Hur man blir litterat

Suckar du med avundas När du befinner dig chattar med en kille som verkar ha ett citat för varje tillfälle från någon bok eller annat?Eller kanske den tjejen lockade människors uppmärksamhet eftersom hon kunde prata om allt under solen och sade, "Jag läste om det en gång..."Dessa människor är litterära - de är förmodligen också charmig och skicklig på konversation, Men grunden för mycket charm och goda konversationsförmåga är... vara litterat eller välläsande.Att vara litterat handlar inte bara om att veta hur man läser - det handlar om att veta Vad att läsa, och hur man pratar om det när tiden kommer.Vill du veta sina hemligheter?

Steg

  1. Bildtiteln blir litterat steg 1
1. Läsa.Läs först vad som intresserar dig.Kanske är du inte riktigt i stora romaner - du hittar dem för unnerving, för mycket.Istället, varför inte försöka tidningar i början, eller grafiska romaner?Eller hämta en bok med noveller - läs i små, lätt att smälta bitar först.Men det viktigaste du kan göra är helt enkelt att läsa, även bara lite, varje dag.
  • Bildtiteln blir litterat Steg 2
    2. Framsteg till mer utmanande läsning.Efter en månad eller två av att läsa ett snippet här eller där eller det, försök att flytta upp till saker som är lite mer utmanande.Välj till exempel en modern klassiker, som Harry Potter och de vises sten (eller filosofens, beroende på var du bor) eller en av de lemoni snicketböckerna.Det här är inte bara för barn - de är böcker som har lästs och åtnjutits av miljontals människor.Om du försöker en av dessa och fortfarande har problem med att begå den längre längden på läsningen, försök Läsarens smälta - Det erbjuder kondenserade versioner av vanliga böcker, tillsammans med nyheterna, chatty artiklar från många olika tidskrifter.
  • Bildtiteln blir litterat Steg 3
    3. Hitta en bokgrupp.När du har börjat läsa, vill du prata över de böcker du läser.Massor av människor går med eller bildar bokklubbar.Det kan vara enkelt - ring din syster eller bror, eller ett par vänner.Möts för kaffe, och det är överens om en bok som du kommer att läsa.Träffas igen en månad från det datumet, och förhoppningsvis kommer du att ha slutat boken och kan diskutera det.Att prata om saker du har läst kan verkligen förbättra din upplevelse av boken, när du delar med vänner de känslor som boken framkallade, eller det roliga du upplevde när historien utvecklades.Inte bara det, men en bokklubb håller dig att läsa - du vet att du kommer att prata om den här boken på några dagar, så du har ett mål i åtanke när du läser.
  • Bildtiteln blir litterat steg 4
    4
    Ange personliga mål för läsning.Massor av mycket litterära människor gör det som är känt som "parallellläsning" - eller läser flera böcker samtidigt.Kanske kommer du att hålla en i sovrummet och läsa lite innan du sover varje natt.Kanske kommer du att hålla en i badrummet och läsa där ett tag, eller en i den, etc.Även om du inte vill få det här galen, kan du fortfarande ställa in mål, som, "Jag vill spendera det här nästa år som läser klassiker" eller "Jag kommer att läsa alla Shakespeares komedier i år, och nästa år, kanske jag tar itu med tragedierna."Även om du inte uppnår hela målet, kommer du fortfarande att läsa vissa av vad du bestämde dig för att läsa.Och det är bra. Försök att ställa in en tidsram inom vilken du vill uppnå ditt läsmål.
  • Bildtiteln blir litterat Steg 5
    5. Välj kända böcker.Om du gillar att läsa offbeat saker, det är bra.Men om du vill bli mer litterat i konventionell mening, kommer du att vilja välja böcker som andra har hört talas om.Fråga din bibliotekarie att hjälpa dig.Att läsa välkända verk har två fördelar: För det första ger det dig en gemensam referensram för saker du kan höra från många andra människor, och det är för det andra att utbilda dig på sätt som du kanske inte har tänkt på.Till exempel: De flesta har hört talas om "Att döda en mockingbird." Men om du är analfabeter kan läsning vara svår. Försök att titta på andra läs. Be en vän att hjälpa dig att låta ut ord. Lär dig alfabetet.På en fest kan en av dina vänner uttrycka avsmakning för rasbigotry.Medan ingen av dina vänner är bigots (förhoppningsvis), är den här vän den som offentligt tog ställning mot det.Ordspråk, "Du är den nya atticusfinchen" är en enorm komplimang till en sådan person, plus du kommer att verka mycket litterat som säger det.
  • Bildtiteln blir litterat Steg 6
    6
    Njut av att läsa. Kanske är din smak mer till science fiction än till klassisk litteratur - det är ingen skam i det.Eller kanske du gillar mer romantisk biljettpris.Det finns gott om att hitta i litteraturen.Eller kanske hittar du att du gillar engelska poesi, men är inte så galen om amerikanska.Vad som helst.Allt du läser gör dig till en mer littererad person.Det utsätter dig för nya ord, och till idéer från människor runt om i världen, och från olika tider i vår historia.Oavsett vad du vill läsa kommer det säkert att vara gott om läsmaterial.Så du är inte en Shakespeare Buff, men du vet alla Asimovs robotiska lagar - du är fortfarande litterär, och du får mer njutning från dina val om du läser vad du är intresserad av.
  • Metod 1 av 1:
    Startläsningslistor

    Här är ett par läslistor - de är bara förslag som hjälper dig att börja dina äventyr:

    • För klassisk litteratur:
    • En jullåt av Charles Dickens, Huckleberry Finn av Mark Twain, Moby dick av Herman Melville, Romeo och Julia av William Shakespeare, förlorade paradiset av John Milton, Canterbury Tales av Geoffrey Chaucer, Stolthet och fördom av Jane Austen, Wuthering Heights av Emily Brontë, Små kvinnor av Louisa maj Alcott, Min antonia av Willa Cather, Jane Eyre av Charlotte Brontë

  • För modern litteratur:
  • öster om Eden av John Steinbeck, Att döda en mockingbird av Harper Lee, Den store Gatsby av f. Scott Fitzgerald, Osynlig man av Ralph Ellison, Catch-22 av Joseph Heller, Metamorfos av Franz Kafka, Avfallsmarken av t.S. Eliot, Fångaren i rågen av j.D. Salinger, Lolita av Vladimir Nabokov, Främlingen av Albert Camus, Slakteri-fem av Kurt Vonnegut, Den gamla mannen och havet av Ernest Hemingway

  • För science fiction och fantasi litteratur:
  • Enders spel av Orson Scott Card, Jag robot av Isaac Asimov, Barndoms slut av Arthur C. Klara, Sagan om ringen av j.R.R. Tolkien, Harry Potter serie av j.K. Rodd, Fahrenheit 451 av Ray Bradbury, Drömmer Androids om elektriska får av Phillip K. Kuk, Släkt av oktavia e. Butel, Snökrasch av Neal Stephenson

  • För mer romantisk litteratur:
  • Gräslöv av Walt Whitman, Sånger av oskuld och erfarenhet av William Blake, Sången om den gamle sjömannen av Samuel Taylor Coleridge, Prometheus obundet av Percy Bysshe Shelley
  • Tips

    För fler förslag på vilka böcker att läsa, be om förslag från personer med liknande intressen som du har. Om du känner dig modig, försök att be om förslag från personer som har olika läsningstaktar - kanske du gillar boken trots allt.
  • Var inte rädd för att titta på Cliffs anteckningar på böcker - speciellt om du redan har läst dem.Det är upplysande, och du kan lära dig saker du inte inser medan du faktiskt läste, vilket kan göra dig som boken mer eller mindre när du känner dem.
  • Du kan också läsa gamla klassiker på sitt ursprungliga språk. Till exempel läser vergil Aeneid På latin är en annan upplevelse från att läsa samma text i översättning - mätaren, smartordanvändning och känsla av vergils skrivning är mycket effektivare i den latinska versionen än i översättningar.
  • Om det är svårt att se texten i böcker, överväga att lyssna på en audiobook. De flesta klassiker har spelats in i uförda audioböcker. Audiobooks är också bra för personer med upptagna scheman.
  • Känn dig fri att citera från de böcker du har läst - det är vad litteren gör.
  • Om du är från ett engelsktalande land, kommer de allra flesta böcker som du kommer att komma över i bokhandlarna har blivit ursprungligen publicerade på engelska. Men ett mycket bra sätt att expandera din kultur är också att tackla utländsk litteratur! Exempel på stora icke-engelska författare inkluderar Gustave Flaubert, Gabriel Garcia Marquez, Milano Kundera, Yasunari Kawabata, Federico Garcia Lorca... Det är inte bara ett bra sätt att bli literatat på ett verkligt eklektiskt sätt, det kommer också att tjäna dig mycket av respekt från utlänningar, som sällan används för att möta engelsktalande personer med intresse för icke-engelska böcker.
  • Varningar

    När du har läst regelbundet ett tag kan du bli frestad att tro att du vet ganska mycket och känner att du kan "uppvisa" din nyfunna kunskap. Att beter sig på ett sådant sätt är ett säkert sätt att hamna "sätt i din plats" av någon som har spenderat en livstid som studerar och som kommer att kunna upptäcka en neofyte en mil bort. För att undvika detta bör man alltid komma ihåg hur mycket det är att veta och låta sig vara ödmjuk i ansiktet av denna kunskap. Du kan också hjälpa till att förhindra förlägenhet genom att erkänna den främre att du inte är expert, men att du har bildat en delvis åsikt om ett givet ämne genom viss exponering för ämnet. Kom ihåg att det i allmänhet är bättre att vara smartare än du i början ser ut än att se smartare än du faktiskt är.
  • När du börjar läsa är det svårt att sluta, och det är svårt att dela med de böcker du älskar.
  • Saker du behöver

    • Böcker
    • En läsarens journal (gör anteckningar om de saker du vill komma ihåg)
    • Tid och engagemang
    • En ordbok
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande