Hur man kontrollerar om din hund är frisk och glad

Har du någonsin undrar om din hund verkligen gör det bra? Som hundägare har du ett ansvar att ta hand om din furry väns fysiska och mentala välbefinnande. Det är en bra idé att stanna varje och om igen och fråga dig själv om hunden är glad och frisk. För att bedöma detta måste du leta efter fysisk välbefinnande, liksom att leta efter några psykologiska problem, inklusive tristess och frustration. Med regelbundna kontroller kan du hålla dig uppdaterad med om din Canine Pal är verkligen innehåll och i toppform.

Steg

Metod 1 av 2:
Bedömning av din hunds mentala välbefinnande
  1. Bild med titeln Kontrollera om din hund är hälsosam och glad steg 1
1. Lär känna vad som är normalt för din hund. Håll den stora bilden i åtanke och lära känna vad som är normalt för din hund. Gör dig bekant med hur långt hunden gillar att gå, hur det reagerar när du kommer in från jobbet, hur söthärdad eller grumpy är det, hur mycket vatten det dricker, vad dess pall ser ut, hur ofta det rör sig på sin tarm a dag, vad insidan av öronen ser ut, och vad andan luktar som.
  • Till exempel är vissa hundar giriga ätare medan andra är fina. Om din hund vanligtvis är en girig ätare, är det viktigt om hunden vägrar sin mat. Men om du äger en Lapdog som blir näsan upp på allt annat än bästa biff, sedan vägrar en skål med mat det är mindre av en oro.
  • Om du vet alla dessa saker som baksidan av din hand, är du idealiskt placerad för att upptäcka förändringar som kan indikera att hunden är sjuk.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 2
    2. Bedöm din hunds känslor genom sitt beteende och kroppsspråk. Hundar upplever känslor, som sorg, depression, tristess och frustration. Tricket som ägare är att känna igen dessa känslor. Oftast är det första tecknet att vara medveten om förändring av beteende eller kroppsspråk.
  • Till exempel, om din hund gör de saker som normalt tycker om, som att tugga på ett ben eller springa runt gården, är det förmodligen glad.
  • Var uppmärksam på din hunds vanliga kroppsspråk. Håller det sina öron eller svans lägre än normalt eller skenar bort eller tar en dominerande hållning när den är närmade sig? Det här är kroppsspråksskyltar att det kan vara något fel.
  • En antydan att din hund är uttråkad eller frustrerad innehåller destruktivt beteende, grävning, whining, skällning och gråt. I det här fallet antar hunden en förskjutningsaktivitet, som att tugga möblerna, som ett utlopp för sin frustration.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 3
    3. Titta på hundens ansiktsuttryck. Många hundar kan uttrycka känslor, såsom depression, på deras ansikten. Om din hund brukar inte ha doliga ögon eller ledsna uttryck, men plötsligt gör det förmodligen ett uttryck för hundens nuvarande känslor.
  • Bra tecken på att din hund är frisk är att ögonen är ljusa, öronen är uppmärksam och uppmärksam, och svansen är vaggning.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är hälsosam och glad steg 4
    4. Var medveten om några fysiska förändringar i din hund. Fysiska förändringar kan vara symptomatiska med mental stress eller depression. Till exempel, var uppmärksam om din hund slutar grooming sig själv. Deprimerade eller sjuka djur slutar ofta ta hand om sig själva och deras kappa droppar, blir hård, sträng och oförskämd.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 5
    5. Adress Möjliga orsaker till din hunds olycka. Om din hund är ledsen eller misshandlad, bör du försöka hitta orsaken till nöden och försök att ändra situationen, om du kan. Inte alla problem kan lösas, självklart, men vissa kan!
  • Om din hund är stressad om en ny rutin eller hemma, kan det inte alltid ändras, men du kan trösta din hund och försöka göra övergångar så lätt som möjligt.
  • Metod 2 av 2:
    Bedömning av din hunds fysiska hälsa
    1. Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 6
    1. Brudgummen och inspektera din hunds kropp regelbundet. En av dina uppgifter som ägare är att bryta din hund regelbundet. Förutom att hålla kappan i gott skick och knyta fri, grooming din hund är en idealisk tid att köra en mini-fysisk tentamen hemma. Detta hjälper dig att bli mer bekant med din friska hundens kropp. Om något ändras i din hunds kropps tillstånd, är chansen att du hämtade på ett problem tidigt.
    • När du utför en fysisk är det bäst att följa ett bestämt inspektionsmönster så att du inte av misstag hoppa över någonting. De flesta veterinärer har rutinen där de börjar i huvudet och arbetar bakåt.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är hälsosam och glad steg 7
    2. Stå tillbaka och utvärdera din hund övergripande. Titta på hur hunden står eller sitter. Ser det bekvämt ut och avslappnat, eller har det svårt att komma upp eller ner? Titta på hundens andning och räkna antalet andetag det tar en minut i vila. Normal är 20-30 per minut.
  • Vid en vanlig rumstemperatur, inte i överdriven värme när hunden pantar för att svalna, ska andningen vara orörd och svår att se. Överdrivna andningsrörelser, speciellt när hunden använder sina magmuskler för att dra luft in och ut ur lungorna är ett tecken på andningssvårigheter och bör checkas ut.
  • Vad sägs om hundens vikt? Är det att få eller gå ner i vikt, och sammanfaller detta med en ökning eller minskning av aptiten? Det är värt att få viktändring checkas ut av din veterinär eftersom det kan vara en viktig ledtråd för ohälsa.
  • Är hunden, ljusögd och vaggar sin svans, eller hänger huvudet och trög med sin svans tucked mellan benen?
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 8
    3. Kontrollera din hunds ögon. Med ditt pekfinger och tumme, försiktigt lätta ögonlocken ifrån varandra. Om ögonen är trevliga och tydliga och du kan se din reflektion i dem, så är ögonen normala. Indikationer av ohälsa inkluderar gulning (gulsot) av ögas vita, inflammation av de vita (kan indikera en allergi eller infektion) och fogginess på ytan (ett sår eller eventuellt ökat tryck i ögat).
  • Kontrollera efter utsläpp från ögat. En tjock gul eller grön urladdning är en indikation på infektion.
  • Ögonen är känsliga strukturer och om du misstänker ett problem, sök veterinärmedicinska uppmärksamhet. Att ignorera ett allvarligt problem kan det innebära att hunden förlorar sin syn.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är hälsosam och glad steg 9
    4. Kontrollera hundens tänder. Lyft hundens läpp för att se tänderna. Rengör friska tänder ser mycket ut som vår egen (förutom en annan form) med rosa tandkött och vit emalj. Leta efter brungrul tartaravlagringar på tänderna, inflammerade eller blödande tandkött (gingivit) eller en dålig lukt från munnen. Alla dessa tecken indikerar dental uppmärksamhet krävs.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är hälsosam och glad steg 10
    5. Titta och röra din hunds näsa. Det är en gammal fru saga att en kall våt näsa är ett tecken på god hälsa. Många helt friska hundar har varma torra näsor, så inte panik om det här är fallet. Lär känna vad som är normalt för din hunds näsa. Vissa autoimmuna hudproblem kan påverka näsan, så om läderknappen på näsan är inflammerad, crusty eller blödning, söker då veterinärmedicin.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 11
    6. Undersök din hunds öron. Titta inuti öronen och jämföra en med den andra. De borde båda se på samma sätt. Du borde se ingången till öronkanalen som ett mörkt hål. Ear-klaffens foder ska se ut som vanlig hud och inte förtjockas, inflammerad, rodnad eller crusty. Om du märker den senare, eller om det finns en utsläpp i örat (sträcker sig från tjockt svart vax till illaluktande pus), söker sedan veterinärmärkning.
  • Glöm inte att lukta hundens öron! Det borde lukta något annat än "hund." Om det finns en obehaglig lukt, vilket gör att du recoil, söker veterinärmedicinska hjälp.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 12
    7. Kontrollera din hunds kappa. Kontrollera efter flingfri päls som är blank och slät (i raser som inte har trådiga rockar.) Dela pälsen för att kontrollera huden. Det borde inte finnas någon oljig känsla för kappan och ingen mjäll, svarta fläckar inom kappan, inflammerad hud, scabs eller missfärgning av huden. Den senare anger alla hudsjukdomar och garanterar pälsundersökning av en veterinär.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är hälsosam och glad steg 14
    8. Titta under din hunds svans. Det är lätt att blunda för detta område, men det är viktigt att kontrollera eftersom problem med infekterade analkörtlar eller cancerösa klumpar runt anusen är bäst prickade tidigt på. Var vaksam för en förlust av symmetri till analringen (om en sida är mer svullnad än den andra), bihålor (kanaler) som släpper ut eller gråter vätska eller klumpar som står stolta över huden.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 15
    9. Kontrollera testiklar eller bröstkörtlar. Gör en punkt att kontrollera att din manliga hund har testiklar av lika stor storlek. Utvidgningen på ena sidan kan vara ett tecken på testikelcancer. På samma sätt, för kvinnliga hundar, kör din hand längs båda sidor av bröstområdet för att kontrollera några klumpar. Eventuella abnormiteter måste kontrolleras av en veterinär.
  • Bild med titeln Kontrollera om din hund är frisk och glad steg 13
    10. Kontrollera efter klumpar och stötar. Kör handen över din hunds kropp för att kontrollera klumpar och stötar. Det är lämpligt att få en klump som är checkad av din veterinär, för även några till synes oskyldiga looking-klumpar har potential att vara något synd.
  • Om du är osäker om det är värt att se veterinären, mät sedan storleken på klumpen och skriv den ner. Kolla klumpen igen ett par veckor senare och omger det. Om klumpen förändras snabbt, är inflammerad, eller stör hunden, är en veterinärskontroll avgörande.
  • Tips

    Whining är ett hunds sätt att uttrycka det behöver något, vanligtvis mat eller vatten, kärlek eller mänsklig kärlek. Men om du redan har gett din hund med dessa saker, behöver det förmodligen ha en check-up på veterinärerna, för att se till att inget är fysiskt fel.
  • Om din hund har hämtat en sjukdom eller sjukdom, kan du känna dig dålig för att låta det hända. Men kom ihåg att det inte är ditt fel - alla hundar fångar saker på en eller annan gång i sina liv.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande