Hur man analyserar en scen i en film

Medan du kan Analysera en hel film, Du kan också välja en scen från filmen och bryta den nere ännu längre. Innan du väljer en scen vill du analysera, titta på hela filmen först så att du kan förstå vad som händer. Gå över den scen du vill analysera flera gånger så att du kan välja detaljerna och ta anteckningar på den. När du har tagit dina anteckningar kan du skriva en formell analysuppsats om scenen.

Steg

Del 1 av 3:
Välja och titta på scenen
  1. Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 1
1. Titta på hela filmen utan några distraktioner för att förstå temat. Välj en film som intresserar dig att titta på din analys. Första gången du tittar på det, håll dig full uppmärksamhet så att du kan förstå historien och vad som händer i scenerna. Sätt telefonen på tyst eller vibrera och ställ den åt sidan medan du tittar på filmen så att du inte blir distraherad av den under filmen. När filmen är klar, skriv ner det överliggande temat som du kände igen.
  • Till exempel, om du väljer att titta på filmen Att döda en mockingbird, Du kan säga att det överliggande temat är balansen i gott och ont eller hur fördomar kan påverka en stad.

Dricks: Filmen kan ha flera teman, så välj en som intresserar dig att fokusera på och använda den för att ansöka om den scen du väljer senare.

  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 2
    2. Gå igenom filmen igen för att hitta en scen du vill analysera. Skanna genom filmen för en scen som är ungefär 2-5 minuter i längd för din analys. Hitta en scen som är viktig för resten av historien snarare än ett ögonblick som inte lägger till det. Tänk på de delar av scenen du kan analysera när du väljer din scen, som den skådespelande, redigering, cinematografi eller tomten.
  • Till exempel, om du vill analysera Käftar, Du kan välja öppningsplatsen för att se hur musik och film och cinematografi påverkar humöret.
  • Analysera scener som bara är konversationer mellan tecken kan vara lika kul som fokuserar på en stor action-scen. Med tystare scener kan du diskutera hur kameravinklarna och dialogen påverkar hur någon tolkar konversationerna.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 3
    3. Replay scenen flera gånger för att fokusera på vad som händer på skärmen. Lägg undan eventuella distraktioner och återuppta den scen du valde minst 2-3 gånger. Var uppmärksam på de viktigaste åtgärderna och stämningarna i karaktärerna i scenen och tänka på hur de relaterar till resten av filmen.
  • Undvik att ta några anteckningar de första par gånger du tittar på scenen så att du kan absorbera så mycket av det som möjligt. Efter 2-3 visningar kan du börja pausa scenen eller skriva ner saker du märker.
  • Del 2 av 3:
    Analysera element inom scenen
    1. Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 4
    1. Sammanfatta de viktigaste åtgärderna som uppstår i scenen. Skriv ner de händelser som uppstår i scenen i den ordning de händer så att du har en allmän förståelse för vad som händer. Inkludera vad tecknen pratar om medan du listar de viktigaste handlingarna i scenen. Lista inte varje skott från scenen, men varje gång händer något som flyttar scenen framåt.
    • Till exempel händelserna i öppningsplatsen i Käftar är tonåringar som festar på en strand, två av folket som lämnar gruppen, en av dem simmar i vattnet och sedan grep av hajen.
    Expertips
    Gavin Anstey

    Gavin Anstey

    Videoproducent, COO på Cinebodygavin Anstey är COO på Cinebody. Cinebody är användarreglerad innehållsprogramvara som ger märken för att skapa omedelbar, äkta och engagerande videoinnehåll med någon på jorden. Gavin studerade journalistik vid University of Colorado Boulder, innan du lanserade en karriär inom videoproduktion och programvara.
    Gavin Anstey
    Gavin Anstey
    Videoproducent, COO på Cinebody

    Vilka är de viktigaste delarna av en scen? Gavin Anstey, en videoproducent, berättar för oss: "Belysning är alltid ett viktigt element. Är det naturligt belysning, eller artificiellt? Belysning sätter stämningen av scenen. Nästa är talangen om de är i scenen. Hur bra är talangen? Majoriteten av kommunikationen är inte verbal språk, det är kroppsspråk. Hur framkallar talangen en känsla eller känsla utan att säga någonting? Slutligen gör talangsljudet verklig och äkta? Eller gör de ljud ostliknande?"

  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 5
    2. Bestäm hur scenen passar in med början av filmen. Titta på din scen ur ett bredare perspektiv så att du kan förstå hur det påverkar resten av filmen. Var uppmärksam på de scener som kommer före och efter den du valde. Skriv ner vilken information scenen ger dig om filmen som är viktig eller tematisk senare.
  • Till exempel öppningsplatsen i Käftar introducerar hajen till betraktaren och visar att det är ett hot mot människor i vattnet. Under hela filmen sätter detta konflikt eftersom det äger rum i en strandstad.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 6
    3. Titta på tecknen för deras kroppsspråk, dialog och motivationer. Börja med att notera vilka tecken som finns i scenen och lista vad du vet om dem baserat på resten av filmen, som deras mål och personligheter. Titta på aktörerna utför och var uppmärksam på hur de flyttar och interagerar med varandra. Lyssna på dialogen och bestämma hur deras linjer relaterar till filmen eller relationerna som karaktären har.
  • Till exempel, i hajattackscenen från Käftar, Du kanske märker barnen i vattnet som har kul, men Chief Brody är spänd och orolig för allas säkerhet.
  • Dricks: Var uppmärksam på karaktärernas kostymer eftersom de kunde ge tips om karaktärens avsikter. Till exempel, om karaktären bär mörka kläder, kan de vara onda eller de kan planera något syndig.

  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 7
    4. Se om det finns någon symbolik i scenen. Symboler i en film kan vara och ljud eller visuell cue som du relaterar till en känsla, humör eller handling. Titta på scenen igen och uppmärksamma några viktiga rekvisita eller återkommande bilder. Skriv ner allt som fångar ditt öga och brainstorm vad de menar med hänvisning till scenen och filmen som helhet.
  • Till exempel, i den sista scenen av Början, Den spinning toppen är en symbol för osäkerhet eftersom betraktaren är inte säker på om slutet är verklig eller en dröm.
  • Ett annat exempel är bokstaven "X" eller en X-form i en scen av filmen De avgick, vilket representerar döden.
  • Även tecken kan vara symboler. Till exempel, Joker i Den mörka riddaren kan vara en symbol för kaos eller osäkerhet.
  • Inte varje scen kommer att ha specifika symboler som relaterar till resten av filmen, så oroa dig inte om du inte hittar någon.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 8
    5. Titta på inramningen av scenen till hur den är sammansatt. Inramningen, eller Mise-en-Scène, av en film avser hur elementet av skottet är ordnade på skärmen. Pausa scenen ofta och titta och hur aktörerna och den inställda dekorationen är placerade på skärmen. Notera de föremål som är närmast och längst bort från kameran för att förstå vad som är framträdande i scenen.
  • Till exempel, om ett tecken står och tittar ner på ett annat tecken som sitter ner, kan det innebära att den stående karaktären är viktigare eller kraftfull än den andra.
  • Om du tittar på filmen på en dator, ta skärmdumpar från scenen så att du kan analysera de stillbilder.
  • Titta på hur scenen tänds och hur höjdpunkterna och skuggorna påverkar stämningen. Skott som är inramade mörka kan göra scenen mystiska men väl låt scener kan verka som en bekväm eller utsatt plats.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 9
    6. Titta på kamerans vinkel och rörelse för att se hur de ändrar känslan av scenen. Kamerans vinkel avser hur mycket du kan se i ramen och vad betraktaren ska fokusera på. Skriv ner om kameran rör sig ofta eller om den stannar på ett ställe eftersom det kan lägga till den övergripande känslan och spänningen i scenen. Var uppmärksam på vad som fyller ramen under din scen och om det finns många närbilder eller breda skott där du kan se mycket.
  • Till exempel har action scener vanligtvis mycket rörelse och har flera vinklar för att hålla betraktaren upphetsad. Omvänt kan skräckscener ha ingen kamerarörelse och närbildsskott för att få en tittare att känna sig spänd medan de tittar på det.
  • Notera när skott skift fokusera från ett objekt eller tecken till en annan.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 10
    7. Lägg märke till hur redigeringen från skott till skott förmedlar ett humör. Redigeringen hänvisar till förändringarna mellan skott under din scen och hur de påverkar hur en tittare upplever det.Notera hur övergången mellan skott påverkar varandra och hur snabbt de uppstår. Skriv ner hur förändringarna mellan skotten påverkar stämningen i scenen.
  • Till exempel, om du har ett skott av en öken följt av ett skott av ett glas vatten, kan det få dig att tänka på att vara törstig.
  • I ett annat exempel, redigeringen i öppningsplatsen av Käftar gör tittaren spänd eftersom de vet att hajen kommer närmare men kvinnan i vatten vet inte om faran.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 11
    8. Lyssna på hur ljudeffekterna eller musik påverkar stämningen i scenen. Stäng dina ögon och lyssna på scenen så att du kan fokusera på musik och ljudeffekter. Titta sedan på scenen igen med dina ögon öppna för att se hur ljudet leder upp med redigering och karaktärsåtgärder. Notera hur ljuden påverkar det övergripande humöret som ligger vid resten av scenen.
  • Till exempel, musiken i början av Käftar hjälper till att bygga spänning eftersom det fortsätter att bli snabbare tills hajattackerna.
  • Använd hörlurar och spela scenen om du kan så att du kan fånga alla de diskreta ljuden du kanske inte har kunnat höra annars.
  • Notera tystnad i scenen, eftersom de kan vara lika viktiga som höga ljud.
  • Del 3 av 3:
    Skriva en scenanalys
    1. Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 12
    1. Brainstorm en avhandling som blir huvudpunkten för din analys. Titta på de anteckningar du tog på scenen och jämför dem med filmens övergripande tema. Välj ett ämne för din analys som du kan stödja med flera element från scenen så att du kan expandera och försvara ditt argument. Skriv ner avhandlingen i en enda, kortfattad mening.
    • Till exempel en avhandling för öppningsplatsen i Käftar kan vara, "öppningshajangangen från Käftar Använder accelererande musik, snabb redigering och synvinkel Skott för att skapa spänning."
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 13
    2. Ange film, regissör och avhandling Du skriver om i din introduktion. Öppna din analys med en uppmärksamhetsgränsande mening som hänför sig till filmen eller temat för scenen. Nämna namnet på filmen, regissören och året släpptes i nästa mening. I slutet av introduktionen, skriv din avhandling så att läsaren vet vad som förväntas av resten av papperet.
  • Håll din introduktion om 3-4 meningar långa.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 14
    3. Sammanfatta scenen och hur den avser resten av filmen. Använd nästa stycke för att beskriva de åtgärder som händer i scenen i kronologisk ordning så att läsaren vet att du pratar om. Lägg sedan till en mening eller 2 till slutet av stycket för att diskutera hur din scen passar med teman och händelserna för resten av filmen.
  • Håll sammanfattningen punkt 4-5 meningar långt innan du går vidare.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 15
    4. Inkludera minst 2-3 stycken om vad du analyserade för ditt papper. Syfte att ha cirka 2-3 stycken som varje diskuterar ett separat element från den scen som försvarar din avhandling. Använd exempel från scenen för att stödja de påståenden du gör i dina kroppsstycken. Expandera hur elementen i scenerna påverkar stämningen och resten av filmen.
  • Till exempel, om du pratar om öppningsplatsen i Käftar, Dina stycken kan diskutera musiken, redigeringen och synvinkeln med kamerans vinklar.
  • Använd inte alla dina anteckningar du tog från scenen eftersom de inte alla passar med avhandlingen för ditt papper.
  • Bild med titeln Analysera en scen i ett filmsteg 16
    5. Sluta ditt papper genom att återställa din avhandling och huvudpunkter i din uppsats. Ändra din avhandling för att återställa huvudidén om ditt papper för första meningen i din slutsats. Använd sedan de närmaste 2-3 meningen för att sammanfatta de idéer som du nämnde i dina kroppsstycken. Avsluta stycket med en mening som lämnar ett varaktigt intryck relaterat till avhandlingen så att läsaren inser varför de borde bry sig om analysen.
  • Till exempel kan du avsluta en analys på öppningsplatsen för Käftar Genom att diskutera hur filmens öppningsplats påverkat skräckgenren.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    När du analyserade den scen du valde, kolla upp scenen eller filmen online för att se vad andra kunde diskutera om det. Du kanske kan märka saker som du inte hade ansett.
  • Forskning Vad hände i världen när filmen släpptes för att se om du kan tillämpa händelserna på filmen eller temat för filmen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande