Hur till trädgård

Att ha en trädgård kan vara ett underbart sätt att odla dina egna grönsaker, försköna din egendom, eller locka lokala djurliv. Du kan plantera en stor trädgård i din bakgård, eller du kan plantera en liten trädgård om du har begränsat utrymme. Du kan till och med plantera en trädgård med ingenting annat än behållare. Om du tänker på att starta en trädgård och du är inte säker på var du ska börja, så finns det flera saker som kan hjälpa till. Tänk på olika trädgårdstyper, förbereda din trädgårdsplot och verktyg, välj dina frön och växter, och sedan plantera din trädgård.

Steg

Del 1 av 4:
Välja en typ av trädgård
  1. Bild med titeln Power Garden Steg 3
1. Bestäm vad du vill växa eller göra med din trädgård. Det finns många olika typer av trädgårdar och använder för en trädgård, så tänk på vad din idealiska typ av trädgård skulle ge. Några av de olika typerna av trädgårdar inkluderar:
  • Grönsaksträdgård. Det här kan vara den mest populära och praktiska typen av trädgård. Genom att odla dina egna grönsaker kan du spara pengar och öka antalet färska grönsaker du äter.
  • Blomsterträdgård. En blomsterträd ger skönhet till din gård och det kan vara en avkopplande flykt för dig. Om du är huvudsakligen intresserad av att försköna din egendom, kan en blomsterträdgård vara det bästa valet. Du kan plantera perennials, årgångar eller en blandad trädgård.
  • Fjäril eller kolibri trädgård. Du kan inte växa fjärilar eller kolibrier, men du kan plantera blommor som kommer att locka dem till din gård, som pollenrika vildblommor, dill, fänkål och mjölkväv. En fjäril eller kolibri trädgård kan vara en bra typ av trädgård att planera med barn.
  • Wildlife Garden. En Wildlife Garden är en som hjälper till att stödja djuren i ditt område genom att ge dem matkällor och skydd. Dessa är typiskt växter som är infödda i ditt område, så du skulle behöva lära dig vad dina inhemska arter är att planera din trädgård.
  • Bild med titeln Pick Low Maintenance Perennials för din trädgård Steg 4
    2. Tänk på hur mycket utrymme du har tillgängligt. Om du har mycket utrymme, kan du plantera en trädgård i marken. Om du har begränsat utrymme eller helt enkelt inte vill plantera i marken, kan du också plantera en trädgård i behållare. Du kan växa en mängd olika växter i krukor och hålla dem på en uteplats eller i en solig plats på din gård. Vissa växter trivs även i behållare inomhus, så att använda behållare kan också vara idealiska om du bor i en lägenhet.
  • Om du bor i ett område med god jord som inte är för stenig eller sandig, så växer din trädgård i marken ett bra alternativ.
  • Om du odlar din trädgård är inte ett lönsamt val, överväga att köpa behållare för att odla dina växter i eller bygga över markbäddar. Ovanför markbäddar är bra eftersom de är enklare på ryggen och kan flyttas runt din gård om så önskas. Se till att behållarna eller sängarna är tillräckligt stora för de växter du vill växa och att de har bra dränering.
  • Om du är begränsad i rymden, men fortfarande vill ha din trädgård ute, så kan du växa en vertikal trädgård. Dessa typer av trädgårdar använder små plantor eller staplade kasser och upprätt växande växter.
  • Bild med titeln Pick Low Maintenance Perennials för din trädgård Steg 5
    3. Bestämma hur mycket sol dina växter kommer att få. Många växter kräver cirka 6 till 8 timmars full sol för att trivas. Om du inte har ett område som kommer att ge så mycket sol, kan du fortfarande plantera en trädgård. Du måste bara välja växter som trivs i skuggan eller med mindre sol.
  • Försök att kontrollera det område där du planerar att odla din trädgård några gånger per dag på en solig dag för att se hur länge solen skiner i det området. Till exempel kan du kolla klockan 7, 11, 14:00 och 17:00 och gör en anteckning om solen skiner på det området runt den tiden. Om solen skiner på ett område under två eller tre av dina kontroller, då kommer solälskande växter troligen att trivas där.
  • Del 2 av 4:
    Förbereder din trädgårdsplan och verktyg
    1. Bild med titeln trädgård när du har en hund steg 14
    1. Välj en plot. Plats är viktigt när du planerar din trädgård. Viktigast, avgöra om det område du vill använda får tillräckligt med sol. Då, överväga om storleken är lämplig för vad du vill göra med det och också överväga hur du kommer att vattna den här trädgården. Du borde antingen kunna dra en slang över till den om den är en stor trädgård, eller kunna bära en fullvattningsburk till det om det är mindre.
    • Om du kommer att växa en containerträdgård är det fortfarande viktigt att identifiera ett lämpligt område för att placera behållarna. Området borde ha gott solljus, tillräckligt med utrymme för växterna att växa uppåt, och de borde vara lätta att transportera till en källa till vatten eller ligger någonstans som är bekvämt att ta med vatten till dem.
  • Bild med titeln Förstår HIV-teststeg 1
    2. Testa jorden. God mark kommer att ha en tillräcklig mängd kalk, fosfor, kväve och kalium. Ta reda på hur mycket du har i din jord, och vad du behöver lägga till mer för att få de bästa växande växterna. Om du planterar en containerträdgård, behöver du inte oroa dig för det här. Du kan bara använda Potting Jord som är lämplig för den typ av växter du kommer att växa.
  • Du kan köpa ett hemtestkit på hemmet från många hårdvaru- och trädgårdsbutiker. Följ anvisningarna för att ta reda på egenskaperna hos din trädgårdsjord.
  • Du kan ta markprover från din trädgård och få dem att skicka till ditt lokala statliga certifierade markprovningslaboratorium eller universitetsförlängningsservice, och för en liten avgift kommer de att testa din jord och skicka resultaten inom en vecka. Det här är mycket lättare än att testa jorden själv, men det kostar mer.
  • Ta flera markprover från din trädgård för att se till att du får exakta testresultat.
  • Testa din jordens pH för att se om du behöver göra ändringar för att balansera det. För att göra detta, använd ett pH-testkit eller gör ditt eget test hemma och kolla jorden från din trädgård. Vissa växter föredrar olika pH-nivåer, men det är bäst att ha mark som är så nära neutralt - ett pH av 7 - som möjligt.
  • Bild med titeln Plant Marigolds Steg 22
    3. Förbered din jord. När du har gjort din jord och pH-test, klara din jord genom att lägga till de nödvändiga näringsämnena för att hjälpa dina växter att växa.
  • Lägg till organiskt material som hjälper till att berika din jord med näringsämnen. Du kan använda kompost (från din egen komposthög, om du har en), sönderdelande löv, torvmossa eller sönderfallet djurgödsel. Alla dessa är tillgängliga för inköp på lokala trädgårdscentraler om du inte har lätt tillgång till dem.
  • Lägg till gödselmedel i din jord för att hjälpa till att ersätta kväve, fosfor eller kalium som du kanske saknar. Etiketten på gödselpåsen kommer att berätta exakt hur mycket av var och en av dessa näringsämnen är närvarande. Numren 5-10-5, till exempel, berättar att gödselmedlet innehåller 5% kväve, 10% fosfor och 5% kalium.
  • Efter resultaten av ditt pH-test, om din jord är alkalisk (över 7), försök lägga till lime eller träaska för att neutralisera den. Om din jord är sur (under 7), tillsätt torvmossa eller sönderdelande löv. Beroende på vilka växter du vill växa kan du inte behöva ändra pH. Det är lättare att odla växter som kommer att överleva i befintlig mark.
  • Bildbeteckningen blir involverad i medicinsk forskningsstudier Steg 2
    4. Forskning ditt område. Det är viktigt att ta reda på information om odlingsförhållandena i ditt område. Titta på nätet, prata med en lokal trädgårdskonsult, eller ring din kooperativa förlängningsservice.
  • Ta reda på när frost börjar och slutar i genomsnitt, så du vet rätt tid att plantera. Plantering för tidigt eller för sent kan döda dina frön eller växter, så det är viktigt att veta när den bästa tiden att börja är.
  • Lär dig om lokala vädermönster som kan påverka din trädgård.
  • Look-up den bästa tiden att skörda dina frukter, bär och grönsaker i ditt område. Några av dessa kan vara okomplicerade, men vissa växter kräver lite mer kunnande om när den bästa tiden att skörda dem är.
  • Gör ett schema för när var och en av dina specifika anläggningar måste planteras utifrån deras livsmiljöbehov och växande behov. Vissa växter kan behöva startas mycket tidigt under säsongen, medan andra kanske inte behöver plantera till sommaren.
  • Bild med titeln Håll trädgårdsredskap i bra form steg 7
    5. Samla dina verktyg. För att göra trädgårdsarbete så lätt och avkopplande som möjligt är det viktigt att du har alla rätt verktyg. Använd en spade, handskar, trädgårdsskötsel, en trädgård gaffel, korgar eller hinkar för att hålla ogräs, och en vattning kan åtminstone. Du kan köpa andra verktyg, men det är inte nödvändigt för en liten trädgård.
  • För en stor trädgård kan du också behöva köpa en skottkärra, rakes och hoes, loppers och en efterhålsgrävare.
  • Titta på att installera ett automatiskt sprinklersystem om du inte har tid eller förmågan att handvätska din trädgård.
  • Del 3 av 4:
    Väljer dina frön och växter
    1. Bild med titeln Välj säkra husplanter när du har en kattsteg 2
    1. Bestäm om du vill starta din trädgård från frön. Många växter gör det bra när du börjar dem från frön. Kontrollera ditt lokala trädgårdscenter för fröpaket och titta på etiketten för att se hur länge de tar för att växa, när är den bästa tiden att plantera dem och hur mycket vatten de behöver.
    • Att växa från frö kan ta var som helst från en till fyra månader beroende på vad du växer, så det är viktigt att planera framåt.
    • Att växa från frön är det billigaste alternativet, eftersom ett paket frön kostar bara några dollar eller cent. Fullvuxna växter som köpts från en trädgårdshandel kan kosta var som helst från $ 1 till $ 50 vardera.
    • Att växa från frö har fördelen att du kan starta fröet i en behållare och hålla det inomhus eller lägga den rätt in i marken. Att plantera ett frö i en behållare och börja det inomhus kan dock leda till en hälsosammare växt än att börja utomhus i marken. Det kan också ge din anläggning med en tidigare start eftersom du inte behöver vänta på den sista frosten.
  • Bild med titeln växt ett vintergröna häcksteg 2
    2. Överväga att transplantera mogna växter. Fördelen med att transplantera en mogen växt i din jord eller behållare är att den redan är delvis odlad och kommer att bära frukt snarare. Växten kommer också att vara mer benägna att överleva och trivas. Transplantation mogna växter tar bara några minuters arbete när resten av din trädgård har blivit prepped.
  • Kontrollera din lokala trädgårdsbutik för mogna växter och se till att du kan kontrollera taggarna på plantorna för att avgöra om de kommer att fungera för den typ av trädgård du planerar.
  • Bild med titeln växa australiensiska inhemska växter Steg 7
    3. Kolla in blomlampor. Om du väljer att odla blommor har du också möjlighet att plantera lökar. Lampor är lätta att plantera, och några av dem (de perennerna) kommer tillbaka varje år. Vissa glödlampor är årliga och måste återplanteras varje år.
  • Tänk på att glödlampor bara blommar i några veckor i taget.
  • Kontrollera din lokala trädgårdsbutik för lökar som du kan plantera i din trädgård och njuta av år efter år, som tulpaner, påskliljor och alliums.
  • Del 4 av 4:
    Plantera din trädgård
    1. Bild med titeln Håll hundar ut ur trädgårdar Steg 3
    1. Ordna dina växter. Välj var du vill att varje växt ska gå i din trädgård. Tänk på mängden solljus som de behöver och den övergripande storleken de kommer att växa. Början med små växter kan vara vilseledande, eftersom vissa kan bli mycket stora och så småningom behöver större tomter eller behållare.
    • Vanligtvis är det säkert att ge ca 10 tum (25.4 cm) Avstånd mellan varje växt, men se till att du läser fröpaketet eller taggen på plantorna för att se hur mycket utrymme de behöver.
    • Du kommer också att vilja lämna tillräckligt med utrymme mellan rader så att du kommer att kunna gå mellan dem. Planera att lämna ca 18 tum (45.7 cm) mellan rader.
    • Försök att hålla dina växter i grupp av variation. Till exempel kan du plantera alla dina grönsaker i samma del av din trädgård och hålla dina blommor eller bär i en annan sektion.
    • Ta reda på vilka växter som kommer att växa den högsta, eftersom de kommer att skapa skugga över tiden och bör bara planteras nära andra växter som också kommer att växa långa eller nära växter som kräver mindre solljus och mer nyans.
  • Bild med titeln Gå ner Vikt Gardening Steg 2
    2. Plantera dina frön eller växter. Använda arrangemanget du har utformat, placera varje växt i trädgården. Gräva ett hål två gånger storleken och samma djup som rotbollen eller som indikeras på ditt fröpaket. Djupet varierar var som helst från /4 tum (0.6 cm) till 2 tum (5.1 cm) för frödjup beroende på vad du planterar. Det spelar ingen roll om du planterar i en behållare eller i marken. Använd de djupriktlinjer som finns på fröpaketet.
  • Gräva inte ett hål som är för djupt. Bara gräva tillräckligt långt för att tillåta plats för alla rötterna utan att täcka upp stammen eller löven. Jorden i marken ska vara jämn med jordens jord som du planterar.
  • Sätt försiktigt varje växt i sitt hål, för att inte skada någon del av det. Använd dina fingrar eller en trowel för att långsamt skopa smuts tillbaka i hålet över rötterna. Om växten du planterar är rotbunden, vilket betyder att rötterna förpackar runt behållaren, masserar du försiktigt och lossnar dem innan de planterar. Detta kommer att hjälpa växtrötterna spridda ut i den omgivande jorden istället för att fortsätta att linda runt rotbollen, kväva sig ut.
  • Bild med titeln växt under ett träd steg 5
    3. Lägga mulch. Att få så många näringsämnen i jorden som du kan hjälpa dina växter att växa fulla och friska. Mulch hjälper till med detta och det kommer också att bidra till att förhindra ogräs från att växa. Sprida mulch mellan var och en av växterna i ett lager ungefär en tum tjock.
  • För grönsaker, lägg till halm eller sönderdelas löv som mulch runt dina växter för de bästa resultaten.
  • Blommor gör bra med träflis eller bark som mulch.
  • Bild med titeln växt under ett träd steg 6
    4. Vatten dina växter. De första veckorna efter plantering bör ha lite mer vatten för att hjälpa rötterna att bli avgjort. Undvik över vattning, men genom att översvämma det övre lagret i din trädgård. Du behöver bara ge ungefär en tum vatten per vecka, så du kanske inte behöver vattna din trädgård alls om det regnar.
  • Använd en vattenburk eller en sprayfäste till din slang för att vattna växterna. Vattna dem från högt upp, så att du inte skadar något av deras löv eller stjälkar.
  • Efter några dagar av vattning 1-2 gånger dagligen kan du vatten mindre ofta. Flytta till vattning en gång varannan dag eller så.
  • Bild med titeln växa australiensiska inhemska växter Steg 11
    5. Håll ett öga på din trädgård och ogräs det regelbundet. När din trädgård är avgjort, ge den tid att växa. En hälsosam trädgård kommer att vara flera årstider om det är ordentligt omhändertaget. Var noga med att kontrollera din trädgård för ogräs och dra ut några ogräs du spot.
  • Bild med titeln Använd ditt julgran i trädgården Steg 3
    6. Överväga att sätta upp ett staket. Om du växer en grönsaks trädgård, kanske du vill lägga upp ett staket runt det för att skydda det från vilda djur. Det här är inte absolut nödvändigt, men det kan hjälpa om du upptäcker att du har frekventa invaderare.
  • Tänk på att hjorten kan hoppa mycket högt. Ditt staket måste vara minst 8 fot (2.4 m) hög för att förhindra att de hoppar in i din trädgård.
  • Bild med titeln Förbered din trädgård för vinter steg 8
    7. Skörda din trädgård. När din trädgård har vuxit till mognad, skörda frukterna av ditt arbete. Välj noggrant eller klippa grönsaker, bär, örter och blommor för användning i ditt eget hem. Eller bara njut av att gå och koppla av i din trädgård om du har skapat den för att försköna din egendom.
  • Tips

    Du kan enkelt Dekorera din trädgård med återvunna material att göra det själv.
  • I allmänhet planerar du att starta din trädgård efter det genomsnittliga sista frostdatumet i ditt område.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande