Hur man rengör din college sovsal

En rörig sovsal kan vara irriterande för sina passagerare, och ingen vill vara plats i obehagliga levnadsvillkor. Att hålla besökare (och dina rumskamrater, och dig själv!) från att tänka på att du bor i en dumpster är det viktigt att rengöra din sovsal. Ja, det är en uppgift som du förmodligen inte vill göra och du kanske inte ens vet var du ska börja, men du kommer definitivt att vara nöjd med resultaten när du är klar.

Steg

Del 1 av 2:
Använda rengöringsstrategier
  1. Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 1
1. Välj en bra tid att rengöra. Det är osannolikt att du kommer att vilja städa upp din sovsal direkt efter att du har vaknat, och rumskamrater eller personer som bor i de närliggande sovsalarna skulle förmodligen inte uppskatta dig dammsugning mycket tidigt. På baksidan vill du inte kasta dina lakan i tvätten strax innan du går och lägger dig, bara för att inse att du nu måste vänta på att de lakan ska göras. Försök att rengöra under dagen när du har tid och energi.
  • Några uppgifter, som tvätt, är bra att göra på morgonen eller på kvällen, när mindre studenter använder maskinerna. Andra uppgifter, som dammsugning, bör göras utanför sovsalens tysta timmar så att du inte stör någon.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 2
    2. Se om din rumskompis är villig att hjälpa. Om du har en rumskamrat, kolla med dem om de kan hjälpa dig att rengöra och om de kan hjälpa dig med någon av uppgifterna. Till exempel, kanske din rumskamrat kan göra tvätten medan du tvättar disken. Se om du kan komma med ett chore system för vem som rensar vad eller handelsjobb varje vecka.
  • Om du har en rörig rumskompis, använda sig av "Jag" språk hellre än "du" språk för att uppmuntra dem att städa upp och förklara vad som stör dig och varför. Till exempel kan du säga till din rumskamrat, "Jag blir nervös när det finns vätskor precis nära datorn, för jag är orolig att de kan bli knackade på den. Kan du snälla sätta dina vattenglas på din nattduksband?"
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 3
    3. Har några rengöringsmedel till hands. Att hålla extra rengöringsmedel gör det lättare att städa upp din sovsal, oavsett om det är under en veckovis städning eller bara ett oplanerat försök att hålla mikrovågsmålet från att pleining din matta. Det rekommenderas att hålla:
  • Antibakteriella torkdukar
  • Diskmedel
  • Vakuum eller mini-vakuum
  • En mopp, om din sovsal har trägolv
  • Pappershandukar
  • Luftfräschare
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 4
    4. Undvik att låta saker stapla upp. Om du låter en röra i din sovsal, kommer det att känna sig överväldigande när du faktiskt går för att rengöra det. Ett bra sätt att förhindra att detta händer är att schemalägga en städdag, så att röran inte ackumuleras över en period av veckor. Schemalägga vilka rengöringsjobb du gör på vilka dagar under månaden kan hjälpa dig att hålla saker som organiseras.
  • Städa upp spill så snart de händer så att du inte hamnar med fläckar.
  • Kasta ut gammal mat så snart som möjligt. Lägg inte det i ditt papperskorgen, ta det ut till dumparen. Det kan orsaka att din sovsal luktar.
  • Saker som kläder eller lakan som luktar särskilt dåliga bör tvättas så snart som möjligt. En tätbar väska är en bra idé för att lagra den tills den kan tvättas.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 5
    5. Rengör den mest röriga delen först. Om du har smutsiga kläder kastas över rummet, eller en massa papper som ligger i en oorganiserad hög på golvet, rengör det först. Om du får den messliga delen ur vägen först, kommer rummet att se mycket renare ut när du har den delen gjort.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 6
    6. Försök att multi-uppgift. Chansen är att vissa rengöringsuppgifter inte behöver din närvaro hela tiden. Om en annan uppgift behöver lite tid (som tillåter en särskilt smutsig maträtt), tackla en annan aktivitet under tiden som du inte har gjort än. Detta ger mycket effektivare rengöring, eftersom du kan få mer gjort på en gång.
  • Var smart om din multi-tasking, dock. Till exempel, om brickorna eller torkarna i din sovsals tvättstuga inte låser, det kanske inte är en bra idé att lämna din tvätt utan att städa resten av din sovsal, eftersom någon kunde stjäla din tvätt.
  • Din multi-tasking behöver inte ens vara helt rengörande relaterad. Installera de datorprogramvaruuppdateringarna medan djuprengöring av din sovsal kan vara ett bra sätt att få två saker du inte gillar att göra ur vägen på en gång!
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 7
    7. Håll saker organiserade. Att ha ett organisatoriskt system gör det lättare att hålla sakerna snyggt. Håll din tvättstuga och papperskorgen på plats nära var du behöver dem och använder mappar, skrivbordsbehållare och lager för att hålla saker på sina rätt ställen. En dusch caddy undangömt i din garderob eller hyllan kan hålla dina hygienförsörjningar från att ströas överallt också!
  • Om du, som många andra högskolestudenter, är tätt i rymden, försök att öka din säng så att du kan lagra fler saker under det.
  • Del 2 av 2:
    Rengöring av sovsal
    1. Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 8
    1. Samla kläder, handdukar och lakan som behöver tvätta. Rengöringsdag är den perfekta dagen att göra tvätt, så töm din hämma och dra dina lakan av din säng. Ta dessa saker till tvättstugan så snart de är alla samlade så att du kan tvätta dem. Efter att de har tvättats, vika dem så att de inte rynkar och lägger dem bort.
    • I allmänhet bör de flesta kläder tvättas efter ett slitage (med undantag för jeans och bras, som vanligtvis kan ta två till tre slitage) - Badlakan ska tvättas varje tre användningsområden och lakan ska tvättas varannan och två veckor. Du bör tvätta dessa oftare om någon har varit sjuk.
    • Gör din tvätt minst en gång i veckan.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 9
    2
    Tvätta några smutsiga rätter. Även om de enda rätter du har är en kaffepot och en mikrovågsugn, är det fortfarande viktigt att tvätta dem så att de inte växer mögel. Om du inte har tillgång till en diskmaskin, fyll upp en handfat eller skål med varmt vatten och använd lite diskmedel och en svamp eller skålstav att skrubba disken. Låt dem torka.
  • Om du inte har tillgång till en handfat eller skål, försök använda en plast badkar fylld med vatten och lite disk. Du kan också försöka använda din sovsals delade badrum sänkor, men om du gör det, se till att det inte finns någon mat som fastnar på disken, eftersom mat kan täppa till ett avlopp (och är grovt för att någon annan ska hitta).
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal steg 10
    3. Kasta ditt papperskorgen i papperskorgen. Låt inte en mat-wrapper samling att bygga upp på ditt skrivbord eller för att vara en församling av tomma lådor i hörnet - kasta bort dem så snart som möjligt. Du bör alltid ta ut papperskorgen så snart den är full, oavsett om du gör en rengöring av fullt rum eller inte.
  • Kom ihåg att återvinna, om du kan. Papper, plast, glas och några metaller kan vanligtvis återvinnas.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 11
    4
    Bädda din säng. Det rekommenderas att göra din säng varje dag, eftersom det kommer att göra ditt rum att se tidier. Du behöver inte ha en snygg talare eller ha fler kuddar än din madrass kan hantera, men du bör åtminstone hålla lakan från att bli en rubbad hög.
  • Om du drog av dina lakan för att tvätta dem, återkalla din säng när du har färska lakan.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal steg 12
    5. De-clutter ditt skrivbord. Om du har papper och skrivkedjor stränger över ditt skrivbord, rengör dem och lägg dem tillbaka där de hör hemma. Glöm inte några lådor i ditt skrivbord också - det är lätt att skjuta saker där och glömma dem, men lådor kan vara ännu mer av ett krångel att rengöra än toppen av ditt skrivbord, speciellt om de är oorganiserade.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 13
    6. Se till att din mat fortfarande är bra. Om du behåller mat i din sovsal, gå igenom den och kasta bort mat som är utgått, inaktuell eller växer mögel. Var noga med att städa ut behållare av mat efter att maten är borta, och kasta eventuella rester som har satt i ditt kylskåp under lång tid för att förhindra överdriven bakterieuppbyggnad.
  • Om ditt kylskåp själv behöver rengöras kan du torka in interiören med diskmedel och varmt vatten. Men om det har blivit möglig, måste du göra en djuprengöring med bakpulver eller ättika.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal steg 14
    7. Rengör av reflekterande eller glasytor. Speglar och fönster kan bli smutsiga eller splattered på, så det är bäst att rengöra dessa med glasrengörare och en luddfri trasa. Om du inte har glasrengörare, blanda några droppar diskmedel i vatten och använd det som ett alternativ. Det är en bra idé att städa dem varannan och två veckor.
  • Undvik att spruta ner saker som TV-skärmar eller datorskärmar. Normalt är det bäst att använda en luddfri trasa för att rengöra skärmar, men om du inte har en tillgänglig, kommer du att arbeta med ett kaffefilter.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal steg 15
    8. Torka ner andra ytor. Använd en duster eller antibakteriella torkdukar för att städa bort icke-glasytor, till exempel ditt skrivbord, nattduksbord eller fönsterbräda. Detta förhindrar att damm ackumuleras och bör göras varje vecka eller två.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 17
    9. Öppna dina fönster, om det är tillräckligt varmt. Att flytta ut ditt sovsal kan tillåta eventuella kvarvarande luktar att komma ut, vilket är särskilt användbart om något i ditt rum började reek. Det gör det också möjligt att hänga saker som mattor eller sängar ut genom fönstret för att flyga ut dem. Var noga med att inte låta något falla ut genom fönstret!
  • Om du inte kan öppna fönstret, men ditt rum luktar dåligt, använd luftfräschare. Spara torktumlare kommer också att fungera om du har en tejp en på din AC eller en fläkt och kör den för att sprida doften av torkarken.
  • Bild med titeln Rengör din college sovsal Steg 16
    10. Vakuum eller mop din sovsal. Du behöver vanligtvis göra det på varannan till två veckor, med tanke på hur rörig din sovsal tenderar att få. Var noga med att flytta några mattor eller golvprodukter ur vägen, och sedan vakuum eller mop upp, se till att du får hörnen och de svåra utrymmena.
  • Om du har en matta i din sovsal, se till att du vakuum det, eftersom smulor och damm lätt kan samlas i en matta (även om du inte har mattor någon annanstans).
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kom ihåg att kolla under din säng och skrivbord för att se till att inget har landat där.
  • Vissa rumskamrater låter varandra låna saker, som kläder. Se till att dessa inte är befriade från att rengöras!
  • Om ditt sovsal har ett eget badrum, kom ihåg att du (och dina rumskamrater) kommer att ansvara för att städa den. Men de flesta sovsalar har inte privata badrum, så det är osannolikt att komma upp.
  • Om du behöver damm men inte ha ett sätt att göra det, försök att dra en gammal socka över handen och torka ner på ytan.
  • De-clutter så mycket som möjligt för att hålla en röra från att bilda. Kasta bort allt du inte behöver, skicka hem några kläder eller tillbehör du inte har behövt, och hålla pappersbandet till ett minimum genom att hitta scheman och så vidare online.
  • Varningar

    Kolla med dina rumskamrater innan du rengör någon av deras tillhörigheter. Vissa rumskamrater vill inte att deras föremål rörs.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande