Hur man gör din tvätt i en sovsal

Att göra tvätt i din sovsal kan vara överväldigande de första tiderna, speciellt om du aldrig behövde tvätta före college. Oroa dig inte - när du hänga på det, tvätta dina kläder i din sovsal vara en bris!

Steg

Del 1 av 3:
Få din tvätt tillsammans
  1. Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 1
1. Få en tvättväska eller korg. Du vill inte behöva bära din smutsiga tvätt i dina armar hela vägen till tvättstugan. Leta efter en väska eller korg med handtag eller band så det är lätt att bära. Om du har många kläder, få något tillräckligt stort för att hålla all din tvätt i.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 2
    2. Separera dina mörka från dina lampor. Tvätta inte dina ljusa kläder i samma belastning som dina mörkfärgade kläder eller färgerna kan överföra. Gör en hög med dina vita kläder, en hög med kläder i ljusa färger som grå och beige, och en annan hög med alla dina mörka kläder.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 3
    3. Packa dina smutsiga kläder, handdukar och sängkläder i din tvättväska. Packa allt du bar eller används från föregående vecka.
  • Försök att hålla dina ljus och mörker åtskilda när du packar dem i din tvättväska.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 4
    4. Ta tag i tvättmedel, tygmjukmedel och torktumlare. Tygmjukmedel och torktumlare är valfria, men du behöver tvättmedel för att få dina kläder rena. Lägg dessa objekt i din tvättväska ovanpå dina kläder så att du enkelt kan komma åt dem.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 5
    5. Ta med pengar för tvättmaskinerna. Om skolans maskiner tar kvartaler, sätt några kvartaler i en liten baggie eller i fickan. Om det finns en myntmaskin, kan du ta med pengar istället. Vissa tvättmaskiner tar debetkort eller student-ID som betalning, så ta med dig om du inte är säker.
  • Del 2 av 3:
    Tvätta din tvättstuga
    1. Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 6
    1. Tvätta din tvätt tidigt eller sent på kvällen om du vill ha mindre av en väntan. Det är tider när andra studenter kommer att sova, så tvättstugan kommer inte att vara så upptagen. Om du har en tidig klass, vakna upp en timme eller två tidigt och försök att få din tvätt gjort då. Eller du kan vänta med att göra din tvätt sent på kvällen innan du går och lägger dig.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 7
    2. Leta efter en öppen tvättmaskin. Om du ser en maskin som för närvarande är på eller en som har någons kläder i det, använd det inte. Vänta tills det finns en tom maskin tillgänglig.
  • Om du gör mer än en last, försök att hitta flera tillgängliga maskiner som är alla bredvid varandra. På det sättet kan du göra flera belastningar på en gång.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 8
    3. Vänta eller kom tillbaka senare om alla maskiner är fulla. Titta på timersna på maskinerna för att se hur länge en väntetid blir det. Tänk på att om du lämnar kan maskinerna fortfarande vara fulla när du kommer tillbaka senare. Du kan ha bättre lycka till att få en maskin om du hänger i tvättstugan tills en är tillgänglig.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 9
    4. Fyll tvättmaskinen så det är två tredjedelar av vägen fullt. Överfyll inte det eller din tvätt kommer inte att tvätta ordentligt. Fyll maskinen med en belastning av lamporna eller mörkret. Tvätta dina handdukar och sängkläder separat.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 10
    5. Lägg till tvättmedel för maskinen. Om du har flytande tvättmedel, leta efter en slot ovanpå maskinen som säger "Rengöringsmedel."Om det inte finns en, häll ditt tvättmedel direkt i maskinen med din tvätt. Se linjerna på insidan av locket för att se hur mycket detergent du ska använda. Du behöver mindre flytande tvättmedel för mindre laster. Om du använder en gel tvättmedel pod, kasta 1 pod direkt in i maskinen med dina kläder.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 11
    6. Välj kallt vatten om du inte vill att dina kläder ska krympa eller blekna. Det ska finnas en ratt eller knapp på den maskin du kan använda för att välja vattentemperaturinställningen. Om du tvättar vita, handdukar eller sängkläder, kanske du vill använda varmt vatten. Varmt vatten kommer att rengöra dina kläder bättre än kallt vatten, men det kan vara mer skadligt.
  • Om du inte är säker, gå med kallt vatten. Kallt vatten är mindre benägna att skada eller ändra dina kläder.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 12
    7. Betala och tryck på Start-knappen. Det ska finnas myntsluckor på toppen eller sidan av tvättmaskinen om maskinen tar kvartaler. Om det inte finns det, leta efter en slot för att infoga pengar eller svepa ett kort. När du har betalat, tryck på startknappen så att dina kläder börjar tvätta.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 13
    8. Ange en timer för när din tvätt kommer att göras. På det sättet vet du rätt när din tvätt är klar. Om du inte har något att ställa in en timer med, kontrollera tiden och beräkna vilken tid du behöver vara tillbaka för att byta ut din tvätt.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 14
    9. Ta bort din tvätt från maskinen omedelbart. Du vill inte hålla andra studenter som väntar. När din timer går av, ta omedelbart din tvätt ut ur maskinen den är i.
  • Del 3 av 3:
    Torka din tvätt
    1. Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 15
    1. Leta efter en öppen torktumlare. Precis som du gjorde med tvättmaskinen, se till att torken du använder är av och tom. Om du hittar en torktumlare som har någons kläder i det, leta efter en annan maskin. Den personen kan vara på väg till tvättstugan för att få sina kläder.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 16
    2. Häng ut tills en torkare blir tillgänglig om de alla tas. Lämna inte med dina kläder fortfarande i tvättmaskinen eller andra studenter kan tro att du glömde dem. Om någon frågar varför du inte tar dina kläder ut ur maskinen, berätta bara för dem att du väntar på att en torktumlare ska bli tillgänglig.
  • Om tvättstugan är upptagen och du inte vill hålla upp linjen, kan du ta dina kläder ut ur tvättmaskinen och sätta dem på ett hopfällt bord tills en torkare öppnar upp.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 17
    3. Rengör torkarens lintfälla. Rengöring av en torkens luddfälla Innan du använder det hjälper den torken funktionen bättre. Lintfälla ska vara belägen längst ner på öppningen till torken. Ta tag i kanten av luddfällan och dra upp det och ut ur torken. Använd sedan fingrarna för att dra av någon ludd på nätdelen av luddfällan och kasta den i papperskorgen. Skjut lintfälla tillbaka i torken.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 18
    4. Överför tvätten från tvättmaskinen till den öppna torken. Överför tvätten en bit i taget och skaka varje objekt innan du lägger den i torken. Om det finns något i tvätten som du inte vill krympa, lägg den i din tvättkorg så att du kan hänga torr den i ditt sovsal. När hela din tvätt överförs till torken, dubbelklicka på tvättmaskinen för att se till att du inte glömde någonting.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 19
    5. Sätt 1-2 torktumlare i torken för att mjukna dina kläder. Du behöver inte använda torktumlare, men dina kläder blir bekvämare om du gör det. Kasta torkarken i torken med din tvätt och stäng torkdörren.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal steg 20
    6. Sätt in dina pengar och starta torken. Betalningsmetoden ska vara densamma som den du använde på tvättmaskinen. När du har betalat, se till att du trycker på startknappen så att dina kläder börjar torka.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 21
    7. Ange en timer för dig själv. Du vill samla dina kläder från torken rätt när de är färdiga torka så att de inte blir skrynkliga. Kontrollera timern på torken och planera att vara tillbaka i tvättstugan i den tiden.
  • Bild med titeln Gör din tvätt i en sovsal Steg 22
    8. Ta din tvätt ut ur torken och vik den. Om tvättstugan inte är upptagen, vik din tvätt när du tar ut det och lägg det tillbaka i din väska. Om det finns människor som väntar, rör hela din tvätt till ett vikbord och vik det där.
  • Glöm inte att kasta bort dina torktumlare om du använde några.
  • Expertips
    Christel Ferguson

    Christel Ferguson

    Professionell OrganizerChristel Ferguson är ägare av utrymme att älska, en avstärkande och organisationstjänst. Christel är certifierad i avancerad Feng Shui för arkitektur, Inredning och har varit medlem i Los Angeles kapitlet i National Association of Productivity & Organizing Professionals (Napo) i över fem år.
    Christel Ferguson
    Christel Ferguson
    Professionell organisatör

    Expert varning: Ta dig tid efter att du har tvätt att vika och lägga bort dina kläder så att du inte förlorar några kläder. Många människor är i en rush och släng bara sina strumpor och underkläder i en låda. Då matchar deras strumpor inte, och deras underkläder är inte vikta. Det är alltid trevligare att ha rullade strumpor och vikta underkläder allt i rad så att du kan se allt.

    Tips

    Försök att tvätta dina lakan, örngott och handdukar en gång i veckan.
  • Tvätta din täcke varje några månader.
  • Saker du behöver

    • Tvättservice eller korg
    • Kontanter eller kort
    • Tvättmedel
    • Tygmjukmedel
    • Torktorkark
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande