Hur man uppskattar olika musikstilar

Att lära sig att uppskatta olika musikstilar kan vara en givande upplevelse för alla som vill bredda sina musikaliska horisonter. Medan alla har sina egna preferenser när det gäller musik kan du lära dig att uppskatta musik för vad det är även om du inte personligen föredrar att lyssna på det. Uppskattande musik på denna nivå kräver ingen musikkompetens, men några enkla tips kan hjälpa dig att hitta, förstå, förstå och respektera olika stilar.

Steg

Metod 1 av 3:
Utforska olika genrer
  1. Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 1
1. Testa olika subgenrer av musik du redan gillar. Det kan vara lättare att uppskatta musik som liknar vad du redan är bekant med. För att börja, ta en titt på dina vanliga spellistor och Klassificera din favoritmusik av genre. Om du är osäker på vad stilar dina favoritband faller in, försök att söka efter deras namn på en webbplats som http: // everynoise.com. Sök sedan online för att göra en lista med olika undergenrer i den stilen.
  • Till exempel, om du gillar punkrock, kan du ta dig igenom olika punk-undergenrer, som anarko-punk, keltisk punk, cowpunk (en kombination av land och punkrock), kristen punk, gypsy punk, hardcore, pop punk, Psychobilly, Riot Grrrl, SKA och Street Punk.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 2
    2. Lyssna på relaterade musikstilar för att gå vidare utanför din komfortzon. Många moderna musikalrer är relaterade till varandra, eftersom de utvecklats från samma stilar. Jazz, till exempel, starkt influerad både modern rock och modern R & B-musik. Försök att utforska både de relaterade genrerna och roten influencers av dina favoritstilar. För många människor kan det vara lättare att uppskatta en ny musikstil om du kan känna igen kända instrument, ackordprogressioner, lyriska teman eller låtformat.
  • Till exempel, om du är en fan av modern landsmusik, kan du försöka lyssna på moderna Bluegrass eller Americana-stilar. Du kan också lyssna på landmusikens rötter i folkmusik eller västra swing.
  • För att hitta genrer och band relaterade till dina önskade stilar, använd webbplatser som http: // MusicMap.info och http: // everynoise.com.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 3
    3. Prova något på motsatta änden av spektret. Ett annat bra sätt att lära sig om och uppskatta olika musikstilar är att lyssna på något helt utanför ditt normala lyssningsområde. Även om detta kan vara krossad kan det hjälpa till att bredda din förståelse för vad som är där ute. Om du behöver inspiration, hitta dina favoritgenrer på http: // everynoise.com och bläddra till de namn som är längst bort på sidan.
  • Till exempel, om du verkligen är i svart metall, prova något helt annat som reggae eller cumbia. Älska smidig jazz? Lyssna på några hardcore punk-låtar.
  • Bild med titeln Uppskattar olika stilar av musik Steg 4
    4. Prova några olika artister i varje genre. Även om du inte gillar eller uppskattar en ny musikstil direkt, försök att lyssna på några olika band. De flesta genrer inkluderar många olika typer av konstnärer, var och en tolkar stilen på sina egna unika sätt.
  • Om du försöker en helt ny typ av musik, lyssna på musikare från olika undergener i den stilen. Säg till exempel, du lyssnar på landmusik för första gången. Medan du kanske inte gillar land-popmusik som Luke Bryan och Taylor Swift, kan du uppskatta 1970-talet-1980-talet Outlaw-sångare som Willie Nelson eller Hank Williams Jr.
  • Metod 2 av 3:
    Lära sig mer om nya stilar
    1. Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 5
    1. Forskning historien och sammanhanget hos genren online. Alla musikaliska stilar påverkas av de sammanhang där de utvecklats. För att förstå och uppskatta varför en musikalisk stil låter så att det gör det, kan det vara till hjälp att göra lite forskning om vilken typ av musik det växte ut ur (eller i reaktion på), vilka sociala rörelser som det påverkades av, och Vilka typer av människor var inblandade i sin skapelse.
    • Till exempel, om du vill bättre uppskattar jazzmusik, Det kan vara till hjälp att förstå att det utvecklats från västrafrikansk svart folkmusik och europeisk populärmusik under början av 1900-talet. Detta kan hjälpa dig att identifiera vissa musikaliska element i jazz och bättre uppskatta sina innovationer.
    • På samma sätt, om du arbetar för att uppskatta Gangsta rap, vill du veta att det var banbrytande i mitten av 1980-talet som ett sätt att måla en bild av innerstadslivet. Förstå det historiska och sociala sammanhanget av rappare som Tupac Shakur, Dr. Dre, Snoop Dogg, och Biggie Smalls kan hjälpa dig att bättre förstå och uppskatta både texterna och ljudet.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 6
    2. Be en vän eller familjemedlem för en översikt över sin favoritgenre. Ofta kan det vara till hjälp att ha en sann fan presentera dig för en ny musikstil. Medan de kanske inte vet mycket om den historiska utvecklingen av genren, kan fans vanligtvis ge dig en allmän lek av landet, inklusive de stora musiker, influencers och subgenres inom en viss stil. Be dem att rekommendera några av sina favoritlåtar, album eller band så att du har någonstans att börja lyssna. Deras entusiasm kan också gnugga på dig och hjälpa dig att uppskatta en okänd stil.
  • Intresserad av att lära dig om en äldre stil av musik? Försök att prata med dina föräldrar eller morföräldrar om vad de tyckte om när de var yngre. De kan ha en gammal CD eller rekordsamling som du kan lyssna på.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 7
    3. Läs upp om artister du är inte bekant med. Medan du inte nödvändigtvis behöver läsa en hel biografi, kan det vara till hjälp att lära sig lite mer om specifika musiker för att uppskatta sitt arbete. Sök på nätet eller på ditt lokala bibliotek för att lära dig om bakgrunden av en konstnär och vad deras liv var som då de skrev ett specifikt album eller sång. Detta kan hjälpa dig att bättre förstå sitt arbete och uppskatta vad det kan betyda.
  • Bob Dylan är till exempel känt för några av hans protestlåt. För att helt förstå och uppskatta sitt arbete kan du göra lite gräva i sitt engagemang med medborgerliga rättighetsrörelse och bakgrund som en politisk aktivist.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 8
    4. Försök en sång i en annan stil om du spelar ett instrument. Om du är en musiker själv, försöker du spela en sång i en ny genre hjälpa dig att uppskatta stilen. Att försöka ett nytt ljud kan hjälpa dig att identifiera ackord, rytmer och stilar av den okända genren, samtidigt som man bygger en uppskattning för färdigheten som går in i att skapa den typen av musik.
  • Även om du inte spelar ett instrument kan du ha en grundläggande förtrogenhet med de vanliga ackorden i en viss musikstil, bidra till att eliminera dissonansen av ett obekant ljud och göra det trevligare att lyssna på.
  • Metod 3 av 3:
    Lyssnar aktivt för att bättre uppskatta nya ljud
    1. Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 9
    1. Hitta en lugn miljö med ingenting för att distrahera dig. I vårt vardag hörs vi musik i många olika inställningar: i mataffären, medan vi håller på, i barer eller fester. Men om du försöker bättre uppskatta en ny stil är det viktigt att du faktiskt kan lyssna på det, snarare än att bara höra det i bakgrunden. Generellt är det bästa sättet att göra detta för att eliminera andra distraktioner - särskilt bullriga. Försök hitta ett tyst rum för att hjälpa dig att fokusera och koncentrera dig på de många aspekterna av musiken.
    • Om du bor med andra eller har nära grannar, överväga att investera i ett bra par hörlurar. På det sättet kommer du att kunna vända volymen tillräckligt högt för att höra alla de olika elementen i musiken utan att störa andra.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 10
    2. Var uppmärksam på texterna för att dechiffrera meddelandet bakom låten. Om den låt du lyssnar på har texter, kan de hjälpa dig ta reda på vad den övergripande sången handlar om. Även om du inte älskar musikens stil, kan dechiffrera texter hjälpa till med att ge en mening och en större uppskattning av både sången och genren.
  • Det kan vara svårt att höra texterna i vissa genrer, som dödsmetall eller särskilt snabb rap. Om du inte kan dechiffrera orden, försök titta på texterna på nätet.
  • Vissa webbplatser som sångmanser, sångfakter och lyrinterpretationer kan också hjälpa dig att tolka betydelserna av låtar.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 11
    3. Notera de typer av instrument och ljud som används i genren. En av de bästa sakerna om att utforska olika typer av musik upptäcker nya ljud som kan vara unika för stilen. Till exempel, om du är ny på klassisk musik, kan du bli förvånad över hur stränginstrument kan användas för att bygga spänning och kommunicera känslor. Eller, om du aldrig lyssnat på en Capella, kommer du att introduceras på de många olika sätten att använda bara den mänskliga rösten.
  • Även om de flesta låtar är avsedda att vara holistiska ljud med olika röster och instrument som arbetar tillsammans, kan det vara intressant och användbart att fokusera på ett enda instrument för att mer uppskatta biten. Försök att isolera ett instrument, notera när det kommer in, när det går ut, och hur det stöder de andra ljuden. Detta kan hjälpa dig att bättre förstå den nya stilen.
  • Bild med titeln Uppskatta olika stilar av musik Steg 12
    4. Försök att inte kritisera första gången du lyssnar. Kom ihåg att du kan uppskatta en annan musikstil utan att personligen likna det. Om du inte gillar en sång under de första sekunderna, försök att lyssna på hela Tune ändå. Du kan fortfarande notera texterna, melodier, instrument och form för att få en bättre uppskattning av konstnären bakom låten.
  • Skriv inte av en hel genre av musik bara för att du inte gillar en sång: Kom ihåg att det ofta finns mycket mångfald i varje stil. Prova några olika musiker eller undergenrer innan du går vidare.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande