddela kreditbyrån för eventuella bedrägliga uppgifter om din rapport så snart som möjligt. Kreditbyrån måste informera borgenären, och skulden kan inte säljas till en skuldsamlare om den rapporteras som bedräglig verksamhet som är kopplad till din identitetsstöld.
  • Federal Fair Credit Reporting Act kräver fordringsägare och rapporteringsbyråer för att korrigera felaktig information i din rapport om din skriftliga förfrågan. FTC har ett provbevis brev du kan använda som en guide som är tillgänglig på http: // konsument.FTC.GOV / Artiklar / 0384-Prov-Letter-Disputing-Fel-Din-Kreditrapport.
  • När du har rapporterat en felaktig eller bedräglig inträde har kreditbyrån 30 dagar att undersöka din tvist och agera därmed för att ta bort posten.
  • Var noga med att begära skriftligt bevis på alla åtgärder som vidtagits för att ta bort bedräglig information från din kreditrapport. På din förfrågan kan kreditbyrån också skicka meddelandet om korrigering till något företag som har begärt din kreditrapport.
  • Du kan också behöva kontakta borgenären eller skuldsamlaren som gav den felaktiga informationen till kreditbyrån för att bestrida inträdet och begäran att de slutar rapportera det. Fortsätt att övervaka din kreditrapport för att se till att eventuella bedrägliga konton eller poster som du har tagit bort Stanna av din rapport.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 20
    3. Svara på några meddelanden. Om du får några misstänkta eller okända meddelanden från banker eller skuldsamlare, ring det medföljande telefonnumret omedelbart och berätta för den representant du är ett offer för identitetsstöld.
  • Du har skrivet till skriftlig information från en skuldsamlare som berättar den ursprungliga borgenären och hur mycket pengar är skyldig. Om du får ett meddelande från en skuldsamlare, skicka ett brev som begär denna information.
  • Om du skickar en kreditor eller skuldsamlare en kopia av din identitetsstöldrapport (din FTC Affidavit och din polisrapport), kan de inte fortsätta att kontakta dig eller försöka samla skulden från dig. De måste också sluta rapportera information om det bedrägliga kontot eller verksamheten till kreditrapporteringsbyråer.
  • Om du har ett konto stängt, få representanten för att skicka en skriftlig bekräftelse på åtgärden och fortsätt att övervaka din kreditrapport för att se till att kontot inte visas igen.
  • Bild med titeln Tvisteridentitet Stöld Steg 21
    4. Övervaka alla aktiva konton. Det kan finnas några konton som du inte kunde stänga eller frysa eftersom du hade ett kontinuerligt behov av dem.
  • I de flesta fall kommer bank- eller kreditkortsföretaget att utfärda ett nytt kredit- eller betalkort och kan ändra kontonummeret för eventuella kontroll- eller sparkonto som komprometterades.
  • Om du har online-åtkomst till ditt konto, granska transaktionerna dagligen och jämföra dem med dina egna kvitton och poster. Om du märker några obehöriga transaktioner, rapportera dem omedelbart.
  • Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 22
    5. Överväg att lägga till en kreditfrys. Till skillnad från en bedrägeri, håller en kreditfrysning någon från att få tillgång till din kreditrapport.
  • Din förmåga att få en kreditfrysning bestäms av stat, inte federal, lag. Beroende på var du bor kan du behöva betala en liten avgift för att starta en kreditfrys.
  • Om du vill sätta en kreditfrysning på dina rapporter måste du kontakta var och en av de tre kreditbyråerna individuellt. För att begära en kreditfrys, kan du kontakta TransUnion genom att ringa 1-888-909-8872, Experian genom att ringa 1-888-397-3742, och Equifax genom att ringa 1-800-349-9960.
  • Även om varje stat har vissa undantag, i allmänhet betyder det inte en kreditfrys att du inte kan komma åt din egen rapport, och kommer inte att hålla företag som du har ett existerande förhållande från att få tillgång till din rapport.
  • Bild med titeln Dispute Identity Stöld Steg 23
    6. Håll dina egna uppgifter uppdaterade. Se till att du har skrivit bekräftelse på någon verksamhet som görs på dina vägnar av kreditbyråer, banker eller fordringsägare och håller dessa dokument organiserade och på ett säkert ställe.
  • Om du talar med kundtjänstrepresentanter via telefonen, notera datum och tid på telefonsamtalet, numret du ringde (eller mottog) och namnet på den person som du talade.
  • Du kan behöva visa dessa dokument eller hänvisa till dem igen om ytterligare aktivitet visas relaterad till det kontot eller transaktionen vid ett senare tillfälle.
  • Tips

    Beroende på din situation kan du behöva kontakta andra myndigheter. Till exempel, om ditt personnummer användes, måste du rapportera det till ditt närmaste socialförsäkringsbyrå.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande