Hur man övertygar dina föräldrar du är ansvarig

Om dina föräldrar fortfarande behandlar dig som ett barn och har svårt att se hur mycket du har mognat på senare tid, kan du behöva ta några extra steg för att bevisa att du verkligen är ansvarig. Oavsett om du vill övertyga dina föräldrar om att du är ansvarig för att du har tjänat ett nytt privilegium, eller du vill bara att de ska börja behandla dig som mer av en vuxen, måste du begå dig själv att vara ansvarig och ta ansvar för dina handlingar.

Steg

Del 1 av 2:
Lägger grunden
  1. Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 1
1. Ta ägande av din utbildning. Att ta skolan på allvar och applicera dig själv hjälper dig att visa för dina föräldrar att du kan hantera din tid och sätta mål för dig själv.
  • Håll dina betyg upp och vara proaktiv om att fråga din lärare för extra kredit eller få en handledare om du behöver lite hjälp.
  • Visa att du inte är en slacker genom att ta de mest utmanande klasserna. Men se till att du kan hantera det berörda arbetet.
  • Utveckla gott studievanor och gör alla dina läxor utan några påminnelser från dina föräldrar. Försök använda en planerare för att hålla reda på när du har test och när projekt beror så kommer du aldrig att kräva i sista minuten.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 2
    2. Ta mer initiativ hemma. Att hjälpa dina föräldrar ute runt huset kommer att göra sina liv enklare och det hjälper dem att se dig som mer av en vuxen.
  • Om dina föräldrar brukar väcka dig på morgonen, kan du visa dem att du blir mer ansvarig genom att börja använda en väckarklocka.
  • Prova att städa ditt rum utan att bli frågad. Om du har sysslor att du ska göra regelbundet, gör dem utan påminnelser. Du kan ställa in påminnelser på din telefon eller skicka en kalender i ditt rum för att hjälpa dig att komma ihåg när du behöver göra dina sysslor.
  • Om du gör en röra, stäka alltid efter dig själv.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 3
    3. Skaffa ett jobb. Om du börjar arbeta ska du visa dina föräldrar att du är ansvarig för att behålla ditt eget schema, följ anvisningar och hantera pengar. Om du är en äldre tonåring, försök att leta efter ett deltidsjobb på en restaurang eller mataffär. Om du är yngre, kanske du vill överväga att hjälpa grannar med hushållsuppgifter, som rakande löv, skära gräsmattan och skovla snö.
  • Visa dina föräldrar att du är ekonomiskt ansvarig genom att spara en del av din inkomst.
  • Erbjuda att använda en del av din nya inkomst för att bidra till kostnader, till exempel din mobiltelefonräkning eller din bilförsäkring. Detta kan vara särskilt användbart om du försöker visa dina föräldrar att du är ansvarig för att få en telefon eller börja köra.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 4
    4. Lära sig livskunskaper. Visa dina föräldrar att du inte behöver så mycket hjälp med att ta hand om dig själv som du brukade lära dig hur man gör saker som Går livsmedelsbutik, matlagning din egen middag, eller gör din egen tvätt.
  • Om du inte vet hur man gör något, be dina föräldrar att visa dig. De kan lära dig hur man använder vardagliga maskiner som tvättmaskinen eller gräsklipparen, eller till och med lär dig mer specialiserade hushållsfärdigheter, som hur man målar ett rum eller hur man unclog ett avlopp.
  • Om du vill börja köra, fråga dina föräldrar att visa dig färdigheter som du behöver veta på vägen, som hur man byter ett platt däck eller hur man lägger till extra olja eller vindruteskärmvätska till bilen.
  • Erbjuda att hjälpa dina föräldrar ut med dessa typer av uppgifter, speciellt om de verkar överväldigade.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 5
    5. Följa igenom. Om du vill att dina föräldrar ska lita på dig måste du se till att du alltid följer igenom alla dina löften. Om du säger att du kommer att städa ditt rum på fredag, se till att det blir gjort! Var försiktig med att göra löften som du inte kan hålla.
  • Om du använder en planerare för skolan, försök att lägga till i andra skyldigheter också för att hjälpa dig att hantera din tid bättre.
  • Att vara punktlig är också oerhört viktigt. Om du gör allt du säger att du kommer att göra, men du är alltid sen eller du kan inte hålla dig till deadlines, du verkar inte mycket ansvarig.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 6
    6. Gå inte i trubbel. Ingen förväntar dig att vara perfekt, men gör ditt bästa för att fatta rätt beslut och undvika att umgås med människor som kommer att få dig i trubbel.
  • Om du gör ett misstag, äga upp till det och berätta för dina föräldrar vad du har lärt dig av erfarenheten.
  • I stället för att gömma saker från dem, var öppen och ärlig med dina föräldrar om de kamp som du står inför som en tween eller tonåring. Berätta för dem om tider när du gjorde det rätta, även om det var ett hårt beslut.
  • Om du behöver råd om hur man hanterar problem som mobbning på din skola eller droger och alkohol är det ofta bra att fråga dina föräldrar. Om du inte känner dig bekväm att diskutera dessa typer av problem med dem, hitta en annan betrodd vuxen, som en lärare, tränare eller en annan släkting.
  • Del 2 av 2:
    Övertyga dina föräldrar att du förtjänar nya privilegier
    1. Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 7
    1. Gör lite forskning. Om ditt mål är att övertyga dina föräldrar att du är ansvarig så att de kommer att låta dig göra något, som att börja datera, eller låta dig få något, som en mobiltelefon eller ett husdjur, läs upp på ämnet så att du kommer att kunna Förbered ett bra argument.
    • Om det finns en kostnad i samband med det du vill, se till att du vet exakt hur mycket det är och var du kan få den bästa affären.
    • Om du vill ha ett husdjur, gör en detaljerad lista över alla uppgifter som måste göras för att ta hand om det och ange vem som ska göra var och en av uppgifterna och när.
    • Försök att förutse några av de invändningar som dina föräldrar kan ha, och förbereda svaren i enlighet därmed. Till exempel, om du tror att dina föräldrar kommer att vara oroliga att du kommer att vara i fara om du går till köpcentret med dina vänner, titta på vilken typ av säkerhet som köpcentret har.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 8
    2. Starta diskussionen. Berätta för dina föräldrar precis vad du vill och varför du tror att du förtjänar det nya privilegiet. Kom förberedd med all din forskning och försök att erbjuda exempel på hur du har varit ansvarig i liknande situationer i det förflutna.
  • Se till att dina föräldrar har tid att prata när du närmar dig dem. Försök säga något som, "Jag skulle vilja prata med dig om något viktigt. Är nu en bra tid?"
  • När du har full uppmärksamhet, låt dina föräldrar veta exakt vad det är du ber om och vad du är villig att göra för att tjäna privilegiet. Försök säga något som, "Jag tror att jag är gammal nog och ansvarig för att börja gå ut med mina vänner ensam. Jag lovar att vara mycket försiktig och alltid vara hemma innan mitt utegångsförbud."
  • Om du har haft den här diskussionen med dina föräldrar innan, försök att starta konversationen genom att erkänna de invändningar som de har haft tidigare och förklarar vad som har förändrats. Till exempel kan du säga, "Jag vet att du inte ville köpa mig en telefon förra månaden, men jag har jobbat hårt för att spara lite pengar för att hjälpa till att betala för det och jag är villig att komma överens om vad som helst."
  • Ta reda på vad dina föräldrars bekymmer är och försöker förhandla genom att skapa en uppsättning regler som du kommer att följa. Om du till exempel frågar dina föräldrar till en telefon, kan du behöva godkänna att låta dem läsa dina textmeddelanden. Om du ber om körbehörigheter, kan du behöva godkänna en utegångsförbud.
  • Var villig att erbjuda något i gengäld. Detta kan innebära att man bidrar med att köpa pengar till inköp av något du vill ha eller erbjuda extra sysslor runt huset i utbyte mot ett nytt privilegium.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 9
    3. Ta små steg. Om dina föräldrar inte vill ge dig det nya privilegiet, försök att be om något som de kan känna sig mer bekväma med först. Till exempel, om dina föräldrar inte känner sig bekväma och lämnar dig ensam utan barnvakt för helgen, försök att fråga dem om du kan stanna hemma ensam för en eftermiddag.
  • Var extra vaksam om att följa alla dina föräldrars regler och leva upp till alla dina löften om dina föräldrar är överens om ett lite mindre privilegium. Det kan ta dig lite att tjäna sin förtroende, men om du kan visa att du konsekvent agerar ansvarsfullt när du får ett nytt privilegium, är du mer benägna att få det du verkligen vill ha.
  • Bild med titeln övertyga dina föräldrar du är ansvarig Steg 10
    4. Ha tålamod. Fortsätt att ta på sig fler ansvarsområden runt huset och i skolan för att visa dina föräldrar att du inte bara låtsas vara ansvarig så de kommer att ge dig vad du vill ha.
  • Ta med ämnet upp så ofta, men trakassera inte dina föräldrar om det privilegium du vill ha för att de förmodligen blir irriterade och inte vill diskutera det.
  • Om du äntligen får det du vill, måste du fortsätta att vara lika ansvarig, eller till och med mer ansvarsfull, än du var förut. Om du förråder dina föräldrars förtroende, kommer du förmodligen att förlora privilegiet och ha en mycket svårare att övertyga dem om att du är ansvarig i framtiden.
  • Tips

    För att vara övertygande kommer du faktiskt att behöva vara ansvarig. Du kan inte bara fungera i några dagar och förväntar dig att dina föräldrar tror på dig.
  • Alla föräldrar är olika. Om din är extremt överbeskyddande, kanske du behöver jobba lite hårdare. Försök att ha ett hjärtat med dem, och var noga med att fokusera på orsakerna till varför du förtjänar vissa privilegier, istället för att fokusera på vad dina vänner får göra.
  • Om dina föräldrar säger nej, ta sedan sitt svar på ett moget sätt. Lugnt säga något som "jag förstår," och låt det gå. Fortsätt försöka förbättra ditt ansvar.
  • Skriv ner vad du vill säga till dem och läs det högt när du pratar med dem. Kom ihåg att låta självsäker.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande