Hur man är anti-rasist

Racism är en djupt förankrad del av de flesta samhällen, och det kan påverka dig på sätt som du inte ens är medveten om. Lyckligtvis, genom att bli mer medveten om rasism och dess inverkan på ditt liv och världsutsikt, kan du börja vidta åtgärder för att bekämpa det och göra världen till en bättre plats. Leta efter sätt att vidta åtgärder mot rasism i ditt dagliga liv, oavsett om det utropar rasistiska anmärkningar på jobbet eller deltar i protester. En annan stor del av att bli anti-rasist reflekterar på dina egna erfarenheter med ras och rasism och utbildar dig själv om frågor som rör ras.

Steg

Metod 1 av 4:
Vidta åtgärder mot rasism
  1. Bild med titeln vara anti-rasist steg 8
1. Tala upp om du bevittnar rasism i aktion. Det är svårt att veta hur man svarar när du ser rasism, men att vidta åtgärder är en stor del av att vara anti-rasistiska. Om någon gör en rasistisk kommentar framför dig eller behandlar någon illa på grund av deras ras, säg något. Det kan känna sig obekväma, men varje gång du talar upp, hjälper du att sprida meddelandet att rasism inte är acceptabelt.
  • Till exempel, om en vän berättar ett rasistiskt skämt framför dig, kan du säga något som, "Joke var verkligen rasistisk och skadlig. Snälla berätta inte för skämt som det runt mig."
  • Om du bevittnar ras trakasserier i allmänhet, försök lugnt säga något som, "Hej, lämna henne ensam."Om du inte känner dig säker adresserar trakasseriet direkt, checka in med den person de attackerar, istället. Till exempel kan du sitta med dem och fråga om de är okej.
  • Var beredd på att människor ska bli defensiv när du talar om sina rasistiska ord eller handlingar. Vissa människor kan till och med reagera genom att öka det problematiska beteendet eller lashing ut illa. Om det händer, försök att vara lugn. Kom ihåg att deras beteende inte är ditt fel, och du gjorde det rätta genom att tala upp.
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 9
    2. Rapportera rasism om du ser det online eller offentligt. Om du ser en rasistisk meme eller kommentar på sociala medier, tveka inte att rapportera det till webbplatsens administration. Racism och hatttal är inte tillåtet på de flesta sociala medieplattformar. På samma sätt, om du bevittnar eller överhör rasistiskt beteende eller trakasserier på ett offentligt ställe, prata med någon som ansvarar för vad som händer.
  • Till exempel, om du är i en butik och du bevittnar en kund som trakasserar en annan och gör rasistiska kommentarer, varnar en chef till vad som händer. Säg något som, "Jag såg en medelålders vit kvinna som argumenterade med en svart tonåring i elektroniksektionen. Hon ringde honom rasslås och hotade. Jag tror att du borde be henne att lämna affären."
  • Om du är rädd att någon är i omedelbar fara, ring dina lokala räddningstjänster. Din regering kan också ha en specifik webbplats du kan besöka eller nummer du kan ringa för att rapportera hatbrott. Till exempel i U.S., Du kan använda den här katalogen för att hitta och kontakta ditt lokala FBI-fältkontor: https: // fbi.GOV / Kontakt-US / Field-Offices.
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 10
    3. Dela information med andra om bekämpning av rasism. Som en del av din resa för att bli anti-rasist kan du också hjälpa till att utbilda andra. Om du hittar en artikel, video eller bok som ger dig ett värdefullt perspektiv på frågor som rör ras, tveka inte att dela det med dina vänner, familj eller kollegor.
  • Om du till exempel ser en video som du tror förklarar begreppet vit privilegium riktigt bra, dela det på Facebook så andra på din vänlista kan titta och dela den själva.
  • Om du är orolig för de personer du delar med att få defensiv, försök att diskutera hur informationen hjälpte dig. Säg något som, "Denna artikel lägger verkligen rasmikroaggressioner i perspektiv för mig, och jag insåg att jag gjorde några av dessa saker själv. Jag trodde bara att jag skulle klara det eftersom jag fann det super ögonöppning!"
  • Bildbetaget är anti-rasistiskt steg 11
    4. Rösta för politiker som stöder anti-rasistisk politik. Ett av de bästa sätten att bekämpa institutionaliserad rasism är att stödja progressiva politiker och lagstiftare. Innan du träffar omröstningsrutan, forskar du var och en av kandidaterna och tittar på deras poster på rasrelaterade problem. Kasta din röst för kandidater som har en stark historia att slåss mot rasens eget kapital och rättvisa.
  • Du kan till exempel välja en kandidat som har en registrering av godkänd lagstiftning för att bekämpa polisbrutalitet.
  • I U.S., Andra frågor relaterade till ras rättvisa inkluderar demontering av massa fängelse och andra former av institutionaliserad rasism i rättssystemet, som stöder rösträtt för människor av färg, avslutande race-relaterade förmögenhetsbrister och stödjande reparationer för indianer och slavarnas efterkommande.
  • Om du är i U.S., Du kan använda resurser som Ballotready för att granska de olika kandidaterna och deras plattformar före omröstningen. Centrum för Urban and Racial Equity erbjuder också scorecards för att visa hur olika kandidater står på rasliga rättvisa frågor.
  • Bild med titeln är anti-rasistiskt steg 12
    5. Donera tid eller pengar till anti-rasistiska organisationer och orsaker. Om du har några pengar att spara, donera det till organisationer som arbetar för att bekämpa rasande orättvisor. Dessa organisationer kan använda dina bidrag för att öka medvetenheten, hjälpa människor i nöd och fondkampanjer för att påverka lagstiftare och politiker som kan anta anti-rasistisk politik.
  • Om du inte kan donera dina pengar, överväga att donera din tid. Till exempel kan du kanske ringa telefonsamtal eller distribuera utbildningsmaterial i ditt samhälle.
  • Vissa civilrättsorganisationer som är högt betygsatta av välgörenhetsnavigatören inkluderar American Civil FrieDies Union Foundation, National Association for Advancement of Colored People (Naacp), Southern Foverty Law Center och Equal Justice Initiative.
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 13
    6. Stödföretag som ägs av färgpersoner. I många länder är rikedom och andra resurser oproportionerligt koncentrerade i händerna på vita människor. Det är särskilt utmanande för människor av färg att trivas som entreprenörer på grund av det stora utbudet av hinder som de måste övervinna i förhållande till sina vita kamrater. Hjälp Stäng klyftan genom att köpa från företag som ägs av färgpersoner i ditt samhälle. Sprid ordet om företag du gillar dina vänner, familj och grannar.
  • Till exempel, om det finns en svartägd bokhandel i din stad, köp böcker där istället för att beställa dem från stora återförsäljare som Amazon.
  • Förutom att stödja lokala företag finns det också många företag som ägs av personer med färg som har webbplatser där du kan beställa produkter och tjänster online. Kolla in den här listan med svartägda företag från Forbes: https: // forbes.COM / SITES / ELISABETHBRIER / 2020/06/05/75-Svartägt företag-till-support /.
  • 7. Delta i lokala anti-rasistiska rallyer eller protester. Protester och rallyer är ett kraftfullt sätt att visa solidaritet och uppmärksamma frågor om rasjukdom. Kontrollera dina lokala sociala medier eller webbplatser av aktivistiska organisationer i ditt område för att ta reda på om kommande anti-rasistiska protester nära dig.
  • Du kan också göra en sökning online med hjälp av termer som "kommande svarta liv, materia protester i Illinois."
  • Innan du deltar i ett protest, forskningslagar relaterade till protesterande i ditt land. Det är viktigt att känna till dina rättigheter om du har ett möte med polisen under en protest.
  • Även protesterande fridfullt kan vara riskabelt i ett spänt politiskt klimat, och koronaviruspandemin lägger till ett nytt element i fara för någon stor samling. Till var försiktig, Ta grundläggande försiktighetsåtgärder som att ha en mask, med en lista över nödkontaktnummer och undviker utbrott av våld.
  • Metod 2 av 4:
    Utveckla din självmedvetenhet
    1. Bildbetaget är anti-rasistiskt steg 1
    1. Ange en avsikt att vara anti-rasist, inte bara icke-rasistisk. Att vara icke-rasist är en bra start, men för att vara en kraft för positiv förändring måste du vidta avsiktliga åtgärder. Börja med att göra ett medvetet beslut att stå upp och göra något om rasism, oavsett om det kallar dina regeringens representanter eller talar upp nästa gång en vän berättar ett okänsligt skämt.
    • Även om du inte direkt påverkas av rasism, har den en negativ inverkan på det samhälle du bor i. Påminna dig om att rasism är allas problem, inklusive din, vilket betyder att det också är allas ansvar att bekämpa det.
    • Kom ihåg att vara anti-rasist är inte bara om dina attityder, det handlar också om dina handlingar. Det är en sak att tro att människor av olika tävlingar är lika, och en annan sak att arbeta för att se till att de behandlas så.
  • Bilden med titeln är anti-rasistiska steg 2
    2. Bekräfta ditt privilegium om du är vit. I de flesta länder har människor som identifierar som vit vissa fördelar att människor av färg inte. Tänk på hur de är vita gör ditt liv enklare på en dag i dag. Det kan vara allt från att kunna enkelt hitta kosmetika som fungerar för din hudfärg för att inte behöva oroa dig för vad som händer om du dras över för utgått taggar.
  • Att ha vit privilegium betyder inte att du aldrig behöver kämpa, och det är inte detsamma som att vara partiskt eller rasistiskt. Det betyder bara att du på något sätt dra nytta av den rasism som är inbyggd i det samhälle du bor i.
  • Det finns olika typer av privilegium. Till exempel kan du också uppleva olika fördelar eller nackdelar i samhället baserat på saker som ditt kön, sexuell läggning, ekonomisk status eller religion. I samband med att vara anti-rasist är det viktigt att fokusera specifikt på vilka fördelar du har på grund av din rasidentitet.
  • När du känner igen ditt privilegium kan du använda den i din kamp mot rasism. Till exempel, säg att du är en vit man och din andra vita, manliga medarbetare har gjort rasistiska skämt i brytrummet. De är mer benägna att lyssna på dig om du ringer dem ut än de skulle vara en svart, kvinnlig medarbetare.
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 3
    3. Undersök dina egna beteenden och attityder för rasbas. När du bor i ett rasistiskt samhälle är det nästan omöjligt att undvika att plocka upp rasbimmel. Som en del av din resa för att bli anti-rasist är det viktigt att bli medveten om dessa fördomar och de sätt de påverkar ditt beteende. Försök att identifiera sätt som du tycker eller beter sig annorlunda kring människor av andra raser. När du väl utvecklar den medvetenheten, leta efter sätt att ändra dina beteenden och tankemönster så att du kan växa bortom dessa förspänningar.
  • Till exempel, om du är en vit amerikan, kan du inse att du tenderar att anta att människor av asiatiskt ursprung är nya invandrare eller utlänningar. Detta kan översätta till att fråga okänsliga frågor, som "Vilket land är du från?"Denna typ av" mikroaggression "kan känna sig mycket frustrerande eller alienating till asiatiska amerikaner.
  • Även att säga saker som "Jag ser inte färg" eller "det finns bara en tävling - mänskligheten!"Kan vara skadlig. Dessa attityder kan vara väl avsiktliga, men de raderar erfarenheterna av människor av färg, vars rasidentitet har en djupgående inverkan på deras vardag.
  • Alla har någon typ av bias, och du behöver inte vara vit för att engagera sig i rasistiska attityder eller beteenden. Till exempel är färg- eller diskriminering baserad på hudton fortfarande ett problem i det svarta samhället över hela världen på grund av århundraden av internaliserad vita överlägsenhet.
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 5
    4. Prata med andra om sina erfarenheter med rasism för att utöka ditt perspektiv. Att prata med andra människor om ras och rasism kan vara väldigt svårt, men det är ett stort steg mot att förstå rasism och lära sig att bekämpa det. Göra ett försök att ansluta till andra raser, liksom människor i din egen ras som också arbetar för att vara anti-rasistiska.
  • Om du är vit, checka in med dina vänner och kollegor av färg om hur de gör från tid till annan, speciellt under tider när det finns många stressiga och upprörande historier i nyheterna om rasfrågor. Försök att säga något som, "är du okej? Känner du dig som att prata om vad som händer i nyheterna på sistone?"
  • Var beredd att ha en svår och obekväm konversation. Att prata om tävlingen kan vara väldigt känslomässig, speciellt för personer som är direkt drabbade av rasism.
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 6
    5. Låt dig själv uppleva obekväma känslor om ras. Det är normalt att uppleva en rad svåra och ibland obekanta känslor när du arbetar för att bli anti-rasistiska. Du kan känna dig arg, ledsen, skyldig, generad, frustrerad eller rädd. När du börjar växa och bli mer kopplad till andra, kan du också uppleva känslor av glädje och spänning. Om du känner dig överväldigad, ta ett ögonblick att sitta tyst och erkänna dina känslor utan dom. Det kan också hjälpa till att skriva ner dem.
  • Det är okej att ha dessa känslor, men vara känsliga för hur du uttrycker dem. Om du är vit, var medveten om att uttrycka känslor av rasskuld till en person av färg kan medföra att man stänger av konversationen och gör dem känna sig dålig om att uttrycka känslor av ilska eller frustration. Kom ihåg att det är ditt ansvar att äga dina känslor och hantera dem, inte deras.
  • Undvik att uttrycka känslor som, "Jag är så chockad över vad som händer!"Eller" All den här dåliga nyheten får mig att känna mig hemsk."Talande på detta sätt lägger strålkastaren på dina känslor istället för det faktiska problemet. Istället fokusera på att vidta åtgärder och hitta sätt att uttrycka solidaritet och stöd.
  • Till exempel, istället för att uttrycka skuld, säg saker som, "Jag vill hjälpa på något sätt jag kan. Jag kommer att vara på rallyet imorgon."
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 7
    6. Erkänna att bli anti-rasist är en livslång resa. Att vara anti-rasist är inte ett enkelt mål som du kan uppnå genom att ta några specifika åtgärder. Du måste hålla dig vaksam och fortsätt att lära sig nya saker om dig själv och världen runt dig för resten av ditt liv. Var beredd att hålla dig ansvarig och lyssna på feedback och kritik från andra när du fortsätter att växa.
  • Försök att vara mild med dig själv när du gör misstag - de är en vanlig och viktig del av någon inlärningsprocess! Titta på dem som lärande möjligheter istället för att låta dig känna förlamad av skuld.
  • Metod 3 av 4:
    Konsumerar anti-rasistiska medier
    1. Bild med titeln är anti-rasistiska steg 4
    1. Läs böcker om ras och rasism. Läsning är ett utmärkt sätt att utbilda dig själv om rasism och rasbas. Leta efter böcker som hjälper dig att förstå rasismens historia och hur det är inbyggt i ditt samhälls tyg, liksom de sätt på vilket rasism påverkar olika grupper och individer. Försök hitta böcker och historier som skrivs eller publiceras av färgpersoner så att du kan lära dig om rasism ur perspektivet av människor som är mest drabbade av det.
    • Några populära böcker om rasism inkluderar Hur man är en anti-rasist av ibram x. Kendi, Varför jag inte längre pratar med vita människor om ras av Reni Eddo-Lodge, och Så du vill prata om ras av ijeoma oluo.
    • Om du har barn, presentera dem för att åldras lämpliga böcker om ras och rasism, som Svart är en regnbågsfärg av Angela Joy eller Ibland marscherar folk av Tessa Allen.
  • 2. Kolla in online-resurser om ras. Internet är en fantastisk informationskälla om rasrelaterade problem. Börja med att titta på pedagogiska resurser som National Museum of African American History`s "Pratar om Race" -webbplats, eller Simmons Universitetsbibliotekets sammanställning av resurser på anti-rasism.
  • Några andra bra online-resurser inkluderar Southern Poverty Laws webbplats på Splcenter.Org och centrum för Urban och Racial Justice webbplats på UrbanandracialeRequity.org.
  • Du kan också lära dig mycket genom att följa anti-rasismaktivister på sociala medier, som Rachel Casgle, Ibram X. Kendi, och Nikkolas Smith.
  • 3. Titta på filmer och visar om upplevelserna av människor av färg. Oavsett om de är dokumentärer eller fiktion, skapar filmer en intensiv upplevelse som hjälper dig att empathize med och uppskatta sina ämnen på en djup nivå. Nästa gång du slår på din TV, ta dig tid att titta på en tankeväckande eller pedagogisk film eller TV-show som behandlar problem som är relaterade till tävling.
  • Några kraftfulla dokumentärer om tävlingen inkluderar Jag är inte din Negro, Freedom Riders, Slaveri med ett annat namn, och Ögon på priset.
  • Du kan också kolla in fiktiva historier som hanterar tävlingsfrågor, som Spike Lee`s Gör det rätta, Barry Jenkins ` Månsken, eller det historiska drama av ava duvernay, Selma.
  • Serier som Black-ish, Kära vita människor, och Osäker Utforska de dagliga upplevelserna av människor av färg, inklusive rasistiska mikroaggressioner som de hanterar regelbundet.
  • 4. Lyssna på podcaster som klarar rasproblem. Podcasts är en stor källa till tankeväckande diskussion om ett brett utbud av kulturella problem, inklusive ras och rasism. Ställ in på podcaster som kodbrytare, hör till slay eller pod spara folket.
  • Du kan komma åt podcaster online via de webbplatser som är värd för dem, eller lyssna på dem på gång med hjälp av iTunes eller Google Podcasts-appen.
  • Metod 4 av 4:
    Kommunicera produktivt om rasism
    1. Bild med titeln är anti-rasistiska steg 14
    1. Lyssna på folk av färg utan att avbryta dem. God kommunikation är avgörande för att bryta cykeln av rasism. När du pratar om rasism, speciellt om du är en vit person som talar med en person av färg, är det väldigt viktigt att lyssna aktivt och öppet för vad de måste säga. Låt dem säga vad som är i sinne utan att prata över dem, avbryta eller planera vad du vill säga innan de är färdiga.
    • Även om du känner dig obekväma med vad den andra personen säger, vänta på att de ska sluta prata innan du chime in. Visa att du lyssnar genom att nicka eller säga saker som, "uh va," eller "okej."
    • Om du inte förstår något, be om förtydligande. Till exempel kan du säga något som, "det låter som om du säger att dina åsikter inte är lika värda på jobbet eftersom du inte är vit, är det rätt?"
    • Det är viktigt att visa att du förstår giltigheten av den andras känslor. Säg saker som, "det låter extremt frustrerande" eller "jag kan berätta att du är verkligen upprörd av det här."
  • Bildbetaget är anti-rasistiskt steg 15
    2. Ställ frågor för att klargöra din förståelse. Att ställa frågor är en viktig del av att bredda dina perspektiv och få en bättre förståelse för rasfrågor. När du pratar med någon om ras, fråga mycket öppna frågor och lyssna noga på svaren.
  • Till exempel kanske du frågar saker som "varför känner du det här sättet?"Eller" Vad tycker du om vad som händer i nyheterna nyligen?"
  • Om du pratar med någon vars perspektiv inte håller med, att fråga mjuka frågor kan hjälpa dem att bli defensiva. Till exempel, om du pratar om en händelse av polisvåld, kan du säga, "Jag förstår den punkt du gör, men vad tycker du att polisen kunde ha gjort annorlunda?"
  • Bild med titeln är anti-rasistiska steg 16
    3. Acceptera korrigeringar och avslag från färgpersoner graciöst. Om en person av färg korrigerar dig eller kritiserar dig om något du har sagt i förhållande till ras, motstå uppmaningen att få defensiv. Kom ihåg att deras perspektiv informeras av erfarenheter som du aldrig kan förstå. Tänk noga på vad de måste säga, och tveka inte att be om ursäkt om de säger att du har sagt eller gjort något skadligt.
  • Säg något, "Jag är ledsen. Jag insåg inte att det var en olämplig sak för mig att säga, men jag håller det i åtanke från och med. Tack för att jag fick veta."
  • Bilden med titeln är anti-rasistiska steg 17
    4. Leta efter vanlig mark när du har en svår konversation. Om du har en oenighet med någon om en raslig fråga kan det hjälpa till att påpeka något du håller med om. På det sättet kommer den andra personen mer sannolikt att lyssna efter tankeväckande med ditt perspektiv. Försök hitta en punkt som du båda har gemensamt och bygga konversationen därifrån.
  • Du kan till exempel säga något som, "Okej, jag får att du inte håller med om att defunding polisen är ett bra tillvägagångssätt, men det låter som om vi båda är överens om att rasmotiverad polisbrutalitet är ett problem. Vad tror du att vi kan göra för att fixa det?"
  • Bildbetaget är anti-rasistiskt steg 18
    5. Erbjuda alternativa perspektiv när någon gör rasens okänsliga kommentarer. Ibland kan det påverka hur någon tänker på rasfrågor. Om du ser att någon argumenterar från ett begränsat perspektiv, försök att uppmuntra dem att tänka empathetiskt och titta på en annan sida av problemet.
  • Till exempel kan du säga något som, "Jag förstår att du kände dig hotad när du såg den gruppen av latino barn som gick ner på gatan. De var högt och du visste inte vad de var upp till. Men tänk tillbaka till när du var en tonåring. Föreställ dig vad det skulle känna om att människor alltid var misstänksam för dig på grund av din tävling, även om du bara hade kul med dina vänner."
  • Bild med titeln är anti-rasistiskt steg 19
    6. Ta pauser ibland om du måste. Oavsett om du är en person av färg eller en vit allierad försöker bekämpa rasism, med konversationer om ras kan vara emotionellt dränera. Var inte rädd för att gå tillbaka och ta en paus om du känner dig överväldigad.
  • Säg något som, "Okej, jag tror inte att vi kommer någonstans just nu. Låt oss fortsätta denna konversation i morgon."
  • Tips

    Om du är vit, känner igen att det inte är ansvaret för människor i färg för att utbilda dig eller få dig att känna dig mer bekväm. Om en person av färg inte vill prata med dig om rasfrågor, försök inte att trycka dem i att ha den konversationen med dig.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande