Hur man utformar en liten trädgård

Även om du inte har ett stort område i din gård, kan du fortfarande göra en vacker trädgård som maximerar det utrymme du har. Innan du börjar gräva eller plantera, se till att du har en detaljerad plan för din trädgårds layout och de växter du vill inkludera. Leta efter växter som växer bra i ditt område och är tillräckligt små för att passa i din trädgård när de når sin fulla storlek. Med rätt växter har du bara cirka 1 timme veckovis underhåll för din lilla trädgård.

Steg

Del 1 av 4:
Välja den bästa platsen
  1. Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 1
1. Välj ett område som får 6-8 timmars sol dagligen. Eftersom de flesta blommande växter och grönsaker kräver full sol att växa ordentligt, välj det soligaste området i din gård för att placera din trädgård. Om området inte får mycket ljus under dagen, kan du fortfarande kunna odla växter som trivs i skuggan.
  • Växter som inte får tillräckligt med ljus kommer inte att producera så många blommor eller växa också.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 2
    2. Välj en plats som ligger nära en vattenkälla. Försök hitta ett område som antingen har en naturlig vattenkälla eller sitter nära din slangfäste. På det sättet kommer jorden att vara fuktig och göra det mindre benägna att torka ut och döda dina växter. Om du inte kan placera din trädgård direkt med en vattenkälla, se till att det är så nära som möjligt.
  • Du kan också försöka bygga en artificiell damm eller vattenfunktion om du vill hjälpa till att hålla jorden hydratiserad.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 3
    3. Välj en plats där du enkelt kan komma åt din trädgård. Leta efter en plats i din gård där du kan se din trädgård från ett fönster eller en plats i din gård så att du kan njuta av det. Se till att du kan gå in i din trädgård med lätthet att göra det lättare att ta hand om dina växter. Undvik att placera det var som helst som är svårt att komma till, annars kan det bli mer av ett krångel.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 4
    4. Mät det utrymme du har tillgång till för din trädgård. Sträcka ett mätband över längden på området och registrera mätningen på ett papper. Ta sedan mätningen för bredden av området. Dubbelkontrollera dina mätningar för att se till att de är korrekta så att du kan planera utrymmet effektivt.
  • Vanligtvis växer tomter bäst i rektangulära områden, men du kan göra din trädgård en annan form, som en triangel eller cirkel, om den passar utrymmet bättre.
  • Dricks: Sätt träpinnar runt omkretsen av området och stretch twine mellan dem för att hjälpa dig att visualisera storleken på utrymmet bättre.

    Del 2 av 4:
    Följande designprinciper
    1. Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 5
    1. Planera layouten för din trädgård att skala på en bit av grafpapper. Rita konturen på papperet så varje rutnummer är lika med /2 eller 1 kvadratmeter (0.046 eller 0.093 m). Börja med att skissa längre rektanglar för dina trädgårdsängar så att de ska skala för den faktiska storleken du vill ha dem. Dela sedan rektanglarna i mindre sektioner för varje annan växt som du vill lägga in dem, förutsatt att 1-2 växter brukar ta upp 1 kvadratmeter (0.093 m). Var noga med att lämna en 18 tum (46 cm) mellan trädgårdsängar så att du enkelt kan gå mellan dem och ta hand om dina växter.
    • Till exempel, om du vill ha en trädgårdsäng som är 3 med 8 fot (0.91 m × 2.44 m) och varje kvadrat på grafpapperet är lika med 1 kvadratmeter (0.093 m), då skulle du rita en rektangel som är 3 rutor lång med 8 rutor lång. Denna säng skulle lämna tillräckligt med plats för 24-48 växter.
    • Arbeta i penna så att du enkelt kan radera och göra ändringar i designen.
    • Titta online för digitala trädgårdsplanerare för att hjälpa dig att designa layouten.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 6
    2. Använd fyrkantig trädgårdsarbete för det mest kompakta växande systemet. Gör ett rutnät på din design så varje kvadrat är 1 med 1 meter (30 cm × 30 cm). Gör en lista över de växter du vill växa och märka varje kvadrat på rutnätet med en av växterna från din lista. Se till att du känner till de slutliga växande storlekarna så att du enkelt kan hantera hur många växter av en art du kommer att kunna växa på torget.
  • Vanligtvis kan du passa 1-2 enskilda växter av en art i 1 kvadratmeter (0.093 m) område, men du kan kunna plantera mer om de är små tillväxter. Prata med en anställd på ett trädgårdscentrum eftersom de kan hjälpa dig att välja växter som kommer att fungera bäst.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 7
    3. Ordna din design så det finns kontaktpunkter. Syfte att ha 1-2 aspekter av din trädgårdsdesign unik så att de sticker ut från resten av dina växter. Detta kan vara en staty, fontän eller ett litet träd placerat i mitten eller på båda sidor. Ta hänsyn till vart du vill att folk ska fokusera eller få deras uppmärksamhet åt när de tittar på din trädgård och planerar din design runt dessa fläckar.
  • Fokalpoäng hjälper din trädgård att känna sig mer inbjudande och göra dem mer visuellt tilltalande.
  • Stigen i din trädgård kan också hjälpa till att dra människors ögon i vissa riktningar för att hjälpa till att flöda visuellt.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 8
    4. Sätt liknande växter över varandra för att skapa rytm och symmetri. I stället för att sätta olika växter i var och en av dina trädgårdsängar, välja med samma växt eller de som har liknande texturer eller färger så att de är över varandra. På det sättet, när du tittar på din trädgård, kommer det att se inbjudande och göra området mer balanserat. Se till att plantorna på varje sida av din trädgård har ungefär samma storlekar, eller din trädgårdsdesign kan se rörig eller obalanserad.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 9
    5. Gör kanthöjden ⅓ av den horisontella längden för att hjälpa den att känna sig innesluten. Att göra din trädgård känsla bifogad kommer att få dig att känna dig mer bekväm medan du arbetar i din trädgård. Mät den horisontella längden på trädgården och välja växter eller designfunktioner som är minst en tredjedel av den längden i din design.
  • Till exempel, om du har en trädgård som är 18 meter (550 cm) lång, sikta på att ha växter som når upp till 6 fot (180 cm) runt kanterna
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 10
    6. Inkludera plats för sittplatser i din design om du vill ha en plats att koppla av. Titta på nätet eller på trädgårdssaffärer för att hitta uteservering som passar ditt utrymme och matchar din stil. Rita sittplatser i din design, och se till att du har vägar som leder till det. Du kan placera sittplatser direkt i gräset, eller du kan ställa in det på kakel eller pavers för en platt, jämn yta.
  • Undvik att använda möbler gjorda för inomhusbruk eftersom det lätt kan utveckla mögel eller bli smutsigt från vädret.
  • Du behöver inte inkludera sittplatser i din trädgård om du inte har utrymmet.
  • Del 3 av 4:
    Välja dina växter
    1. Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 11
    1. Välja upp upphöjda sängar som är 12 tum (30 cm) djupt för bättre mark. Leta efter upphöjda sängar eller behållare som är cirka 4 meter (1.2 m) bred och 12 tum (30 cm) djup så att växtrötterna har utrymme att växa. Undvik att få sängar något bredare eftersom det kan göra det svårare att ta hand om och skörda dina växter. Om möjligt, orientera sängarna så att de går från norr till söder för att låta dina växter få det mesta mängden ljus under dagen.
    • Upphöjda sängar är enklare att hantera eftersom du lättare kan styra jorden och näringsämnena i behållaren. Du måste också aldrig gå på jorden.
    • Om du inte vill använda upphöjda sängar kan du fortfarande plantera i rader direkt i marken.
    • Bygga planteringsbäddarna Om du inte kan hitta förutströdda i de storlekar du behöver.
    • Se till att du har plats för att komma åt sängen på alla sidor.
    • Du kan göra egna sängar för billig med hjälp av plywood.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 12
    2. Blanda prydnads- och ätbara växter tillsammans i din trädgård. Försök att inkludera minst 1-2 typer av blommande prydnadsväxter i var och en av dina trädgårdsbäddar där du planerar att växa grönsaker. Välj för växter som har olika bladformer och en mängd olika blommor för att göra din trädgård se visuellt intressant. Prata med medarbetarna på ett lokalt trädgårdscentrum för att ta reda på vilka växter som är mest kompatibla så att de inte konkurrerar om näringsämnen.
  • Vissa prydnadsväxter du kan använda i din trädgård inkluderar Hostas, Hibiscus, Allium, Salvia, Lavendel och Sedum.
  • Blommande prydnadsväxter lockar också fördelaktiga insekter som dödar andra skadedjur och hjälper till att pollinera.
  • Du behöver inte inkludera grönsaker i din trädgård om du bara vill ha prydnads- eller blommande växter.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 13
    3. Välj kompakta sorter av växter för att maximera utrymmet. Om du gillar utseendet på större växter och vill odla dem, kolla ditt lokala trädgårdscentrum för att se om de har kompakta versioner av dem. Kontrollera den slutliga växande storleken på förpackningen för att se till att de fortfarande är ordentligt passa i dina trädgårdsängar i slutet av säsongen. Inkludera växterna i din trädgårdsdesignritning så att du ser hur mycket utrymme de tar upp.
  • De vanligaste grönsakerna som har kompakta sorter är gurkor, tomater, zucchini och squash, men du kanske kan hitta andra.
  • Undvik att plantera allt meloner eller fruktträd, eftersom de kan vara svåra att kontrollera och kan stjäla näringsämnen från andra växter.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 14
    4. Använd följeslagare för att minska konkurrensen om näringsämnen och hantera skadedjur. Prata med en anställd på ett trädgårdscentrum eller titta online om de växter du vill växa och vad par väl med dem. Försök att placera mindre växter mellan större så att du kan få ut det mesta av det växande utrymmet. Se till att de växter du väljer är kompatibla med varandra, annars kan de inte växa till sin fulla potential.

    Companion växtexempel:
    · Tomater växa bra med dill och basilika Eftersom de skyddar mot skadedjur.
    · Marigolds par med De flesta trädgårdsgrönsaker och skydda dem från nematoder.
    · Prova rosmarin eller salvia bredvid broccoli, grönkål, eller rovor.
    · Använda sig av nasturtium Att locka bladlöss bort från andra växter i din trädgård.
    · Vitlök och lök kan avskräcka skadedjur, men de kommer att påverka tillväxten av bönor eller ärter.

  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 15
    5. Inkludera ett staket eller trellis för att hjälpa växter att växa vertikalt. Försök att sätta trellis eller staket längs norra sidan av din trädgård så att växter som växer på det kan få det mest ljusa hela dagen. Syfte att ha en 5-6 fot (1.5-1.8 m) Tall trellis för att hjälpa till att stödja den mest tillväxten. Undvik att placera ett trellis eller staket där det kastar skugga på andra växter, annars kan du få dem att växa mindre effektivt.
  • Trellises och staket fungerar bra för växter vinstockliknande växter, som ärter, bönor, squashes och tomater.
  • Du kan också fästa hyllor eller behållare direkt till ett staket om du vill odla blommande växter av marken.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 16
    6. Prova succession plantering om du vill ha ett stort utbud av vegetation. Leta efter växter som slutar Blommande eller är redo att skörda i mitten av växtsäsongen. Välj sedan sorter av växter som trivs under senare hälften av växtsäsongen för att ersätta de växter som växte tidigare. På det sättet kommer din trädgård alltid att producera färska grönsaker eller blommor under hela året.
  • Till exempel kan du plantera rädisor eller sallad på våren för att skörda i sensommaren. Då kan du växa sommar squash på samma plats för att skörda på hösten.
  • Del 4 av 4:
    Tenderar din trädgård
    1. Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 17
    1. Mulch mellan dina växter för att hjälpa jorden att behålla vatten. Sikta på att ha en 2-3 i (5.1-7.6 cm) lager av organisk mulch, som träflis, löv eller torvmossa. Sprid mulchen jämnt över din trädgård så det är ca 2 tum (5.1 cm) bort från någon av dina växter "stammar. Återanvända mulch under hela säsongen om du märker att det blir tunt.
    • Mulch förhindrar också ogräs från att växa i dina trädgårdsängar.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 18
    2. Vatten jorden när den känns torr 3 i (7.6 cm) under ytan. Gräva ett hål i jorden som är 2 tum (5.1 cm) djupt och tryck på det med fingret. Om det känns torrt, använd en vattenburk eller en slang för att vattna jorden tills den är våt 6-8 tum (15-20 cm) djupt. Kolla jorden dagligen för att se till att den inte torkar ut och dödar dina växter.
  • Växter i behållare eller upphöjda sängar behöver vanligtvis vattnas oftare än de som direkt planteras i marken.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 19
    3. Applicera gödselmedel i början och mitten av växtsäsongen. Du kan antingen använda flytande gödselmedel eller köpa granuler som suger i jorden. Applicera hälften av gödningsmedlet på jorden nära dina växter och sprida det jämnt i hela trädgården. Omedelbart vatten jorden så gödseln kan suga in och ge näringsämnen till dina växter.
  • Var försiktig så att du inte får något gödselmedel direkt på dina växter eftersom du kan skada dem.
  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 20
    4. Dra ut ogräs ut för hand när du ser dem växande. Kontrollera dina trädgårdsängar varje vecka för ogräs som växer mellan dina växter. Ta tag i ogräsna så nära jorden som du kan och dra dem rakt ut ur marken. Om du inte vill dra dem för hand, använd en hoe eller trowel för att gräva ut rötterna och ta bort dem från din trädgård.
  • Undvik att lämna ogräsens rötter i jorden eftersom de kunde växa tillbaka.
  • Varning: Undvik att använda kemiska weed mördare eftersom de också kan skada eller döda andra växter du har i din trädgård.

  • Bild med titeln Design En liten trädgård Steg 21
    5. Prune Plants för att styra sina storlekar. Börja beskärning i början av säsongen för att hjälpa till att främja ny tillväxt, och i mitten av säsongen för att hålla din trädgård ser ren. Ta bort eventuella stammar eller grenar som har skador eller ser leggy med ett par prunrar. Göra nedskärningar i 45 graders vinkel för att minska risken för rutt.
  • Skär inte mer än en tredjedel av vegetationen, annars kan växten inte växa tillbaka så lätt.
  • Tips

    Få inspiration för mönster och layouter från trädgårdsmagasiner.
  • Gå till en lokal trädgårdsbutik för att fråga om växter som fungerar bra tillsammans och hitta nya tillägg för att lägga till i din trädgård.
  • Saker du behöver

    • Måttband
    • Graf papper
    • Upphöjda trädgårdsbäddar
    • Fäktning eller trellis
    • Uteservering (tillval)
    • Vattenburk eller slang
    • Kompost
    • Gödselmedel
    • Hand pruners
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande