Hur man undviker en aneurysm

En aneurysm är en bulge i vägg av ett blodkärl orsakad av försvagningen av kärlväggen. Aneurysms kan uppstå i något blodkärl, men de farligaste aneurysmerna är de som bildas i aortan eller artärerna i hjärnan. Ruptures i fartygen kan leda till dödsfall upp till hälften av den tid de förekommer. Aneurysms är ofta svåra att upptäcka tills de brister, och lika svårt att förhindra, men det finns steg du kan ta för att sänka risken för en aneurysm och förstå om du kan behöva screening. Se steg 1 för mer information.

Steg

Del 1 av 3:
Bli screenad
  1. Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 1
1. Lär dig din familjhistoria. Om minst två andra medlemmar av din familj har haft aneurysms, antingen nyligen eller tidigare, bör du screenas för möjligheten att utveckla en aneurysm själv. Läkare rekommenderar normalt sådana screenings vart femte år.
  • De flesta aneurysms detekteras efter det faktum, när de redan har blivit medicinska nödsituationer, eller när hjärnbildning utförs för andra ändamål. Eftersom det är en svår sak att skärpa, kommer de flesta läkare att rekommendera mot testning och letar efter aneurysms som inte bryts, såvida du inte har upplevt något av symtomen eller passar profilen för en aneurysm.
  • I de flesta fall rekommenderas screening för män ålder 65-75 som har rökt någon gång i sitt liv. Män i denna åldersgrupp som aldrig har rökt kan få selektiv screening baserat på resten av sin hälsovård. Kvinnor i denna åldersgrupp rekommenderas i allmänhet inte för screening.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 2
    2. Känna igen symptomen på en aneurysm. Om du upplever ögonvärk, specifikt smärta som kommer från bakom ögat, såväl som suddig syn och förlamning av ansiktet, måste du omedelbart prata med din läkare och begär att en skärm och skanning utförs.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 3
    3. Lär dig de olika typerna av skanningar. Din läkare kan kasta många tekniska möjligheter till dig, så det hjälper till att bli lite informerad innan du fastnar i hans eller hennes kontor och blir låst i möjligen dyra test som du kanske inte vill ha gjort. I allmänhet kommer de utförda skanningarna att innefatta:
  • Datoriserad tomografi (CT). Detta är en speciell typ av röntgen som vanligtvis används för att upptäcka blödning. Skannern producerar skivliknande sektioner av din hjärna för att undersöka, och kan också involvera injektioner av vätska som kommer att belysa blodet i bilderna.
  • Magnetisk resonansbildning (MRI). En MR använder generellt en kombination av radiovågor som interagerar inom ett magnetfält för att producera en detaljerad 2D eller 3D-version av din hjärna. Vätska kan också injiceras för att förbättra bilden. Magnetisk resonansangiografi (MRA) kan kombineras med din MR. En MRA använder samma teknik för att producera bilder av de stora blodkärlen i din kropp.
  • Cerebrospinalvätsketest. Även känd som en "spinalkran," Detta används i fall där du har upplevt en blödning som inte visas på en annan skanning. Trots det grymma vanliga namnet upplever de flesta patienter inte mycket obehag under eller efter testet.
  • Cerebral angiogram. Under detta test sätts en tunn sond i närheten av din ljumsk och gängas genom dina artärer till din hjärna för att injicera ett färgämne, vilket används för att spåra blodflödet och kontrollera efter blödning. Det är den mest invasiva av testen, som bara används när de andra inte avslöjar någonting.
  • Abdominal ultraljud. Under detta test kommer din läkare eller ultraljudstekniker att utföra en grundläggande ultraljud av buken. Detta används för att skärma för en abdominal aorta-aneurysm.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 4
    4. Prata med en specialist. Om din läkare märker något i en skanning, eller om du är orolig för möjligheten till en aneurysm, kommer du förmodligen att hänvisas till en specialist. Om du passar riskprofilen eller har upplevt något av symtomen på en aneurysm, prata om dina test med en neurokirurg eller neurolog för att få mer information. Ytterligare test och skärmar kan krävas, och du kommer att kunna få mer specifik information från en expert på fältet.
  • Del 2 av 3:
    Hantera din hälsa
    1. Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 5
    1. Sluta röka. Förutom att öka risken för att utveckla emfysem och lungcancer ökar rökning också dina chanser att utveckla en aneurysm. Du kan behöva din läkares hjälp för att hitta rätt program för att hjälpa dig att sluta.
    • Undvik också att exponera dig för begagnad rök. Om du passar riskprofilen, undvik inomhusområden som tillåter rökning.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 6
    2. Måttlig din dricka. Att dricka för mycket alkohol kan också försvaga blodkärlets väggar, vilket ökar möjligheten att utveckla en aneurysm. Om du har andra problem relaterade till överdriven dricks, kan du behöva ge upp det helt.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 7
    3. Använd läkemedel korrekt. Missbruka droger, recept eller på annat sätt, kan leda till inflammation i blodkärl och bildandet av aneurysmmer. Vanliga kokain och amfetaminanvändare är särskilt mottagliga för utvecklingen av hjärnaneurysms.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 8
    4
    Anta en hälsosam kost. Välj en diet med en mängd olika frukter, grönsaker, helkorn, magert kött och icke-köttproteinkällor. Undvik överflödiga fetter, kolesterol, natrium och socker. Ät mindre portioner, eller börja förbereda mer av dina egna måltider för att få mer kontroll över dina portioner. Överväg att äta flera mindre måltider hela dagen, snarare än två eller tre stora.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 9
    5. Träna regelbundet. Upprätthålla god kardio hälsa och gör lite ljusstyrka för att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt och kroppsbyggnad. Att träna minst 30 minuter varje dag hjälper dig att undvika en aneurysm eller förhindra att man bryter. Din läkare kan rekommendera lämpliga övningar för dig om du vill komma igång. Du behöver inte gå ut. Om du vill börja träna, försök börja med:
  • Ljus sträcker sig på morgonen före frukost. Att bara göra några calisthenics i 15 eller 20 minuter varje morgon kommer du att flytta och kan vara en trevlig uppvärmning för att stimulera andra aktiviteter.
  • Korta uppsättningar sit-ups och pushups. Du behöver inte börja döda lyftande tunga vikter eller löpande maraton. Gör uppsättningar med 20 sit-ups och 10 pushups för att komma igång med och gradvis arbeta dig upp.
  • Kolla in några träningsvideor på nätet eller på ditt lokala bibliotek för lite guidad instruktion, eller prata med din läkare för fler möjligheter.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 10
    6. Övervaka din övergripande hälsa. Nyckelfaktorer för att undvika en aneurysm eller förhindra att en avbrott innefattar övervakning av din vikt, kolesterol, blodglukos och blodtrycksnivåer. Schemaläggning av regelbundna läkares besök och vistas på toppen av din hälsa är det bästa sättet att undvika aneurysms helt och hållet.
  • Del 3 av 3:
    Hantera din stress
    1. Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 11
    1. Lär dig att känna igen stressutlösare i ditt liv. Att ta steg för att hantera din stressnivå kan hjälpa dig att undvika att utveckla en aneurysm eller, ganska bokstavligen, "poppar ett blodkärl." Om du vill minska mängden stress i ditt liv, börja med att lära känna de saker som orsakar stress som du kan arbeta på. Du kanske betonas om:
    • Förhållande problem
    • Arbete
    • Familjåtaganden
    • Ekonomiska problem
    • Annat trauma
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 12
    2
    Ta lite tid på jobbet. Du förtjänar en paus, speciellt om du är orolig för din hälsa. Diskutera möjligheten att ta en kort tid från ditt jobb för att vila upp och eliminera en del av den stress som du är oroad över från ditt liv. Glöm ditt arbete bekymmer ett tag och kom tillbaka uppdateras och vilas. Åka på semester. Besök familj. Gör vad som kommer att slappna av dig.
  • Om ditt jobb är en konstant källa till agitation och stress i ditt liv, kan du överväga att byta jobb, överföra eller hitta en ny anställningsrad.
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 13
    3. Delta i avkopplande och friska hobbyer. Du behöver inte börja bygga fartyg i flaskor för att lugna ner. Hitta något som exciterar dig och distraherar dig från livets stress. Vill börja spela paintball? Komma dit och prova det. Gör något som är kul, något som övar ditt sinne och din kropp. Prova:
  • Spelar spel som poker eller schack
  • Gör utomhusaktiviteter som vandring, cykling eller simning
  • Läser mer
  • Plocka upp ett instrument, eller förnya ett intresse för en gammal
  • Tar en klass eller lektioner
  • Bild med titeln Undvik ett aneurysm steg 14
    4
    Överväga meditation. Studier har visat att äldsta befolkningar över hela världen har en sak gemensamt: de deltar i tysta, vilsamma aktiviteter som inte innebär att man talar, varje dag. Många helt normala människor njuter av den avkoppling som är inblandad i meditation, och du behöver inte vara en yoga mästare för att uppleva fördelarna.
  • Helt enkelt sitter tyst i eller utomhus i 20 eller 30 minuter varje dag kan drastiskt minska din stress. Börja titta på solnedgången eller stiga varje dag som ett sätt att koppla av och centrera dig själv.
  • Tips

    Vissa läkare rekommenderar att patienter i riskzonen för att utveckla aneurysms eller deras bristande tar lågdos aspirin för att förhindra uppbyggnad av arteriell plack som kan försvaga blodkärlväggarna. Kontakta din läkare för att avgöra om denna behandling är rätt för dig.

    Varningar

    Stora avruberade hjärnaneurysms kan orsaka smärta bakom ett öga, en dilaterad elev eller hängande ögonlock, dubbel eller suddig syn, eller domningar eller förlamning på ena sidan av ansiktet.
  • Det vanligaste symptomet på en bruten hjärnaneurysm är en plötslig, svår huvudvärk. Andra symtom inkluderar anfall, illamående, kräkningar, ljuskänslighet, visionsproblem, förvirring eller förlust av medvetande.
  • I vissa fall föregås bristen av en läckage av blod, vilket ger en plötslig kraftig huvudvärk. Summon nödhjälp på en gång om du eller någon annan upplever allvarliga huvudvärk, anfall eller medvetslöshet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande