Hur man bestämmer om din katt är överviktig

I genomsnitt bör en medium eller liten katt vikt mellan 7 och 13 pund. En stor katt bör väga mellan 13 och 24 pund. Men som människor katter varierar i form och storlek. Din katt kan falla utanför dessa intervall och fortfarande vara friska. Att göra en kroppskontroll kan hjälpa dig att avgöra om din katts vikt är ett problem. Om du är orolig efter att ha utvärderat din katt, gör ett möte till din veterinär. Fetma kan öka kattens risk för olika hälsoproblem och förkorta sin övergripande livslängd. Det är viktigt att du ser till att din katt är en hälsosam vikt för sin storlek.

Steg

Del 1 av 3:
Utvärdera din kattens kropp
  1. Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 1
1. Titta på din katt från olika vinklar. Du kan börja bestämma om din katt är övervikt genom att titta på honom. Att undersöka din katt ovanifrån och från sidan bör hjälpa dig att avgöra om hans vikt är ett problem.
  • Titta på din katt ovanifrån. Området mellan hans revben och höfter ska röra sig inåt något, vilket skapar en tydligt definierad midja. Om det inte finns någon midja eller om hans midja är bredare än antingen hans höfter eller revben, kan din katt vara överviktig.
  • Du bör också titta på din katt från sidan. Katter som har en hälsosam vikt har det som kallas en bukhöjd. Det betyder att området strax bakom deras revben ska ha en mindre diameter än bröstet. Om du inte ser en bukhöjd, kan din katt vara överviktig.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 2
    2. Tryck på kattens revben. Du kan vidare undersöka din katt genom att röra honom. Kör handen över kattens sidor. Du borde kunna känna hans revben. Om du inte kan känna hans revben, eller måste trycka ner för att göra det, kan din katt vara överviktig.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 3
    3. Undersök basen av din katts svans. Du borde också kunna känna ben nära basen av din katts svans. Även om det borde finnas ett litet lager av fett som skyddar detta område, borde du kunna känna sina benskurser utan mycket ansträngning. Om du inte lätt kan känna ben här kan din katt vara överviktig.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 4
    4. Kontrollera andra beniga områden. En katts ryggrad, höfter och axlar bör också vara ganska beniga. Medan mycket synliga och spetsiga ben kan indikera att din katt är underviktig, bör du enkelt upptäcka höftben, ryggradsben och axelben genom mild petting. Om du inte kan känna dessa ben på grund av lager av fett, är din katt överviktig.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 5
    5. Var inte alltför bekymrad över en saggy mage. Många katter har en saggy bit av kött som hänger ner mellan sina bakben. Om din katt annars är benig, är den här små påsen av huden osannolikt att vara en indikation på ett viktproblem. Denna hudflik hänvisas till som "Primordial påse" och dess syfte är att skydda magen under slagsmål med andra katter. Katter sparkar ofta med sina bakben när den är arg, och den här huden skyddar din katt från sådana attacker. Många katter kommer att utveckla en primordiell påse vid någon tidpunkt i sina liv och det är inte nödvändigtvis en indikator på kattfiske.
  • Men överskott av fett kan lagras i din katts primordiella påse om han är överviktig. Om han visar andra symptom på fetma, kontrollera hans påse. Det ska hänga lös och vara mestadels bestående av hud. Om påsen verkar fylla i fett, kan det här vara en indikator på fetma.
  • Del 2 av 3:
    Söker medicinsk utvärdering
    1. Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 6
    1. Gör ett möte med din veterinär. Om du är orolig efter att ha gjort en kroppskontroll, bör du ta din katt för att se en veterinär. Du kan väga din katt själv hemma men det är bättre att ta honom till veterinären. Skalorna på en veterinär kontor är speciellt utformade för användning på djur. En veterinär kommer också att kunna avgöra om din katt är medicinskt överviktig med tanke på hans kroppstyp. Medan en kroppskontroll kan ge dig insikt om du borde vara orolig, är professionell veterinärutvärdering viktig när du diagnostiserar din katt som överviktig eller fetma.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 7
    2. Bestäm orsaken till din kattens viktökning. När du är på veterinärens kontor, kommer din veterinär att fråga dig en mängd frågor angående din katt. Detta hjälper till att avgöra om din kattens vikt beror på miljö- eller medicinska faktorer.
  • Fetma i katter kan vara resultatet av miljöfaktorer. Din veterinär kommer att vilja veta hur ofta du matar din katt som övermatning kan leda till viktökning. Om din katt gömmer sig mycket på grund av rädsla för barn eller andra husdjur, kanske han inte får tillräckligt med motion. Din katt kan också vara uttråkad och inte ha tillräckligt med leksaker eller underhållning. Du kanske måste justera din hemmiljö för att hjälpa din katt att gå ner i vikt.
  • Men miljön är inte alltid orsaken. Några mediciner, sjukdomar och medicinska tillstånd kan få din katt att gå ner i vikt. Om din katt har några andra besvärliga symptom, som kräkningar eller diarré, låt din veterinär veta. Han eller hon kanske vill genomföra vissa test eller laboratorier på din katt för att utesluta ett underliggande medicinskt problem.
  • Bilden med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 8
    3. Diskutera din katt kost med din veterinär. Om din kattens viktökning är miljö, prata med din veterinär om hur du matar din katt. Han eller hon kan föreslå förändringar du kan göra för att få din katt till en hälsosammare vikt. Det är viktigt att du pratar om stora förändringar i din kattdiet med din veterinär i förväg.
  • Del 3 av 3:
    Göra ändringar
    1. Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 9
    1. Ändra hur du matar din katt. Om din katt är överviktig måste du ändra hur du matar honom. Att ändra en katts utfodringsschema kan göra en stor skillnad i fråga om sin vikt.
    • Gör alltid övergångar gradvis. Om du plötsligt byter ut en kattens gamla mat för ett nytt dietmärke, kan han agera eller vägra att äta. Håll din katt på sin vanliga mat men erbjuda honom lite av den nya maten du försöker varje dag.
    • Katter kommer att fungera för mat. Du kan använda en förädlingsenhet, som är en pusselsliknande enhet en katt måste demontera för att få mat fångad inuti. Detta uppmuntrar motion som också är viktigt för att hjälpa en katt gå ner i vikt.
    • I naturen är katter rena köttätare. Många torra livsmedel är främst vete-baserade och kan leda till viktökning om den används som en primärmatskälla. Prata med din veterinär om att byta katt över till konserverad mat.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 10
    2. Uppmuntra motion. Många katter får inte tillräckligt med motion. Om din katt är en inomhuskatt är det särskilt viktigt att han flyttar varje dag. Köp din katt en mängd leksaker och ta 20 till 30 minuter varje natt att leka med honom. Överväg att få elektroniska, interaktiva leksaker en katt kan använda medan du är borta på jobbet.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 11
    3. Gå till diet godis. Godis är också en stor skyldig när den kommer till kattviktsvinst. Försök att byta ut normala godis för lågkalori diet godis. Din katt behöver inte ge upp en lyx och kommer fortfarande att kunna förlora lite vikt.
  • Bild med titeln Bestäm om din katt är överviktig steg 12
    4. Övervaka din kattens vikt. Håll ett öga på kattens vikt för att se till att han förlorar vikt efter behov. Du kan väga din katt hemma, med egen skala. Detta kan inte vara så exakt som en veterinärskala, dock. Vissa veterinära kliniker tillåter dig att göra gratis väg-ins om din katt behöver gå ner i vikt. Fråga din veterinär är att du regelbundet kan ta med din katt för att kontrollera sin vikt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Rådfråga alltid en veterinär innan du sätter din katt på en diet. Din veterinär kan hitta en lämplig diet för ditt husdjur och kan undersöka din katt och se om det finns ett allvarligt medicinskt tillstånd som orsakar fetma.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande