Hur man köper aktier (för nybörjare)

När du köper aktier köper du en liten del av företaget. För tjugo år sedan köptes aktier främst med råd från en börsmäklare. Numera kan alla med en dator köpa eller sälja aktier med mäklarfirma. Om du är ny för att köpa aktier, kan du känna dig överväldigad. Men med lite kunskap kan du köpa egna aktier och tjäna pengar på dina investeringar.

Steg

Del 1 av 3:
Upprätta en ram för investeringar
  1. Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 1
1. Ange dina mål. Tillbringa lite tid att tänka på varför du överväger att investera i aktier. Investerar du för att bygga en nödfond för framtiden, att köpa ett hem, eller betala för högskoleutgifter? Investerar du för pensionering?
  • Det är en bra idé att skriva ut din motivation. Försök kvantifiera det i dollar, med tanke på hur mycket pengar du behöver för dina mål.
  • Till exempel kan inköp av ett hem kräva en nedbetalning och stängningskostnader på 40 000 dollar. Pensionering kan kosta $ 1 miljon eller mer.
  • De flesta har mer än ett investeringsmål. Dessa mål varierar ofta i prioritet och timing. Till exempel kanske du vill köpa ett hus om tre år, betala för ett barns utbildning på femton år och gå i pension på trettiofem år. Dokumentation av dina investeringsmål kommer att klargöra ditt tänkande och hjälpa dig att fokusera på målet.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 2
    2. Bestäm din tidsram. Dina investeringsmål bestämmer den tid då dina investeringar kommer att förbli på plats. De längre investeringarna kan vara på plats, desto större är sannolikheten för positiv avkastning.
  • Om ditt mål är att ha pengar för att köpa ett hus om tre år, din tidsram, eller "investeringshorisont" är relativt kort.Om du investerar för att finansiera din pension 30 år från och med nu är din investeringshorisont mycket längre.
  • S & P 500 är en samling av 500 av de mest hållna aktierna. Det var bara fyra tioårsperioder mellan 1926 och 2011 där S & P 500 som helhet gav en förlust. För att hålla perioder på femton år eller mer, fanns inga förluster. Om du köpte och höll dessa aktier på lång sikt, skulle du ha gjort pengar.
  • Däremot skulle innehav av S & P 500 för ett enda år ha skapat en förlust 24 gånger under 85-årsperioden mellan 1926 och 2014. Under en kort period är beståndet extremt volatile. Som en konsekvens är investeringar i korta tidsperioder riskigare än att investera under längre tidsperioder. Du kan få mer om du har investerat bra. Du kan förlora allt om du har investerat dåligt.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 3
    3. Förstå din risk tolerans.Alla investeringar har risker eftersom det alltid finns möjlighet att du kommer att förlora några av dina pengar. Lager är inte annorlunda.Hur mycket risk du är villig att ta är kallad din "risk tolerans." Innan du gör någon investering, fråga dig själv, "Hur mycket pengar är jag villig att förlora på kort sikt för att tjäna mer pengar under en lång tid?"
  • I de flesta fall desto mer risk du tar, desto högre är den potentiella avkastningen. Men det finns också en större sannolikhet för förlust.
  • En av de första investeringsreglerna är att undvika förluster när det är möjligt. Ta inte på investeringsrisk när det är onödigt att nå dina mål.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 4
    4. Beräkna de investeringar som behövs för att nå dina mål. Använd en av de många gratis investerings- eller pensionsräknarna som finns på Internet. Beräkna den avkastning som du måste tjäna och investeringen behövs för att nå dina mål.
  • Föreställ dig till exempel att du behöver $ 30.000 på tre år, men kan bara investera $ 500 per månad. Du måste tjäna en jätte 38.2% på din investering var och en av de tre åren för att nå detta mål. Det innebär att du måste acceptera en extra mängd risk. De flesta skulle överväga sådana investeringar ett dåligt beslut.
  • Ett bättre val skulle vara att förlänga din tidshorisont till fyra och ett halvt år. Detta skulle kräva en mycket mer uppnåelig och säker returränta 0f 4.8%.
  • Du kan också öka din månatliga investering från $ 500 till $ 775. Detta skulle låta dig nå ditt $ 30 000 mål med en realistisk avkastning på 5.037%.
  • Eller du kan minska ditt ekonomiska mål på $ 30.000 i 3 år till $ 19 621 om tre år medan de investerar samma $ 500 per månad. För att nå detta mål skulle din avkastning bara vara 6% varje år.
  • Del 2 av 3:
    Välja investeringar
    1. Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 5
    1. Förstå olika typer av investeringar. Nästa uppgift att välja vilken investering som är mest lämplig för dig. Ett viktigt första steg är att förstå de olika typerna av investeringar tillgängliga.
    • Du kan köpa aktier av specifika företag. Att köpa aktier i ett enskilt företag innebär att du är en ägare till det företaget. Som ett resultat kommer din återkomst att vara som ägaren till något annat företag. Om företaget ser ökar i sin försäljning, vinster och marknadsandel, kommer värdet av bolaget normalt att öka. Detta är särskilt sant över en lång sikt.
    • På kort sikt beror företagets marknadspris på hur människor känner för företagets framtid. Känslor, rykten och uppfattningar kommer att driva förändringar i värde. De priser som du köper och säljer kommer att avgöra om du kommer att göra en vinst.
    • Du kan också investera i fonder. Ömsesidiga medel tillåter många människor att investera i många olika lager. Resultatet är lägre risk, men också lägre avkastning, speciellt på kort sikt.
    • Under de senaste åren har utbyteshandlade fonder (ETF) blivit populära. Många kallar dessa "indexfonder". Dessa är som fonder. De är portföljer för aktier som vanligtvis inte övervakas av en chef. De flesta försöker kopiera prisrörelsen för ett index, som S & P 500, Vanguard Total Stock Market, eller Ishares Russell 2000.
    • Som enskilda aktier handlas ETF på marknaden. Värdet av en ETF kan förändras under en enda dag.
    • Vissa ETFS spårar specifika industrier, råvaror, obligationer eller valutor.
    • En fördel med indexfonder är att de är olika investeringar. De återspeglar de olika innehav som utgör indexet. Vissa indexfonder är också tillgängliga för lite eller ingen provision. Detta gör dem till ett prisvärt sätt att investera.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 6
    2. Förstå viktiga termer. Många är beroende av ekonomiska nyheter för att förstå utförandet av olika aktier eller marknaden i allmänhet. För att få ut det mesta av dessa informationskällor är det viktigt att förstå flera viktiga termer.
  • Resultat per aktie: Den del av ett företags vinst som betalas ut till aktieägarna. Om du hoppas kunna tjäna utdelningar på din investering är det viktigt!
  • Marknadsvärde ("Börsvärde"): Det totala värdet av alla bolagets aktier. Det representerar ett företags totala värde.
  • Avkastning på eget kapital: Mängden inkomst ett företag genererar, i förhållande till det belopp som ägs av aktieägare. Detta är användbart för att jämföra företag i samma bransch för att bestämma vilka som är mest lönsamma.
  • Beta: Ett mått på ett lagers volatilitet, i förhållande till marknaden som helhet. En användbar åtgärd för bedömning av risk. Som en tumregel representerar beta-nummer under 1 ganska låg volatilitet. Antal över 1 föreslår högre volatilitet.
  • Flyttande medelvärde: Det genomsnittliga priset per aktie av ett företag under en viss tidsperiod. Detta kan vara användbart för att bestämma om det aktuella priset på ett lager är en bra affär.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 7
    3. Var uppmärksam på analytiker. Analysera ett lager kan vara tidskrävande och förvirrande, speciellt för första timers. Som sådan kanske du vill använda forskning från lageranalytiker. Vanligtvis tittar en analytiker specifika företag nära att bedöma sin prestation.
  • Det finns gratis, välrenommerade webbplatser som tillhandahåller Synopses ofAnalysts åsikter om företag.
  • Analytiker ger ofta råd, i form en eller två ord rekommendationer, för varje specifikt lager. Några av dessa är ganska uppenbara, till exempel "köpa," "sälja," eller "håll." Andra, som "sektor underperformer" är mindre intuitiva.
  • Olika analysföretag använder olika ord för att göra sina rekommendationer.Finansiella webbplatser ger ofta guider som förklarar de termer som används av varje företag.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 8
    4. Bestäm din investeringsstrategi. När du har samlat din information är det dags att tänka på din investeringsstrategi. Olika investerare har olika tillvägagångssätt, och det finns flera faktorer att överväga.
  • Mångfald av investeringar. Diversifiering är den grad som du sprider dina dollar över olika investeringar. Att investera alla dina pengar i ett litet antal företag kan leda till en stor utbetalning om dessa företag fungerar bra. Men det här tillvägagångssättet utsätter dig också för mycket mer risk. Ju mer diverse dina investeringar, desto lägre är risken. Ju mer diverse dina investeringar, desto lägre är risken.
  • Sammansättning. Detta är resultatet av konsekvent återinvestering av eventuella intäkter du får. Om du återinvesterar ditt intäkter, kommer du då att generera mer resultat på de ursprungliga utdelningarna. Vissa företag har program som gör att du kan göra det automatiskt.
  • Investera mot handel. Investering är en långsiktig strategi som syftar till att tjäna pengar baserat på långsiktiga tillväxttal. Priserna stiger och faller, men förhoppningsvis stiga på lång sikt. Handel är en mer aktiv process. Det handlar om att försöka välja aktier som kommer att stiga i pris på kort sikt, och sedan snabbt sälja dem. Detta "köp låg, sälj hög" Tillvägagångssätt kan leda till stor avkastning, men kräver konstant uppmärksamhetsannons högre risk.
  • Traders försöker mäta människors känslor om ett företag genom att tolka historiska prisrörelser. Deras mål är att köpa medan aktiekursen stiger och säljer innan priset börjar falla. Handel över korta perioder är högrisk och inte för nybörjare investerare.
  • Nybörjare investerare tenderar att handla mer regelbundet genom att reagera på rubriknyheter eller händelser, men investeringar är en långsiktig strävan och är inte ett tillförlitligt sätt att göra en snabb vinst.
  • Del 3 av 3:
    Köpa dina första aktier
    1. Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 9
    1. Tänk på en fullservice mäklare. Det finns många sätt att göra dina lagerinköp. Var och en kommer med sina egna fördelar och nackdelar. Om du har lite eller ingen aktieupplevelse kanske du vill börja med ett fullt serviceföretag.Full service mäklarfirmor är dyrare, men de kommer med expertråd.
    • Till exempel är din mäklare jobb att vägleda dig genom aktieköpsprocessen.Han eller hon är där för att svara på frågor. Du kanske frågar saker som "Vilka aktier rekommenderar du baserat på min risk tolerans?"Och" Har du forskningsrapporter på de aktier som jag vill köpa?"
    • Det finns många fullserviceföretag att välja mellan så att du kan fråga om en rekommendation.Till exempel kan en vän eller familj ha en mäklare som de litar på eller har använt länge. Om inte, så finns det några större, mer välrenommerade full serviceföretag som du kan utforska. Några av dessa företag inkluderar Edward Jones, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Raymond James och UBS.
    • Tänk på att om du går med en fullservice mäklare, kommer du vanligtvis att betala större provisioner. Provisioner är avgifter som du betalar när du köper eller säljer ett lager.
    • Om du till exempel köper $ 5000 av Disney-lager, kan din mäklare debitera en $ 150.00 Kommission för att genomföra handeln.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 10
    2. Tänk på en rabattmäklare. Om du inte vill betala högre provisioner för din aktiemarknadsaktivitet kan du använda rabatt eller online mäklarefirma.
  • Nackdelen med en rabattmäklare är att du inte kommer att få de råd du skulle från ett fullservice mäklareföretag. Fördelen är att du kommer att betala mindre och kunna köpa dina aktier online.
  • Några välrenommerade rabattföretag inkluderar Charles Schwab, TD Ameritrade, interaktiva mäklare och e * handel.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 11
    3. Titta på direkt köpmöjligheter. Dessa planer tillåter investerare att köpa lager direkt från företaget efter eget val. De kommer i två sorter: Direkta investeringsplaner (dips) och utdelningsinvesteringsplaner (droppar).
  • Dessa planer tillåter dig att köpa aktier utan mäklare.
  • Båda är billiga och enkla sätt att investerare ska köpa lager med mindre pengar med jämna mellanrum. Inte alla företag har dessa alternativ.
  • Till exempel registrerar John i en droppplan som gör det möjligt för honom att investera $ 50.00 i Coca-Cola Common Stock varannan vecka. I slutet av året kommer han att ha investerat $ 1200 i aktien och betalade inga provisioner.
  • En nackdel med att investera genom dropp eller dopp kan vara pappersarbete. Om du investerar i många företag måste du fylla i formulär och granska uttalandena för var och en.
  • Till exempel, om du investerar i 20 dropp- eller doppprogram, så är det 20 kvartalsvisa uttalanden som du kommer att ta emot. Å andra sidan, om du investerar $ 1000 vartannat vecka, det är en hel del kommission som sparats.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 12
    4. Öppna ett konto. Oavsett vilket alternativ du väljer, kommer ditt nästa steg att vara att öppna ett konto. Du måste fylla i några former och eventuellt deponera pengar. Specifikationerna varierar beroende på vilket alternativ du väljer för att göra dina inköp.
  • Om du använder ett fullt serviceföretag, välj en mäklare du är bekväm att dela din privata finansiella information med. Om möjligt, träffa ansikte mot ansikte så att du kan förklara dina behov och mål i specifika detaljer. Ju mer information han har, desto mer sannolikt kommer han att lösa dina behov.
  • Om du använder ett rabattmäklare, måste du slutföra lite pappersarbete. Du kan behöva maila i andra former som behöver fysiska signaturer. Du kan också behöva göra en insättning beroende på dollarns värde för din första handel.
  • Om du investerar genom dropp eller dopp, måste du slutföra online och fysiska dokument innan du köper ditt första lager. Du måste också lägga in pengar för eventuella transaktioner innan de uppstår.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 13
    5. Beställa. När du har fått ett konto, ska det vara snabbt och enkelt att göra det första köpet. Återigen kommer detaljerna att variera beroende på hur du gör ditt köp.
  • Om du har valt ett fullt serviceföretag, då ringer du bara din mäklare.Han eller hon kommer att köpa beståndet för dig. Ditt konto kommer redan att vara öppet, så mäklaren kommer att fråga dig om ditt kontonummer. Han eller hon kommer att se till att du är en av kontoinnehavarna. Då bekräftar mäklaren din beställning innan han eller hon lägger den i systemet. Lyssna noggrant. Mäklare är människor och kan göra misstag när man sätter i en order.
  • Om du har valt ett rabattföretag, kommer du sannolikt att placera handeln online.När du gör det, se till att du följer anvisningarna noggrant.Förvirra inte aktiekursen med hur mycket pengar du vill investera.Till exempel, om du vill investera $ 5000.00 I en aktiehandel på $ 45 A-aktie vill du inte lägga en order i 5 000 aktier i lager.Detta kommer att kosta dig $ 225.000.00 i motsats till $ 5000.00.
  • Om du använder ett dropp eller dopp kan du hitta inskrivningspapper på företagets hemsida. Annars kan du ringa bolagets aktieägaravdelning och begär att de skickar pappersarbetet till dig.
  • Bild med titeln Köp aktier (för nybörjare) Steg 14
    6. Titta på dina investeringar. Det är viktigt att erkänna att aktierna och aktiemarknaden som helhet är volatila. Värden går upp och ner, särskilt på kort sikt. Om du ser att en av dina investeringar konsekvent utför dåligt, kan det vara dags att överväga en förändring i din portfölj.
  • Priserna speglar mänskliga känslor. De kommer att reagera på rykten, felaktig information, förväntningar och bekymmer, vare sig det är giltigt eller inte. Det finns liten nytta för att titta på priset på ditt lagerflöde under dagen eller veckan om du investerar för en tidsram på ett år eller längre.
  • Övervakning för noggrant uppmuntrar impuls beslut, vilket kan överväga förluster. Titta på din beståndsresultat på lång sikt.
  • Samtidigt erkänna att något kan gå fel med ett av de företag du äger.Till exempel, om ett företag förlorar en stor rättegång eller måste konkurrera med en ny tillträde till sin marknad, kan priserna falla dramatiskt. I sådana fall måste du överväga att sälja.
  • Vilka är vanliga misstag när man börjar investera?

    Titta på den här Premium Videoupgrad för att titta på denna Premium VideoMet Råd från en branschexpert i denna Premium-video

    Ara Oghoorian, CPAAra Oghoorian, CPacertified Financial Planner & Accountant

    Tips

    Det finns många användbara böcker, tidskrifter och webbplatser om aktier och aktiemarknaden. Det är en bra idé att göra lite forskning på egen hand innan du gör några inköp.
  • Innan du köper aktier kanske du vill prova pappershandel ett tag. Detta är simulerad aktiehandel. Håll koll på aktiekurserna och göra register över köp och försäljningsbeslut som du skulle göra om du faktiskt handlade. Kontrollera om dina investeringsbeslut skulle ha betalats. När du väl har blivit bekväm med hur marknaden fungerar, försök att handla aktier för riktiga.
  • Investera i ett företag som gör att du känner dig bekväm.
  • Varningar

    Alla investeringar har risk. Investera inte mer än du har råd att förlora.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande