Hur man utför en paneldiskussion

En paneldiskussion är en offentlig utbyte av idéer, ger experter och publikmissbruk chansen att diskutera ett visst ämne. Paneldiskussioner används ofta för att dyka in i politik, problem som påverkar samhällen och akademiska ämnen. Börja organisera flera veckor i förväg om möjligt, så du kan rekrytera deltagare och organisera evenemanget.

Steg

Del 1 av 3:
Sätta en panel tillsammans
  1. Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 1
1. Välj ett ämne. Helst bör diskussionsämnet vara viktigt för tillräckligt med människor som du kan involvera personer med betydligt olika intressen eller bakgrunder. Undvik dock fällan att göra ett ämne så generellt eller vag att diskussionen blir ofokuserad.
  • Om du har svårt att balansera dessa mål, kom ihåg att ämnet inte behöver vara splittrande. Vissa paneler skapas för att erbjuda råd eller information, och dessa har inte alltid konkurrerande synpunkter på displayen.
  • Bildbetatled utför en paneldiskussion Steg 2
    2. Rekrytera varierade deltagare. En panel på tre till fem personer skapar vanligtvis den mest intressanta diskussionen. Leta efter välinformerade personer från en mängd bakgrund. Till exempel, en medlem av allmänheten som är involverad i frågan, någon med erfarenhet av att arbeta med frågan i ett företag eller ideell och en akademiker som har studerat frågan. Skapa en panel med variation i ålder, kön och etnicitet, eftersom en persons personliga bakgrund kan ha en betydande inverkan på hans perspektiv.
  • Inbjudande minst fyra personer kan vara säkraste, om någon avbryter i sista minuten.
  • Bjud in dessa människor flera veckor i förväg åtminstone, för att tillåta dem tillräcklig tid att förbereda, och att ge dig själv att hitta alternativ om en av dem gör det.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 3
    3. Bjud in en moderator. Välj en extra person som inte deltar i paneldiskussionen, för att fungera som moderator. Helst bör hon redan ha erfarenhet av moderande paneler. Välj någon som förstår ämnet tillräckligt bra för att följa diskussionen, och vem är skicklig i sociala situationer. Moderatorns huvudsyfte är att hålla paneldeltagarna fokuserade på publiken, håller diskussionen smidigt och hjälper till med paneldeltagarna när de stallar.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 4
    4. Planera den fysiska inställningen. Enskilda stolar kommer att göra deltagarna närmare publiken än ett solidt bord, uppmuntrande deltagande av publik. Arrangera sätena i en liten cirkel, fortfarande för det mesta vända mot publiken, kan hjälpa paneldeltagarna att diskutera ämnet med varandra. Inkludera små tabeller eller står för att hålla anteckningar och ge ett glas vatten för varje deltagare. Om inte rummet rymmer trettio personer eller färre, ge minst en mikrofon för varje två deltagare och en personlig mikrofon för moderatorn.
  • Överväg att sitta moderatorn i mitten av paneldeltagarna för att hjälpa honom att adressera och styra varje panelist effektivt. Att hålla moderatorn på ett podium av till ena sidan kan göra sitt jobb svårare.
  • Del 2 av 3:
    Planerar paneldiskussionen
    1. Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 5
    1. Ta reda på panelens mål. Se till att alla deltagare vet varför panelen har monterats i god tid, så de har tid att förbereda sig. Din panel kan försöka presentera praktiska lösningar på ett problem, värd en komplex, abstrakt diskussion, eller ge information om ett ämne. Låt paneldeltagarna veta om panelen är en grundläggande introduktion till ämnet, eller om de kan förvänta sig att publiken är ganska välinformerad och letar efter mer avancerade råd eller nyanserade perspektiv.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 6
    2. Bestäm hur länge panelen ska vara. För de flesta paneler, särskilt de som äger rum på en konferens eller annan större händelse, är 45-60 minuter den rekommenderade tiden. Om panelen är en fristående händelse, eller om den täcker ett särskilt viktigt och populärt ämne, kan en 90 minuters panel vara lämplig.
  • Om möjligt, fråga deltagarna att hålla fast under en tid efter sessionen, så publiken kan prata personligen.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 7
    3. Överväga att börja med enskilda föreläsningar (valfritt). Panelens huvudfokus ska alltid vara en diskussion. Om en av panelens huvudmål ger information kan det dock vara ett användbart sätt att föregripa diskussionen.Har varje panelist en förklaring av ämnet, eller hennes argument om ämnet, varaktigt inte mer än tio minuter per person.
  • Denna metod kan kräva mer förberedelsestid för paneldeltagarna som en grupp, eftersom varje panelist bör bygga upp det föregående argumentet, istället för att täcka samma mark.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 8
    4. Försök att undvika visuella presentationer. Om inte absolut nödvändigt för ämnet, undvik PowerPoint-presentationer och diabilder. De tenderar att sakta ner diskussionen, hålla publikens engagemang låg, och ofta bar lyssnarna. Använd ett litet antal bilder, och endast när information eller diagram måste presenteras som inte lätt kan förklaras i ord ensamma.
  • Om en panelist ber om tillåtelse att skapa en presentation, föreslå att han tar in "visa och berätta" objekt istället att passera runt publiken under diskussion.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 9
    5. Skriv frågor till paneldeltagarna. Försök att komma med flera öppna frågor, som paneldeltagarna kan ta i en riktning som passar bäst för diskussionen och deras expertis. Några mer specifika frågor som riktas mot en enskild panelist är också acceptabla, men försök att dela upp dessa bland paneldeltagarna ganska jämnt. Förutse frågor Audience Medlemmarna kan fråga, och inkludera dessa också. Ordna dessa i grov ordning av mest åtminsta betydelse, som du borde ge fler frågor än du förväntar dig att komma igenom. Försök att hålla varje fråga bunden till den sista, men undviker en plötslig ändring av ämnet.
  • Har moderatorn eller en annan person inte på panelen ser över dina frågor och föreslå rediger eller ytterligare frågor.
  • Om du har problem med att komma med frågor, fråga varje panelist individuellt vad han vill fråga de andra paneldeltagarna. Inkludera det bästa av dessa frågor i din lista.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 10
    6. Planera resten av panelen. Bestäm hur mycket tid du kommer att avsätta för frågor - vanligtvis utgör detta hälften av panelens längd eller mer. Använd de senaste 20-30 minuterna för publikfrågor och diskussion, eller 15 minuter om tiden är kort eller du har ett mer föreläsningsfokuserat panelformat.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 11
    7. Introducera paneldeltagarna till varandra i förväg. Låt paneldeltagarna träffas personligen eller delta i ett konferenssamtal tillsammans, en vecka eller mer före panelen. Beskriv panelen för dem, och ge dem en chans att prata kort. De kan kortfattat bestämma vem som ska fältfrågor på vilket ämne, men inte ge dem de specifika frågorna i förväg. Diskussionen bör vara original, inte repeterad.
  • Del 3 av 3:
    Moderande en paneldiskussion
    1. Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 12
    1. Övertyga människor att sitta i den främre raden. Ju närmare panelen är till publikmedlemmen, desto mer energiska och involverade kommer atmosfären att känna. Överväga att erbjuda små "freebies" Om människor flyttar till de främre raderna, som knappar eller godis.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 13
    2. Kortfattat introducera panelen och varje deltagare. Använd endast en eller två meningar för att introducera panelämnet, eftersom de flesta publikens närvarande är närvarande bekanta med den grundläggande idén. Introducera varje deltagare kortfattat, nämna ett par relevanta fakta om hennes erfarenhet eller engagemang i samband med ämnet. Undvik att gå in i en komplett biografi - Introduktionen av alla deltagare ska ta inte mer än tio minuter totalt.
  • Bildbetatled utför en paneldiskussion Steg 14
    3. Involvera publiken tidigt. Få publiken investerat i panelen genom att be om deras engagemang direkt. Ett enkelt, snabbt sätt att göra detta är att börja med att begära en grov undersökning av deras åsikt relaterade till ämnet, med hjälp av en handel eller applåder. Alternativt, polla publiken på deras nivå av kännedom om ämnet. Resultaten ska hjälpa dig att hålla panelen fokuserad på ämnen som är mest relevanta för publiken.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 15
    4. Fråga paneldeltagarna de beredda frågorna. Börja gå igenom frågorna i den förutbestämda ordningen, men tveka inte att justera den här ordern om diskussionen flyttas i en annan, intressant riktning. Dela upp frågor bland deltagarna, som syftar till att de är mest kunniga om ämnet. Ge andra paneldeltagare en kort tid att svara, fortsätt sedan till nästa fråga.
  • Har inte alla panelist väger in på varje fråga. Låt paneldeltagarna svarar naturligt, när de har något att säga, eller fråga någon som är kunnig om ämnet om diskussionen är falskande.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 16
    5. Följ igenom med dina egna frågor efter behov. Du kan avvika från de beredda frågorna när du tror att det kommer att dra nytta av diskussionen. I synnerhet trycker du på en panelist med en uppföljningsfråga om du tror att hans svar är otillfredsställande. Försök omformulera den ursprungliga frågan, eller helst, komma med en mer nybörjad fråga som slår det sista svaret på en annan diskussionspunkt eller ett tidigare uttalande.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 17
    6. Få en tidtagare. Du kan titta på en faktisk klocka avstage eller på motsatt vägg, om man är tydligt synlig. Annars har någon stå på baksidan av rummet med synliga tecken som säger "10 minuter," "5 min," och "1 min", håller dessa upp i förekommande fall när du närmar dig slutet av en sektion.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 18
    7. Håll paneldeltagarna på uppgift. När en panelist går på för lång, eller går av ämnet, returnerar du artigt diskussionen till rätt punkt. När hon pausar för andetag, hoppa in med en fras som liknar något av följande. Du kan välja att låta paneldeltagarna veta i förväg vilka fraser du använder för att få dem tillbaka på rätt spår.
  • "Du har en intressant punkt, men låt oss höra mer om ___"
  • "Låt oss se vad (annan panelist) måste säga om detta ämne, särskilt hur det avser __."
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 19
    8. Samla frågor från publiken. Låt publiken veta hur du planerar att rekrytera fråga, till exempel genom att ringa på höjda händer eller bjuda in dem att vänta i linje med en mikrofon. Lyssna på varje fråga i sin tur, upprepa det tydligt så att alla i rummet kan höra, hänvisa sedan till en panelist som är intresserad av.
  • Har ett par backup frågor redo att fråga dig själv, eller ha en assistent i publiken fråga, om ingen är modig nog att fråga första frågan.
  • Om en publikmissbruk tar upp för mycket tid, avbryts artigt för att säga "Så din fråga är ___, är det rätt?" eller "Jag är ledsen, vi måste hålla saker att röra sig. Vad är din fråga?"
  • Låt folk veta när du bara har tillräckligt med tid för två eller tre frågor.
  • Bild med titeln Utför en paneldiskussion Steg 20
    9. Tack alla inblandade. Tack paneldeltagarna, värdarna och arrangörerna av evenemanget, och publikens medlemmar. Låt publiken medlemmarna känna till platsen och ämnet för en kommande händelse, om du är på ett symposium eller konferens.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande