Hur man kontrollerar om du är under övervakning

Någonsin haft den känsla du tittade på? Om du tror att du är under övervakning, upplever du förmodligen mycket stress. Hur kan du berätta för vem som ska lita på? Med lite medvetenhet kan du förmodligen avgöra om hotet är verkligt eller i ditt huvud. Se steg 1 nedan för att lära dig hur du hittar och förlorar svansar, kontrollera om telefonen övervakas och skydda dina e-postmeddelanden.

Steg

Metod 1 av 3:
Kontrollera efter svansar
  1. Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 1
1. Fråga dig själv varför du skulle följas. Tailing Någon tar tid och resurser, och de flesta lokala myndigheter slösa inte tid på att försöka svansa genomsnittliga medborgare. Privata utredare och arga exes är en annan sak. Innan du börjar bli paranoid, fråga dig själv om du faktiskt har något att frukta.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 2
    2. Var medveten. Huvudnyckeln till att identifiera svans är att hålla sig medveten om din omgivning hela tiden. Håll inte näsan fast i din telefon - håll ögonen upp och övervaka världen runt dig. Om du inte uppmärksammar, vet du aldrig om du följs.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 3
    3. Undvik att titta över din axel. När du börjar agera misstänksam, kommer din svans att märka och antingen släppa eller sluta för att försöka igen senare. Om du känner att du följs, fortsätt att fungera som om du inte vet.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 4
    4. Sakta ner din takt. Detta gäller både promenader och körning. Om du går, sakta ner och titta i några butiksfönster eller på din telefon. Var noga med att hålla ett öga på din omgivning när du gör det. Om du kör, flytta över till den långsamma körfältet och kör hastighetsgränsen.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 5
    5. Ring polisen. Om du tror att du är legitimt följt och att du är i fara, bör du omedelbart ringa polisen. Försök att stanna i trångt, allmänna utrymmen medan du väntar på lokal brottsbekämpning att svara.
  • Stora folkmassor kan hjälpa dig att identifiera personen som tar ut dig så att du kan ge beskrivningen till polisen.
  • Om du ringer till polisen och ett lokalt undercover följer dig, kommer det vanligtvis tillbaka. Om det är en stat eller federal officer tailing dig, kommer de sannolikt att bli dras över av den lokala polisen. Om det är en privat utredare kan de få biljetter och du kan bli informerad om vad som hände.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 6
    6. Undvik panik. Om du tror att du följs, är det värsta du kan göra att börja köra eller köra felaktigt. Det var inte bara de människor som följer dig, men det kan ge dig risk för en olycka.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 7
    7. Ändra dina mönster. Gå av vid en utgång och sedan omedelbart tillbaka på motorvägen. Om du går, gå runt blocket en eller två gånger. Detta brukar kasta av personen som tailing dig, eller åtminstone göra dem medvetna om att du är medveten om.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 8
    8. Följ inte följaren. Vissa människor föreslår att du svansar den person som tailing dig för att få en bättre uppfattning om vem de är, men det är i allmänhet inte en bra idé och kan vara väldigt farlig.
  • Metod 2 av 3:
    Att veta om telefonen är tappad
    1. Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 9
    1. Förstå hur Spy Software fungerar. Spion Software är installerad på en smartphone utan användarens kunskap. Det kan sedan skicka tillbaka GPS-plats, telefonsamtal, textmeddelanden och mer. Det är otroligt osannolikt att din telefon har spionprogramvara installerad på den av en skadlig fest, men dessa steg hjälper dig att se till.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 10
    2. Kontrollera telefonens beteende. Är din telefon att agera märkligt? Är det belyser när du inte använder den, stänger av slumpmässigt, eller gör pipande ljud? Alla telefoner kommer att agera märkligt ibland, men om detta beteende är konsekvent kan du ha spionprogram installerad.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 11
    3. Övervaka ditt batteri. Många spionprogram ökar avloppet på batteriet. Det kan vara svårt att märka, särskilt eftersom telefonens batteri naturligtvis blir mindre effektiv över tiden. Leta efter dramatiska skift i batterilivslängden, eftersom det kommer att bli mer indicerande för ett program som dränerar det.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 12
    4. Kontrollera efter bakgrundsbrus under samtal. Många gånger är bakgrundsbrus en naturlig biprodukt av cellulär service med låg kvalitet, men om du konsekvent hör statisk, klickar och pipar ljud under konversationer kan de potentiellt vara tecken på inspelningsprogramvara. Detta beror på att vissa samtalsinspelningsprogram fungerar som ett konferenssamtal.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 13
    5. Leta efter konstiga texter. Många spionprogram styrs på distans via kodade texter. När programmet inte fungerar korrekt kan dessa texter visas i din inkorg. Om du får texter med slumpmässiga samlingar av bokstäver och siffror, kan telefonen vara smittad med spionprogramvara.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 14
    6. Kontrollera din dataanvändning. Många spionprogram, särskilt billigare, kommer att använda din tjänstes dataplan för att skicka ut den information som den samlade in. Använd en datahanteringsapp för att spåra vilka appar som använder data och hur mycket de använder. Om du skickar ut data som du inte kan ta hänsyn till kan du ha installerat spionprogramvara.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 15
    7. Kolla efter en jailbreak. Om du använder en iPhone är det enda sättet att ha Spy Software installerat om din telefon har varit jailbroken. Leta efter installationsprogrammet, Cydia eller Icy Apps på dina hemskärmar. Om du ser någon av dessa appar eller appar som installerades från andra källor än Apple App Store, har telefonen varit Jailbroken och Spy Software kan ha installerats.
  • Du kan enkelt återgå en jailbreak genom att återställa din iPhone. Detta kommer att ta bort alla appar som är beroende av att telefonen är jailbroken, vilket innebär att alla spionprogram kommer att vara inaktiverade. Se den här guiden för detaljerade instruktioner om att återställa din iPhone.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 16
    8. Använd felriktning. Om du känner att dina konversationer övervakas av någon du vet, är ett sätt att fälla dem att avsiktligt sprida missinformation. Ring en betrodd vän och berätta för dem något trovärdigt men falskt, antingen om ditt schema, ditt liv eller något annat. Om du senare upptäcker att personer du vet har kommit in i denna information, vet du att någon lyssnade på.
  • Metod 3 av 3:
    Kontrollera efter e-post och datorövervakning
    1. Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 17
    1. Antag att all arbetsplats dator användning övervakas. De flesta stora företag har arbetsplatsdator Användningsavtal som gör det möjligt för dem att övervaka de webbplatser du besöker, de e-postmeddelanden du skickar, och de program du kör. Kontrollera med din IT-avdelning om du vill se detaljerna i avtalet, men antar att inget du gör på jobbet är privat.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 18
    2. Kontrollera om keyloggers. Keyloggers är program som fångar varje tangenttryck du gör på din dator. De kan användas för att rekonstruera e-postmeddelanden och stjäla lösenord. Keyloggers körs i bakgrunden, och har inte ikoner i systembrickan eller andra uppenbara tecken på att de arbetar.
  • Om du använder Windows trycker du på Ctrl+ ⇧ Skift+Esc För att öppna uppgiftshanteraren. Titta i avsnittet Process eller Background Processes, och notera eventuella obekanta processer. Google Allt som är obekant att se om det finns keyloggingprogram installerade.
  • Om du använder en Mac, öppna aktivitetsmonitorn. Du kan hitta det här programmet i verktyget Verktyg i din applikationsmapp. Titta igenom alla aktiva processer och notera alla som är obekanta. Använd Google för att ta reda på om de är skadliga eller inte.
  • Keyloggerprocesser tar ofta upp många resurser eftersom de måste spåra en betydande mängd information.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 19
    3. Installera din egen e-postspårningsprogramvara. Program som ReadNotify och GetNotify Bädda in små, osynliga bilder i ditt e-postmeddelande som gör att du kan se när e-posten öppnades, där den öppnades, hur länge det öppnades för, och om det vidarebefordrats. Det här kan vara mycket användbart om du tror att någon avlyssnar dina meddelanden, eftersom du kan spåra IP-adresserna som öppnar e-postmeddelandet.
  • Bild med titeln Kontrollera om du är under övervakning Steg 20
    4. Använd krypterad e-post. Om du verkligen är orolig för personer som läser din e-post som inte borde vara, kan du byta till en krypterad e-postklient. Din e-post kommer att krypteras, och endast mottagare som du anger kommer att kunna avkoda det. Det kan vara lite av ett krångel att ställa upp, men är viktigt om du försöker skydda mycket känslig information. Se den här guiden för instruktioner om inställning av krypterad e-post.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vissa människor kommer att spåra dig bakom flera personer eller bilar, så misstänker inte bara folket eller bilarna strax bakom dig.
  • Chanserna att du är under professionell övervakning är extremt låga, så försök att undvika att bli för paranoid.
  • Om du är väldigt desperat att veta, gå bara runt kvarteret tills det är uppenbart att de följde dig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande