Hur man uppskattar konst

Konst kan ofta verka otillgänglig eftersom det har varit stereotyp i populär kultur som något som bara är särskilt utbildade eller rika människor kan njuta av. Detta kunde dock inte vara längre från sanningen! Vem som helst kan komma att uppskatta konst med lite tid och ansträngning. Att lära sig om sammanhanget kring ett konstverk, förstå hantverket och använda din fantasi för att få din egen tolkning till konst kan hjälpa dig att njuta av det mer!

Steg

Metod 1 av 3:
Förstå konstnären och deras sammanhang
  1. Bild med titeln uppskattar konst steg 1
1. Förstå det historiska sammanhanget av den tid då konsten producerades. Konstnärer skapar ofta verk att kommentera stora historiska händelser, och det kan ge dig ett fönster i sitt unika perspektiv. Däremot beställde kraftfulla institutioner och människor genom historien ofta artister att skapa bitar som godkände sina dagordningar. Detta påverkar den avsedda publiken av konststycket - som var tänkt att se konsten.
  • Till exempel, Pablo Picasso s Guernica (1937) skapades som svar på bombningarna under det spanska inbördeskriget. Den är fylld med anti-krigs symbolism. Picasso sade om konstverket: "Målning är inte klar för att dekorera lägenheter. Det är ett krigsinstrument mot brutalitet och mörker."
  • Under renässansen förlitade den romersk-katolska kyrkan mycket på beställd konst som ett medel för att främja sin anledning och hävda sin makt.
  • Bild med titeln uppskattar konst Steg 2
    2. Ta reda på målens genre. Om du tittar på en målning, vet du vilken genre den tillhör kan vara till hjälp. Genrer är i huvudsak kategorier som används för att klassificera konst. I målning är de etablerade och kända genrerna landskap, porträtt, genre målningar (som är målningar av scener från vanligt liv), historia och stilleben.
  • John Constable s Hay Wain (1821) är en berömd landskapsmålning som ledde till återuppkomsten av landskapsmålning på 1800-talet.
  • Tjej med en pärla örhänge (1665) av Johannes Vermeer anses vara ett mästerverk av porträtt.
  • Judith Leyster s Carousing Couple (1630) är ett utmärkt exempel på en genremålning.
  • Historiska målningar avbildar ett ögonblick i en viss historisk berättelse. Vasily Surikovs Morgonen av Streltsy Execution (1881) är ett mycket invecklat historia målning exempel.
  • Slutligen är fortfarande livsmålningar av livliga, vanliga föremål. Van Gogh s Solrosor (1889) är ett ljust och soligt stilleben exempel.
  • Bild med titeln uppskattar konst Steg 3
    3. Lär dig om de konströrelser eller skolor som påverkat stycket. Konströrelser ökade i popularitet för vissa sätt att skapa konst. En konst "skola" är i grunden bara en grupp konstnärer, ibland alla i samma region, som alla har en liknande stil eller ämne. Att veta lite om dessa kan hjälpa dig att förstå varför en konstnär kan ha gjort vissa val.
  • Till exempel hade målare i den egyptiska konstskolan vissa regler som de var tvungna att följa - som storleken på någon figur som de drog var tänkt att variera beroende på den sociala statusen för den person som de målade. De kunde inte använda mer än sex färger, och varje färg symboliserade en annan aspekt av livet eller döden.
  • Impressionism, en av de största konströrelserna från 1800-talet, definieras av korta, lösa penselsträngar som är avsedda att fånga ljusets kvalitet.
  • Bild med titeln uppskattar konst Steg 4
    4. Läs upp på konstnärens liv och perspektiv. Att lära sig lite om konstnären som skapade en bit kan hjälpa till att kasta ljus på det på olika sätt. Det kan hjälpa dig att förstå varför de gjorde vissa konstnärliga beslut, eller valde att göra arbetet alls i första hand.
  • Till exempel hade mexikansk målare Frida Kahlo begränsad rörlighet efter att ha kämpat av polio och varaktigt en bussolycka i sitt tidiga liv. Hennes smärta och kamp manifesterar i flera av hennes bitar.
  • Metod 2 av 3:
    Erkänna en konstnärs hantverk
    1. Bild med titeln uppskattar konst steg 5
    1. Lär dig när stycket producerades. Konstmuseer har vanligtvis informativa plack bredvid varje arbete som kommer att ge grundläggande information om stycket. Att veta när en bit konstverk skapades kan hjälpa dig att uppskatta svårigheten att göra det.
    • Till exempel var landskapsmålningar som producerades före uppkomsten av fotografering (som började inkludera landskap runt 1860) definitivt mer utmanande att göra!
  • Bild med titeln uppskattar konst steg 6
    2. Identifiera det medium som användes för att göra konsten. Ett medium avser det material som används för att skapa en konstverk. Den typ av material som används påverkar hur konstnären gjorde stycket. Om du inte kan berätta vilket medium som användes, kommer museer eller gallerier ofta att ange mediet av ett konstverk på informativa plack.
  • Olja och akrylfärger är exempel på media för målare, medan brons och marmor är media för skulptörer.
  • Med uppkomsten av modern konst har media expanderat för att inkludera inte bara typer av färg och sten, men även material som hittade / tilldelade föremål eller till och med kroppsutsikter. Detta har lett till skapandet av termen "blandmedia", som används när man talar om en konststycke gjord av olika material.
  • Bild med titeln uppskattar konst Steg 7
    3. Känna igen konstnärens ansträngning att förmedla linjer. För visuella verk, märk artistens förmåga att skapa självsäkra linjer. Linjer skapas när en konstnär drar eller målar markerar på en sida, när en skulptör böjer eller formar material, eller när en fotograf vinklar sin kamera ett visst sätt. Några sätt att beskriva linjer är streckade, djärva, grova, släta eller underförstådda.
  • Bild med titeln uppskattar konst steg 8
    4. Var uppmärksam på de former som sticker ut i målningen. Observera några intressanta former som tar ögonen när du tittar på en konst och tänk på hur konstnären uppnådde dem. Former kan vara geometriska eller organiska.
  • Geometriska former är enkla, allmänt erkända former som kvadrater eller rektanglar. Organiska former är unika och fria former.
  • Att titta på stilleben målningar av frukt är ett bra sätt att förstå hur konstnärer har experimenterat med form.
  • Bild med titeln uppskattar konst Steg 9
    5. Lägg märke till hur konstnären använder färg. Fråga dig själv varför konstnären valde att använda kombinationen av färger som de gjorde och om dessa färger fungerar i harmoni eller kontrast. Färg har en enorm effekt på hur vi känner när vi tittar på en bit.
  • Till exempel är bitar med blå undertoner kända för att ha en lugnande effekt på tittaren. Under tiden är gul associerad med ljus och känslor av optimism.
  • Bild med titeln uppskattar konst steg 10
    6. Studera penselverket av en målade bit. Borstarbete, eller hur konstnären applicerade färg med sin pensel, sticker verkligen ut när du tittar på målningar i person. Det är vanligt att skapa vissa effekter inom tekniken, vilket bidrar till både konsistens och humör.
  • Till exempel är fjädern, ljusborstwork i impressionistiska målningar avsett att efterlikna ljusets egenskaper.
  • Hårda och oregelbundna penselsträckor kan kommunicera en känsla av spänning och ångest i en bit.
  • Metod 3 av 3:
    Gör mening ur konst
    1. Bild med titeln uppskattar konst Steg 11
    1. Ha ett öppet sinne. Du kommer aldrig veta om du gillar eller inte gillar vissa typer av konst om du inte försöker njuta av dem. Du kan tänka på att se nya typer av konst som exponerar dig för nya erfarenheter, snarare än att bara se konst.
  • Bild med titeln uppskattar konst steg 12
    2. Utvärdera hur ett konstverk gör att du känner. Vara i kontakt med dina egna känslor när du tittar på konst. Känner du dig upphetsad? Lugna? Angelägen? Förvirrad? Konst kan framkalla ett brett utbud av känslomässiga svar, så gör ditt bästa för att vara medveten om din.
  • Bild med titeln uppskattar konst steg 13
    3. Erbjuda din egen tolkning av vad konsten betyder. En del av det roliga med visningskonst är att du får komma med din egen historia om det! Konst är väldigt subjektiv, så även om din tolkning av ett stycke inte är exakt vad konstnären är avsedd, är det okej! Det finns ofta inte bara ett rätt svar. Vad som är viktigt är att du gör en äkta ansträngning för att extrahera mening från sitt arbete.
  • Eftersom varje person har en annan uppsättning unika upplevelser är det giltigt för varje person som ser en konstkonst att gå bort med en annan förståelse av det. Detta kan leda till intressanta diskussioner! Fråga personen bredvid dig vad de tycker.
  • Det är också helt bra att erbjuda ingen tolkning alls, och istället bara njuta av konsten för sina fysiska egenskaper.
  • Bild med titeln uppskattar konst steg 14
    4. Applådera tvetydigheten av abstraktion. Abstrakt konst - konst som inte ser ut som någonting i den verkliga världen - kan vara lite svårare att uppskatta eftersom det budskap eller känslor som konstnären försöker förmedla är inte alltid omedelbart klar. Att njuta av abstrakt konst, tänk på vad som tar ögonen först i stycket, och varför konstnären kanske har velat ha uppmärksamhet åt att åka dit.
  • Abstrakt konst kan vara kul eftersom det är som ett pussel. Du måste verkligen ge det en tänkt att komma med en potentiell mening för det. Kom ihåg att din mening inte behöver vara nödvändigtvis korrekt!
  • Bild med titeln uppskattar konst steg 15
    5. Lär dig vad du gillar och gillar inte. När du ser mer och mer konst börjar du utveckla en förståelse för vad du gillar och ogillar i en konst. Detta kan hjälpa dig att söka liknande artister.
  • Du behöver inte älska allt som du ser! Artist uttalanden eller beskrivande broschyrer kan ibland vara vilseledande, så om du oväntat inte gillar en viss typ av konst, är det bra.
  • Tips

    Känner inte att du måste tänka på alla dessa element för varje enskild konst i ett galleri! Det kan vara överväldigande. Det är bra att hoppa över sektioner som du inte är så intresserad av.
  • Det finns viss forskning som föreslår att att delta i konstmuseer ensam ger en mer berikande, känslomässig upplevelse. Så, var god att spendera dagen i ett galleri av dig själv!
  • Dessutom behöver du inte gå till ett museum för att se konst! Konst är ofta närvarande i offentliga parker eller byggnader.
  • Varningar

    Om du är i ett galleri eller ett museum, undvik högt att ange dina åsikter om konsten. Det är okej att observera och prata tyst till personen bredvid dig, men bara vara artig för de andra besökarna.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande