Hur man är säker när du kör i öknen

Oavsett om du äntligen tar den vägen till Las Vegas eller du gör lite sightseeing genom den australiensiska outbacken är det viktigt att veta vad du kommer in i. Mellan de dammiga förhållandena och den extrema värmen kan öknen vara en farlig plats att köra om du inte är redo för resan. Se till att du köper nödvändiga leveranser i förväg och får ditt fordon inspekterat innan du tar av för att säkerställa att din roliga resa inte blir en katastrof. Så länge du är beredd, gör dig redo för några vackra landskap och njut av turen! Men notera att det kan vara mycket farligt.

Steg

Del 1 av 3:
Före enheten
  1. Bild med titeln Drive i öknen Steg 1
1. Få ditt fordon inspekterat av en mekaniker före din resa. Om du är på väg till en stor öken, ta ditt fordon till en mekaniker för att få en inspektion och lösa eventuella problem. Värme och höga temperaturer lägger mycket tryck på ditt fordon, och det kan bryta ner om allt inte är i arbetsordning. Be din mekaniker att inspektera följande:
  • Hälsan hos dina däck och däcktrycket (höga temperaturer lägger extra tryck på slitbanan).
  • Ditt batteri (värmen sätter på slitage på batteriet, så det kan dö om det redan är svagt).
  • Dina vätskenivåer (tillräckliga bromsvätska, kylvätska, kylvätska, överföringsvätska och motorolja är alla nödvändiga för en säker åktur).
  • Ditt luftkonditioneringssystem (om det ger ut, kan du kämpa för att svalna i fordonet).
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 2
    2. Packa ett nödsats om allt går fel på vägen. Pop din bagage och gå igenom akut checklista för att se till att du har allt du behöver. Du måste vara beredd på det värsta scenariot, även om du är mycket osannolikt att gå i problem på vägen. Se till att du har följande saker i förväg:
  • Startkablar.
  • En ficklampa.
  • Vägfläckar.
  • Ett förstahjälpen kit.
  • Ett reservdäck, Jack och Lugnyckel.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 3
    3. Fyll din gastank upp hela vägen innan du går in i öknen. När du kommer nära öknen, sluta med en bensinstation och fylla din gasbehållare hela vägen. Bensinstationer kan vara svåra att hitta beroende på var du kör, och du kanske inte stöter på en under en tid. Att hålla din gastank fylld kommer också att se till att ditt fordon har gott om juice för att fortsätta att springa effektivt.
  • När du stöter på en bensinstation på din resa, dra över och lägga upp tanken. Du vet aldrig när nästa station kommer att dyka upp i horisonten, och det ger ditt fordon några minuter att svalna. Det är också en bra ursäkt för att ta några snacks och drycker!
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 4
    4. Klä för värmen och glöm inte dina solglasögon. Som du vet har öknen tendensen att bli ganska varm och ljus. Bära långärmade byxor och en full-ärmskjorta för att skydda din hud från solljuset som strålar in genom fönstren. Kasta på solskyddsmedel minst 15 minuter innan du går utanför fordonet, och glöm inte dina solglasögon!
  • En bredbrickad hatt är också en bra idé, även om du inte behöver bära den i ditt fordon.
  • Detta är mindre viktigt om du kör genom en öken på vintern eller faller och det kommer inte att vara super varmt ute, men du borde fortfarande ta med solglasögon och bära solskyddsmedel.
  • Packa även för nattens kalla. Temperaturen i en öken kan plummet på natten. Om du bara är beredd på värmen, så kan du potentiellt skaka när den blir för mörk.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 5
    5. Ta så mycket vatten som du rimligen kan bära i fordonet. Du kommer inte bara vara mer bekväm om du har gott om vatten för att vara hydratiserad, men allt extra vatten kommer att vara till nytta om fordonet bryts ner och du strands i några timmar innan hjälp kan komma fram. Du behöver också mycket vatten för att fylla på fordonets radiator om det någonsin blir nära överhettning.
  • Lägg inte kallt vatten i din motor om det är varmt. Den abrupta temperaturförändringen kan skada fordonet. Om du inte vet hur man kan svalna på radiatorn, är en öken nödsituation ingen tid att lära. Dra över, poppa huven och ring och vänta på hjälp.
  • Ta med minst 15.5 koppar (3.7 liter) vatten för varje person i fordonet att dricka en dag. Så om du går på en 2-dagars bilresa med 3 personer i bilen, behåll minst 5.8 liter (22 liter) av vatten i fordonet hela tiden.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 6
    6. Ladda din telefon innan du lämnar och packar ett extrabatteri. Om något går fel på en lång sträcka av ökenväg, måste du ringa till hjälp. Ladda den telefonen till 100% innan du kommer i fordonet och ta med ett extra batteri för att ladda på språng. Glöm inte din vanliga laddare och en adapter för att ladda telefoner i fordonet om den inte har USB-port eller laddstation.
  • Om du kör genom en speciellt avlägsen del av öknen, packa en satellittelefon. Du kanske inte kan få cellmottagning på din vanliga telefon beroende på var du är.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 7
    7. Ta med en satellittelefon och PLB om du är ute på väg i avlägsna områden. Om allt som kan gå fel går fel, behöver du ett sätt att signalera nödtjänster. Köp och ta med en satellittelefon som kan ringa om du inte har någon cellmottagning. Du bör också ta med en personlig locator beacon (PLB) för att automatiskt signalera polisen och nödsituationen och låta dem veta var du är.
  • En satellittelefon kostar $ 600-1,700. En PLB kommer att köra $ 350-600. Detta kan vara mycket pengar på framsidan, men det är obligatoriska om du planerar att göra något äventyrande i avlägsna områden. Kostnaden är värt det!
  • Du måste vanligtvis registrera en PLB där du bor så att den kan signalera nödtjänsten i ditt land.
  • Del 2 av 3:
    På vägen
    1. Bild med titeln Drive i öknen Steg 8
    1. Håll luftkonditioneringen på att vara bekväm under enheten. Ja, det är otroligt uppenbart, men det är också super viktigt. Håll luftkonditioneringen på medan du kör så att alla är bekväma. Det kommer också att vara säkrare för föraren, eftersom det är lättare att fokusera och vara varning om du inte svettar genom din tröja.
    • Du kan få några extra handhållna fans för att hålla luften cirkulerar i ditt fordon om du vill.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 9
    2. Hålla fast vid huvudvägarna och bli inte till sandiga banker eller obelagda områden. Om du kör ett normalt fordon kan damm sparkas upp i motorn och blockera din överföring. För att minimera slitage på ditt fordon, stanna på asfalterade ytor och ta inte natursköna omvägar genom unpaved områden. Det kan också vara exceptionellt svårt att slå på en sandig eller mjuk yta, så du kan fastna om du drar in några unpaved områden.
  • Det är också otroligt olagligt att ta ett fordon från vägen i öknen. Det är inte bara farligt, men det är dåligt för miljön. Bara stanna på vägen om du inte är i ett angivet terrängområde.
  • Bild med titeln Drive i öknen steg 10
    3. Bromsa och accelerera långsamt för att undvika skidning eller spinning ut. När det blir extremt varmt kan asfalten på vägen mjukna upp som det bakar i solen. Detta kan skapa något som kallas "blödande tjära."Om du vänder eller bromsar plötsligt på blödande tjära, kan ditt fordon slita eller glida som om det var på is. Håll dig under hastighetsgränsen, rör dig långsamt när du gör varv, och gör inte ett ton av abrupta rörelser på vägen för att vara säker.
  • Körning för fort kommer också att lägga massor på din motor. Ditt fordon är mer benägna att bryta ner eller överhettas om du har pedalen till metallen i öknen.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 11
    4. Dra över och stäng fönstren om du stöter på en dammstorm. Beroende på var du bor och när du kör genom öknen, kan du springa in i en dammstorm. Det är här höga vindar sparkar upp tillräckligt med damm och sand för att påverka synligheten. Om en dammstorm växer upp i horisonten, dra över, vrid dina blinkers, stäng fönstren och vänta det.
  • Du vet om det finns en dammstorm som kommer. Du ser de jätte plommon av brun och solbränna som flyger genom luften.
  • Dammstormar kan vara ganska stora och läskiga, men de tenderar inte att vara särskilt långa. Försök att inte panik - du kommer tillbaka på vägen på nolltid.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 12
    5. Deflera dina däck lite om du är ute efter roading för skojs skull. Om du gör lite spännande off-roading i ett unpaved område, låt lite luft ut ur dina däck innan du börjar. Öppna bara ventilen på varje däck och använd en skruvmejsel, nyckel eller däckdeflator för att trycka på ventilstångens mitt för att låta lite luft ut. Detta kommer att hålla ditt fordon från att studsa av ojämna ytor och minska de odds som du skadar dina däck.
  • Använda en Tryckmätare att dubbelkontrollera ditt däcktryck innan du tar av. Du behöver fortfarande stanna inom ditt däcks rekommenderade tryck. Så om ditt maximala tryck är 35 psi, vill du förmodligen skjuta för 28-30 psi.
  • Del 3 av 3:
    Vad man ska undvika
    1. Bild med titeln Drive i öknen Steg 13
    1. Stick med ditt fordon om det bryts ner och vandra inte av. Om något går fel på vägen, ta inte av för den servicestationen du passerade 5 miles (8.0 km) Tillbaka. Du kan uppleva värmeslag, gå vilse, eller sakna din chans att flagga till hjälp för ditt fordon. Bo med ditt fordon och ring en släpvagn eller mekaniker för att komma till ditt hjälpmedel.
    • Om du inte kan kontakta en släpvagn eller mekaniker, ring nödtjänster för att skicka hjälp.
    • Om du inte kan få mottagning, stanna bara med ditt fordon och flagga ner nästa fordon som körs för att få hjälp.
    • Pop din huva för att låta motorn svalna och släppa en vägflamma bakom ditt fordon för att varna kommande förare.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 14
    2. Bo i utvalda områden om du är ute efter väg i öknen. Om du är off-roading måste du köra i utsedda terrängområden. Dra inte av med en intressant sandbank och börja köra i sanden. Det är inte bara olagligt för terräng på oönskade områden, men ditt fordon kan skada ökenens ekosystem och sätta vilda djur.
  • Gå inte off-roading i en vanlig sedan eller hatchback. Du måste använda ett fordon som är utformat för terrängkörning, som en ATV, Dune Buggy eller en off-roading truck eller SUV med 4-hjulsdrivna.
  • Gå inte på vägar ensam eller med ett enda fordon. Om något går fel, behöver du hjälp - speciellt om du är i ett avlägset område där du inte kan få mottagning.
  • Bild med titeln Drive i öknen Steg 15
    3. Kör runt branta betyg, stående vatten och grov terräng. Kör inte igenom något vatten om du inte känner till djupet, ta inte bort branta vinklar och rensa bort farlig terräng. Följ reglerna för vägen och stanna på den off-roading Trail om du tar itu med en rekreationskurs. Så länge du gör förnuftiga beslut bakom ratten, finns det ingen anledning att du inte kan ha en bra tid på väg i öknen!
  • Om du är i ett fordon med en manuell växellåda och du måste köra upp en väg som är en brantarknad, se till att bilen är i första växeln. Om du är i en automatisk, ska motorn ändra redskapet på egen hand, men det borde antingen vara d eller d1.
  • Off-roading spår är utformade för att vara drivbara, men det omgivande landskapet är kanske inte säkert. Håll dig på kurs och lägg dig inte i en farlig situation genom att vandra av.
  • Om du måste parkera någonstans på en lutning, flytta väldigt långsamt och håll din fot på bromsen hela tiden. Använd handbromsen för att förhindra att bilen rullar nerför backen.
  • Tips

    Om du planerar att köra genom öknen på natten och du kommer att vara i ett tempererat område, ta med en kappa! Många öknar blir överraskande kalla på natten.

    Saker du behöver

    • Startkablar
    • Ficklampa
    • Vägfläckar
    • Första hjälpen låda
    • Icke-hållbara livsmedel
    • Vatten
    • Solglasögon
    • Solskydd
    • Långärmad kläder
    • Hatt
    • Telefon
    • Telefon laddare
    • Backup batteri
    • Satellittelefon
    • Personlig Locator Beacon
    • Tryckmätare
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande