Hur man hanterar dina nosiga föräldrar

Även om vi har ett bra förhållande med våra föräldrar, behöver de flesta av oss vårt eget utrymme att växa. Om dina föräldrar är särskilt nosiga kan det vara svårt att känna sig som en individ med dina egna behov, önskemål och personlighet. Det finns en mängd olika tekniker för att bekämpa föräldrars nosiness och effektivt kommunicera ditt behov av personligt utrymme till dina föräldrar.

Steg

Metod 1 av 3:
Förstå nosiness
Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 1
Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 1
1. Förstå hur tekniken har förändrat våra förväntningar. Kommunikation är enklare än någonsin med offer av mobiltelefoner och sociala medier. Även om detta inte nödvändigtvis är en dålig sak, eftersom människor blir alltmer sociala och mer anslutna, har det förändrats hur vi kommunicerar och vilken information vi förväntar oss att veta om andra.
  • Kommunikation Används för att vara begränsad till vissa tider och platser, men med sociala medier och mobiltelefoner kan vi hålla kontakten med kära varhelst och när vi vill. Vi har kommit att omedelbart förvänta sig information om information.
  • Sociala medier bränner nosiness genom att det uppmanar vissa frågor. Posta online om ditt jobb, reseplaner, interpersonella relationer och dina egna känslomässiga statliga bränslen nyfikenhet. Om dina föräldrar redan är nosiga, överväga att antingen blockera dem på sociala medier eller använda filtrerade inställningar för att begränsa vilken information de kan se.
  • Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 2
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 2
    2. Leta efter förmildrande omständigheter. Finns det en anledning att dina föräldrar är särskilt nosiga om dig och ditt beteende? Är de lika investerade i dina syskon och andra släktingar? Om inte, det kan finnas en anledning att de fokuserar på dig.
  • Du kanske inte kommunicerar effektivt. Ofta tror människor att de är så öppna och ärliga som någonsin men på grund av kommunikationsbarriärer är de inte fullt medvetna om de nyligen har förändrat hur de kommunicerar. Har det varit en plötslig förändring i din situation? Är du busier än du brukade vara? Mer stressad? Hantera mer information än vanligt? Om det har skett någon förändring i din situation, kan du sätta upp kommunikationsbarriärer som gör att dina föräldrar trycker på mer information.
  • Har det varit en stor livsförändring nyligen? Nya barn, äktenskap, skilsmässor och flyttar från plats för att placera utlösare föräldra nosiness. Medan dina föräldrar kanske tror att de är till hjälp med sina ständiga frågor, kan det läsa som nosy till dig.
  • Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 3
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 3
    3. Vet att vissa människor helt enkelt kommunicerar mer. Dina föräldrar kanske inte tänker på sig själva som nosy. Många människor har helt enkelt ett större behov av kommunikation och är mer öppna om sina egna liv, känslor och behov och förväntar sig samma i gengäld.
  • Vissa människor är tvångsmässiga kommunikatörer. Det betyder att de pratar och ställer frågor eftersom de inte vet något annat sätt att interagera, och tyst tid gör dem nervösa.
  • Människor med ångestfrågor pratar ofta mer utan att inse det. Om dina föräldrar är nervsystemet, kan det vara en vana de plockade upp över tiden för att hantera överskott. Att veta exakt vad som händer och nitpicking för information ger tillfällig lättnad från ångest som inducerar tankar.
  • Extroverts kommunicerar på ett annat sätt. Medan det är en myt som extroverts är dåliga lyssnare eller att de pratar för mycket, om dina föräldrar är långt på den extrovert sidan av skalan är de mer benägna att försöka utarbeta information genom att ställa ledande frågor. De försöker inte vara oförskämd eller nosy. Det här är helt enkelt hur de behandlar information.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera med nosiga frågor
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 4
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 4
    1. Berätta sanningen, men utelämna obekväma detaljer. Ofta, för att avböja nosiga frågor är vår standard att ljuga eller skeew information för att försöka minska lyssningspartiets intresse. Till exempel, du och din signifikanta andra beslutar att "ta en paus" eller "öppna saker upp" och du vill inte förklara detta förhållande grå område till dina människor, så du säger helt enkelt de två av er bröt upp för att avböja oupphörliga frågor. Ligga så här är inte en bra strategi. Det är bättre att vara ärlig när du utesluter någon information du inte är bekväm att dela.
    • När du är ljuger skapar du en situation där du måste hålla reda på falsk information. Det är vanligtvis inte hållbart långsiktigt, eftersom vi glömmer detaljerna i tillverkade historier. Om du blir fast i en lögn, kommer det bara att bränna dina föräldrars nosy natur som de nu tror att du gömmer något.
    • Om dina föräldrar frågar dig om ett ämne som du hellre inte pratar om, var ärlig utan att ge ut någon information du inte är bekväm att dela. På så sätt kommer dina föräldrar att känna att du håller dem informerade om ditt liv och du får fördelen med integritet. I det hypotetiska scenariot som involverar din betydande andra, kan du till exempel säga något som, "Ja, vi ser fortfarande varandra, men sakerna simmerar lite."
  • Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 5
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 5
    2. Avböjliga frågor. Ett bra sätt att subtilt undvika att dina föräldrars nosiness är att avböja frågorna. Detta kan effektivt kommunicera, du är obekväm utan att öppna så mycket, vilket kan orsaka otillbörlig konfrontation i vissa situationer.
  • Försök att ändra ämnet. Glans över en oönskade frågor genom att snabbt ge ett icke-konventligt svar och ta upp ett annat ämne. Många nosiga människor är nosiga eftersom de inte har några filter själva och delar gärna information om sina egna liv med lätthet. Om så är fallet med dina folk, kommer de troligen att vara glada att ta tillfället i akt att diskutera sina egna liv.
  • Använd humor för att deflata situationen. Om dina föräldrar frågar dig om information du inte är bekväm att ge ut, kan någon lätt humor distrahera dem från deras förhör. Om de till exempel frågar, "Hur mycket gör du på det nya jobbet?" prova något som, "Hälften av vad jag är värd."
  • På sociala sammankomster, som händelser som omger semestern, använder du ursäkter för att komma ifrån oönskade nosiness. Ursäkta dig att använda toaletten, få mer mat, eller ta en annan drink.
  • Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 6
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 6
    3. Förstå kraften i "därför att." Ordet "därför att" är kraftfullt genom att det ofta tjänar som avböjning i sig själv. Sociala experiment har visat när någon använder "därför att" I en mening är lyssnare mindre benägna att pry även när det följer eftersom det är vagt.
  • I en studie bad en ung kvinna på ett trångt offentligt bibliotek folk framför henne i linje om hon kunde skära framför dem. Medan 60% av deltagarna lät henne skära utan förklaring, låt henne gå när hon sa "Kan jag skära i linje eftersom..." och följt sedan med en förklaring. Denna procentandel förblev densamma om omständigheterna var specifika ("Eftersom jag har klass på 10 minuter och jag behöver kopiera några flygblad för min presentation") eller vag ("För att jag behöver göra kopior.").
  • Använda sig av "därför att" När du pratar med dina föräldrar. Om du inte vill erbjuda överflödig information, en enkel "därför att" följt av en vagdeklaration kan faktiskt avskräcka dem från att trycka på information. Till exempel, "Jag går ut ikväll eftersom jag hänger med en vän" eller "Jag slutade mitt jobb eftersom jag var olycklig där."
  • Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 7
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 7
    4. Acceptera deras nosiness. Vissa människor är helt enkelt nosiga. Om så är fallet för att dina föräldrar accepterar det faktum är viktigt. Det kan inte leda till mindre prying i slutet, men om du accepterar situationen för vad det är utan att förvänta dig att förändra dig, kommer du åtminstone att känna mindre stress.
  • Vad exakt gör sina frågor nosy? Fråga dig själv och försök att empati med dina föräldrar. Bor du långt borta? Känner de inte folket i ditt liv, som medarbetare, betydande andra och vänner? Om så är fallet kan deras nosiness vara rotad i en osäkerhet om att förlora kontakten med dig när du växer. Försök att förstå deras situation. Detta kommer att göra dig mer empatisk av deras behov och önskemål och därmed mindre irriterad av sina frågor.
  • Hur mycket delar dina föräldrar med dig? Nosy människor, som sagt, är ofta mer öppna om sina egna liv och förstår inte varför vissa frågor orsakar obehag. Om dina föräldrar är kroniska överdelare, kanske de inte ser sina frågor som nosy alls.
  • Metod 3 av 3:
    Kommunicera dina behov
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 8
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 8
    1. Var ärlig med dina föräldrar om varför deras frågor stör dig. Ofta inser människor inte att de pryas. Att vara öppen om hur du känner kan hjälpa till att minska antalet frågor.
    • Planera en tid att prata så du är beredd att kommunicera dina behov effektivt. Om du är nervös, skriv upp en lista med problem du vill diskutera med dina människor.
    • Försök att vara känslolös medan du gör en plan för att konfrontera dina föräldrar. Mycket av tiden, om vi är nervösa, låt vi våra känslor ta över resultera i att göra ursäkter för att undvika situationen. Vara diplomatisk i ditt tillvägagångssätt.
    • Börja med kärlek. Det är, gå inte i att skylla dina föräldrar eller öppna med en tvättlista över allt de har gjort fel. Börja med något som, "Jag vet att ni älskar och saknar mig mycket, och jag saknar dig verkligen två, och jag uppskattar att du vill veta vad som händer i mitt liv." Därifrån kan du förklara varför deras frågor stör dig.
    • Förklara varför. Som vi har sagt, misslyckas nosy människor ofta att förstå andras gränser. Berätta för dina föräldrar varför att diskutera vissa ämnen med dem orsakar dig obehag så att de också kan empati med din situation också.
  • Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 9
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar Steg 9
    2. Påminn dina föräldrar att du är okej. Nosiness om det ofta rotas i oro eller oro. Påminner om dina föräldrar som du gör okej kan avböja att pryda innan det börjar.
  • Berätta för dina föräldrar, du kommer ibland att göra misstag, men det är okej. Påminna dem om att det ibland inte ger värdefulla lärandemöjligheter. Detta kommer att låta dem veta att de inte behöver veta varje detalj i ditt liv, eftersom fel i dom är oundviklig del av att växa upp.
  • När du pratar, ta upp positiva i ditt liv. Även om det bara är en liten detalj, som att ha läst en bra artikel online eller gått för en trevlig promenad efter jobbet, om du låter glad och frisk på telefonen, kommer du att vara mindre benägna att oroa sig något är fel.
  • Låt dem veta att du har ett supportsystem. Ibland är livet svårt och om dina föräldrar vet att du går igenom en uppbrott eller du bara förlorat ditt jobb kommer deras nosiness att höjas. Om du inte gör stellar för tillfället, ta upp vänner och kära till dina föräldrar och berätta för dem hur de hjälper dig att klara dig. Allt som gör att dina föräldrar känner sig säkrare i ditt välbefinnande kan avböja nosiness.
  • Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar steg 10
    Bild med titeln Deal med dina nosiga föräldrar steg 10
    3. Ange specifika gränser. Dina föräldrar behöver veta vilka ämnen som är helt off-gränser och om de avböjer och undviker frågorna inte fungerar är det dags att vara på förhand.
  • När möjligheten uppstår att ange dina gränser, ta det. Om din pappa grillar dig på det datum du hade i fredags, säg något som, "Jag uppskattar ditt intresse, pappa, men jag är inte riktigt bekväm att diskutera mitt kärleksliv med dig."
  • Ange ditt ärende på ett sätt som inte gör att dina föräldrar känner sig borta. Låt dem veta om några större förändringar förekommer i ditt liv, de kommer att vara de första som vet, men att många dagliga detaljer är off-gränser för NIT-picky Diskussion. Till exempel, i ovanstående scenario, försök följa upp med något liknande, "Men oroa dig inte. Om det blir allvarligt, berättar jag allt om henne."
  • Tips

    Empati är nyckeln till effektiv kommunikation. Försök att förstå var dina föräldrar kommer ifrån och vad som driver sin nosiness. Detta kommer att göra problemet enklare att adressera.
  • Förändring tar tid, och dina föräldrars nosiness kommer inte att gå över natten. Vara konsekvent i hur du kommunicerar med dem, och med tiden kommer de att förstå när du inte ska pry.
  • Om dina föräldrar följer dig på sociala medier, vara selektiv om vad du skickar och delar. Om de är nosiga, kommer de troligen att fråga om dina statuser och tweets.
  • Tillit kan gå förlorad om några minuter men skulle ta år att återvinnas så var försiktig med vad du gör för dina föräldrar. De kan vara nosy eftersom de vet att de saker du väljer är inte det bästa för dig. Men deras instinkt kan vara fel, så försök att prata med dem men kom ihåg att vara artig.
  • Lägg aldrig dina sociala medier under ditt riktiga namn, så de kan hindra dem att hitta dig på sociala medier.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande