Hur man bestämmer din hunds ålder av sina tänder

Visste du att du kan approximera din hunds ålder genom att undersöka sina tänder? Hos vuxna hundar, som undersöker tänderna kommer att ge dig en mycket grov uppskattning av hundens ålder. I valpar kan åldern uppskattas med lite mer noggrannhet eftersom valpar brukar kasta sina barn tänder i en förutbestämd ålder. Medan tänderna bara ger dig en mycket grov uppskattning av hundens ålder är det en bra utgångspunkt.

Steg

Del 1 av 2:
Förstå din hunds tänder
  1. Bild med titeln Bestäm din hund
1. Förstå strukturen och organisationen av din hunds tänder. Alla hundar har fyra grundläggande typer av tänder: snedställningar, hundar, premolarer och molarer. Dessa finns på de övre och låga käftarna, både på vänster och höger sida.
  • Incisorerna är de små tänderna som löper längs munnen. Vuxna hundar har sex snedställningar på toppen och sex på bottenkäften. Twoside-snedställningarna (bredvid hundtänderna) är lite större än mitten av de bästa dessa tenderar också att hålla sig till sidan lite mer.
  • Canine-tänderna är belägna bakom snedställningarna, en på varje sida för totalt fyra. Dessa är de stora, spetsiga tänderna.
  • Premolar finns i bakom hundarna. Det finns fyra premolar både på övre och undre käke. Den fjärde premolen på toppen är mycket stor.
  • Slutligen bakom premolarna är molarna. På toppen av din hunds mun finns det två molarer. På bottenkäften finns tre molar. Den första är större än de andra två.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    2. Förstå hur din hunds tänder växer in. Valpar har i allmänhet cirka 28 tänder. För de första två till fyra veckorna finns det inga märkbara tänder. Baby hundar börjar komma in efter tre till fyra veckor. Babycisorer och premolärer börjar efter fyra till sex veckor. Vid åtta veckor odlas alla barntänder i. För de närmaste tre månaderna kommer det inte att finnas några märkbara förändringar.
  • Efter fem månader börjar permanenta tänder komma in, vanligtvis hundar och molar först. Med sju månader kommer alla permanenta tänder att ha vuxit i. Om din valp har alla sina permanenta tänder, är det troligt att det är 7 månader gammalt. Vuxna hundar kommer att ha cirka 42 tänder.
  • Efter valpstadiet är ålder markerad av tandslitage. På ett år är tänderna vita och rena. Vid slutet av det andra året kommer den vita att ha tråkig och tartar börjar bygga upp. Detta kommer att orsaka gulning på bakänden. Efter tre till fem år kommer gulningen att öka och vara synlig på alla tänder. Det kommer att bli märkbar tandslitage.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    3. Förstå hur och varför hund tänder bär ner och förfall. Tandslitage är en naturlig förekomst, men det kan accelereras av vissa vanor som aggressivt tugga på hårda föremål (ben, stenar, pinnar) eller i liten hund utan god tandvård. Å andra sidan är lite tuggning utmärkt för en hunds tandhälsa. Rawhides eller "dentala" tuggar kan hjälpa hundar att bryta ner plack och material på tänderna.
  • Förstår också hur sjukdom manifesterar. Efter ålder tre kommer nästan 80% av hundarna att uppvisa tecken på tandköttssjukdomar. Detta kan ses i uppbyggnaden av gul och brun tartar, inflammerade tandkött och dålig andedräkt. Gummisjukdom är mer utbredd i små hundraser.
  • Mat spelar också en roll i Dog Dental Health. Torr mat i starka chewers kan hjälpa till att ta bort några plack från tänderna som saktar tandförfall och förlust. Det finns speciellt formulerade livsmedel specifikt för tandhälsa. Din veterinär kan ge dig råd om rätt kost för din hund om du är orolig för sina tänder. Vattenadditiv kan också användas för att bekämpa tänder som förstör och åldrande bakterier.
  • Slitna tänder kan se frakturerat, men vanligt slitage utgör lite hälsorisk. Överdriven slitage kan skada roten av tanden, vilket kan kräva en rotkanal.
  • Del 2 av 2:
    Uppskattning av din hunds ålder
    1. Bild med titeln Bestäm din hund
    1. Utvärdera en valpens ålder genom att bedöma sin tandtillväxt. Tänder växer snabbt på det tidiga valpstadiet. Eftersom förändringen är så snabb, är det den mest exakta tiden att kunna berätta en hunds ålder. Räkna typ och position på dina valpens tänder för att uppskatta deras ålder.
    • Nyfödda valpar är födda utan sina tänder utbröt från tandköttet. Vid vissa intervall kommer tänder utbrott. De första barntänderna som ska visas kommer i allmänhet att vara hundtänderna vid 3-4 veckors ålder. Vid 4-5 veckors ålder utbröt de två mittfiskarna. Vid 4-6 veckor utbröt de två första molarna. Vid 5-6 veckor utbrott de tredje snedställningarna. Och vid 6-8 veckors ålder utbrott den tredje molar. Premolarna visas inte förrän mycket senare.
    • Vid åtta veckor och äldre valpar kommer 28 baby tänder.Vid ungefär 4 månaders ålder kommer valpen att börja förlora sina barntänder, eftersom de vuxna tänderna kommer att bryta ut. De flesta gånger sväljer valpar dessa tänder men ibland kommer ägaren att hitta en skjulbarns tand eller se tandköttet är blödning där en tand har brutit ut.Precis som med barn människor kommer valpar på detta stadium att älska att tugga på saker!
    • Vid 4-5 månader kommer de vuxna snedställda, första premolära och första molar att bryta ut. Vid 5-6 månader den vuxna hunden, premolarerna 2-4 och andra molarer utbrott. Slutligen, vid 6-7 månader kommer den vuxna tredje molar att bryta ut. Sammantaget kommer det att finnas 42 vuxna tänder.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    2. Utvärdera villkoret för din vuxna hunds tänder för att uppskatta sin ålder. Under de första två åren av vuxenlivet är tänderna i allmänhet vita med mycket lite slitage. Vid slutet av det andra året kommer den vita att ha tråkig och tartar börjar bygga upp. Detta kommer att orsaka gulning på bakänden. Så småningom slitage och ackumulering av plack och bakterier kommer att börja åldra tänderna. Så här uppskattar vi en vuxen hunds ålder.
  • Efter tre års ålder kommer de flesta hundar att ha några tecken på tandsjukdom: ackumulering av gul och brun tartar, rodnad tandkött, dålig andedräkt. Naturligtvis, hundar med ägare som borstar tänderna dagligen och som tar sin hund till hundens tandläkare kommer regelbundet inte att ha dessa tecken på slitage och sjukdom.
  • Efter tre till fem år kommer gulningen att öka och vara synlig på alla tänder. Det kommer att bli märkbart tandslitage. Som hundens åldrar fortsätter tänderna att visa ökad slitage. Tandköttet kan återgå från tänderna som lämnar rötter utsatta som kan leda till tandförlust. Tänderfärgningen blir mer uttalade att vrida den gula till brun färg.
  • Från 5 till 10 år fortsätter tänderna att visa ökat slitage. Tecken på sjukdom kommer sannolikt att visas. Med 10 till 15 år kan vissa tänder saknas och förfallna kommer att vara utbredd.
  • Bild med titeln Bestäm din hund
    3. Kontakta din veterinär om du vill ha en mer exakt uppskattning av din hunds ålder. Allt sagt, det kan vara svårt att bestämma en hunds ålder genom att bara titta på tänder. Mat, vanor, tandvård (eller brist på det) kan alla spela en roll i att skynda eller sänka tänderna på alla hundar.
  • Tips

    Att döma en hunds ålder av tänderna kommer bara att ge en mycket grov uppskattning. Tandtillstånd påverkas kraftigt av vanor, kost och till och med tugga leksaker.

    Varningar

    Hundar gillar inte alltid att ha sina tänder undersökt. Var alltid försiktig med att ta hand i närheten av en hunds mun och lägg aldrig händerna i en konstig eller okänd hunds mun.
  • En bra hundägare kommer inte att försumma hundens tänder till den punkt som tänderna saknas (vilket indikerar kaviteter och abscesser) eller att tandköttet blöder. Detta är smärtsamt och försumligt på den del av ägaren.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande