Hur man kör på svart is

Vinterkörning handlar inte bara om att hantera snöis på vägen är ett verkligt hot. Svart is, i synnerhet är farlig eftersom det är osynligt (termen "svart is" Att vara något av missnöje, som isen är osynlig). Du kan dock bättre skydda dig genom att förstå och veta hur man hanterar denna vinterproblem.

Steg

  1. Bild med titeln Kör på svart is Steg 1
1. Förstå att svart is är som vanlig is. Det är en glasyr som bildar på ytor (speciellt vägar, trottoarer, och uppfart) på grund av ett ljusfrysande regn eller på grund av smältning och frysning av snö, vatten eller is på ytor. Det heter "svart is" Eftersom det tenderar att se ut som resten av trottoaren på vägen, men i verkligheten är det faktiskt klart. Svarta isformer utan att skapa bubblor, vilket gör det möjligt att blanda med någon yta som den bildas över. Svart is är farligt exakt eftersom det är svårt att upptäcka i förväg.
  • Bild med titeln Drive på svart is Steg 2
    2. Vet vart man kan förvänta sig svart is. Svart is bildar vanligtvis bara om frysningspunkten. Ibland i frigid väderförhållanden på motorvägar kommer svart is att bilda på grund av däckens värme på vägen kopplad med frysningstemperaturen. Håll ett öga på väder- och motorvägsrapporterna.
  • Svarta isformer är oftast på natten eller tidigt på morgonen när temperaturen är på deras lägsta, eller när solen inte är runt för att värma vägarna.
  • Svart is tenderar att bilda på delar av vägen utan mycket solsken, som längs en trädkantad rutt eller en tunnel. Det kommer också att bildas oftare på vägar som är mindre reste på.
  • Svarta isformer lätt på broar, övergångar och vägen under övergångar. Detta beror på att den kalla luften kan kyla både toppen och under bron eller överfart, vilket ger snabbare frysning.
  • Bild med titeln Kör på svart is Steg 3
    3. Vet när man ska förvänta sig svart is. Svart is tenderar att bilda tidigt på morgonen och kvällen. Under dagsljus timmar, vägen är vanligtvis varmare och mindre sannolikt att skapa svart is. Men kom ihåg: mindre sannolikt betyder inte "aldrig". Var alltid förberedd för möjligheten att stöta på svart is.
  • Se tecknen på svart is. Om du kör och ser bilar plötsligt sväng utan någon uppenbar anledning, är svart is en sannolik orsak.
  • Bild med titeln Kör på svart is Steg 4
    4. Vet hur man ser svart is - ibland.Medan svart is är transparent kan det ibland ses i rätt ljusförhållanden - om du letar efter det.Svart is former nästan alltid i mycket släta, mycket glansiga lakan.Denna glansiga yta är din indikation på potentiell svart is.Om majoriteten av vägen du kör på visas en tråkig svart färg, men plåstret precis framför dig verkar glänsande, kan du vara på väg att köra på svart is - inte panik, följ instruktionerna nedan.
  • Denna teknik för att hjälpa till att upptäcka svart is fungerar inte på natten, men gryning, dagsljus och skymning erbjuder alla tillräckligt med ljus för att se.
  • Om du är obekant med detta glänsande utseende, tänk på en fin ny bils svarta sprayfärg jämfört med en äldre, obevekad bilens svarta färgjobb.
  • Du kommer inte alltid kunna se svart is, men letar efter det kan inte skada.Det kan också hjälpa dig att hålla dig fokuserad på mindre än idealiska körförhållanden.Var noga med att hålla ögonen på resten av din miljö också.
  • Bild med titeln Drive på svart is Steg 5
    5. Öva körning på hala ytor. Om möjligt, (och med en kryddad vinterförare) öva körning på is i en säker omgivning. Hitta en trevlig, stor, tom parkeringsplats med is på den. Driva på is. Öva bromsning på is. Förstå hur din bil känner och hanterar under dessa förhållanden. Vet vad ABS bromsar känns som om du har det. Att öva detta under kontrollerade förhållanden kan faktiskt vara mycket roligt!
  • 6. Hantera ett svart ismöte. Om du slår svart is, måste din första reaktion vara lugn och undvika överreagerande. Den allmänna regeln är att göra så lite som möjligt och låt bilen passera över isen. Slå inte bromsarna och försök att behålla ratt hetero. Om du känner baksidan av din bil som glider åt vänster eller höger, gör en mycket mild sväng på ratten i samma riktning. Om du försöker kämpa mot det genom att styra i motsatt riktning, riskerar du att skidning eller snurra ut (se nedan för vad du ska göra om det händer).
  • Bild med titeln Drive på svart is Steg 7
    7. Sakta ner av de-acceleration. Lyft dina fötter av accelerator helt och håll ditt ratt fixerat i det läge det är i. Saktar ner kommer att ge dig mer kontroll och förhindra onödig skada.
  • Låt bli Tryck på bromsarna. Gör det kommer sannolikt att få dig att skidas. Tanken är att glida över isen i den riktning ratten är vänd - vanligtvis svart isplåster är inte längre än 20 meter (6 meter).
  • Bild med titeln Kör på svart is Steg 8
    8. Om du kan, skift i ett lågt växel. Låga växlar ger dig mer kontroll.
  • Bild med titeln Kör på svart is Steg 9
    9. Huvudet för traktionsområden. Svart is är nästan osynlig, men du kan kunna gå mot områden av trottoar som erbjuder mer dragkraft. Sådana dragområden kan innefatta texturerad is, snötäckta områden, fläckar med sand, etc.
  • Bild med titeln Drive på svart is Steg 10
    10. Om du skidar eller förlorar dragkraft, håll dig lugn. Förhoppningsvis går du nu långsam och det gör det lättare. Svart is är ofta (men inte alltid) fläckig, så förhoppningsvis din däck kommer snart att hitta dragkraft. Använd minsta mängd bromsning, även om något bromsning är nödvändigt om det är mycket att skida mycket, enligt följande:
  • Om du har anti-lås bromssystem (ABS), lägg bara foten på bromsen, använd fast tryck och bilen pumpar bromsarna för dig som du skidar.
  • Om du inte har ABS, pumpa bromsarna försiktigt som du skidar.
  • Styr alltid bilen i den riktning du vill att bilen ska gå.
  • Bild med titeln Kör på svart is Steg 11
    11. Om du slutar gå av vägen, försök att styra saker som kommer att orsaka minsta mängd skador. Idealt, styra in i ett tomt fält, en gård eller en fluffig snowbank. Naturligtvis kan du inte ha mycket val i frågan, men du kan åtminstone försöka.
  • Bild med titeln Kör på svart is Steg 12
    12. Efter det svarta isen möte, hålla sig lugn. Du är troligt att det är lite rattled, men panik kommer inte att hjälpa till på något stadium. Om du måste fortsätta köra, gör det väldigt mycket långsamt. Varna andra förare som du går långsamt genom att blinka dina lampor hela tiden.
  • Bild med titeln Drive på svart is Steg 13
    13. Gå av vägen så snart som möjligt. Det är bättre att vänta ett tag på vila, diner, eller till och med på sidan av vägen tills vägbesättningarna kan salt och / eller sanda vägarna än att hantera en olycka. Detta kommer också att ge dig en chans att återställa dina sinnen och känna sig mindre panikad. Ha en varm dryck och slappna av ett tag.
  • Om det finns en stapel upp: mycket sällan is och / eller svart is kan göra extremt farliga förhållanden som kan orsaka flerbilsolyckor på en motorväg. Du måste snabbt utvärdera om du bor i din bil (där du har lite säkerhetsskydd) eller att komma ut (där du kan fly ytterligare kollisioner men måste gå på isiga ytor, i frysningstemperaturer, med andra bilar som spinner ut ur kontrollen runt du) är säkrare. Tänk på din plats, hastigheten på resan, geografisk plats, din värme och dina fysiska förmågor.
  • Bild med titeln Kör på svart is Steg 14
    14. Förhindra eller minimera framtida möten med svart is. Det finns flera saker som du kan göra för att minska chanserna att bli överraskad av svart is. Medan du vet hur man kör på det är fortfarande en första prioritet, här är några andra saker att göra:
  • Resa långsamt. Försök inte fart under isigt väder eftersom det kommer att ta bort någon kontroll du kanske har haft på den svarta isen.
  • Inte baklucka.
  • Behåll din vindskydd Rensa av is, snö, smuts och allt annat som kan hindra dig från att se ut av det ordentligt. För att få snö och is från vindrutan på din bil kan du bli frestad att slå på vindrutetorkarna. Det kan tyckas som torkarna och tvättvätskan kommer att fungera, men de gör det inte. Faktum är att om du använder vindrutetorkarna för att få is från vindrutan, kan du förstöra dem. Använd en isskrapa att skrapa isen från vindrutan i din bil innan du börjar fordonet.
  • Vänd din strålkastare Tidigt på eftermiddagen för att hjälpa dig att se eventuell glans från svart is.
  • Kolla din däck slitbana. Slitna slitbanor orsakar olyckor under alla förhållanden, och kommer att se till att du saknar traktion när det behövs på svart is. Dessutom, överväga att ha snö däck monterade.
  • En viktig sak att komma ihåg är att aldrig köra i potentiellt isiga förhållanden med din farthållare aktiv.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Håll dig borta från telefonen och röra inte med radion. Var uppmärksam på vägen eller du kan vråla!
  • Ett bra tips för någon iskörning är att undvika plötsliga rörelser. Snabbt vända dina däck, acceleration eller bromsning kan få dig att förlora dragkraft. Ett sätt att anpassa din körstil till vinterresor är att föreställa sig ett ägg mellan din fot och gas- och bromspedalerna. Göra det en prioritet för att hålla det imaginära ägget intakt. Du hittar dig själv att köra mer försiktigt på nolltid.
  • Har snö däck monterade innan temperaturen sjunker tillräckligt låg för att orsaka svart is. Detta är särskilt viktigt om du reser utanför dina stadsområden och du är inte bekant med vägarna och väderförhållandena.
  • Om vädret är dåligt och förutsättningarna är sannolikt att resultera i svart is, försök att stanna hemma och undvika att köra alls.
  • Om du har ABS-bromsar, vet hur de känner när de engagerar så du inte panik och att du förstår vad som betecknar hala förhållanden - även om din bil fortfarande är i kontroll.
  • Att gå och cykla på svart is är också farligt och kan orsaka att du glider. Cyklister måste ta extra försiktighet eftersom glidning kan leda dig till bil och lastbilstrafik.
  • Ett sätt att sakta ner mängden glid, sätt försiktigt ditt växelskifte i neutral. Gör det bara när du börjar glida. Att öva på vanliga vägförhållanden kan hjälpa dig att komma ihåg det här tipset när det verkligen behövs.
  • Varningar

    Kom ihåg att nollprocent dragkraft är fortfarande nollprocent dragkraft. Även om du har fyrhjulsdrift, 4-hjulsenhet eller en SUV, när du förlorar dragkraft, hjälper bilen själv. Kör säkert och försiktigt oavsett vad ditt fordon är.
  • Använd aldrig farthållare i snöiga eller isiga förhållanden. Du måste alltid vara i full kontroll.
  • 4x4 fordon, SUV, skåpbilar, lastbilar och stora pickup har ett högt tyngdpunkt och är iboende instabilt - så att en isrutschning följt av plötsligt gripande vägen lätt kan orsaka att fordonet rullar. Du vill inte att det ska hända, sakta ner.
  • Om du är förvirrad över framsidan mot baksidan i skidning: "Om du se den främre änden av din bil som vrider vänster eller höger, gör en mycket mild sväng på ratten i den "motsatta" riktningen." Det är detsamma som: "Om du känna baksidan av din bil glidning åt vänster eller höger, gör en mycket mild vridning av ratten i "samma" riktning (som baksidan är skidning)."
  • Saker du behöver

    • Snö däck
    • Funktionell strålkastare
    • Defensiv körupplevelse under vinterförhållandena (valfritt men lugnande)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande