Hur man väljer mellan kvinnliga och manliga hundar

Att få en ny hund är alltid spännande, men när det gäller att plocka ut, har du några knepiga beslut att göra. Om du är på staketet om huruvida man ska få en manlig hund eller en kvinnlig hund, försök att inte oroa dig för mycket - de flesta experter är överens om att båda könen kan göra stora följeslagare och odla, temperament och träning tenderar att vara mer än något annat. Som sagt, det finns definitivt några överväganden som kan hjälpa dig att bestämma.

Steg

Metod 1 av 2:
Välja en manlig hund
  1. Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 1
1. Prova en manlig hund om du hoppas på ett högspänt, energiskt husdjur. Även om de flesta veterinärer tror att träning och enskild personlighet är mycket viktigare än kön, säger vissa husdjursägare att manliga hundar tenderar att vara mer aktiva, speciellt om de inte är neutraliserade.
  • Tänk dock på att en icke-neutralad manlig hund också kan vara svårare att kontrollera - han kan försöka dominera både mindre hundar och de människor som han interagerar med. Och om du planerar att nutera din hund, kommer någon skillnad mellan manliga och kvinnliga hundar sannolikt att försvinna.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 2
    2. Tänk på en manlig hund om du vill ha ett mer sällskapligt, kärleksfullt husdjur. Återigen är detta ett område där ras och individuellt temperament är mycket viktigare än kön. Det finns inga studier som definitivt visar att manliga hundar är mer tillgivna, men vissa tror att det här är sant.
  • Manliga hundar tenderar att binda med en person starkare än de skulle med en grupp människor.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 1
    3. Gå med en man om du vill ha en större hund. I allmänhet tenderar manliga hundar att vara lite större än sina kvinnliga motsvarigheter av samma ras. Detta är särskilt sant för större raser som Golden Retrievers, Labrador Retrievers och German Shepherds.
  • För mindre raser kan skillnaden vara mycket mindre märkbar (eller till och med obefintlig). Manliga och kvinnliga hundar i de minsta raserna, som Chihuahuas, Pomeranians och Bryssel Griffons, är i princip samma storlek.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 2
    4
    Tåg och socialisera din manliga hund så det är glad och välskött. Alla hundar, både man och kvinna, måste utbildas och socialiseras i ung ålder så att de inte utvecklar beteendemässiga problem på vägen. Om du får en valp kan du börja träna den när det är cirka 8 veckor gammal. Du bör också socialisera din valp under de första 3 månaderna av sitt liv genom att utsätta det för olika människor, hundar och miljöer. Detta kommer att hjälpa det att växa till en självsäker äldre hund som är mindre benägna att ha beteendeproblem.
  • Det är en myt att gamla hundar inte kan lära sig nya knep. Om du får en vuxen manlig hund, kan du fortfarande lära det nya kommandon - det kan bara ta lite extra tålamod.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 3
    5. Neuter din manliga hund för att undvika beteendeproblem. Manliga hundar som inte har blivit neutraliserade kan ibland vara mer aggressiva än kvinnliga hundar. De startar också urinmarkering och monterar saker runt 6 till 9 månader. Lyckligtvis kan neutering din manliga hund hjälpa till att minska och ibland eliminera dessa dåliga beteenden.
  • Inte alla unneutererade manliga hundar är aggressiva. Det beror också på hundens temperament och hur bra det var socialiserat som en valp. Testosteronen i oneutererade manliga hundar gör emellertid dem mer benägna att vara aggressiva.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 4
    6. Ta din manliga hund till veterinären för årliga kontroller för att hålla det friskt. Ta din hund till veterinärens kontor en gång per år så din veterinär kan göra en fysisk tentamen och blodarbete för att se till att din furry vän är i toppform. Om du får en valp, förbered dig för att ta den till veterinären oftare under sitt första år eftersom det behöver rutinmässiga vaccinationer och extra kontroller.
  • Manliga hundar är utsatta för vissa hälsoproblem som inte påverkar kvinnliga hundar, som testikelcancer och prostata sjukdom. Lyckligtvis kan du nutera din manliga hund bidra till att minska risken för att utveckla dessa problem senare i livet.
  • Metod 2 av 2:
    Välja en kvinnlig hund
    1. Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 7
    1. Välj en kvinnlig hund om du vill att din valp ska nå mognad snabbare. Kvinnliga valpar tenderar att mogna snabbare än manliga valpar, vilket innebär att de flesta kvinnliga valpar är faktiskt lättare att träna än manliga valpar av samma ålder.
    • När det gäller träning försvinner skillnaderna mellan manliga och kvinnliga hundar, så det kan inte vara ett övervägande för dig om du inte väljer en valp.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 8
    2. Prova en kvinnlig hund om du hoppas på ett skyddande husdjur. Vissa människor har funnit att kvinnliga hundar är mer skyddande av sina ägare, men beviset för detta är bara anekdotal. En hunds träning och temperament har förmodligen mer påverkan på hur skyddande det är än sitt kön.
  • Vissa husägare tror att denna skillnad är särskilt viktigt om det finns barn i ditt hem, eftersom de tycker att kvinnliga hundar är mer benägna att skydda dem. Forskning bekräftar inte detta, men det är en möjlighet att överväga.
  • Vissa människor anser att kvinnliga hundar är mer familjeorienterade än manliga hundar.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 9
    3. Välj en kvinna om du hoppas på en mer självständig hund. Vissa hundägare hävdar att kvinnliga hundar är mer oberoende än manliga hundar, vilket kan få dem att känna sig som lägre underhållsdjur. Detta har dock inte bekräftats av forskningen.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 5
    4. Gå med en kvinnlig hund om du vill ha en mindre hund i den rasen. Kvinnliga hundar är vanligtvis mindre än manliga hundar av samma ras. De tenderar att stå 1-2 tum (2.5-5.1 cm) kortare och väga lite mindre. Om du är på staketet om en viss ras på grund av hur stor det kan få, kanske du vill gå med en kvinnlig hund för att spela det säkert.
  • Dessa skillnader är minimala i mindre raser, men storleken kan säkert vara ett giltigt övervägande för större raser.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 6
    5. Socialisera och träna din kvinnliga hund så det är självsäker och välskött. Korrekt utbildning och socialisering kan verkligen påverka hur din hund beter sig och interagerar med världen. Om du får en valp kan du börja undervisa det grundläggande kommandon vid 8 veckor gamla. Du bör också avslöja din valp till olika människor, hundar och miljöer under de första 3 månaderna av sitt liv så det är mer bekvämt runt de saker när det blir äldre.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 7
    6. Spay din kvinnliga hund för att undvika oönskade graviditeter och territoriellt beteende. Vid cirka 6 till 9 månader kommer inte påstående kvinnliga hundar att börja gå i värme två gånger om året. Under den här tiden är de angelägna om att kompisera med andra hundar, och de måste hållas borta från manliga hundar så att de inte blir gravida. Även kvinnliga hundar som är gravida, ägglossning eller omsorgsfulla valpar kan vara territoriella mot människor och andra hundar. Lyckligtvis kan alla dessa saker undvikas om du har din kvinnliga hund spayed av en veterinär.
  • En territoriell hund kan bli possessiv över leksaker, skor, strumpor, kläder eller andra slumpmässiga saker som ligger runt ditt hus.
  • Spaying en kvinnlig hund kostar i allmänhet mer än att neutera en manlig hund. Spaying kan kosta cirka $ 50 till $ 175.
  • Bild med titeln Välj mellan kvinnliga och manliga hundar Steg 8
    7. Ta med din kvinnliga hund till veterinären en gång om året för att hålla det friskt och lyckligt. Under din hunds årliga check-up kommer veterinären att utföra en fysisk tentamen och ett blodprov för att se till att din hund är frisk. Om du får en valp, planerar du att ta den till veterinären flera gånger under det första året för rutinmässiga vaccinationer och kontroller.
  • Unsbetalade kvinnliga hundar är mer benägna att utveckla vissa hälsoproblem, som bröst-, livmoder- eller äggstockscancer. De är också i riskzonen för komplikationer relaterade till avel och graviditet, som Pyometra (en infektion i livmodern), falsk graviditet och mastit (inflammation i bröstkörtlarna).
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Manliga och kvinnliga hundar har sina skillnader, men det finns ingen regel om vilket kön som är bäst. En hundras ras, temperament, träning och historia kommer att ha en större inverkan på hur kompatibel det är med dig än dess kön.
  • Om du redan har en hund, kanske du vill välja en hund av motsatt kön. Två män eller två honor kan ha en hårdare tid med varandra, även om det inte alltid är fallet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande