Hur man beräknar beta

Beta är volatiliteten eller risken för ett visst lager i förhållande till volatiliteten på hela aktiemarknaden. Beta är en indikator på hur riskabelt ett visst lager är, och det används för att utvärdera sin förväntade avkastning. Beta är en av de grundläggande som aktieanalytiker anser när man väljer aktier för sina portföljer, tillsammans med pris-till-vinstförhållandet, aktieägarens eget kapital, skuldsättningsgrad och flera andra faktorer.

Steg

Beta-kalkylator

Beta-kalkylator

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 4:
Beräkning av beta med en enkel ekvation
  1. Bild med titeln Beräkna beta steg 1
1. Hitta den riskfria kursen. Detta är den avkastning som en investerare kan förvänta sig på en investering där hans eller hennes pengar inte är i fara, till exempel U.S. Treasury-räkningar för investeringar i U.S. Dollars och tyska regeringens räkningar för investeringar som handlar med euro. Denna siffra uttrycks normalt i procent.
  • Bild med titeln Beräkna beta Steg 2
    2. Bestäm respektive avkastningsräntor för beståndet och för marknaden eller lämpligindex. Dessa siffror uttrycks också som procentandelar. Vanligtvis räknas avkastningen över flera månader.
  • Endera eller båda dessa värden kan vara negativa, vilket innebär att investeringar i beståndet eller marknaden (index) som helhet skulle innebära en förlust under perioden. Om bara en av de två priserna är negativa kommer beta att vara negativ.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 3
    3. Subtrahera den riskfria räntan från beståndets avkastning. Om beståndets avkastning är 7% och den riskfria kursen är 2%, skulle skillnaden vara 5%.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 4
    4. Subtrahera den riskfria räntan från marknaden (eller index) avkastning. Om marknaden eller indexet av avkastning är 8% och den riskfria räntan är igen 2%, skulle skillnaden vara 6%.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 5
    5. Dela den första skillnaden ovan av den andra skillnaden ovan. Denna fraktion är beta-figuren, typiskt uttryckt som ett decimaltvärde. I exemplet ovan skulle beta vara 5 dividerad med 6 eller 0.833.
  • Marknadens beta (eller det lämpliga indexet) är per definition 1.0, eftersom marknaden jämförs med sig själv, och vilket nummer som helst (utom noll) dividerat av sig själv är lika med 1.En beta på mindre än 1 innebär att beståndet är mindre volatil än marknaden som helhet, medan en beta större än 1 betyder att beståndet är mer volatil än marknaden som helhet. Betavärdet kan vara mindre än noll, vilket innebär att beståndet förlorar pengar medan marknaden som helhet blir (mer sannolikt) eller att beståndet blir när marknaden som helhet förlorar pengar (mindre sannolikt).
  • När det gäller beta är det vanligt, men inte nödvändigt, att använda ett index som är representativt för marknaden där aktierna. För dig.S. aktier, S & P 500 är det index som vanligtvis används, även om analys av ett industriellt lager kan betjänas bättre genom att jämföra det mot Dow Jones Industrial-genomsnittet. Det finns flera andra index som kan användas på lämpligt sätt. För aktier som handlar internationellt är MSCI EAFE (representerar Europa, Australasien och Fjärran Östern) ett lämpligt representativt index.
  • Del 2 av 4:
    Med beta för att bestämma ett aktiefrekvens
    1. Bild med titeln Beräkna beta steg 6
    1. Hitta den riskfria kursen. Detta är samma värde som beskrivits ovan under "Beräkning av beta för ett lager." För det här avsnittet använder vi samma exempelvärde på 2 procent, som används ovan.
  • Bild med titeln Beräkna beta Steg 7
    2. Bestämma avkastningsgraden för marknaden eller dess representativa index. I det här exemplet använder vi samma 8 procents figur, som används ovan.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 8
    3. Multiplicera beta-värdet med skillnaden mellan marknadsräntan och den riskfria kursen. För det här exemplet använder vi ett beta-värde på 1.5. Med 2 procent för den riskfria räntan och 8 procent för marknadsräntan, arbetar detta till 8-2 eller 6 procent. Multiplicerat med en beta av 1.5, detta ger 9 procent.
  • Bild med titeln Beräkna beta Steg 9
    4. Lägg till resultatet till den riskfria kursen. Detta ger en summa på 11 procent, vilket är aktiens förväntade avkastning.
  • Ju högre beta-värdet för ett lager, desto högre kommer den förväntade avkastningen att vara. Denna högre avkastning är emellertid kopplad till en ökad risk, vilket gör det nödvändigt att titta på aktieens andra grunder innan de överväger om det ska ingå i en investerares portfölj.
  • Del 3 av 4:
    Använda Excel-grafer för att bestämma beta
    1. Bild med titeln Beräkna beta steg 10
    1. Gör tre pris kolumner i Excel. Den första kolumnen är din datumkolumn. I den andra kolumnen, lägg ner indexpriserna - det här är "övergripande marknad" Du kommer att jämföra din beta mot. I den tredje kolumnen, lägg ner priserna på det lager som du försöker beräkna beta.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 11
    2. Ange dina datapunkter i kalkylbladet. Försök börja med en månadsintervaller. Välj ett datum - till exempel, i början eller slutet av månaden - och ange motsvarande värde för aktiemarknadsindexet (försök med S & P 500) och sedan aktiekursen för den dagen. Försök att välja 15 eller 30 senaste datum, kanske förlänga ett år eller två i det förflutna. Notera indexpriset och aktiekursen för varje datum.
  • Ju längre tidsram du väljer, desto mer exakt kommer din beta-beräkning att bli. Historiska beta ändras när du övervakar både beståndet och indexet under en längre tid.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 12
    3. Skapa två returkolumner till höger om dina priskolumner. En kolumn kommer att vara för återvändande av indexet - den andra kolumnen kommer att vara avkastningen på beståndet. Du kommer att använda en Excel-formel för att bestämma avkastningen, som du lär dig i följande steg.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 13
    4. Börja beräkna avkastning för aktiemarknadsindex. I den andra cellen i din index-returkolv, skriv en "=" (lika tecken). Med din markör klickar du på andra cell i din indexkolumn, skriv A "-" (minus tecken), och klicka sedan på den första cellen i din indexkolumn. Därefter skriver du A "/" ("dividera med" tecken), och klicka sedan på den första cellen i din indexkolumn igen. Träffa "Lämna tillbaka" eller "Stiga på."
  • Eftersom avkastningen är en beräkning över tid, Du kommer inte lägga något i din första cell - lämna det tomt. Du behöver minst två datapunkter för att beräkna avkastning, varför du börjar på den andra cellen i din index-returns kolumn.
  • Vad du gör är att subtrahera det senaste värdet från det äldre värdet och sedan dela resultatet av det äldre värdet. Detta ger dig bara procent av förlust eller vinst för den perioden.
  • Din ekvation för kolumnen Returer kan se ut så här: = (B4-B3) / B3
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 14
    5. Använd kopieringsfunktionen för att upprepa den här processen för alla datapunkter i din Index Price-kolumn. Gör detta genom att klicka på den lilla torget längst ned till höger på index-returcellen och dra den ner till den nedre datapunkten. Vad du gör är att be Excel att replikera samma formel (ovan) för varje datapunkt.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 15
    6. Upprepa samma process för att beräkna avkastningen, den här tiden för det enskilda beståndet istället för indexet. Efter avslutad bör du ha två kolumner, formaterade som procentsatser, som listar avkastningen för både aktieindex och den enskilda beståndet.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 16
    7. Plot data i ett diagram. Markera alla data i de två returkolumnerna och slå på diagramikonen i Excel. Välj ett scatterdiagram från listan med alternativ. Märk x-axeln med namnet på det index du använder (e.g. S & P 500) och Y-axeln med namnet på lageret du använder.
  • Bild med titeln Beräkna beta Steg 17
    8. Lägg till en trendlinje till ditt scatterdiagram. Du kan göra det här, antingen genom att välja Trendline-layouten i nyare versioner av Excel eller genom att hitta det manuellt genom att klicka i diagram → Lägg till trendlinje. Se till att visa ekvationen på diagrammet, liksom R-värdet.
  • Välj en linjär trendlinje, inte ett polynom eller glidande medelvärde.
  • Visar ekvationen på diagrammet, liksom R-värdet, beror på vilken version av Excel du har. Nyare versioner kommer att låta dig grafa ekvationen och R-värdet genom att klicka på diagrammet Snabba layouter och hitta ekvationen R-värdeutsläpp.
  • I äldre versioner av Excel, navigera till Diagram → Lägg till Trendline → Alternativ. Kontrollera sedan båda rutorna bredvid "Visa ekvation på diagrammet" och "Display r Värdet på diagrammet," respektive.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 18
    9. Hitta koefficienten för "x" värde i ekvationen av trenden.Din trendlinjeekvation kommer att skrivas i form av y = px + a. Koefficienten för X-värdet är din beta.
  • R-värdet är förhållandet mellan variation av beståndet från variationen av den totala marknaden avkastning. Ett stort antal, .869 indikerar till exempel en starkt relaterad varians mellan de två. Ett lågt antal, .253 indikerar till exempel en mindre relaterad varians mellan de två.
  • Del 4 av 4:
    Göra betydelse för beta
    1. Bild med titeln Beräkna beta Steg 19
    1. Vet hur man tolkar beta. Beta är risken, i förhållande till aktiemarknaden som helhet, en investerare antar att äga ett visst lager. Därför måste du jämföra avkastningen på ett enda lager mot avkastningen på ett index. Indexet är referensvärdet mot vilket beståndet bedöms. Risken för ett index är fastsatt vid 1. En beta av lägre än 1 betyder att beståndet är mindre riskabelt än det index som det jämförs. En beta av högre än 1 betyder att beståndet är mer riskabelt än det index som det jämförs.
    • Ta det här exemplet: säg att beta av Ginos Germ Exterminator beräknas på .5. Jämfört med S & P 500 är det riktmärke som Gino jämföras, det är halv som riskabelt. Om S & P flyttar ner 10%, kommer Ginos aktiekurs att tendera att falla bara 5%.
    • Som ett annat exempel, föreställ dig att Franks begravningstjänst har en beta av 1.5 jämfört med S & P. Om S & P faller 10%, förväntar sig Franks aktiekurs att falla Mer än S & P, eller ca 15%.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 20
    2. Vet att risken är vanligtvis relaterad till retur. Hög risk, hög belöning - låg risk, låg belöning. Ett lager med en låg beta kommer inte att förlora så mycket som S & P när det faller, men det kommer inte att få så mycket som S & P när det ställs in vinster. Å andra sidan kommer ett lager med en beta över 1 att förlora mer än S & P när det faller men kommer också att få mer än S & P när den lägger upp en vinst.
  • Till exempel, låtsas Vermeer Venom Extraction har en beta av .5. När aktiemarknaden hoppar 30%, får Vermeer bara 15%. Men när aktiemarknaden skjuter 30%, droppar Vermeer bara 15%.
  • Bild med titeln Beräkna beta Steg 21
    3. Förvänta dig att ett lager med en beta på 1 kommer att röra sig i Lockstep med marknaden. Om du gör dina beta-beräkningar och ta reda på det lager du analyserar har en beta av 1, det kommer inte att bli mer eller mindre riskabelt än det index du använde som riktmärke. Marknaden går upp 2%, ditt lager går upp 2% - marknaden går ner 8%, ditt lager går ner 8%.
  • Bild med titeln Beräkna beta Steg 22
    4. Sätta både hög- och lågt beta-aktier i din portfölj för adekvat diversifiering. En bra blandning av hög- och lågt beta-aktier hjälper dig att väder några dramatiska nedgångar som marknaden råkar ta. Naturligtvis, eftersom lågt beta-aktier i allmänhet underpresterar aktiemarknaden som helhet under en tjurmarknad, kommer en bra blandning av betas också att du inte kommer att uppleva de högsta av de höga när tiderna är bra.
  • Bild med titeln Beräkna beta steg 23
    5. Förstå att beta kan inte på ett tillförlitligt sätt förutsäga framtiden. Beta mäter bara den tidigare volatiliteten hos ett lager. Vi kanske vill projicera den volatiliteten i framtiden, men det kommer inte alltid att fungera. En beståndsbete kan förändras drastiskt från ett år till nästa. Därför är det inte ett fruktansvärt tillförlitligt prediktivt verktyg.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Observera att klassisk kovariansteori inte kan gälla, eftersom finansiella tidsserier är "svans." Faktum är att standardavvikelsen och medelvärdet för den underliggande distributionen inte existerar! Så kanske en modifiering med quartile spridning och median istället för medelvärde och standardavvikelse kan fungera.
  • Beta analyserar ett lager volatilitet under en viss tidsperiod, utan hänsyn till huruvida marknaden var på uppsving eller nedgång. Som med andra lager fundament är det tidigare resultatet IT-analyser inte en garanti för hur beståndet kommer att utföra i framtiden.
  • Varningar

    Beta ensam kan inte bestämma vilka av två aktier som är mer riskfyllda om beståndet med högre volatilitet har en lägre korrelation av sina återvändande till de på marknaden och beståndet med lägre volatilitet har en högre korrelation av sin avkastning till de på marknaden.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande