Hur bromsar du på is

Vinterkörning kräver extra tålamod och uppmärksamhet, särskilt för de oinitierade. Snöfall och is kan begränsa synligheten och göra för farliga körförhållanden. Det är mycket svårare för däck att greppa is än trottoaren, speciellt om de inte har de djupa spåren av vinterdäck. Om du inte brukar köra under dessa förhållanden är det bäst att undvika att köra helt och hållet. Om du inte kan undvika att köra på isiga vägar är det viktigt att veta om din bil har ett låsbromssystem eller inte. Detta bestämmer vilken teknik du använder när du försöker bromsa på is.

Steg

Metod 1 av 3:
Undviker en nödsituation
  1. Bild med titeln broms på is Steg 1
1. Håll ett säkert avstånd från andra bilar. Medan tailgating alltid är en dålig övning är det särskilt farligt i isiga förhållanden. Stanna minst 8 sekunder bakom fordonet framför dig. Om du inte är van vid vinterkörning, stanna 10 sekunder bakom.
  • För att mäta ditt följande avstånd, välj en fast punkt före fordonet du följer. Street skyltar fungerar bäst för detta. Håll ett öga på bilen framåt, och börja räkna när näsan passerar den fasta punkten du valde. Räkna tills näsan på din bil korsar samma punkt. Om du är i 8-10-sortimentet, vet du att du bibehåller ett säkert avstånd.
  • Inte alla isiga förhållanden behöver samma stoppavstånd. Vid 0 ° Fahrenheit (-18 ° Celsius) behöver du dubbelt så mycket stoppavstånd som du skulle vid 32 ° Fahrenheit (0 ° C).
  • Bild med titeln broms på is Steg 2
    2. Köp rätt däck. Om du är i ett område som ser mycket snö och is, kommer vinterdäck på ditt fordon att göra kör mindre farligt. De är speciellt utformade för att hjälpa din bil att bibehålla dragkraft i vinterförhållandena - spåren är vanligtvis djupare och vinklade diagonalt.
  • Om du bor i ett varmare klimat, men du är oroad över isiga vägar, bör du åtminstone få alla säsongsdäck.
  • Bild med titeln broms på is Steg 3
    3. Sakta ner. Du kan ha de bästa vinterdäcken på marknaden, men du behöver fortfarande vara försiktig. Om du kör på isiga vägar, bör du inte gå någon snabbare än 45 mph (72 kmh), även på motorvägen. Körning ger dig mer tid att reagera, vilket ger dig mer avstånd för att immobilisera ditt fordon.
  • Metod 2 av 3:
    Använda ABS-bromsar
    1. Bild med titeln broms på is Steg 4
    1. Bekräfta att din bil har ABS-bromsar. Du kan vanligtvis göra det genom att kontrollera bilens specifikationer, oavsett om du är på internet eller med en återförsäljare. Ju senare ditt fordon desto mer sannolikt är det att ha ABS-bromsar. Om du är osäker, kan du alltid kolla med en mekaniker nästa gång du får din bilservice.
  • Bild med titeln broms på is Steg 5
    2. Håll ett fast grepp på ratten. Eftersom ABS-bromsar gör det mesta av arbetet som hindrar dina hjul från låsning, gör de det lättare för dig att styra när du behöver bromsa på is. I stället för att hålla händerna fast vid 10 och 2 positionerna, bör du blanda dina händer så att de alltid stannar på deras sida av ratten. Det betyder att även om du behöver vrida ratten hårt, korsar dina armar aldrig, vilket ger dig mer kontroll.
  • Detta är mycket lik greppet många körbilförare använder.
  • Bild med titeln broms på is Steg 6
    3. Broms så snart som möjligt. Medan de gör ett bra jobb att förhindra att dina hjul låser, fungerar ABS bromsar inte lika bra på is och snö som de gör på trottoar. Som sådan är det viktigt att reagera snabbt, låt systemet fungera. Det är viktigt att vara uppmärksam och håll alltid ögonen på vägen.
  • Bild med titeln broms på is Steg 7
    4. Tryck fast på bromsarna. Med ABS-bromsar behöver du inte oroa dig för att pumpa bromsarna eller applicera stadigt tryck. Tryck bara bromspedalen hårt. Du kan känna pedalen shudder och tryck tillbaka mot din fot något. Detta är normalt - abs sparkar in, lindrar ett av trycket från hjulen för att förhindra att de låser sig. Ta inte bort foten eller pumpa bromsarna, låt systemet fungera.
  • Bild med titeln broms på is Steg 8
    5. Styra försiktigt för att undvika hinder. Ibland är bromsning inte tillräckligt, och du kan behöva styra bort från en eventuell kollision. Om du behöver styra, gör smidiga, exakta rörelser. Jerking ratten kan få din bil att slita och glida. Hjulen kommer att förlora sin dragkraft och du kommer att förlora kontrollen över ditt fordon.
  • Metod 3 av 3:
    Användning av tröskelbromsning
    1. Bild med titeln broms på is Steg 9
    1. Kontrollera om din bil har ett bromssystem (ABS). Tröskelbromsning används med fordon som inte har ABS. Detta system hindrar hjulen från att låsa i en nödbromssituation, så du kan sluta låsa dina hjul om din bil inte har abs. Detta kan göra bilen glid eller skid.
    • Använda tröskel- eller pressbromsning gör det möjligt för bilen att sakta ner så mycket som möjligt utan att hjulen låser.
    • Kontrollera din bruksanvisning eller fråga din mekaniker om din bil har ABS.
    • Medan de flesta moderna fordon har abs, gör äldre bilar inte.
  • Bild med titeln broms på is Steg 10
    2. Hålla sig lugn. Även om detta är svårt att göra i en nödsituation, är Panicking ett säkert sätt att förlora kontrollen över ditt fordon. Det är viktigt att hålla dig cool om du behöver bromsa på is.
  • Om du är orolig för hur du ska reagera i en nödsituation kan du prova din hand på att köra på is vid vissa körskolor.
  • Bild med titeln broms på is Steg 11
    3. Håll din häl på golvet när du trycker på bromspedalen. Att hålla din häl till golvet låter dig använda musklerna i din fot för att driva bromsarna i stället för musklerna i ditt ben. Detta ger dig mer kontroll.
  • Undvik att slammar bromsarna. Detta kommer att få hjulen att låsa och din bil kommer sannolikt att förlora dragkraft och börja skidning.
  • Bild med titeln broms på is Steg 12
    4. Tryck stadigt med din fot. Detta är nyckeln till tröskelbromsningen. Applicera fast, stadigt tryck på bromspedalen. Din bil ska långsamt börja decelerera när du trycker på bromsarna. Håll trycket jämnt och sluta bara att orsaka att dina hjul låses.
  • Du kommer att känna feedback i bromspedalen, en viss tröskel när du bromsar. Det här är när du kan få mest retardation ut ur dina bromsar - om du går förbi detta kommer dina hjul att låsa och du kommer att förlora dragkraft.
  • Bild med titeln broms på is Steg 13
    5. Sluta långsamt bromsa om du känner bilen börjar skidas. Om du passerar tröskeln kan dina hjul låsa och bilen kan börja skidas. För att stoppa skidet, vill du lindra bara lite tryck från bromsarna genom att curling tårna upp. När du känner att bilen börjar få dragkraft, kan du smidigt applicera tryck på bromsarna tills du når tröskeln.
  • Om din bil har framhjulsdrift, kommer den vanligtvis att gå in i en frontskid, med bilens näsa skidning bort från den riktning du vill åka. Med bakhjulsdrivna fordon, kommer bilens baksida att börja skidning först.
  • Bild med titeln broms på is Steg 14
    6. Styra i den riktning du vill gå. Om din bilskidor och du inte kan korrigera den med applicering av bromsarna, måste du styra mycket noga. Förbli lugn, eftersom hjulet bara kommer att göra situationen att fungera. Oavsett om du är på fram eller bakifrån, bara styra bilen mot den riktning du vill gå med liten, kontrollerad rörelse av ratten.
  • Tips

    Det bästa sättet att undvika en nödsituation på isen är att köra extra försiktigt.
  • Om du regelbundet måste köra i snö och is är det bäst att utrusta ditt fordon med vinterdäck.
  • Varningar

    Slå inte bromsarna om din bil börjar glida eller fishtailing. Det kommer att göra dig mer benägna att förlora kontrollen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande