Hur man hanterar transfobi

Oavsett om du är transgender själv eller du är en transgender allierad, hantering av transfobi är en riktig fråga i vardagen. Oskyldiga kommentarer, avsiktlig trakasserier och välmenande komplimanger kan alla vara skadliga, oavsett vem som säger dem. Om du eller någon du vet handlar om Transfobia, använd dessa metoder för att prata om dina behov och tala upp när någon säger något skadligt. Om du någonsin känner dig hotad eller som om du är i fara, ring på nödtjänster direkt.

Steg

Metod 1 av 11:
Se till att du är säker.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 1
1. Om du känner dig hotad, få hjälp direkt. Gå till någon du litar på, gå till ett LGBT-communitycenter, eller ring polisen. Konfrontera inte någon som är transfobisk om du är ensam, eftersom du kunde bli skadad.
  • Om du är ensam när du hanterar transfobi, försök att gå till ett trångt område. Människor är mindre benägna att trakassera dig när det finns andra människor runt.
Metod 2 av 11:
Be folk att respektera ditt namn och pronomen.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 2
1. Börja med att introducera dig själv med ditt namn och önskade pronomen. Om folk kämpar i att ringa dig med ditt valda namn, påminna dem försiktigt på att du har ändrat det. Det kan ta tid för människor att anpassa sig till att ringa dig något annat. Var tålmodig, men var inte rädd för att rätta till dem.
  • Säg, "Jag skulle uppskatta det du kallar mig Danny nu," eller ", ändra din adressbok för att visa mitt valda namn."
Metod 3 av 11:
Förklara hur vissa kommentarer skadar dig.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 3
1. Om du känner dig trygg, försök att förklara varför en kommentar är oförskämd. Människor kanske inte inser hur deras kommentarer skadar dig eller påverkar dig. Det kan vara till hjälp bara för att vara ärlig och säga vad som stör dig eller får dig att känna sig annorlunda eller små.
  • Till exempel kan du säga, "Jag vet att jag kan bli svårt att bli van vid, men jag behöver dig verkligen göra en insats. När du ringer mig med mitt gamla namn, får det verkligen att jag känner mig skadad."
  • Eller, "Jag är inte säker på om du vet det här, men skämtet du just gjort är ganska skadlig mot transgender människor. Du menade nog inte det så, men jag trodde bara att jag skulle meddela."
Metod 4 av 11:
Stäng av invasiva frågor.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 4
1. Du behöver aldrig svara på några frågor du inte vill. Om någon frågar dig en personlig fråga som gör att du känner dig obekväm, låt dem veta att du inte kommer att svara på dem. Berätta för dem att det inte är något du diskuterar tillfälligt eller pratar med människor du inte vet bra.
  • Säg något som, "det är privat information", eller, "Jag tycker inte att det är lämpligt att prata om det just nu."
  • Om du ser en transgenderperson får du ställda frågor som dessa, gärna gå in och säga något som, "Jag tror inte att de vill prata om det med dig," eller "Det är en riktigt konstig fråga att fråga någon dig vet inte mycket bra."
Metod 5 av 11:
Peka ut backhanded komplimanger.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 5
1. Vissa människor kanske inte vet att det de säger är skadligt. Om någon ger dig ett "komplimang" som, "ser du ut som en riktig tjej!"Eller," Jag skulle aldrig gissat att du är transgender, "påpekar hur skadligt kommentaren verkligen är. Om du inte känner dig säker, behöver du definitivt inte, men det kan känna sig bemyndiga att stänga någon så här.
  • Säg något som, "vet du att det inte är ett kompliment, rätt?"Eller," Jag är inte säker på om du vet det här, men det är faktiskt super skadligt att höra. Bara för att jag är transgender betyder inte att jag inte är en riktig tjej."
  • Du kan också peka ut det om du inte är transgender. Säg något som, "Hej, jag vet att du menade det som en komplimang, men hörsel som förmodligen skadade Tiffanys känslor. Du borde inte säga saker så."
Metod 6 av 11:
Utmana skämt och konstiga kommentarer.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 6
1. Människor kan maskera sin transfobi i humor. Om du känner dig bekväm kan du använda några comebacks för att göra den personen omrätta vad de bara sa. Det är inte ditt ansvar att få förtroendet att göra skämt så här, men om du gör det kan de vara ett bra sätt att bekämpa förolämpningar.
  • Till exempel, om någon frågar din könsidentitet, kanske du säger "Så när insåg du att du var en man / kvinna / pojke / tjej?"
  • Om någon kommenterar "kontroll" Din könsorgan, kan du svara torrt, "Kan jag kolla din?"
Metod 7 av 11:
Förlåta människor för små misstag.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 7
1. Goda vänner och familjemedlemmar kan fortfarande röra sig ibland. Om de glider upp med ett pronomen eller gör ett råskämt, lugnt det och sedan gå vidare. Om de ber om ursäkt och arbetar med att inte göra det igen, vet du att de är en bra person att ha i ditt liv.
  • Inte allt ont kan (eller borde) bli förlåtna. Om en vän säger något till dig som verkligen sticker, kan det ta några ursäkter för dig att förlåta dem.
Metod 8 av 11:
Klipp kontakt med avsiktligt skadliga människor.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 8
1. Inte alla i ditt liv kommer att vara stödjande, och det är okej att skära av dem. Om du har en vän som är oförskämd eller transfobisk mot dig eller andra, överväga att sluta vänskapen. Du kan tillfälligt sluta hänga med personen så mycket, eller du kan låta dem veta orsaken till att du inte vill umgås längre.
  • Tänk på att inte alla kommer att vara öppna för människor i din situation. Det kommer alltid att vara några människor som saknar empati och förståelse. Behandla dig väl och glöm inte folk som inte behandlar dig bra.
Expertips
Shahpar Mirza

Shahpar Mirza

Community Transgender ExpertshahPar Mirza är en community transgender expert som började sin övergång från kvinnlig till manlig (FTM) från och med 2016. Han har haft hormonersättningsterapi sedan 2017 och genomgick en dubbel mastektomi (toppkirurgi) i april 2018. Genom erfarenheter som att arbeta för Queer Student Resources Center vid Stanford University är han passionerad att sprida mer medvetenhet om transgendergemenskapen och förtydliga vanliga missuppfattningar människor kan ha. Han fick sin BS i produktdesign från Stanford University 2019.
Shahpar Mirza
Shahpar Mirza
Gemenskapens transgender expert

Vår expert samtycker till: Det bästa du kan göra är att bara ignorera någon som är transfobisk. Deras mål är att försöka komma i huvudet och skaka ditt självförtroende, så håll bara motsatt attityd, vilket är, "Din åsikt spelar ingen roll för mig eller påverkar mitt liv, och jag kommer att vara säker på oavsett." Men om det är någon du vill hålla i ditt liv, uppmuntra dem att utbilda sig om transupplevelsen, och om du är villig, var öppen och ärlig med dem om dina erfarenheter.

Metod 9 av 11:
Få support från andra.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 9
1. Luta på dina vänner och familjemedlemmar för hjälp. Det är viktigt att ha stödjande människor i ditt liv till vem du kan vända när saker blir tuffa. Oavsett om det är en formell stödgrupp eller en månadsmiddag med en grupp vänner, kan det vara en livräddare när du behöver vänner som du kan lita på. Vet vem som kommer att stödja dig och älska dig oavsett vad.
  • Om du har problem med att hitta ett supportnätverk, nå ut till en lokal LGBT-grupp nära dig. Där kan du hitta likasinnade människor som kan hjälpa dig genom de tuffa tiderna.
Metod 10 av 11:
Berätta för någon ansvarig.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 10
1. En chef eller en chef kan hjälpa dig att hantera transfoba människor. Faktum är att transfoba trakasserier i skolan eller din arbetsplats är olaglig på vissa områden. Om du känner dig bekväm, berätta för den ansvariga personen om vad du går igenom så de kan hjälpa till.
  • Det kan hjälpa till om du har rekord av trakasserier, som videor eller röstinspelningar.
  • En huvudman eller chef kan också hjälpa dig att eskalera fallet till polisen om du behöver.
Metod 11 av 11:
Få psykisk hjälp om du behöver det.
  1. Bild med titeln Deal med Transfobia Steg 11
1. Transfobi kan vara svårt att hantera, och det kan ta en vägtull på dig. Om du känner att du kan skada dig själv, få hjälp direkt. Prata med någon i ditt liv som du litar på, eller kallar en självmordsprevention hotline.
  • Trans LifeLine är bemannad av transpersoner för transpersoner i kris. Om du bor i USA, ring (877) 565-8860, eller i Kanada, ring (877) 330-6366.

Tips

När det är möjligt, undvik vård från en läkare eller annan vårdpersonal som har problem med att acceptera transfolk.
  • Kom alltid ihåg att din mentala hälsa prioriterar över andras transfoba vyer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande