Hur man är en servitör

Från Kelsey Grammar till Kelly Clarkson fick många människor sin karriär började av väntetid. Att arbeta i en restaurangmiljö är snabb och lukrativt arbete om du närmar dig det korrekt och utvecklar rätt kompetens. Om du är personlig, pålitlig och en bra multi-tasker, kan servera mat i en restaurang vara en stor kort- eller långsiktig möjlighet. Följ vårt allmänna råd nedan eller hitta mer specifik hjälp genom att kolla de avsnitt som anges nedan.

Steg

Del 1 av 4:
Lära sig färdigheterna
  1. Bild med titeln vara en servitör steg 1
1. Var charmig. Människor kommer ut för att äta på en restaurang för mer än maten. Att äta ute är en upplevelse, och vänta personal är den mest synliga delen av den erfarenheten. Kan du chatta upp även de mest dour och uncommunicativa människor på fester? Empati med människor lätt? Är du snabb med ett skämt och le? Om svaret är ja, har du en av de nödvändiga egenskaperna på väntetbord.
  • Du behöver inte vara en stand-up komiker, men du behöver vara en bra kommunikatör. Tysta servrar är ofta lika bra som pratsamma, de behöver bara se till att de kommunicerar med kroppsspråk, gör sitt jobb effektivt och lyssnar så bra som de kan.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 2
    2. Var snabb. Är du en bra multitasker? Kan du komma ihåg listor med saker enkelt? Kan du snabbt anpassa sig till förändringar och nya situationer? En medlem av vänteläge måste kunna ta order, kommunicera med de bakre husen och agera som "ansikte" av restaurangen till kunderna. Det är en lång order, men det måste ske snabbt och effektivt för restaurangen att fungera ordentligt.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 3
    3. Var stark. Att bära ett bricka med wobbly-drycker och heta plattor fulla av buffelvingar är svårt att göra utan att spilla en gång, men efter en lång skifte av servering av rowdy fotbollsfans? Det kan vara rättvist utmattande. Om du är lämplig och frisk, är det med en mycket mer bekväm övergång. Du behöver inte vara en bodybuilder, men det hjälper till att vara bekväm att förhandla om ett trångt rum medan du håller tunga föremål säkert och snabbt.
  • Bild med titeln vara en servitör steg 4
    4. Skriv klart och använd datorer bra. Om köket inte kan läsa dina biljetter, kommer saker att bli krossade snabbt. Att hålla reda på information och läsbart inspelning av dina beställningar är en viktig del av restaurangens process. Hela processen börjar med dig.
  • På restaurangen får du specifika detaljer och lär dig hur systemet fungerar, men i allmänhet vill du vara bekant med de väsentliga.
  • Del 2 av 4:
    Få ett servering jobb
    1. Bild med titeln vara en servitör steg 5
    1. Ansök på restauranger som kommer att träna dig. Den exklusiva Bistro Downtown anställer förmodligen inte servrar utan erfarenhet. Om du aldrig har jobbat som en server innan, kedjan restauranger som Chili eller Applebee är ett bra sätt att börja, få träningen och erfarenheten du måste få ett jobb där tipsen blir bra. Du kommer att lära dig mycket om hur en restaurang fungerar och sättet att vara en bra server.
  • Bild med titeln vara en servitör steg 6
    2. Få ett CV tillsammans. Om du inte har en redan, fokusera på att artikulera de färdigheter som behövs för att servera mat i en restaurang. Du måste vara bra att hantera kunder, som arbetar i en lagmiljö och arbetar snabbt. Markera liknande arbetslivserfarenhet som illustrerar dessa egenskaper.
  • Om du aldrig har arbetat tidigare och hoppas kunna få ett jobb som en server, kan du fokusera på skolans framgångar och lagmiljöer som sport där du har blomstrat. Var positiv och sälja dig själv. Det är jobbet.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 7
    3. Prata med chefen. När du hittar en plats som anställer, be om att prata med chefen. Ett CV kvar med en bartender kan sluta gå vilse, och ändå är bartendern inte den som gör anställningen.
  • Ta med ditt CV och din entusiasm. Berätta för dem att du skulle vara väldigt upphetsad att prata mer om positionen och att du är redo att börja genast. Eftersom det är en server handlar om att göra ett bra första intryck mest av tiden, behandla jobbet som jobbet. Gör ett bra första intryck.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 8
    4. Förutse intervjufrågorna. Förbereda svar på troliga intervjufrågor kommer att se till att du inte kastas för en slinga framför chefen och att du har tänkt genom jobbets ansvar.
  • Vissa chefer kanske frågar, "Vad är din favorit sak på vår meny?" eller "Om köket sprang ur fisk, vilket skulle föreslå som ett alternativ?" Borsta upp på restaurangen före handen genom att kolla yelp eller restaurangens hemsida.
  • Var beredd att svara på katastrofscenarier. Vissa chefer kanske frågar, "Någon ger dig ett falskt ID för att köpa alkohol. Vad gör du?" eller, mer direkt, "En kund är arg på deras måltid. Vad ska du göra?" Tänk igenom dessa scenarier och svara eftertänksamt.
  • Kom med dina egna frågor. Vanligtvis en bra fråga som "Vad behöver någon vara riktigt framgångsrik här?" kan lämna ett extremt bra första intryck på en chef. De ger dig ofta chansen att ställa frågor, vilket kan vara ett missat tillfälle i en intervju.
  • Del 3 av 4:
    Väntar bord
    1. Bild med titeln vara en servitör Steg 9
    1. Närma dig bordet med ett leende och en hälsning. Presentera dig själv och säg ditt namn tydligt. "Hej. Trevligt att träffas. Mitt namn är ___. Här är / är din meny (er). Vill du börja med en uppfriskande dryck från vår bar?" Hälsar kunder med ett leende när de kommer in.
    • Upprätthålla balanserad ögonkontakt, men undvik att stirra för mycket. Vissa kunder är obekväma och kommer till restaurangen i en mängd olika humör. Svara på lämpligt sätt. När du sitter dem vid sitt bord, rör om det är litet samtal när du fortsätter att ta sina dryckesorder. Om de inte är intresserade av att chatta, lämna det på det.
  • Bild med titeln vara en servitör steg 10
    2. Ta drick beställningar medsols från vänster. Om barn är närvarande, be om sina drycker först, följt av damer och sedan gentleman alla efter vänster till höger order.
  • Det här är också dags att diskutera specialerbjudanden och eventuella kampanjer som restaurangen erbjuder just nu.
  • När du har tjänat sina drycker, fråga om de har några frågor om menyn. Rusa inte dem om de inte är sena, och även då gör det försiktigt. Om de är redo att beställa, ta sin ordning medsols från vänster och närmast dig. Om inte, fortsätt till ditt nästa bord.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 11
    3. När huvudrätten serveras, fråga alltid, "Kan jag få dig något annat?" och ge dem en sekund att tänka på det. Kolla tillbaka igen inom fem minuter med, "Njuter du av allt?" Fråga specifikt om värdens maträtt: "Hur är din biff?" Lyssna på deras svar och läs deras kroppsspråk: Många människor är blyga för att tala om problem, och de kan skylla på det när det är dags att lämna ett tips.
  • Ta ut order i sin helhet. Ta aldrig med en gästens mat utan den andra, om inte det är speciellt instruerat annars (det kan hända om en eller flera i partiet planerar att lämna tidigt). Normalt bör det inte finnas någon omständighet som orsakar en del av en beställning vara klar mycket senare än en annan. Om du ibland förutser detta händer och orsakar ett problem, förklara kortfattat situationen och fråga hur kunden föredrar att hantera detta.
  • Bild med titeln vara en servitör steg 12
    4. Rensa någon av plattorna från den aktuella kursen så snart det är uppenbart att kunden vill att de ska tas bort. Alltid rensa plattor från den föregående kursen helt innan de tar tallrikar från nästa kurs till ett bord.
  • Innan du rensar plattor, var noga med att fråga artigt om de är redo. Använd ett sätt och ton som överensstämmer med både atmosfären och kunden.Allmänt, "Kan jag ta detta / dessa för dig?" är bra. Fråga inte om de uppenbarligen fortfarande äter. Om någon pratar och har mat på sin tallrik, avbryt inte sin historia för att fråga om de är färdiga. Vänta och kom tillbaka.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 13
    5. När huvudrätten är klar, fråga, "Vill du se dessertmenyn?" Fråga ger dem chansen att beställa mer utan att behöva göra en särskild begäran om det. De kommer att vara mer benägna att beställa efterrätt om du frågar.
  • Rensa eventuella gratisbröd och / eller soppa från före huvudrätten innan du beställer dessertkursen.
  • Bild med titeln vara en servitör steg 14
    6. Ta sin betalning. Informera din gäst att du kommer att förbereda betalningen för dem, göra förändring om de har betalat kontant och bearbetar kreditkortet om de använder en. Fråga aldrig om de vill ändra eller anta att förändringen är för ditt tips - bara bryta räkningarna och snabbt återvända med ändringen / kvittot.
  • När du återvänder, tacka dem och säg något som, "Det har varit trevligt att se dig" , "Hoppas att vi ses snart", Eller om de verkar vara långvariga efter sin måltid, säg bara "tack", Eftersom de kan behöva påfyllningar och sådana.
  • Del 4 av 4:
    Gör bra tips
    1. Bild med titeln vara en servitör steg 15
    1. Se till att du är presentabel innan du lämnar jobbet. Anländer alltid minst 15 minuter före din schemalagda skift, välskötta och med rena kläder på. Bära rena skor och strumpor. Ditt hår ska vara snyggt och tvättas, dina naglar rena, din uniform / kläder rena och blygsamma. Applicera begränsade mängder smink för att visa ett naturligt och nytt utseende.
  • Bild med titeln vara en servitör steg 16
    2. Titta på signaler. Om ett bord vill ha något kommer de att titta på att leta efter dig. Lär dig att hålla dig som du går på golvet, utan att stirra på dina bord. De flesta kunder kommer att göra ögonkontakt som en signal som de behöver dig. Detta kan ge dem känslan som om du är uppmärksam utan att sväva över dem.
  • När deras goda mat och konversation är över, börjar de titta på andra diners eller väggarna. Detta kan berätta när du ska rensa plattor, erbjuda efterrätter eller släpp checken.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 17
    3. Prata mindre. Undvik att gå in i Eagle-Hawk-läge och badgering de kunder. Kunderna hatar att vara otrolade på eller ständigt avbrutna i sin konversation och måltid, men kommer också att behöva något då och då. Det är en känslig balans.
  • Lär dig att mäta dina kunder snabbt. Om ett par verkar spänt och som om de kan vara i mitten av ett argument, är det förmodligen inte dags att fråga "Firar något ikväll?" eller andra brott-it-frågor. Om ett bord verkar som om de har en bra tid och är tveksam att lämna, föreslå drycker eller kaffe. Om de känner sig som chattar, ta en stund att chatta. Om inte, lämna dem i deras konversation.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 18
    4. Antag inte att mannen kommer att betala. Om det blir direkt känt för dig under sitt besök som gäst betalar, kan du lämna kontrollen i slutet av bordet av honom eller henne. Annars, lämna checken i mitten av bordet. Kontrollen är alltid nedåt. Om det är inuti ett kontrollkuvert, lägg den platt på bordet.
  • Bild med titeln vara en servitör Steg 19
    5. Hålla sig lugn. När kunderna blir otäcka eller oförskämda, lyssna och kommunicera med dem öppet. Kom ihåg: Det är ett jobb, det är inte personligt. Om de är öppet krigande, störande andra kunder, eller öppet druckit, ta tag i chefen och låt chefen ta itu med det.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Försök aldrig att dölja ett misstag från ledningen - du gör bara problemet värre. I allmänhet, i de flesta restauranger, när en order är fel (som biff som är överkokt), kommer chefen vanligtvis att få rätt ordning tillbaka - men om du inte säger något - kan chefen inte veta! Erkänna det omedelbart och låt dem hjälpa dig att lösa situationen.
  • Om dina vänner kommer att besöka, behåll konversationer kort och behandla dem som du skulle andra kunder. Om de inte äter eller beställer något, det är inte så bra på om de stannar i mer än bara ett par minuter.
  • Om du bär parfym eller Köln, se till att du aldrig lägger på för mycket. Lukten kan vara överväldigande och driva gästerna ur restaurangen istället för att fresta dem att komma in.
  • Gå aldrig till ett bord som luktar som rök. Om du får en cigarettbrytning, följ den genom att tvätta händerna, skölj din mun och - när det är möjligt - dekontaminera dina kläder genom att spritera dig med en vridning av citron.
  • Lär dig saker som gäster brukar föredra att ha anlända före deras huvudrätt. Om de beställer en soppa, sallad och huvudrätt, var noga med att fråga om de skulle vilja ha soppa och / eller sallad före deras måltid, som de flesta av tiden kommer de att säga ja. Även om din restaurang automatiskt serverar soppa och sallad först, fråga frågan eftersom vissa gäster kan föredra tvärtom. Lär dig andra saker som kommer ut i viss ordning så att du kan anpassa sin ankomst till dina gäster som gillar.
  • Se till att du snabbt och konsekvent kan utföra alla normala procedurer. Glöm inte någonting - till exempel - om du gör te, se till att du ger ut koppar, fat, mjölk och en tesked.
  • Det finns alltid en uppenbar fråga, som de flesta kunder frågar. Oavsett om det är "Serverar du färskt kaffe?" (under "kaffe beställningar här" tecken) eller "Hur mycket kostar crumpets?" (samtidigt som du tittar på menyn), svara det graciöst varje gång. Idealt, försök att göra svaret ännu mer uppenbart, så att framtida kunder är mindre benägna att fråga det.
  • Om du är bra på att komma ihåg saker, försök att komma ihåg den vanliga maten och dricker dina vanliga gäster order. Detta kan göra beställning mycket enklare och effektiv.
  • Varningar

    Låt inte ett misstag resa upp hela natten. Om du låter en dålig sak komma till dig, glider du upp mer och mer. Bara skaka av det, ta en andning och fortsätt.Prata med någon du gillar eller respektera och få det av bröstet - "jag ställde till det! Jag är ledsen" Ljusar bördan som det ärligt svaret "Du borde ha varit här när jag gjorde jobbet!"

    Saker du behöver

    • Pennor som arbetar, skrappapper, ett bordsramar, en tändare (om rökning är tillåten i restaurangen) och en servitörs vän (flaska / vinöppnare).
    • Bekväma, bra kvalitetsskor med bra glidande grepp (kök kan vara hala).
    • Om du har långt hår, se till att ta med extra hårband bara om du eller en medarbetare behöver det.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande