Hur man utformar en scenuppsättning

Att utforma en konstnärlig, effektiv och praktisk teatralisering utgör många utmaningar. Den goda nyheten är att även om det är flera grundläggande principer du kan följa för alla spel, opera eller annan typ av prestanda. Börja med att läsa uppspelningen och förutsätta vilka scenuppsättningskomponenter som publikmedlemmarna behöver se för att få uppspelningen till livet. Tänk också på budgetbegränsningar och produktionsnivå som du stagar.

Steg

Del 1 av 3:
Lär känna skriptet
  1. Bild med titeln Design ett stegset Steg 1
1. Läs skriptet och notera eventuella specifika krav om uppsättningen. Innan du kan börja utforma din scenuppsättning är det viktigt att du förstår detaljerna i skriptet och de stagingbehov. Var särskilt uppmärksam på några scener som kräver specifika fysiska uppsatta bitar för att vara på plats för aktörerna att använda. Till exempel kan vissa delar av skriptet kräva att du har trappor eller dörrar placerade på scenen. Eller det kan finnas en dramatisk scen runt ett familjeserverbord.
  • Vid denna tidpunkt kan du också notera stämningen av spel och vanliga känslor som kommer upp och börja tänka på hur man matchar dessa känslor med den inställda designen (e.g., med färger eller texturer).
  • Även om spel eller opera som du utformar en uppsättning är en känd bit av litteratur (e.g., Othello) Fråga fortfarande direktören för en kopia av skriptet.Styrelseledamöter utesluter ofta scener eller gör ändringar i scenanvisningarna, etc.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 2
    2. Observera den tidsperiod under vilken produktionen är inställd. Dessa specifika är att hjälpa dig att välja rätt möbler och dekorationer, eftersom de måste matcha de föremål som beskrivs i skriptet och måste vara lämpligt för tidsperioden. Du kan använda moderna möbler och sätter bitar för produktioner som sattes under 20-talet. För tidigare stycken kan du behöva specifik antik inventering för att exakt matcha den inställda tiden.
  • Lokala antika eller vintagebutiker kan vara en bra resurs för en budgetproduktion. Kontrollera även Garage Sales.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 3
    3. Identifiera inställningen och scenen på spel eller opera. Vissa spel och operor är starkt beroende av scenekedjan för att kommunicera en känsla av plats, om de flesta scenerna äger rum inomhus eller utomhus. Du kan göra det med platsspecifika scenartiklar och genom att använda färg- och vägghängen för att kommunicera plats. Till exempel, för en produktion som är i Vermont, skulle du vilja ha praktiska, trämöbler, medan för en bit i Paris, skulle en överdådig och prålig uppsättning vara mer passande.
  • Tänk på att dessa platser och tidsperiodsdetaljer inkluderades av en anledning, så se till att du lägger ut den uppsatta efter författarens avsikter.
  • Produktioner i historiska tidsperioder kräver större uppmärksamhet på detaljer och noggrannhet av förbandets aktualitet.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 4
    4. Ta reda på hur många olika uppsatta bitar du behöver konstruera. I många produktioner sker åtgärden under olika tidsperioder eller under olika platser. Om du inte stagar ett minimalistiskt spel, behöver var och en av dessa olika inställningar ett tydligt utseende. När du kommer runt för att bygga de faktiska uppsättningarna själva, försök att hammera flera stora lakan av spånskiva eller plywood, och sedan måla dem för att få thebackgrounds to life.
  • Om det är 1 avsnitt av den uppsatta bakgrunden som kommer att förbli densamma genom alla produktioner, kan du hänga bakgrunden med lakan av lämpligt färgat slaktpapper.
  • Till exempel för en staging av Peter Pan, Du kan utforma en varm och nyckfull känsla inre scen för barnens sovrum och en nautisk-tema set bakgrund för scener på Captain Hooks piratskepp.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 5
    5. Diskutera det övergripande utseendet och känna med direktören och kostymdesignern. Direktören kommer sannolikt att ha några tankar om hur scenuppsättningen ska utformas och läggas ut. Tala också med kostymdesignern för att se vilka estetiska de planerar att använda, eftersom det kommer att påverka din uppsatta design. Om regissören vill ha produktionen att ha en varm estetik som välkomnar publiken, planerar att använda varma gula och blåa färger och att ställa scenen med mjuka gester.
  • Det är särskilt viktigt att kostymer och sceninställningen använder sig av samma färgpalett.
  • Till exempel skulle det förvirra publiken att se snygga, rika kostymer på karaktärerna i en prestation av Romeo och Julia bredvid en sparsam sceninställning.
  • Del 2 av 3:
    Utforma golvuppsättningen
    1. Bild med titeln Design ett stegset Steg 6
    1. Planera en scenlayout som passar i utrymmet och låter aktörer flytta naturligt. Beroende på den plats där produktionen är iscensatt, kan du ha ett litet eller märkligt format för att arbeta med. Planera var du ska sätta de olika fysiska föremålen som kommer att vara på scenen, från bord och stolar till balkonger och stegar. För de flesta lekar, för att scenen är att känna sig realistisk och fleshed ut, planera att placera 3-4 möbler runt scenen, förutom bakgrundsdelar som inramade bilder, bokhyllor eller en byrå.
    • Lämna minst 4-5 ft (1.2-1.5 m) mellan uppsättning bitar, eftersom aktörerna måste flytta genom uppsättningen utan att bumpa i möbler.
    • Har också tydliga ingångar och utgångar på båda sidor av uppsättningen (scen höger och scen kvar) så skådespelare kommer inte att förväxlas om hur de ska gå på och av scenen. Denna layout kallas ofta som en "markplan."
    • Arbeta med direktören för att säkerställa att aktörerna kommer att kunna röra sig naturligt mellan de uppsatta bitarna.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 7
    2. Skiss ut en layout av golvuppsättningen med papper och penna. Den typiska scenuppsättningen behöver minst 3 väggar, så överväga att börja din layout med dessa. Sedan skissera i de andra uppsättningarna för att ge dig själv - och de uppsatta byggarna-en uppfattning om hur allt kommer att passa ihop. Inkludera några tabeller, stolar, trappor eller upphöjda plattformar som kommer att vara på scenen. Var noga med att inkludera dörröppningar och fönster i väggarna.
  • Om du utformar en stor scenuppsättning, placera scenen och scenen vänster väggar i en vinkel som möjliggör maximal uppsättning område.
  • Skiss där alla rörliga bitar (som plattformar och möbler) kommer att placeras med ett perspektiv på overhead.
  • Bild med titeln Design ett steg uppsättning steg 8
    3. Rita en annan skiss av uppsättningen från publikens perspektiv. Satsen är en viktig del av alla prestationer och kommer att vara det första som publiken ses. Skissera uppsättningen från auditoriums synvinkel för att räkna ut publikens sevärdhetslinjer. Se till att ingen av de viktigaste kontaktpunkterna i en scen är blockerade av andra uppsättningstycken och dra nytta av det hela utrymmet i scenen för att sprida möbler och bakgrundsdelar. Göra justeringar till den inställda designen efter behov.
  • Till exempel, om du inser att en hängande ljuskrona kommer att blockera aktörer som talar på toppen av en trappa, flytta det planerade läget för trappan.
  • När du gör denna skiss, glöm inte att inkludera specifika färger, vägghängen och belysningsarmaturer i din plan.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 9
    4. Designa scenen satt för att hjälpa till med scener till livet för publiken. Hela punkten med en framgångsrik utformad sceninställning är att göra publiken att känna som om de verkligen är i varje scen. Komponera den scenuppsatta designen för varje scen så att den fokuserar publikens uppmärksamhet på de stora delarna av åtgärden. Använd också bakgrundsfärger-liknande färgerna på vägghängen och målade bakgrundsuppsättningar-för att förmedla ett specifikt humör som du vill att publiken ska känna under varje scen.
  • Till exempel, i den berömda balkongen scenen i Romeo och Julia, Komponera scenen med balkongen i mitten så att publiken kommer att fokusera sin uppmärksamhet på dialogen.
  • Om en viss scen har skurken och bör excitera eller skrämma publiken, bör scenen set ha djärva färger som röda och gula. För en lugnare, mellower-scen, använd färger som blå, ljusgrön eller blekgrå.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 10
    5. Skapa en 1:25 skalad modell av din uppsättning för en professionell produktion. En skala modell hjälper till att ta med ditt steg till ljus och låter dig visualisera det sätt som scenen kommer att se ut när det är fullt storlek. En skalad modell av scenuppsättning kan byggas med spånskiva, kartong, balsa trä och modellmöbler. Se till att din uppsättning är byggd för att skala eller riskera att hantera komplikationer när det faktiska byggarbetet börjar.
  • Om du arbetar med en amatörprestanda (e.g., En gemenskapsteaterproduktion eller högskolans prestanda), du kan hoppa över det här steget. I de flesta fall kommer amatörstegsuppsättningar inte att vara tillräckligt komplexa för att motivera att göra en modell.
  • Del 3 av 3:
    Dressing set
    1. Bild med titeln Design ett stegset Steg 11
    1. Designhängen, draperier och andra föremål för de uppsatta väggarna. Stegset design är inte begränsad endast till layouten av möbler och föremål på scengolvet. Du måste också välja objekt för väggarna i uppsättningen. Hur väggarna är dekorerade kan gå långt i att ge produktionen en unik känsla och ton och kommer att vara en viktig del av att uppnå den estetiska som du och regissören vill ha. Prova att hänga utsmyckade gardiner för en luft av lyx. Eller du kan måla ett fönster med en utomhus utsikt på baksidan av uppsättningen för att ge skådespelare en titt "utanför."
    • Till exempel, om du utformar uppsättningen för en produktion av Snövit, Det är viktigt att du har en imponerande "magisk" spegel på 1 vägg. Häng det säkert till en robust plywoodvägg så det faller inte över mittproduktionen.
    • Gör budgetvänliga vägghängen genom att köpa några meter av tyg från ett rabattväv eller hobbybutik och sy ihop dem med en maskin.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 12
    2. Välj fysiska rekvisita för att hjälpa till med prestanda till livet. I alla utom de mest glesa och minimalistiska produktionerna (e.g., I väntan på Godot), det kommer att finnas rekvisita på scenerna kommer att röra, plocka upp och interagera med. Dessa köps ofta eller gjorda av samma person som designar scenen. Många vanliga propobjekt (e.g., svärd och sköldar, blommor, hattar eller klockor) kan köpas från en lokal prop-butik. För mer unika föremål, försök använda en verktygskniv för att skära dem ut ur en stor styrofoam, sedan måla dem en realistisk färg.
  • Till exempel, i en produktion av Liten by, Var noga med att hitta en plastskalle för kyrkogårdsplatsen. I en produktion av Glas menagerie, Du måste fylla en bokhylla med känsliga glasdjur.
  • Beroende på budgeten kan du behöva återanvända rekvisita från tidigare produktioner som teatern har arrangerat.
  • Bild med titeln Design ett stegset Steg 13
    3. Design flera uppsättning bitar och prop-grupperingar för olika handlingar. Titta tillbaka till de anteckningar du gjorde när du bestämde dig för hur många olika scenuppsättningar du behöver bygga. Syftar till att ha minst 5-6 olika rekvisita att de aktörer som kan användas under varje handling. Prata med regissören för att se vilka typer av rekvisita de vill att du ska köpa eller skapa för var och en av prestationens handlingar.
  • Ange ändringar inträffar vanligtvis under övergången från 1 ACT till nästa. En effektiv setändring ska inte ta mer än 1-2 minuter.
  • Om aktörerna måste använda olika uppsättningar av rekvisita för olika handlingar, se till att scenhandarna vet vilka rekvisita som motsvarar vilka handlingar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du stagar en högskolans spel, överväga att hålla en enkel scenförband, det kommer inte att röra uppsättningen och förringa publiken från spelets handling. Syfte för en väldefinierad, ren och minimal uppsättning för att förbättra lekens strykning.
  • I vissa fall kan direktören direkt övervaka förvärvet, eller kanske fråga kostymdesignern att förvärva rekvisita.
  • Termen "Sightlines" används ofta inom scenuppsättning. En sightline hänvisar till en publikmedlems synfält som de ser ut på scenen från auditoriumsätet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande