Hur man konstruerar en upphöjd planteringsbädd

En upphöjd planteringsbädd är en stor planteringslåda eller en sluten trädgårdsäng som är förhöjd något över marknivå. Dessa sängar är idealiska om du har dålig jordkvalitet eller dålig dränering i din gård, eftersom de ger dig lite mer kontroll över dina växters växande miljö. En förhöjd säng kan också hjälpa till att rädda ryggen och knäna genom att minska hur mycket du måste böja och knäböja! För att bygga en enkel upphöjd säng, hitta först ett platt, soligt läge i din gård. Konstruera en ram för din säng med slitstarka träplankor och fyll på det med grönsaker eller blommor.

Steg

Del 1 av 3:
Planerar ditt projekt
  1. Bild med titeln Bygg en upphöjd planteringsbädd Steg 1
1. Välj en plats för din säng som får full sol 6-8 timmar om dagen. De flesta grönsaker gör bäst om de får full sol för det mesta av dagen. Hitta en plats där några växter du tänker växa kommer att få allt solljus de behöver.
  • Om du planerar att ha flera planteringssängar sida vid sida, orientera dem så de långa sidorna står inför nord-syd. Detta kommer att förhindra att sängarna skuggar varandra.
  • Undvik att bygga din planteringsbädd under ett träd för att förhindra överdriven nyans och bladskräp.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 2
    2. Välj en nivåplats. Hitta ett område i din trädgård som är så platt som möjligt. Inte bara kommer det att göra det lättare för dig att bygga, men det kommer också att förhindra att vatten dräneras ojämnt från planteringsbädden.
  • För att kontrollera om marken där du vill bygga är nivå, hammare 2 insatser i marken runt samma avstånd från varandra som den planter som du vill bygga. Binda en längd av strängen mellan insatserna och häng en snickare på den. Om området är jämnt, ska bubblan visas mellan de 2 mittlinjerna.
  • Om du inte hittar en nivå i din gräsmatta, kan du behöva Topdress det till jämn ut stötar, eller till och med bygga en terrass om din yta sluttningar.
  • Du kan nivå ut ojämna områden i din gård genom att fylla i fördjupningar med jord och tampa ner det.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 3
    3. Hitta ett område med rum att flytta runt på alla sidor av planteringen. Helst bör du kunna nå allt i planteringsbädden utan att behöva gå in i sängen. Leta efter en plats i din trädgård där du får friheten att flytta runt planteringsbädden så att du har lätt tillgång till vattning, ogräs och skörd.
  • Om möjligt, lämna minst 18 tum (46 cm) mellan planteringsbädden och alla omgivande sängar eller planteringar så att du enkelt kan flytta mellan dem.
  • Du kan bygga din planteringsbädd upp mot en vägg eller staket om du vill, men du måste göra det smalt nog så att du enkelt kan nå växter på baksidan av sängen (jag.e., högst 2 meter (0.61 m) bred).
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 4
    4. Gör din planter inte mer än 4 meter (1.2 m) bred. Du kan göra dina planteringar så länge du vill, men de måste vara smala nog så att du enkelt kan nå alla växter inuti. För de flesta, 4 meter (1.2 m) är den maximala bekväma bredden.
  • Till exempel kan du bygga en planteringsbädd som är 4 meter (1.2 m) bred och 8 fot (2.4 m) lång.
  • Expertips
    Steve Masley

    Steve Masley

    Hem & Garden SpecialistSteve Masley har designat och upprätthåller ekologiska grönsaksgårdar i San Francisco Bay-området i över 30 år. Han är en ekologisk trädgårdskonsult och grundare av Grow-It-Organiskt, en webbplats som lär kunder och studenter insatserna för ekologisk vegetabilisk trädgårdsarbete. Under 2007 och 2008 lärde Steve det lokala hållbara jordbruksfältet på Stanford University.
    Steve Masley
    Steve Masley
    Hem & Trädgårdsspecialist

    Tänk på sängens bredd. Enligt laget på att odla det organiskt är upphöjda sängar ofta utformade för breda. "Om du gör sängen för bred, kommer du att spänna tillbaka din resa för att nå mitten. Gör det bara tillräckligt stort att göra 2 rader på utsidan, och kanske en förskjuten rad i mitten, så det blir lättare att nå. Och om du sätter sängen mot ett staket eller något, bör det bara vara 2 rader djupt, så du kan enkelt nå baksidan av sängen."

  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 5
    5. Bygg din planter minst 6 tum (15 cm) hög. Planteringen måste vara hög och djupt nog för att rymma rötterna på dina växter, så 6 tum (15 cm) är det absoluta minimumet. Om möjligt, bygga din plantering 1-2 fot (0.30-0.61 m) hög.
  • En högre planteringsbädd har också fördelen av att det är lättare att nå utan att böja över eller hukta så mycket.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 6
    6. Välj en hållbar typ av trä för ramen för att förhindra rot. Trä är det vanligaste materialet för att bygga upphöjda planteringsbäddar, även om du också kan använda andra material, såsom tegel, betong eller till och med aluminiumsidor. Om du går med trä, välj en typ som behandlas kemiskt för att vara längre.
  • De flesta moderna tryckbehandlade eller kemiskt behandlade lumbers innehåller inte längre arsenik eller andra toxiska föreningar. Välj en kopparbaserad behandling som ACQ, som anses vara säker för matgrödor.
  • Om du hellre vill undvika kemiskt behandlat trä, få en mer hållbar typ av naturligt trä, som cederträ, redwood eller cypress. Dessa typer av timmer är dyrare än mindre hållbara skogar, som tall, men de kan vara i upp till 20 år.
  • Varning: Använd inte järnvägsband för att göra din upphöjda planter. De behandlas ofta med en giftig förening som heter Creosote.

    Del 2 av 3:
    Konstruera ramen
    1. Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 7
    1
    Skära dina timmer till önskad längd. När du väl vet de önskade dimensionerna av din upphöjda planteringsbädd, klippa 4 plankor av trä i längderna på sidorna av din planteringsbädd. Om du inte planerar att bygga upp väggarna med flera träkurser, välj brädor som är tillräckligt breda för att nå önskad höjd (e.g., 18 tum (46 cm)).
    • Till exempel, om du vill göra en plantering som är 2 meter (0.61 m) bred med 4 fot (1.2 m) Lång, klippa 2 plankor som är 2 meter (0.61 m) långa och 2 plankor som är 4 meter (1.2 m) lång för att göra sidorna av ramen.
    • Du kan kanske klippa dina brädor till önskad längd i butiken där du köper dem.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 8
    2. Markera konturerna för den planter där du vill bygga. När du har bestämt exakt var du vill att planteringen ska vara, mäta ut bädden och markera det. Det finns ett par sätt att göra detta:
  • Använd en spade eller spade för att skära spår i gräset längs de yttre kanterna på planteringsplatsen.
  • Alternativt, markera hörnen med insatser och kör sträng eller garn mellan dem för att definiera sängens kanter.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 9
    3
    Ta bort gräset Från området inuti planteringen. Använd en spade för att ta bort allt gräs från insidan av det område du just har markerat. Vatten området lätt 3 eller 4 dagar före tid för att mildra jorden. När du är redo att starta, använd en skarp spade för att göra turfen i 1 ft (30 cm) breda parallella remsor. Lyft ett ände av varje remsa med kanten av en spade- eller trädgårdsgaffel, rulla sedan remsan och ta bort rullen från planteringsområdet.
  • Köp eller hyra en sodskärare för att göra den här uppgiften enklare, speciellt om du bygger en lång planteringsbädd.
  • Om du kommer över några stora stenar eller gamla rötter under gräset, ta bort dem också.
  • Om du tar bort torven noga, kan du kanske spara den och använda den för att lappa ett annat område i din gräsmatta.
  • Dricks: Om du inte planerar att rädda gräset, kan du göra den här processen lättare genom att döda gräset innan du tar bort det. Täcka området med en tarp eller ett skikt av kartong i ca 6 veckor, ge sedan upp det döda gräset.

  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 10
    4. Lossa jorden under den borttagna torven. Ta en trädgårdsgaffel och bryta upp jorden i planternas konturer. Detta kommer att göra det mindre kompakt och lättare att arbeta med. Gräva ner minst 6-8 tum (15-20 cm) djupt.
  • För att göra det lättare för dina växter att rota i jorden under sängen, ta bort det övre lagret av lossad jord och gräva sedan om en spadeens längd djupare. Sätt jorden du tog bort tillbaka i sängen och blanda de 2 skikten av lös jord tillsammans.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 11
    5. Placera 4 vedstakar på de inre hörnen av planteringen. Du måste använda insatser för att stödja planterns väggar. Vid var och en av de 4 inre hörnen av det område du markerade ut, kör i en tung trästake. Kör den tillräckligt långt så att cirka 60% av spelet är under marken, medan de andra 40% är utsatt ovanför marken.
  • Använd insatser som är tillräckligt långa för att nå toppen av planteringsväggarna efter att du kör dem i.
  • Om du bygger en lång planter (e.g., längre än 4-6 fot (1.2-1.8 m), du kan behöva köra i insatser var tredje meter (0.91 m) för extra stöd.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 12
    6. Gräva en gräv 1-2 tum (2.5-5.1 cm) djupt längs planternas kanter. För extra stabilitet bör väggarna i din planter sträcka sig något under markens yta. Använd en spade eller trenching spade för att gräva ner 1-2 tum (2.5-5.1 cm) längs kanterna där du planerar att sätta plankorna.
  • För att förbättra dränering, häll lite grus i botten av grävningen.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 13
    7. Fäst brädorna till insatserna med naglar eller skruvar. Ställ in varje bräda på plats i gräven längs kanten av planteringen. Använd galvaniserade naglar eller skruvar för att fästa dem på insatserna.
  • Du kanske tycker det är lättare att borra plankorna om du använder skruvar.
  • Du kan också skapa en ram genom att fästa brädorna tillsammans med parentes, sedan bara sätta den på plats runt utsidan av sängen. Sedan fixa det till insatserna för extra stabilitet.
  • Om de brädor du använder är inte tillräckligt bred för att uppnå den längd du vill ha, använd högre insatser och bygga upp väggarna med 2 eller fler kurser. Använd exempelvis insatser som sträcker sig 24 tum (61 cm) ovanför marken och byggde sedan sidorna av ramen med 2 rader av brädor som är 12 tums (30 cm) breda.
  • Bild med titeln Bygg en upphöjd planteringsbädd Steg 14
    8. Lina planteringen med hårdvarukuk för att hålla ut skadedjur. Om du är orolig för Gophers, Voles eller andra burrowing skadedjur, lägg ett lager av /2 eller /4 i 1.27 eller 0.64 cm) hårdvara tyg på botten av sängen. Du kan fästa den på botten av väggarna med en häftpistol.
  • Maskinduken kommer att hålla ut skadedjur utan att förhindra god dränering eller rotning.
  • Del 3 av 3:
    Fyllning och plantering av sängen
    1. Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 15
    1. Fyll i trädgården med en näringsrik markblandning. För att din upphöjda trädgård ska blomstra, ge den gott om högkvalitativ jord. Erbjuda en blandning av kompost, jordjord och gödsel eller annan organisk gödningsmedel För att hålla dina växter friska och glada.
    • Den typ av mark och gödselmedel du behöver beror på vad du växer i din plantering. Forskning Behoven hos de växter du är intresserad av att växa eller prata med någon på ditt lokala trädgårdscenter.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 16
    2. Växtblommor eller grönsaker i trädgården. Medan många använder upphöjda planterare till odla grönsaker, Du kan använda dem för någonting. Fyll upp din upphöjda säng med tomater eller morötter, eller använd den för att odla blommor eller dekorativa gräs.
  • Växter som växer långa, som tomater, gurka vinstockar, polbönor eller långa blommor som Foxgloves, är bra val för uppvuxna sängar. Du kan behöva stödja dem med insatser eller trellises.
  • Dricks: Eftersom dina växter kommer att vara nära varandra i den upphöjda sängen, se till att du väljer bra följeslagare som inte kommer att konkurrera om näringsämnen. Till exempel växer morötter väl tillsammans med kål eller gurkor.

  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 17
    3. Vatten växterna ofta för att förhindra att de torkar ut. Upphöjda trädgårdsängar kommer att torka ut snabbare än trädgårdar som planteras direkt i marken. Håll ett nära öga på din upphöjda planteringsäng och vattna växterna när du märker jorden torkar ut.
  • För större planteringsbäddar kan det vara till hjälp att Installera ett automatiserat bevattningssystem för att se till att växterna får allt vatten som de behöver.
  • Bild med titeln Konstruera en upphöjd planteringsbädd Steg 18
    4. Lägg till ett lock för att skydda dina växter från skadedjur eller elementen. Om du vill täcka din trädgårdsäng med nettning för att hålla ut fåglar eller insektskador, skapa en enkel ram genom att böja längder av PVC-rör i bågar och montera dem över planteringen. I kylare väder, skapa ett mini-växthus genom att klippa ett klart plastlock till PVC-bågarna. Använd flexibla längder av /2 i 1.3 cm) rör som är dubbelt så bredden på din planter för att göra bågarna. Att montera bågarna:
  • Skär sektioner av styv 1 i (2.5 cm) rör till samma längd som ramens höjd (e.g., 18 tum (46 cm)).
  • Använd klämmor och skruvar för att fästa 2 sektioner av 1 i (2.5 cm) röret mittemot varandra på insidan av ramen var som helst du vill installera en båge. Till exempel kan du installera dessa rör i båda ändarna och mitten av planteringsramen.
  • Sätt in 1 ände av /2 i 1.3 cm) Rör i en av de korta rörsektionerna, böj den i mitten för att skapa en båge och sätt in den andra änden i rörsektionen på den motsatta sidan av planteringen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande