Hur man kör en ny bil

Du är upphetsad att komma bakom hjulet på din nya bil, men vad kan du göra för att hålla det som nytt? Du har hört att du borde "bryta in" ett nytt fordon försiktigt, men också att moderna bilar är redo för en stor träning direkt från början. Och hur ska du hålla reda på alla obekanta knappar, växlar och mätare medan du är på vägen? För dagens nya bilar, gör du bara lite mindre "och tar dig tid att vänja sig på okända komponenter.

Steg

Metod 1 av 2:
Tar det lätt på motorn och bromsar
  1. Bild med titeln Kör en ny bil steg 1
1. Kör långsamt i 5-10 minuter varje gång du börjar. Att låta motorn "lossa" med lite lätt körning varje gång du kommer bakom hjulet kan hjälpa till att nå toppprestanda förr. När det är möjligt, kör runt om i närheten innan du slår på motorvägen eller på annat sätt beskattar motorn eller bromsarna.
  • Idling räknas inte som en ordentlig uppvärmning - du måste köra bilen.
  • Försök att hålla koll på den första 1000 milen (1600 km).
  • För decennier sedan behövs bilar långsamt och metodiskt "brutna in" för att låta motorn lösa sig i sina fulla kapacitet. Nya bilar är byggda med mycket smalare toleranser (ofullkomligheter och liknande), men enkla saker som att värma upp motorn med lätt körning kan fortfarande hjälpa till.
  • Bild med titeln Kör en ny bil Steg 2
    2. Använd Stop-and-Go körning till slitage i motorn och bromsarna. Du kan hata att vara fast i trafiken, men det är faktiskt inte en dålig sak för din nya bil. Frekventa stopp och startar hjälp för att släpa ut de grova kanterna på dina bromsar och flera motorkomponenter - till exempel, motorns cylinderväggar.
  • Sök ut Stop-and-Go körning för de första 1000 milen (1600 km) eller så. Då kan du leta efter bättre sätt att undvika rusningstidstrafik!
  • Bild med titeln Kör en ny bil steg 10
    3. Bromsa lite mildare och tidigare. Normala körförhållanden hjälper till med bromsarna jämnt, men begränsa höghastighetsstopp och "Ridning av bromsen" i onödan för de första 100-200 milen (160-320 km). Dessutom kommer din nya bilbroms oundvikligen att känna sig annorlunda än vad du är van vid, så lätt i stopp när det är möjligt tills du blir van vid dem.
  • Bild med titeln Kör en ny bil steg 3
    4. Testa bilens kapacitet utan att maximera dem. Ja, det är okej att köra din nya bil snabbt - dagarna med att hålla en ny bil under 55 mph (90 km / h) är länge borta. Känn dig fri att använda den passande körfältet på motorvägen, eller att släpa eller bära en måttlig belastning. Men testa inte bilens maximala hastighet eller haul ett orimligt belopp.
  • Bild med titeln Kör en ny bil steg 4
    5. Ändra oljan efter 1000 mil (1600 km). Några nya bilar kan kalibreras för att springa i 6000 miles (10 000 km) eller mer innan den första oljeförändringen rekommenderas. Men du kommer sannolikt att hitta metallflingor i den borttagna oljan, från den naturliga och nödvändiga slitgen av grova kanter och liknande. Och i själva verket är du sannolikt att hitta dessa flingor i din olja nästan omedelbart efter att du börjar köra.
  • Få en oljebyte på 1.000 miles (1600 km), sedan igen på den första rekommenderade körsträckan. Om du verkligen är orolig för grit i oljan, byt ut oljan efter 20 miles (32 km), 1000 mil (1600 km) och sedan på den rekommenderade körsträckan.
  • Metod 2 av 2:
    Vänja sig vid din nya bil
    1. Bild med titeln Kör en ny bil Steg 6
    1. Spela med kabinkontrollen innan du lämnar bilen. Sitt i ditt nya fordon i 15-20 minuter och ta reda på din nya miljö. Öva att slå på radion, sätta på dina riskljus, justera torkhastigheten, slå på luftkonditioneringsapparaten och så vidare. Justera sätet, ratten och speglar (i den ordningen) tills de alla känner sig rätt.
  • Bild med titeln Kör en ny bil steg 5
    2. Skumma genom ägarhandboken medan du sitter i bilen. Vänta inte tills det finns ett problem innan du öppnar guideboken i din handskfack. Om du inte är helt säker på vad en viss knapp gör, eller vad det ljuset på din bildskärm betyder, ta lite tid att kontakta ägarhandboken. Ta reda på vad din nya bil kan göra, och hur exakt du kan få det att göra dessa saker.
  • Bild med titeln Kör en ny bil Steg 9
    3. Kontrollera däckens skick innan du kör bilen. Din nya bil ska ha nya däck, men det är alltid en bra idé att kontrollera lufttrycket och se till att slitbanorna ser nya ut och ens. Även för de första 3-5 miles (5-8 km) kan däcken vara något slick på grund av ett formningsmedlet från tillverkningsprocessen. Så försök att undvika höghastighetsvarv eller plötsliga stopp på vägen hem från återförsäljaren.
  • Bild med titeln Kör en ny bil steg 8
    4. Gör en säkerhetsfunktionschecklista varje gång du får i bilen. Ge dig själv en snabb quiz: var är knappen för mina faror? Hur slår jag på defrostaren? Var är omkopplaren för mina höga strålar? Vad betyder det om det här ljuset blinkar? Ta ögonen från vägen för att ta reda på hur du gör dina torkare gå snabbare kan lätt leda till en olycka.
  • Särskilt om du hade din gamla bil under lång tid måste du radera muskelminnet om var du ska nå för att justera det här eller det, och införa nya instinktiva drag.
  • Bild med titeln Kör en ny bilsteg 7
    5. Fortsätt kontrollera vyerna från din nya utsiktspunkt. Om du inte köpte samma modell, ställer din nya bil förmodligen dig högre eller sänker marken än tidigare. Det betyder din syn framåt och i alla riktningar kommer det att vara något annorlunda. Fortsätt göra mindre tweaks till din plats och speglar under din första månad eller två av körning, med särskild uppmärksamhet åt blinda fläckar. Med tiden kommer det här nya perspektivet att känna sig som hemma.
  • Bild med titeln Kör en ny bil steg 11
    6. Öva din parallell parkering innan du försöker det för riktigt. Utsikten från bakre vindrutan kommer att vara annorlunda i din nya bil, och du vet inte exakt var din ryggstötfångare är än. Eftersom styrningen, gaspedalen och bromsarna alla är lite obekanta, kan det även svårare att klämma in i täta parkeringsplatser. I stället för att stöta på parkerade bilar, låtsas att du studerar för ditt körkortstest och ställer ut några orange kottar på en tom parkeringsplats.
  • Bild med titeln Kör en ny bil steg 12
    7
    Kör säkert Oavsett hur ny eller gammal din bil är. Nya bilar fortsätter att komma ut med bättre och bättre säkerhetsfunktioner, men den bästa säkerhetsfunktionen undviker fortfarande en olycka i första hand. Bära din säkerhetsbälte varje gång. Lyda hastighetsbegränsningar och trafiklagar. Sätt ner din smartphone och andra distraktioner. Följ på ett säkert avstånd. Var uppmärksam på din omgivning hela tiden. Justera din körning för att passa väderförhållandena. Kör aldrig under påverkan av försämrade ämnen.
  • Tips

    Vax din bil omedelbart för att göra det glatt. Under årtionden var det rekommenderat att du väntar på att vaxa en ny bil så att färgjobbet kan ställa ordentligt. Men moderna bilbeläggningar är vid max styrkan direkt från applikationen och kan omedelbart vaxas.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande