Hur man är en bra husdjursägare

Husdjur är ett bra sätt att lägga till extra roligt och tillgivenhet i ditt vardag, men de är ett stort engagemang. Medan ditt husdjurs behov kommer att bero på vilken typ av djur du väljer, finns det några grunder som gäller för alla husdjur. Genom att ta hand om ditt husdjurs näring och hälsa, och genom att det är den uppmärksamhet det behöver, kan du vara en bra husdjursägare!

Steg

Metod 1 av 3:
Ger rätt näring
  1. Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 1
1. Ge ditt husdjur med en hälsosam, balanserad kost. Medan ditt husdjurs diet varierar beroende på vilken typ av djur det är, är det viktigt att mata det färsk mat regelbundet. Välj mat som är specifik för ditt husdjur, och bara ge dina husdjur behandla ibland. Om du har några frågor om vad du ska mata ditt husdjur, kontakta din veterinär.
  • Ibland kan dieter variera mellan olika raser eller arter av samma djur. Till exempel, även om de är båda fåglar, äter en papegoja och en macaw olika dieter i naturen, och deras näringsbehov är också olika i fångenskap.
  • Ditt husdjurs kostbehov kan förändras som det åldras. Prata med din veterinär om ditt husdjurs olika livssteg och vilken mat som är mest lämplig för var och en.
  • Leta efter sällskapsdjur som innehåller hälsosamma ingredienser du känner igen.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 2
    2. Foder ditt husdjur den rekommenderade mängden mat vid varje måltid. Var noga med att följa riktlinjerna för hur mycket ditt husdjur behöver äta varje dag. Övermatning leder till fetma, vilket kan orsaka andra hälsoproblem. Dessa kan innefatta hjärtsjukdom, njureproblem, diabetes och mer.
  • Om du inte är säker på hur mycket mat du ska ge ditt husdjur, fråga din veterinär.
  • Dricks: Lär dig hur man köper ditt husdjur för att bedöma sin vikt. Denna teknik varierar beroende på husdjur, till exempel om du har en hund, a katt, eller a dvärghamster.

  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 3
    3. Vet vilka livsmedel du aldrig ska ge ditt husdjur. Vissa livsmedel är giftiga för vissa djur, så var noga med att du vet vad du kan och inte kan ge ditt husdjur innan du erbjuder det en behandling. Till exempel, medan det är helt bra att ge dina hund små bitar kyckling eller fisk, bör du aldrig ge dem mat som innehåller choklad eller vitlök, eftersom dessa kan vara giftiga.
  • Även några sällskapsdjur kan vara farliga om de matas till fel djur. Till exempel bör du inte mata kattmat till en hund, eller vice versa. Kattmat innehåller höga nivåer av Taurin, vilket är nödvändigt för en kattdiet, men som kan vara farligt för hundar i höga doser. Å andra sidan innehåller hundmat inte den taurin som din katt behöver vara frisk.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 4
    4. Ge ditt husdjur färskvatten varje dag. Alla djur kräver vatten att leva, även om vissa behöver mycket mer än andra. Oavsett storleken på ditt husdjur, se till att det alltid har tillgång till färskt, rent vatten. Kontrollera eller fylla på vattnet en eller två gånger om dagen, och om de dricker från en skål, tvätta skålen var 2 till 3 dagar.
  • Om du har ett husdjur som bor i ett akvarium, byt vattnet och rengör tanken minst en gång i veckan.
  • Metod 2 av 3:
    Håll ditt husdjur friskt
    1. Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 5
    1. Ge en säker, ren miljö för ditt husdjur. Om du har ett litet djur, se till att den har en säker bur med en säker dörr. Om ditt husdjur är större, borde det ha någonstans att det kan gå om det känns trött eller rädd, som en kennel för en hund eller en ladugård för en häst. Håll ditt djurs vardagsrum, sängkläder och matområde snyggt genom att städa det varje dag.
    • Var noga med att du skaffa ditt hem för att se till att det inte finns något farligt som kan skada ditt husdjur. Säkra några kemikalier eller elektriska kablar, sätt bräckliga föremål någonstans säker så att de inte kan bli knackade, och se till att ditt husdjur inte kan fly från ditt hem.
    • Lämna inte poop i ditt husdjurs vardagsrum. Rengör det så snart du ser det, även om du har ett yttre djur. Några parasiter i avföring, inklusive toxoplasmos och rundmask, blir mer smittsamma över tiden. Om du har en katt, kom ihåg att städa ut sin kullkorg dagligen. En oren kullbox kan orsaka att din katt går utanför kullboxen.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 6
    2. Har ditt husdjur microchipped eller ge det en ID-märke om det släpper ut. Även om du håller ditt husdjur inomhus, det finns alltid en chans att det oavsiktligt kan komma ut och gå vilse. Om du har en mikrochip i din veterinär kan alla som hittar ditt husdjur ta det skannas, och chipet kommer att låta dem veta din kontaktinformation. På samma sätt bör en ID-tagg ha ditt namn och telefonnummer så att alla som hittar ditt husdjur kan ringa dig.
  • Collar med en ID-tagg kan ibland falla av, så en mikrochip är det säkraste alternativet.
  • Kom ihåg att uppdatera informationen på mikrochipen om din kontaktinformation ändras!
  • Om du väljer en krage med en ID-tagg, överväga att använda en breakaway-krage. På det sättet, om det blir snagged på någonting, kommer ditt husdjur inte att choked.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 7
    3. Groom ditt husdjur efter behov. Ditt husdjurs groomingbehov kommer att bero på vilken typ av djur det är. Trots allt kommer en långhårig katt att behöva prepareras mycket annorlunda än en gris. Det är dock viktigt att du vet vad ditt djurs grooming behöver, och du deltar i dem så ofta som behövs. Detta kan betyda att kamma eller borsta ditt husdjur, bada det och klippa sina naglar, till exempel.
  • Vissa djur behöver aldrig badas. Till exempel kommer en hamster att städa sig genom att rulla runt i en skål med sand.
  • Om ditt djurs tänder eller näbb växer kontinuerligt, se till att det har trä tuggoleksaker för att hålla tänderna eller näbben arkiverad.
  • Förutom att vara bra för djuret, ger grooming bindningstid mellan dig och ditt husdjur. Det kommer också att ge dig en chans att upptäcka eventuella skador eller andra ovanliga fläckar som utvecklas.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 8
    4. Ge ditt husdjur med leksaker om det gillar dem. Speltid är mycket viktigt för många djur. Det ger inte bara värdefull träning, men det hjälper dem också att stärka sina instinktiva färdigheter, till exempel jakt eller problemlösning. Erbjuder ditt husdjur olika leksaker för att se vad det tycker om, rotera sedan leksakerna för att hålla ditt husdjur intresserat i dem.
  • En hamster kommer att njuta av att ha ett hjul och några trä tuggoleksaker, till exempel.
  • Om du har en häst kan det njuta av att leka med ett pussel som dispenserar godis.
  • Var noga med att leksakerna du tillhandahåller rekommenderas för din typ av djur. Till exempel, om du ger en liten katt leksak till en stor hund, kan det svälja det och choke.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 9
    5. Spay eller Neuter ditt husdjur om din veterinär rekommenderar det. När du får ditt husdjur, prata med din veterinär om när du ska få det spayed eller neuterat. Medan inte alla djur behöver denna procedur är det vanligtvis en bra idé för vanliga husdjur som katter och hundar. Ofta föredrar din veterinär att utföra denna procedur medan ditt husdjur fortfarande är ung, även om många vuxna djur säkert kan ha operationen också.
  • Inte bara kommer att spaying eller neutera ditt husdjur förhindrar oönskade barn, men det kommer också att hålla ditt husdjur säkert. När husdjur blir upptagna med parning, kommer de ofta att vandra hemifrån, där de kunde gå vilse, vandra in i vägen eller stöta på andra djur. Dessutom kunde de bli engagerade i konkurrenskraftiga parningsbeteenden, vilket kan leda till skada.
  • Att ha ditt husdjur spayed eller neutraliserad kan också förbättra sin hälsa på lång sikt.
  • Neutering manliga kattungar hjälper till att förhindra oönskade sprutning i framtiden.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 10
    6. Tenderar till ditt husdjurs medicinska behov. När du först får ditt husdjur, fråga din veterinär om det finns några vaccinationer du ska få för det. Även om ditt husdjur verkar friskt, ta det tillbaka till veterinären en eller två gånger om året för en wellness check, liksom när som helst det verkar sjuk eller skadad, eller dess beteende förändras utan någon uppenbar anledning.
  • Om ditt husdjur är ovanligt lutande, slutar att äta, eller utveckla ovanlig svullnad, till exempel, bör du ta det till veterinären.
  • Din veterinär kan också ge dig råd om du ska ge ditt husdjursflicka, tippa eller hjärtmaskmedicin.
  • Metod 3 av 3:
    Spendera tid med ditt husdjur
    1. Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 11
    1. Spendera lite tid på att undersöka ditt husdjur innan du tar med det hem. Förstå vad ditt husdjurs exakta behov kommer att vara, från dess kost till sitt skydd. Se då att du har allt ditt husdjur behöver innan du tar med det hem. På det sättet kan du spendera din tid med ditt husdjur, snarare än att oroa dig för vilka leveranser du behöver.
    • Tänk på din individuella situation när du väljer ett husdjur. Om du är väldigt aktiv och spendera mycket tid ute, kan en energisk hundraser vara ett bra alternativ för dig. Å andra sidan, om du arbetar långa timmar, kan en ensam reptil passa din livsstil bättre.
    • När du väljer ditt husdjur, kom ihåg att du anmäler dig till ett engagemang. Du kommer att vara ansvarig för ditt husdjurs mat och vatten, grooming, utbildning och sjukvård för resten av sitt liv.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 12
    2. Övervaka införandet av ett nytt husdjur till alla djur du redan har. Om du redan har ett husdjur och du väljer en ny, se till att du ger djuren gott om tid att vänja sig vid varandra innan du lämnar dem ensam tillsammans. Djur kan ibland vara territoriella, och de kan slåss. Det kan ibland bidra till att presentera dem i ett neutralt område, som ett rum som husdjuren inte normalt får gå in, eller en ny bur eller tank för mindre djur och fisk.
  • Till exempel, för att introducera 2 hamstrar, kan du placera dem i en ren tank med nya sängkläder, så ingen kommer att känna att det är "deras" territorium.
  • Om du redan har ett husdjur och du väljer en ny, se till att du övervakar introduktioner och ger djuren flera dagar eller till och med veckor för att vänja sig vid varandra innan du lämnar dem ensam tillsammans.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 13
    3. Umgås med ditt husdjur varje dag. För att se till att ditt husdjur är bekvämt runt dig, spendera du minst 30 minuter om dagen med det. Detta kan innebära att man spelar, kramar, grooming eller träning, men det viktiga är att du konsekvent tar tid att låta ditt husdjur veta att de är viktiga för dig.
  • Hundar och katter är särskilt känsliga för att få gott om kärlek varje dag.
  • Husdjur som ormar och sköldpaddor kanske inte behöver hanteras varje dag. Men spendera tid runt deras livsmiljö varje dag kommer att göra dem mer bekväma med din närvaro.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 14
    4. Lär dig hur ditt husdjur gillar att hanteras. Olika husdjur gillar att röra eller hämtas på olika sätt. Var uppmärksam på ditt husdjurs kroppsspråk medan du hanterar det. Om det verkar avslappnat, tycker det förmodligen det du gör. Om det testar, försöker du lämna området, eller agerar aggressivt, kan du ha gjort något som det inte tyckte om det. Försök att undvika att göra det igen i framtiden.
  • Varje husdjur gillar och ogillar kommer att vara annorlunda. Till exempel, vissa katter älskar att få magen gnuggar, men andra katter kommer att bita och skrapa om du försöker röra dem på magen.
  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 15
    5. Se till att ditt husdjur får tillräckligt med motion. Många djur måste tas ut ur deras livsmiljö och utövas. I vissa fall bör detta göras dagligen, medan det i andra bara kan vara några gånger i veckan. Lär dig om ditt husdjurs träningsbehov och göra lite extra tid för att ge dem ett bra träningspass när de behöver det.
  • Till exempel kan du ta din hund en promenad, få din katt jaga en fjäder på en sträng, eller placera din hamster i en träningsboll.
  • Dricks: När ditt husdjur börjar verka slingras eller trött, stoppa träningen och låt dem vila.

  • Bild med titeln vara en bra husdjursägare Steg 16
    6. Var tålmodig med ditt husdjur. Ditt husdjur kommer inte alltid veta vad man ska göra, och ibland kommer det att agera. Detta är vanligtvis ett sätt att försöka få uppmärksamhet, eller för att de är uttråkade eller inte får tillräckligt med motion. Ibland kan det till och med vara resultatet av ett trauma som de upplevde tidigare. Var tålmodig och försök att lösa det underliggande problemet så att du blir bättre med ditt husdjur!
  • Skrika aldrig på, slå, eller sparka ditt husdjur. Detta kommer att förstöra bindningen mellan dig och ditt husdjur. Att behandla ditt husdjur på det här sättet kan också leda ditt husdjur att bli rädsla eller till och med aggressivt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande