Hur man befruktar blåbär

Denna artikel förklarar vad man ska göra för att befrukta dina homegrown blåbärsplantor framgångsrikt, genom att justera för att förbättra jordens surhet, med hjälp av friska växter och se till att de är väl positionerade för att säkerställa att bin och andra insekter pollinerar dem med lätthet.

Steg

  1. Bild med titeln BEGRIZE BLUEBERRIES STEG 1
1. Börja med blåbär. Blåbär ger en unik kombination av utsökt frukt och slående prydnadsskönhet till trädgården och landskapet. Blåbär är lätta att växa, kräver liten omsorg, och är sällan störd av skadedjur. Om några grundläggande steg följs kan dina blåbärsplantor trivs och hålla en livstid.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 2
    2. Välj en lämplig variation av blåbär. Blåbärsvarianter kännetecknas av deras klimatlämplighet och mogningssäsong. Var noga med att välja sorter som passar ditt område.
  • Du kanske vill välja sorter som mognar på olika tider eller har stor frukt (bäst för färskt ätande och efterrätter) eller liten frukt (bäst för muffins och pannkakor). Buskar med strålande höstfärg eller olika tillväxtvanor erbjuder trädgårdsmästaren massor av val att använda i hela landskapet.
  • För blåbärälskare, tillåta minst två växter per familjemedlem.
  • Del 1 av 2:
    Plantering för optimala frukter
    1. Bild med titeln befrukta blåbär Steg 3
    1. Växt i full solljus. Blåbären behöver gott om solljus, när det börjar gren eller bramble.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 4
    2. Se till att det är tillräckligt med dränering. Tillräcklig markdränering är viktig. Hitta en lämplig plats, undvika låga liggande områden samlar vatten eller är långsamma att dränera på våren.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 5
    3. Välj rätt webbplats. Välj ett soligt läge i väl dränerad jord fri från ogräs och välarbetade. Lokalisera i ett område där bevattningsvatten är tillgängligt som bästa resultat kommer att erhållas genom att hålla rotzonen fuktig under hela växtsäsongen. Där marken är dålig eller marginellt dränerad, upphöjda sängar 3-4 fot (0.9-1.2 m) bred och 8-12" högt arbete mycket bra för blåbär.Ett misslyckande säkert sätt att växa blåbär i nästan vilken som helst mark är att införliva torvmossa i planteringsmediet.
  • För att plantera direkt i marken, arbeta upp ett planteringsområde ca 2-1 / 2 fot i diameter och en fot djup. Ta bort 1/3 till 1/2 av jorden. Lägg till en lika stor mängd pre-fuktad torvmos och blanda väl.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 6
    4. Mulch. Blåbär gör bäst med en 2-4" mulch över rötterna för att spara fukt, förhindra ogräs och lägg till organiskt material.Bark mulch, syra kompost, sågspån, gräsklipp, etc. Allt fungerar bra. Upprepa vartannat år.
  • Bild med titeln Befilisera blåbär Steg 7
    5. Säkerställa pollinering för blåbärsplantorna.Blåbär kan inte befruktas av sin egen pollen. De flesta fruktträd, inklusive blåbär har både manliga och kvinnliga organ på samma blomma, men inte alla är självbestämmer.Den bästa insatsen för blåbär är att ha olika sorter av blåbär inom 100 meter (30.5 m), så bin kan resa och korsa pollinat.
  • Del 2 av 2:
    Gödning av blåbär
    1. Bild med titeln befrukta blåbär Steg 8
    1. Gödsla vid rätt tidpunkt. Våren är den bästa tiden, innan bladen växer. Applicera i början av våren och igen i sen vår för bästa resultat.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 9
    2. Ha marken testad. Du kommer inte veta hur man korrigerar det för bättre blåbärsplantor.Nästan alla frukter gör bäst i lite sur jord, någonstans mellan ett pH av 5.5 och 6.5. Blåbär föredrar en jord med ännu större surhet mellan 4.09 och 5.0. Jordsyran är en viktig del av ordentlig befruktning av blåbären.
  • Blåbär trivs i sura jordar. En 4-kubikfot komprimerad balle brukar vara tillräcklig för fyra till fem växter, för upphöjda sängar blandar lika volymer torvmossa med syra kompost eller planteringsmix. Din Garden Center-representant kan rekommendera en jordsyrare om det behövs för din jord.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 10
    3. Välj ett gödselmedel som är lämpligt för blåbär. Denna växt tycker om sura gödselmedel, såsom rhododendron eller azalea-formuleringar. Välj ett gödselmedel högt i kväve. Emellertid får gödselmedlet inte innehålla kalciumnitrat eller klorid eftersom de kan döda några blåbärsplantor. Gödselmedlet bör innehålla ammoniumnitrat, ammoniumsulfat eller svavelbelagd urea. Dessa ingredienser säkerställer att pH är lägre och syranivån högre.
  • För nyplanterade lager, använd 2 matskedar 10-20-10 (eller liknande gödningsmedel) i sen vår eller när växter är etablerade. Var försiktig! Blåbär är mycket känsliga för över befruktning.
  • För efterföljande år, använd 1 ounce gödselmedel för varje år från plantering till totalt 8 uns per anläggning.
  • För ekologiska gödselmedel fungerar blodmjöl och bomullsfröet bra.Eller du kan använda följande:
  • Fiskmjöl eller ben och blodmjöl för kväve.
  • Benmjöl och pulverformigt tang kan lägga till kalium och fosfor.
  • Kaffegrunder eller sphagnum torv kan öka surhet.
  • Undvik att använda färsk gödsel.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 11
    4. Vatten i. Alltid vatten väl efter befruktning.
  • Bild med titeln befrukta blåbär Steg 12
    5. Se till att blåbärsverket inte är bristfälligt i järn eller magnesium. Om du ser rött till gula löv betyder detta en brist i magnesium, medan gula löv med gröna vener betyder en möjlig järnbrist. Gödselmedlet ska innehålla antingen eller båda dessa näringsämnen, efter behov.
  • Tips

    Spacing: Blåbär kan planteras så nära som 2-1 / 2 meter från varandra för att bilda fasta häckar eller åtskilda upp till 6 fot (1.8 m) från varandra och odlas som enskilda exemplar. Om du planterar i rader, tillåta 8-10 fot (2.4-3.0 m) mellan raderna beroende på utrustning som används för att klippa eller odla.
  • Plantning: För containerlager, ta bort från kruka och lätt grova upp ytan av rotbollen. Ställ in den övre jordlinjen i växten ca 1-2 tum (2.5-5.1 cm) högre än den befintliga marken och fasta runt rotboll. Mound jord upp längs sidorna av exponerad rotmassa. Vattna väl. För nakna rotplantor, sprida rötter ut breda och grunda, täcka med 1/2" jord. Fast mark runt rötter och vattenbrunn.
  • Beskärning. Det är viktigt att blåbären blir etablerade innan de kan bära frukt. Därefter bör de vara starkt beskärda varje år för att undvika över fruiting vilket resulterar i liten eller dålig tillväxt. Ta bort alla blommor när de visas den första. år. Under åren följer du dessa steg efter att bladen har tappat.Ta bort låg tillväxt runt basen. Om det inte växer upp, blir det beskuret! Ta bort det döda träet och icke-kraftfullt twiggy trä. Välj för ljusfärgat trä med långa (minst 3 tum) lateraler. Ta bort blotchy färgad kort tillväxt. Om 1/3 till 1/2 av träet inte har tagits bort, tunna ut de fruktande lateralerna och små grenarna tills denna balans har erhållits.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande