Hur man beräknar medelvärden i excel

VIDEO

Matematiskt talar, "genomsnittet" används av de flesta att betyda "central tendens", som hänvisar till den centrala av ett antal siffror. Det finns tre gemensamma åtgärder av central tendens: den (aritmetiska) betyder, medianen och läget. Microsoft Excel har funktioner för alla tre åtgärder, liksom förmågan att bestämma ett vägt genomsnitt, vilket är användbart för att hitta ett genomsnittspris vid hantering av olika mängder av varor med olika priser.

Steg

Metod 1 av 4:
Hitta det aritmetiska medelvärde (genomsnittliga) värdet
  1. Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel steg 1
1. Ange de nummer du vill hitta i genomsnitt. För att illustrera hur var och en av de centrala tendensfunktionerna fungerar, använder vi en serie av tio små siffror. (Du kommer inte troligen att använda faktiska nummer så lite när du använder funktionerna utanför dessa exempel.)
  • För det mesta kommer du att ange siffror i kolumner, så för dessa exempel anger du siffrorna i celler A1 via A10 i arbetsbladet.
  • Numren att komma in är 2, 3, 5, 5, 7, 7, 7, 9, 16 och 19.
  • Även om det inte är nödvändigt att göra detta kan du hitta summan av siffrorna genom att ange formeln "= summa (A1: A10)" i cell A11. (Inkludera inte citattecken - de är där för att ställa in formeln från resten av texten.)
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 2
    2. Hitta genomsnittet av de nummer du skrev in. Du gör det med hjälp av den genomsnittliga funktionen. Du kan placera funktionen på ett av tre sätt:
  • Klicka på en tom cell, till exempel A12, skriv sedan "= medelvärde (A1: 10)" (igen utan citattecken) direkt i cellen.
  • Klicka på en tom cell och klicka sedan på "Fx"Symbol i funktionsfältet ovanför arbetsbladet. Välj "Average" från listan "Välj en funktion:" i dialogrutan Infoga funktion och klicka på OK. Ange intervallet "A1: A10" i fältet nummer 1 i dialogrutan Funktionsargument och klicka på OK.
  • Ange ett lika tecken (=) i funktionsfältet till höger om funktionssymbolen. Välj den genomsnittliga funktionen från listan Namn Box till vänster om funktionssymbolen. Ange intervallet "A1: A10" i fältet nummer 1 i dialogrutan Funktionsargument och klicka på OK.
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 3
    3. Observera resultatet i cellen du har angett med formeln i. Det genomsnittliga eller aritmetiska medelvärdet bestäms genom att hitta summan av siffrorna i cellområdet (80) och sedan dela summan av hur många siffror som utgör intervallet (10) eller 80/10 = 8.
  • Om du beräknat summan som föreslagits kan du verifiera detta genom att ange "= A11 / 10" i vilken tomma cell som helst.
  • Medelvärdet anses vara en bra indikator på central tendens när de enskilda värdena i provområdet är ganska nära varandra. Det anses inte vara bra för en indikator i prover där det finns några värden som skiljer sig mycket från de flesta andra värdena.
  • Metod 2 av 4:
    Hitta medianvärdet
    1. Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 4
    1. Ange de nummer du vill hitta medianen för. Vi använder samma sortiment av tio nummer (2, 3, 5, 5, 7, 7, 7, 9, 16 och 19) som vi använde i metoden för att hitta medelvärdet. Ange dem i cellerna från A1 till A10, om du inte redan har gjort det.
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 5
    2. Hitta medianvärdet för de nummer du skrev in. Du gör det med hjälp av medianfunktionen. Som med den genomsnittliga funktionen kan du komma in på ett av tre sätt:
  • Klicka på en tom cell, till exempel A13, skriv sedan "= median (A1: 10)" (igen utan citattecken) direkt i cellen.
  • Klicka på en tom cell och klicka sedan på "Fx"Symbol i funktionsfältet ovanför arbetsbladet. Välj "Median" från listan "Välj en funktion:" i dialogrutan Infoga funktion och klicka på OK. Ange intervallet "A1: A10" i fältet nummer 1 i dialogrutan Funktionsargument och klicka på OK.
  • Ange ett lika tecken (=) i funktionsfältet till höger om funktionssymbolen. Välj medianfunktionen från listan Namn Box till vänster om funktionssymbolen. Ange intervallet "A1: A10" i fältet nummer 1 i dialogrutan Funktionsargument och klicka på OK.
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 6
    3. Observera resultatet i cellen du har angett funktionen i. Median är den punkt där hälften av siffrorna i provet har värden högre än medianvärdet och den andra hälften har värden lägre än medianvärdet. (När det gäller vårt provområde är medianvärdet 7.) Medianen kan vara densamma som en av värdena i provområdet, eller det kanske inte.
  • Metod 3 av 4:
    Hitta lägesvärdet
    1. Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 7
    1. Ange de nummer du vill hitta läget för. Vi använder samma antal siffror (2, 3, 5, 5, 7, 7, 7, 9, 16 och 19) igen, som är inmatade i celler från A1 till A10.
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 8
    2. Hitta lägesvärdet för de nummer du skrev in. Excel har olika lägesfunktioner tillgängliga, beroende på vilken version av Excel du har.
  • För Excel 2007 och tidigare finns det en enda lägesfunktion. Denna funktion hittar ett enda läge i ett provområde av siffror.
  • För Excel 2010 och senare kan du använda antingen lägesfunktionen, som fungerar som i tidigare versioner av Excel, eller läget.SNGL FUNCTION, som använder en förmodligen mer exakt algoritm för att hitta läget. (En annan lägesfunktion, läge.MULT RETURNS flera värden om den hittar flera lägen i ett prov, men det är avsett att användas med arrays av siffror istället för en enda lista över värden.)
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 9
    3. Ange den lägesfunktion du har valt. Som med de genomsnittliga och medianfunktionerna finns det tre sätt att göra detta:
  • Klicka på en tom cell, till exempel A14, skriv sedan "= läge (A1: 10)" (igen, utan citattecken) direkt i cellen. (Om du vill använda läget.SNGL Funktion, skriv "läge.SnGL "i stället för" läge "i ekvationen.)
  • Klicka på en tom cell och klicka sedan på "Fx"Symbol i funktionsfältet ovanför arbetsbladet. Välj "MODE" eller "MODE.SNGL, "från" Välj en funktion: "Lista i dialogrutan Infoga funktion och klicka på OK. Ange intervallet "A1: A10" i fältet nummer 1 i dialogrutan Funktionsargument och klicka på OK.
  • Ange ett lika tecken (=) i funktionsfältet till höger om funktionssymbolen. Välj läget eller läget.SNGL FUNCTION från listan Namn Box till vänster om funktionssymbolen. Ange intervallet "A1: A10" i fältet nummer 1 i dialogrutan Funktionsargument och klicka på OK.
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel steg 10
    4. Observera resultatet i cellen du har angett funktionen i. Läget är det värde som uppträder oftast i provområdet. I fallet med vårt provområde är läget 7, som 7 sker tre gånger i listan.
  • Om två siffror visas i listan samma antal gånger, läget eller läget.SnGL-funktionen rapporterar det värde som det möter först. Om du ändrar "3" i provlistan till en "5" ändras läget från 7 till 5, eftersom 5 uppstår först. Om du ändrar listan för att ha tre 7s före tre 5s, kommer läget igen att vara 7.
  • Metod 4 av 4:
    Hitta ett vägt genomsnitt
    1. Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 11
    1. Ange de data du vill beräkna ett vägt genomsnitt för. Till skillnad från att hitta ett enda genomsnitt, där vi använde en enkolumnlista med siffror, för att hitta ett vägt genomsnitt behöver vi två uppsättningar av nummer. För det här exemplet antar vi att varorna är sändningar av tonic, som handlar om ett antal fall och priset per fall.
    • För det här exemplet ska vi inkludera kolumnetiketter. Ange etiketten "Pris per case" i Cell A1 och "antal fall" i cell B1.
    • Den första försändelsen var för 10 fall på $ 20 per fodral. Ange "$ 20" i Cell A2 och "10" i cell B2.
    • Efterfrågan på tonic ökat, så den andra försändelsen var för 40 fall. Men på grund av efterfrågan gick Tonicpriset upp till $ 30 per fall. Ange "$ 30" i Cell A3 och "40" i cell B3.
    • Eftersom priset gick upp, gick efterfrågan på tonic ner, så den tredje försändelsen var för endast 20 fall. Med den lägre efterfrågan gick priset per case ner till $ 25. Ange "$ 25" i Cell A4 och "20" i Cell B4.
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel steg 12
    2. Ange den formel du behöver för att beräkna det vägda genomsnittet. Till skillnad från att hitta ett enda medelvärde har Excel inte en enda funktion för att räkna ett vägt genomsnitt. I stället använder du två funktioner:
  • Sumprodukt. Sumproduktfunktionen multiplicerar siffrorna i varje rad tillsammans och lägger dem till produkten av siffrorna i var och en av de andra raderna. Du anger intervallet för varje kolumn - eftersom värdena är i celler A2 till A4 och B2 till B4, skulle du skriva detta som "= sumprodukt (A2: A4, B2: B4)". Resultatet är det totala dollarvärdet för alla tre transporter.
  • BELOPP. Summafunktionen lägger till siffrorna i en enda rad eller kolumn. Eftersom vi vill hitta ett genomsnitt för priset av ett fall av tonic, summerar vi det antal fall som såldes i alla tre transporter. Om du skrev den här delen av formeln separat skulle den läsa "= summa (B2: B4)".
  • Bild med titeln Beräkna medelvärden i Excel Steg 13
    3. Eftersom ett medel bestäms genom att dividera en summa av alla siffror med antalet nummer kan vi kombinera de två funktionerna i en enda formel, skriven som "= sumprodukt (A2: A4, B2: B4) / summa (B2: B4) ".
  • Bild med titeln Beräkna tid på Excel-kalkylblad Steg 18
    4. Observera resultatet i cellen du har angett med formeln i. Det genomsnittliga per fallpriset är det totala värdet av sändningen dividerat med det totala antalet fall som såldes.
  • Det totala värdet av sändningarna är 20 x 10 + 30 x 40 + 25 x 20 eller 200 + 1200 + 500, eller $ 1900.
  • Det totala antalet sålda fall är 10 + 40 + 20 eller 70.
  • Det genomsnittliga per fallpriset är 1900/70 = $ 27.14.
  • WikiHow Video: Hur man beräknar medelvärden i Excel

    Kolla på

    Tips

    Du behöver inte ange alla siffror i en kontinuerlig kolumn eller rad, men du måste se till att Excel förstår vilka nummer du vill inkludera och utesluta. Om du bara ville genomsnittet de första fem siffrorna i våra exempel på medel, median och läge och det sista numret, skulle du ange formeln som "= genomsnittet (A1: A5, A10)".
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande