Hur man hittar den tredje vinkeln på en triangel

Att hitta den tredje vinkeln på en triangel när du känner till mätningarna av de andra två vinklarna är lätt. Allt du behöver göra är att subtrahera de andra vinkelmätningarna från 180 ° för att få mätningen av den tredje vinkeln. Det finns dock några andra sätt att hitta mätningen av den tredje vinkeln på en triangel, beroende på det problem du arbetar med. Om du vill veta hur man hittar den elusiva tredje vinkeln på en triangel, se steg 1 för att komma igång.

Steg

Metod 1 av 3:
Med de andra två vinklarna
  1. Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel steg 1
1. Lägg upp de två kända vinkelmätningarna. Allt du behöver veta är att alla vinklarna i en triangel alltid Lägg till upp till 180 °. Detta är sant 100% av tiden. Så, om du känner till två av de tre mätningarna av triangeln, saknar du bara en bit av pusslet. Det första du kan göra är att lägga upp vinkelmätningarna du vet. I det här exemplet är de två vinkelmätningarna du vet 80 ° och 65 °. Lägg till dem (80 ° + 65 °) för att få 145 °.
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel Steg 2
    2. Subtrahera detta nummer från 180 °. Vinklarna i en triangel lägger upp till 180 °. Därför, den återstående vinkeln måste Gör summan upp vinklarna upp till 180 °. I detta exempel, 180 ° - 145 ° = 35 °.
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel Steg 3
    3. Skriv ner ditt svar. Du vet nu att den tredje vinkeln mäter 35 °. Om du tvivlar på dig, kontrollera bara ditt arbete. De tre vinklarna bör lägga till upp till 180 ° för triangeln att existera. 80 ° + 65 ° + 35 ° = 180 °. Du är alla färdiga.
  • Metod 2 av 3:
    Med hjälp av variabler
    1. Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel steg 4
    1. Skriv ner problemet. Ibland, istället att ha turen att känna till mätningarna av två av vinklarna i en triangel, får du bara några variabler eller några variabler och en vinkelmätning. Låt oss säga att du arbetar med det här problemet: Hitta mätningarna av vinkeln "x" av triangeln vars mätningar är "x," "2x," och 24. Först skriv bara det.
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel steg 5
    2. Lägg upp alla mätningar. Det är samma princip som du skulle följa om du visste mätningarna av de två vinklarna. Lägger bara upp mätningarna av vinklarna, kombinerar variablerna. Så, x + 2x + 24 ° = 3x + 24 °.
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel Steg 6
    3. Subtrahera mätningarna från 180 °. Nu, subtrahera dessa mätningar från 180 ° för att komma närmare att lösa problemet. Se till att du ställer in ekvationen lika med 0. Här är hur det skulle se ut:
  • 180 ° - (3x + 24 °) = 0
  • 180 ° - 3x - 24 ° = 0
  • 156 ° - 3x = 0
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel Steg 7
    4. Lösa för x. Nu, bara lägg variablerna på ena sidan av ekvationen och siffrorna på andra sidan. Du får 156 ° = 3x. Dela nu båda sidor av ekvationen med 3 för att få x = 52 °. Detta innebär att mätningen av triangelns tredje vinkel är 52 °. Den andra vinkeln, 2X, är 2 x 52 ° eller 104 °.
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel Steg 8
    5. Kontrollera ditt arbete. Om du vill se till att det här är en giltig triangel, lägg bara till de tre vinkelmätningarna för att se till att de lägger till 180 °. Det är 52 ° + 104 ° + 24 ° = 180 °. Du är alla färdiga.
  • Metod 3 av 3:
    Använda andra metoder
    1. Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel Steg 9
    1. Hitta den tredje vinkeln på en isosceles triangel. Isosceles trianglar har två lika sidor och två lika vinklar. De lika stora sidorna är markerade med ett hash-märke på var och en av dem, vilket indikerar att vinklarna över från varje sida är lika. Om du vet vinkelmätningen av en lika vinkel av en isosceles triangel, känner du mätningen av den andra lika vinkeln. Så här hittar du det:
    • Om en av lika vinklarna är 40 °, vet du att den andra vinkeln också är 40 °. Du kan hitta den tredje sidan, om det behövs, genom att subtrahera 40 ° + 40 ° (som är 80 °) från 180 °. 180 ° - 80 ° = 100 °, vilket är mätningen av den återstående vinkeln.
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel steg 10
    2. Hitta den tredje vinkeln på en liksidig triangel. En liksidig triangel har alla lika sidor och alla lika vinklar. Det kommer typiskt att markeras av två hash-märken i mitten av var och en av dess sidor. Detta innebär att vinkelmätningen av någon vinkel i en liksidig triangel är 60 °. Kontrollera ditt arbete. 60 ° + 60 ° + 60 ° = 180 °.
  • Bild med titeln Hitta den tredje vinkeln på en triangel Steg 11
    3. Hitta den tredje vinkeln på en rätt triangel. Låt oss säga att du vet att du har en rätt triangel, med en av de andra vinklarna som är 30 °. Om det är en rätt triangel, vet du att en av vinklarna mäter exakt 90 °. Samma principer gäller. Allt du behöver göra är att lägga upp mätningarna av de sidor du känner (30 ° + 90 ° = 120 °) och subtraherar det numret från 180 °. Så 180 ° - 120 ° = 60 °. Mätningen av den tredje vinkeln är 60 °.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Varningar

    Gör ett misstag med tillägg och subtraktion kommer resultera i ett felaktigt svar. Det är alltid en bra idé att kontrollera, även om det inte verkar vara fel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande