Hur man rengör en scorched panna

Även uppmärksamma kockar ibland scorch en panna. Uppvärmning av mjölk för snabbt, omrör alltför sällan, eller lämnar en kruka obevakad kan alla leda till scorched mat. Filmen som utvecklas som ett resultat kan tyckas omöjligt att ta bort. I stället för att omedelbart försöka skrubba med en scouring-kudde, kan du vara bättre med att använda saker som du redan har i ditt kök för att lossa röra. Medan det kan ta lite tid att få din panna ren, är det värt att ta bort scorch-märkena utan att ytterligare skada köksredskapet.

Steg

Metod 1 av 3:
Rengöring av en scorched panna med tvättmedel
  1. Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 1
1. Fyll pannan med varmt vatten. Ta din smutsiga pan och tillsätt tillräckligt med vatten för att täcka alla de brända områdena. Du bör lägga till två till tre tum extra vatten till pannan eftersom en del av det kommer att avdunstas när du värmer det.
  • Se till att torka av botten av pannan när du är klar med att fylla den med vatten. Du vill inte lägga den på spisen om det finns droppar vatten som kan falla på brännaren.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 2
    2. Lägg till flera droppar diskmedel. Vatten ensam är inte tillräckligt för att ta bort scorch fläckar från din panna, så du måste lägga till ett rengöringsmedel för att bli av med den brända filmen. Krama tre till fyra droppar av ditt vanliga diskmedel i vattnet och virvla runt blandningen runt för att sprida tvålen i hela vattnet.
  • För mycket envisa scorch märken, kanske du vill använda diskmedel i stället för flytande diskmedel. Du kan använda en enda tablett, flera droppar vätska, eller 1 till 2 matskedar pulveriserat diskmedel.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 3
    3. Koka. När du har kombinerat tvättmedlet och vatten, placera pannan på spisen. Vrid uppvärmningen upp till hög och ta med blandningen till koka. Låt tvättmedelsvatten och diskmedel koka i ca 10 till 15 minuter för att lossa alla skräp från botten av pannan.
  • Var noga med att koka med vatten och diskmedel, inte bara simma det. Du vet att det kokar när du ser stora bubblor som stiger från botten av pannan och det ger av nästan konstant ånga.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 4
    4. Kall och skrubba pannan. När du har kokat innehållet i pannan i ca 10 minuter, ta bort det från värmen och låt den svalna helt, vilket ska ta cirka 20 minuter. Kassera vattnet och detergentblandningen - du kommer sannolikt att märka att pannan redan ser lite renare ut. Därefter skrubba det med diskmedel och varmt vatten för att ta bort den brända filmen och skräp.
  • Du kan behöva använda någon typ av skrubbningssvamp eller verktyg för att ta bort alla scorch-markerna. Stålullkuddar är effektiva, men de klok ofta på botten av pannan, vilket kan orsaka ytterligare skador. Svampar som är täckta med plastnät är ett idealiskt alternativ eftersom de hjälper till att skrubba bort scorch märken men kommer inte att klia på din panna.
  • Expertips
    Andrii Gurskyi

    Andrii Gurskyi

    Husstädning Professionalandrii Gurskyi är ägare och grundare av Rainbow Cleaning Service, ett New York City-städföretag specialiserat på lägenheter, hem och flyttning av rengöring med icke-toxiska och artificiella doftfria rengöringslösningar. Grundades 2010, Andrii och Rainbow Cleaning Service har tjänat över 35 000 kunder.
    Andrii Gurskyi
    Andrii Gurskyi
    Husstädning Professionell

    Vår expert samtycker till: Skrubba pannan med en Brillo-kudde kan skrapa och skada pannans yta, särskilt non-stick-ytor. Den bästa metoden är att lägga diskmedel och varmt vatten i pannan och placera den på en brännare med medelvärme. Medan det är varmt, skrapa på pannan med en träsked för att lossa skräpet. Om det inte fungerar kan du försöka skrubba pannan med torktumlare.

    Metod 2 av 3:
    Med hjälp av ättika och bakpulver för scorched pannor
    1. Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 5
    1. Fyll pannan med vatten. För att vara rengöringsprocessen, tillsätt tillräckligt med vatten till din brända panna för att täcka botten. Mängden vatten som är nödvändigt beror på storleken på din panna, men 1 kopp är en bra utgångspunkt. Om alla de brända varumärkena inte är täckta, tillsätt vatten tills de är.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 6
    2. Lägg till ättika i vattnet och koka. När du har tillräckligt med vatten i pannan är det dags att blanda i någon ättika. Häll 1 kopp i vattnet och vrid försiktigt pannans innehåll för att kombinera vattnet och ättika. Placera pannan på spisen och vrid värmen upp till hög för att få blandningen till koka. Låt det koka i ca 10 minuter.
  • Mängden ättika som du lägger till pannan beror på den mängd vatten du använde. Håll förhållandet 1 delvatten till 1 del vinäger.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 7
    3. Ta bort pannan från spisen och lägg till natron. När ättika och vattenblandningen är färdig kokning, ta bort den från kaminen. Stänk 2 matskedar bakpulver i pannan. Bakspaketet kommer att reagera med ättika, vilket orsakar fizzing och bubbling som hjälper till att lossa den brända filmen och skräp.
  • Panen blir varm när du lägger till bakpuljen, så var försiktig så att du inte rör den och bränna dig själv.
  • Låt bakpulver och ättika för att fizz så länge det tar för pannan att svalna.
  • Du kan också använda grädde av tartar i stället för bakpulver för att rengöra en scorched panna. Men du borde blanda 1 matsked av grädden med tartar med 1 kopp vatten och utelämna ättika innan du lägger till den i pannan.
  • Medan bakpulver kan fungera bra på en rostfritt stålpanna, bör du inte använda den eller någon annan alkalisk baserad städprodukt på anodiserad aluminiumkokare.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 8
    4. Skrubba pannan ren. När du är säker på att pannan är cool, kassera vatten, ättika och bakpulvera, och rengör pannan med varmt, tvålvatten. Använd en svamp med plastnät eller borsta för att skrubba längst ner på pannan och ta bort det brända skräpet.
  • Även om det kan hjälpa till att använda en svamp med nät eller en skrubbborste, medan du tvättar pannan, bör bakpulit och kokande vatten ha tillräckligt loosed filmen och skräp så det är lätt att ta bort.
  • Om det finns några envis scorch märken som inte kommer att skrubba fri, blanda lite natron med några droppar vatten för att bilda en pasta. Applicera det på problemfläckar och låt det sitta i ca 10 till 15 minuter innan du rengör pannan som vanligt.
  • För extremt envisa fall kan du behöva upprepa hela processen en eller flera gånger.
  • Metod 3 av 3:
    Använda ugnsrengöringsmedel
    1. Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 9
    1. Se till att din panna inte är non-pinne. Medan ugnsrengöringsmedel kan vara effektiv för att bli av med scorch märken, ska den användas som en sista utväg eftersom det är extremt kaustiskt och kan missfärga pannan. Du bör aldrig använda den på en panna med en non-pinne eller annan skyddsbeläggning, men eftersom den kommer att ta bort beläggningen och förstöra pannan.
    • Eftersom ugnsrengöring har potential att skada köksredskap, bör du bara använda den om du har provat andra metoder för att rengöra din brända panna och de har misslyckats. Om du planerar att kasta pannan ändå är det värt ett försök att använda ugnsrenaren.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 10
    2. Sätt på handskar och öppna ett fönster. Ugnstädaren innehåller kaustiska kemikalier som ger av mycket starka rök, så det är viktigt att ta säkerhetsåtgärder innan du använder den. Täck dina händer med ett par gummihandskar för att hålla din hud säker från kemikalierna. Du bör också se till att ditt kök är väl ventilerat innan du sprutar ugnsrenaren, så öppna ett fönster eller två om möjligt.
  • Om du är särskilt känslig för rök, kanske du vill ha en dammmask över näsan och munnen när du använder ugnsrenaren.
  • Var noga med att läsa alla säkerhetsvarningar på ugnsrengörarens förpackning så du är medveten om andra säkerhetsåtgärder som du ska ta.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 11
    3. Applicera ugnsrengöringsmedel till botten av pannan. När du är beredd att arbeta med ugnsrengöraren, spraya den över de brända områdena i pannan. Eftersom städaren är så kaustisk, vill du inte använda mer än vad som är nödvändigt så att du täcker botten av pannan med ett ljust lager. Du kan använda en pensel för att säkerställa att den är spridd över hela pannan.
  • Medan sprutugnrenare är vanligtvis de vanligaste, kan du också hitta grädde och skumformler som kan fungera bättre när du städar en brändig pan.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 12
    4. Täcka och sättas utanför. För att ugnsrengöraren ska tränga in i de brända områdena och lossa filmen och skräp, måste du låta den sitta på pannan i minst en halvtimme. På grund av rökarna är det bäst att placera pannan ute medan städaren på den. Täck pannan med lock och sätt det på ett bord eller ett lager utanför ditt hem.
  • Om du inte har något område utanför att du kan ställa in pannan, öppna ett fönster och sätt det på fönstret.
  • Bild med titeln Clean A Scorched Pan Steg 13
    5. Skrubba pannan ren och skölj väl. Efter att renaren har satt på pannan i ungefär en halvtimme, använd en skrubbborste eller svamp för att skura pannan. Den brända filmen och skräp ska lyfta direkt. När du har rengjort pan, var noga med att skölja det mycket bra för att se till att det inte finns någon återstod från ugnsrengöraren kvar på ytan.
  • Om du är bekymrad över ugnsrenare som lämnas kvar på pannan, torka ner den med en torr handduk när du har sköljt det först för att se om någonting kommer på handduken. Du borde definitivt skölja det igen om du märker någon film, men du kanske vill skölja det igen, även om pannan är ren för att vara säker.
  • Expertips
    Andrii Gurskyi

    Andrii Gurskyi

    Husstädning Professionalandrii Gurskyi är ägare och grundare av Rainbow Cleaning Service, ett New York City-städföretag specialiserat på lägenheter, hem och flyttning av rengöring med icke-toxiska och artificiella doftfria rengöringslösningar. Grundades 2010, Andrii och Rainbow Cleaning Service har tjänat över 35 000 kunder.
    Andrii Gurskyi
    Andrii Gurskyi
    Husstädning Professionell

    Prova Weiman Bar Cleaner när allt annat misslyckas. Weiman Bar är en rostfritt stål kommersiell renare som kan ta scorch markerar nonstick pannor och keramiska kokkärl. Använd Weiman Bar Cleaner med en trasa har en textur mellan en Brillo-kudde och en mikrofiberduk.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Prova att rengöra en bränd teflonpanna i diskmaskinen, vilket är säkert för den typen av köksredskap.
  • Innan du försöker någon rengöringsmetod på din brända panna, är det en bra idé att suga det i varmt vatten för att lossa skräpet. Låt vattnet sitta i pannan i minst en halvtimme, men över natten är bättre.
  • Vinäger och bakpulver och ugnsrengöringsmetoder är lämpliga för rostfria pannor, men inte för anodiserad aluminium eller teflon-belagd köksredskap.
  • Du bör bara handtvätt en anodiserad aluminiumspanna med varmt vatten och diskmedel.
  • Varningar

    Läs alltid vårdinstruktionerna för din köksredskap innan du använder några rengöringsmedel på den. Vissa ingredienser kan skada din pans material, och tillverkaren kan kunna rekommendera en bättre metod för att ta bort scorch-märken.
  • Se till att din panna är helt svalnat innan du försöker rengöra det, eller du kan bränna dig själv.
  • Saker du behöver

    • Skurdyna
    • Bakpulver
    • Vinäger
    • Diskmedel
    • Ugnsrengörare
    • Gummihandskar
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande