Hur man ritar en liksidig triangel

En liksidig triangel har tre sidor av lika längd, förbunden med tre vinklar av lika bredd. Det kan vara utmanande att dra en perfekt liksidig triangel för hand. Du kan dock använda ett cirkulärt objekt för att markera vinklarna. Se till att du använder en linjal för att få linjerna raka! Fortsätt läsa för att lära dig hur man ritar en.

Steg

Metod 1 av 3:
Med hjälp av en kompass
  1. Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 1
1. Rita en rak linje. Lägg din linjal på papperet och spåra en penna längs den raka kanten. Detta linjesegment kommer att bilda ena sidan av din liksidiga triangel, vilket innebär att du måste rita två rader av exakt samma längd, var och en når mot en punkt i en 60 ° vinkel från den första raden. Se till att du har gott om utrymme för att rita alla tre sidor!
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 2
    2. Spänna segmentet med din kompass. Skjut en penna i din kompass och se till att det är skarpt! Lägg punkten på din kompass i ena änden av segmentet och sätt penna på den andra.
  • Bild med titeln Rita en liksidig triangel Steg 3
    3. Spåra en kvart cirkelbåge. Justera inte kompassens punkt och ändra inte uppsättningen "bredd" av verktyget från kompasspunkten till pennapunkten. Sväng penna på kompassen i en kvart-cirkel upp och bort från linjesegmentet.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 4
    4. Byt kompass runt. Utan att ändra bredden på kompassspridningen, flytta punkten på kompassen till den andra änden.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 5
    5. Rita en andra båge. Sväng försiktigt pennan i kompassen så att den nya bågen korsar över den första bågen som du drog.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 6
    6. Markera den punkt där de två bågarna korsar. Detta är toppen (the "topp" punkt) av din triangel. Det ska ligga på det exakta centrumet av det linje segmentet som du har dragit. Du kan nu rita två raka linjer som leder till denna punkt: en från varje ände av "botten" linjesegmentet.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 7
    7. Avsluta triangeln. Använd en linjal för att rita två fler raka linjesegment: de återstående sidorna av triangeln. Anslut varje ände av det ursprungliga linjesegmentet till den punkt där bågarna korsar. Se till att linjerna är raka. För att avsluta jobbet, radera de bågar som du drog så att endast triangeln kvarstår!
  • Överväga att spåra denna triangel på en annan sida. På det här sättet kan du börja färskt med en ren form.
  • Om du behöver en större eller mindre triangel, upprepa processen men justera längden på det ursprungliga linjesegmentet. Ju längre sidorna, desto större är triangeln!
  • Metod 2 av 3:
    Använd ett objekt med en cirkulär bas

    Om du inte har tillgång till en kompass eller en protractor kan du använda ett objekt med en cirkulär bas för att spåra en båge istället. Denna metod är i huvudsak densamma som att använda en kompass, men du måste vara smart om det!

    1. Bild med titeln Rita en liksidig triangel Steg 8
    1. Välj ditt cirkulära objekt. Använd nästan vilket cylindriskt objekt med en cirkulär bas, som en flaska eller en soppburk. Försök använda en cirkulär rulle av tejp eller en CD. Om du ska ersätta bågen för det här objektet för bågen i en kompassspårare, måste du välja ett objekt med rätt storlek. I denna metod kommer varje sida av den liksidiga triangeln att vara så lång som radien (halva diametern) av det cirkulära objektet.
    • Om du använder en CD som ditt objekt: Föreställ dig en liksidig triangel som passar in i den övre högra kvadranten på en CD.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangel Steg 9
    2. Rita den första sidan. Det borde vara exakt så länge som det cirkulära objektets radie - avståndet halvvägs över. Se till att det är helt rakt!
  • Om du har en linjal: Mäta bara objektets diameter och dra en linje som är halv så länge.
  • Om du inte har en linjal: Placera det cirkulära objektet på ett pappersark, sedan försiktigt spåra omkretsen med din penna. Ta bort objektet, och du borde ha en perfekt cirkel. Använd en rak kant för att rita en linje över den exakta mitten av cirkeln: den punkt som är helt lika långt från vilken punkt som helst kring cirkelns omkrets.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangel steg 10
    3. Använd det cirkulära objektet för att spåra en båge. Placera objektet över linjesegmentet, med kanten av cirkeln som vilar i ena änden av linjen. För noggrannhet, se till att linjen klyver genom cirkelns exakta centrum. Använd din penna för att spåra en båge: ungefär en fjärdedel av vägen runt cirkelns omkrets.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 11
    4. Spåra en annan båge. Nu, skift det cirkulära objektet så att kanten berör den andra änden av linjesegmentet. Se till att linjesegmentet löper genom cirkelns exakta centrum. Rita ett annat kvartbåg som passerar den första bågen vid en punkt direkt ovanför linjesegmentet. Denna punkt är toppen av din triangel.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 12
    5. Slutför triangeln. Rita de återstående sidorna av triangeln: Två fler raka linjer kommer att ansluta apexen med de två öppna ändarna av linjesegmentet. Nu borde du ha en perfekt liksidig triangel!
  • Metod 3 av 3:
    Med en protractor
    1. Bild med titeln Rita ett liksidigt triangel steg 13
    1. Rita den första sidan. Använd en linjal eller den raka kanten av din protractor för att spåra ett rakt linjesegment av lämplig längd. Detta linjesegment blir den första sidan av din triangel, och var och en av de andra sidorna kommer att vara lika länge - så se till att det är rätt storlek!
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 14
    2
    Använd en protractor Att mäta en 60 ° vinkel i ena änden.
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 15
    3. Spåra den andra sidan. Mäta ett nytt linjesegment som är lika med längden till den första. Starta det i ena änden av det ursprungliga linjesegmentet, där du mätt 60 ° vinkeln. Börja från vertexen (punkten) i vinkeln och spåra den raka kanten av protractorn tills du når nästa "punkt."
  • Bild med titeln Rita ett liksidigt triangelsteg 16
    4. Avsluta triangeln. Använd den raka kanten av din protractor för att spåra den sista sidan av triangeln. Anslut punkten i slutet av det andra linjesegmentet till den ouppkopplade änden av det första linjesegmentet. Du borde nu ha en liksidig triangel.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Använd en kompass som har ett lås för att säkerställa att du inte oavsiktligt ändrar kompassens spridning.
  • Gör inte kompasslinjerna mörka - du vill att de ska vara tunna så att du enkelt kan radera dem senare.
  • Kompassmetoden är vanligtvis mer exakt eftersom den inte är beroende av rätt mätning av vinklar.
  • Varningar

    Markera inte ytan under papperet.

    Saker du behöver

    • Ett par kompasser (den typ som används för matematiska konstruktioner, inte den nord / sydtypen)
    • Något att sätta under kompassen så att punkten inte glider
    • En linjal
    • En penna (försök att inte använda mekaniska pennor, de kanske inte passar in i pennahållaren på kompassen). Se till att det är skarpt, inte trubbigt.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande