Hur man upptäcker makulär degenerering

Forskning tyder på att åldersrelaterad maculardegenerering (AMD) skadar din centrala vision, vilket gör det svårt för dig att se tydligt. AMD är den ledande orsaken till blindhet hos personer över 60 år, men fånga tillståndet tidigt kan hjälpa till att sakta sin progression. Experter säger att macular degeneration vanligtvis börjar med suddig syn, och du kan se raka linjer som vågiga. Medan det inte finns något botemedel mot AMD, kan du kanske behålla din vision med korrekt behandling, så besök din läkare.

Steg

Del 1 av 3:
Detektera vanliga symptom på AMD
  1. Bild med titeln Uppnå kortsiktiga mål Steg 8
1. Ignorera inte suddig central vision. AMD-symtom utvecklas vanligtvis gradvis och utan ögonvärk, så de kan vara svåra att upptäcka. Hallmarksymptomet på AMD är ett progressivt utvecklande suddigt område nära centrum av din vision, antingen i ett öga eller båda. Med tiden kan det suddiga centrala området växa större eller du kan utveckla mörka fläckar som helt blockerar några bilder. Å andra sidan påverkas inte perifer vision av AMD.
  • Objekt i din centrala vision kanske inte verkar vara så ljus som de brukade vara - färger kan bli tråkiga.
  • AMD påverkar endast den centrala delen av din vision, eftersom det är där makula är belägen. Macula är i mitten av näthinnan och behövs för skarp syn på föremål som är raka framåt.
  • Bild med titeln Uppnå något i livet Steg 3
    2. Var uppmärksam på konstiga visuella snedvridningar. Ett annat vanligt symptom på AMD är konstiga visuella snedvridningar - objekt kan tyckas förvrängda i form, eller raka linjer kan se vågiga, krokiga eller böjda. När dessa symptom utvecklas kan människor tro att de hallucinerar. Även om andra ögonsjukdomar orsakar blurriness, skapar endast makulär sjukdom (inklusive AMD, cystoid macular ödem, diabetiskt makulärt ödem och andra) dessa typer av visuella snedvridningar.
  • Visuella snedvridningar i samband med avancerade stadier av AMD gör det svårt att köra, läsa och känna igen ansikten.
  • AMD påverkar ofta båda ögonen samtidigt, men om bara en påverkas är det svårt att märka visuella förändringar, eftersom ditt goda öga kompenserar för det drabbade ögat.
  • Bild med titeln bota en feber hemma steg 9
    3. Titta på svårigheter att anpassa sig till lågljusa förhållanden. Ett annat vanligt symptom på progressiv AMD är en ökad svårighet att anpassa sig till lågljusa situationer, såsom svagt upplysta rum, kontor eller restauranger. Du kanske också känner behovet av ljusare ljus när du läser böcker eller jobbar nära ditt ansikte. Om du befinner dig eller din partner slår på ljus mycket oftare än tidigare, kan det vara ett tecken på AMD.
  • Korrelerade för att se saker mer svagt uppfattar en minskad intensitet eller ljusstyrka. Världen tenderar att ta en mörkare och drabbar ser med AMD.
  • AMD påverkar inte perifer (sida) vision, så det orsakar inte fullständig blindhet - även om människor med avancerade symptom ofta är märkta som juridiskt blind och inte tillåtet att köra bil eller använda tunga maskiner.
  • Bild med titeln Hitta ett jobb i Dubai Steg 6
    4. Var medveten om riskfaktorerna. Orsaken till AMD är inte klart förstådd, men ett antal riskfaktorer har noterats, till exempel: ärftlig (genetisk) länk, avancerad ålder, kvinnlig kön, cigarettrökning, fetma, kardiovaskulär sjukdom och kaukasisk ras (hudfärg). De flesta med AMD har åtminstone ett par om inte de flesta av dessa riskfaktorer.
  • När det gäller ålder är AMD vanligast hos personer som är äldre än 65 år.
  • Rökning tobak och vara överviktig, särskilt om du är överviktig, sätter dig på mycket högre risk för AMD. Dessa faktorer ökar också risken för högt blodtryck och kardiovaskulär sjukdom, vilket negativt påverkar ögatens blodkärl.
  • Del 2 av 3:
    Få en medicinsk diagnos
    1. Bild med titeln Kör om du är ColorBlind Steg 8
    1. Se din läkare eller ögonspecialist. Om du märker något av ovanstående ögonsymptom och de går inte efter en vecka eller så, gör sedan ett möte med din familjedoktor eller ögonspecialist, till exempel en optometrist eller ögonläkare. Efter en ögonprov och olika tester kan de utesluta andra vanliga ögonsjukdomar, såsom retinopati eller katarakt, och ge dig en uppfattning om vilket stadium AMD är i.
    • Det tidiga skedet av AMD orsakar vanligtvis ingen synförlust eller ögonsymptom, varför regelbundna ögonprov är viktiga - speciellt om du har riskfaktorer för det.
    • Tidigt stadium amd diagnostiseras av närvaron av gula avlagringar (kallad drusen) under näthinnan.
    • De mellanliggande stadierna av AMD orsakar vanligtvis viss synförlust, men inte många andra symtom. Detta stadium diagnostiseras av närvaron av större drusen och pigmentförändringar i näthinnan.
    • För sena AMD är synförlusten väsentlig, andra ögonsymptom är uppenbara och förändringar i makula / näthinnan är signifikanta.
  • Bild med titeln Deal med oförklarliga smärtor Steg 22
    2. Fråga om Amsler Grid. Förutom att få ett visuellt skarpt test med ett ögondiagram och en dilaterad ögonprov (gjort med ögondroppar) kan din ögonläkare också använda ett Amsler-rutnät för att testa för AMD. Amsler-gallret är i huvudsak ett grafpapper med mörka linjer på det som bildar ett fyrkantigt rutnät och en punkt i mitten - även om vissa versioner har vita linjer som dras på en mörkare bakgrund. Amsler-nätet kan hjälpa till att upptäcka de förvrängda linjerna och / eller suddig syn som är vanliga med AMD.
  • Titta på ett Amsler-nät hjälper till med tidig upptäckt, vilket är viktigt eftersom behandlingen av våt AMD är mer framgångsrik när det görs före skador uppstår.
  • Du kan ladda ner ett gratis Amsler-rutnät från online eller välja en upp från din oftalmologs kontor för att testa din vision hemma.
  • Om på din dator, sitta ca 14 tum bort från skärmen. Täcka varje öga och titta på punkten i mitten. De omgivande linjerna ska inte se suddiga eller förvrängas.
  • Bild med titeln Ta hand om en diabetisk patient Steg 8
    3. Tänk på andra diagnostiska tester. Annat diagnostiskt test som används för att diagnostisera AMD inkluderar fluoresceinangiogram (gjort med ett fluorescerande färgämne injicerat i armen som sedan passerar till blodkärlen i ögat) och optisk koherensomografi eller okt. Okt liknar detaljerad ultraljudsavbildning, förutom att det använder ljus istället för ljud. OCT kan få högupplösande tvärsnittsbilder av ögat och alla små blodkärl.
  • Fluorescein Angiografi använder ett speciellt färgämne och kamera för att titta på blodkärl i näthinnan och choroid, som är de två skikten på baksidan av ögat.
  • OCT kan ge läkare med bilder av ögonvävnaderna i realtid, vilket kan göra det möjligt för dem att diagnostisera AMD i sina tidigaste steg.
  • Del 3 av 3:
    Få medicinsk behandling för AMD
    1. Bild med titeln Behandla lågt testosteron steg 4
    1. Ta anti-angiogena läkemedel. Anti-angiogena mediciner är den primära formen av behandling för AMD. De injiceras i ögat för att blockera utvecklingen och tillväxten av nya blodkärl. Dessa läkemedel bidrar också till att förhindra läckage från de onormala blodkärlen redan i ögat som orsakar så kallad våt amd. Denna behandling har varit effektiv hos många patienter och vissa har faktiskt återvunnit sin förlorade vision.
    • Anti-angiogena läkemedel injiceras i ögat vid fyra till 12 veckors intervaller för att få blodkärlen att krympa.
    • Efter injektionerna kan din läkare beställa ett angiogram (ett speciellt fotografi som använder färgämnen) för att se till att det inte finns mer läckage från blodkärl.
  • Bild med titeln Behandla Övre ryggsmärta Steg 2
    2. Titta på att ta näringstillskott. Forskare har funnit att ta höga doser av vissa vitaminer och mineraler dagligen kan slow progressions intermediär och sena AMD. Närmare bestämt kan man ta en kombination av vitaminer C och E, zink och koppar minska risken för att utveckla sena AMD med cirka 25%. Att tillsätta de antioxidanta växtföreningarna Lutein och zeaxantin kan ha en ännu mer förebyggande effekt.
  • För vitaminer är de effektiva dagliga doserna 500 mg vitamin C är 400 IE av vitamin E.
  • För mineraler är de effektiva dagliga doserna 80 mg zinkoxid och 2 mg kopparoxid (koppar).
  • Ca 10 mg lutein och 2 mg zeaxantin varje dag visade sig vara till hjälp.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kvinnor tenderar att utveckla AMD oftare och i en tidigare ålder än män gör.
  • För att minska risken för AMD, sluta röka, gå ner i vikt och undvik att avslöja dina ögon för UV-strålning (bära solglasögon).
  • Om du är äldre än 50 och har en familjehistoria av macular degenerering, se din ögonläkare för Acomprehensive Dilated Eye Exam minst en gång om året.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande