Hur man rengör rostfritt stål

Rostfritt stål är ett av de mest fjädrande materialen som är tillgängliga för ett brett utbud av hushålls- och industriella användningsområden. Dess kromfilm är ansvarig för sitt motståndskraft mot rost och smält, och med rättvård kan den här filmen ge skydd i många år.Filmens integritet kan skadas emellertid av smuts och andra föroreningar, så rostfritt stål måste rengöras regelbundet med säkra rengöringsmedel. Några milda rengöringsmedel och lite armbågsfett bör hålla ditt rostfritt stål som skiner i många år framöver.

Steg

Metod 1 av 4:
Rengöring av rostfritt stålpannor
  1. Bild med titeln Clean Rostfritt Stål Steg 1
1. Rengör din panna efter normal användning. För allmän rengöring kan smutsiga pannor rengöras med diskmedel och vatten i diskbänken. Pannor ska tvättas för hand, eftersom diskmaskiner kan arbeta bort vid handtagen på dina kokkärl.
  • Använd en handduk eller trasa för att omedelbart torka din panna. Denna omedelbara torkning hjälper till att förhindra vattenfläckar. Om vattenfläckar bildar, skölj dem i klubb soda (återanvändas från panna till pan) och torka med en mjuk trasa eller tyg.
  • 2. Rengör fast mat. Fyll din panna med ca 1 tum vatten och lägg den på en spisbrännare. Vrid spisen på och vänta på att vattnet ska koka.
  • När vattnet kokar, tillsätt 2 matskedar salt, eller 1 matsked bakpulver.
  • Sätt kaminens flamma på lågt / medium lågt, och låt denna blandning lätt koka i ca 30 minuter.
  • 3. Skrapa av rester. Använd en plast eller träspatel för att gnugga botten av pannan, lyfta av den fastna maten. Fortsätt skrapa botten av pannan tills all den fastmatande maten är borttagen.
  • Om din panna bara har brännmärken, kan du stänk bakpulver på de brända områdena och skrubba dem bort med en mjuk svamp. Bakpulveret hjälper till att lösa brännmärkena.
  • Du kan lägga till bakpuljen till en torr panna, eller blanda den med en liten mängd vatten för att göra en natronpasta. När du har tagit bort brännmärkena, skölj pannan med rent vatten och torka det med en ren trasa.
  • För riktigt tuffa brännmärken, men du kan använda en lite abrasiv svamp att skrubba och lyfta bort de brända områdena.
  • 4. Polera dina kokkärl. När du har rengjort dina kokkärl, ge dem lite glans med hjälp av en köksredskap som är utformad speciellt för rostfritt stål. Du kan hitta rostfritt stålkokare polish på de flesta hårdvaruaffärer och livsmedelsbutiker runt köksapparater och områden.
  • Var noga med att inte använda industriell styrka rostfritt stål polish på dina kokkärl. Industriell rostfritt stål polskt har mycket hårdare rengöringskemikalier än köksredskap i rostfritt stål.
  • Metod 2 av 4:
    Rengöring av rostfritt stål apparater och bestick
    1. Bild med titeln Clean Rostfritt Stål Steg 5
    1. Ta bort ytan. Skrubba av några bitar av mat, fett och fingeravtryck från din apparatyta. En våthandduk och ett mildt rengöringsmedel som diskmedel, fungerar bra för den inledande rengöringen av rostfria vitvaror. Använd bara några droppar av det milda rengöringsmedel så det lämnar inte en tvålebehandling under rengöring.
    • Om det är torkat, fastnat på mat, kan du försöka använda en nylonskrubbande kudde för att lossa maten.
    • Låt bli Använd stålullskrubber av någon annan typ av rengöringsredskap som inte är märkt "Non-Scratch."Använda hårda rengöringsverktyg kan skapa kostsamma repor i rostfritt stålytan. Denna skada kan kräva reparationshjälp av en professionell.
  • 2. Polera din apparat. Rostfritt stål kan poleras med vanliga hushållsprodukter som glasrengörare, olivolja, citronolja och babyolja. Lite fuktar en trasa eller en mikrofiberduk med din valda poleringsprodukt (en liten produkt går långt) och torka grundligt den rostfria ytan.
  • Följ apparatens korn medan polering. På det sättet minskar risken för att göra repor i rostfritt stålytan.
  • 3. Buff av överskottspolen. Använd torkens torra sida för att buffra och torka bort någon återstående poleringslösning. I slutändan vill du att din apparatyta ska vara torr till beröringen.
  • Om din apparat fortfarande har streck efter att du har polerat, överväg att få en rostfri rengörare från en hårdvaruaffär.
  • Metod 3 av 4:
    Rengöring av rostfritt stål sänkor
    1. Applicera din icke-slipande rengöringsprodukt. Strö och jämnt fördela ca 2 matskedar av natron på den torra sänkens yta. Använd en fuktig svamp för att gnugga och sprida bakpulveret runt diskbassängytan.
    • Du kanske vill använda hårda rengöringsmedel för att ta bort fläckarna i ditt handfat, men motstå frestelsen. Att använda blekmedel och andra aggressiva kemiska rengöringsmedel kan faktiskt göra mer skada än bra.
    Expertips
    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell

    Vår expert samtycker till: Du kan rengöra tunga fläckar med en blandning av bakpulver och varmt vatten. Om det är generell rengöring, använd en mikrofiberduk med varmt vatten och ett par droppar diskmedel. Torka av rostfritt stål i riktning mot korn och handduk torr för att undvika streck. För extra glans, torka på babyolja med en mikrofiberduk.

  • 2. Häll ättika på sinken yta. Vinäger kommer att reagera med bakpulver och börja skumma. Denna skumning hjälper till att lyfta av fläcken på diskens rostfritt stål. Lämna vinäger i ca 10 minuter för att säkerställa att bakpulver och ättika blandningen noggrant lossnar ytor.
  • För jämnt belägga sänksidan, överväga att lägga till ättika till en sprayflaska och spruta runt bassängen. Detta möjliggör en kontrollerad beläggning av ättika, snarare än att hälla vinäger ner sidorna på diskbänken.
  • Att använda en mjuk trängel tandborste kan hjälpa till att rengöra de mindre, svåra att nå områdena i diskbänken, som avloppet och spåren runt avloppet.
  • Bild med titeln Clean Rostfritt Stål Steg 10
    3. Skölj diskbänken. Skölj ut diskbassängen med vatten och torka det torrt med en handduk eller rengöringsduk. Din handfat ska vara glänsande och ren, redo för nästa användning.
  • Överväg att skydda ditt handfat med en plast- eller gummimatta. Sinkmattor är billiga, och kan hjälpa till att förhindra skador från skarp bestick och rätter.
  • Om du använder en matta, lossa mattan från diskbänken minst en gång i veckan för att ge både diskbänken och matta en grundlig rengöring. Detta kommer att bidra till att förhindra matskräp och bakterier från att ackumulera på mattan och sänkytorna.
  • Metod 4 av 4:
    Rengöring av rostfritt stål smycken
    1. Bild med titeln Clean Rostfritt Stål Steg 11
    1. Fyll en liten skål med vatten. Lägg till lite mildt rengöringsmedel, som diskmedel, till vattnet. Doppa en ren trasa i vattnet och tvålblandningen och drilla ut tyget. Därefter, torka av smycken med tyget tills smycken är ren.
    • Torka och rengör smycken som går längs styckets korn. Detta hjälper till att upprätthålla smyckenens likformiga finish.
  • 2. Ren med tandkräm. Överväg att använda tandkräm för att rengöra dina smycken om det är särskilt smutsigt och har några specifika smutsiga områden. Men kom ihåg att tandkräm är något slipande och kan eventuellt skada smyckesdelen. Skölj smycken noggrant med vatten när du är färdiga att rengöra den med tandkräm.
  • Om du bestämmer dig för att använda tandkräm för att rengöra dina smycken, använd en trasa för att gnugga tandkrämen på smyckesytan. Se också till att tandkräm är ett icke-vitare varumärke som inte innehåller kiseldioxid. Blekningsprodukterna och kiseldioxiden kan skada den rostfria finishen.
  • Bild med titeln Clean Rostfritt Stål Steg 13
    3. Torka smycken. Använd en ren trasa för att torka ner smycken och lämna den till luften torrt.
  • Bild med titeln Clean Rostfritt Stål Steg 14
    4. Förvara dina smycken ordentligt. Även om rostfritt stål är hållbart, kan det skrapa. Försök att lagra dina smycken bort från andra smycken objekt som potentiellt kan skada och repa i rostfritt stål.
  • En professionell smycken kan också polera och reparera skadade smycken.
  • Det är bäst att lagra dina rostfria stycken separat från smycken av andra metaller. Överväg att hålla rostfritt stål smycken i enskilda påsar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du bara inte kan få en fläck ut genom blötläggning och mild rengöring, kanske du bara vill lämna den.En isolerad fläck eller missfärgning är att föredra för den potentiella skadorna på den finish som kan bero på att man tillämpar en hård kemikalie till den rostfria.
  • Rent ofta. De oftare du rengör ditt rostfria stål, desto enklare rengöring kommer att vara, och den mindre chansen du kommer att ha föroreningar som skadar det rostfria stålets skyddsfilm.
  • För riktigt tuffa rostfläckar eller värmekolorering, applicera en 10% lösning av salpetersyra (Aqua Fortis). Detta är i allmänhet endast för industriell användning.
  • Blanda en lösning av 4 tsk alun och 32 oz varmt vatten i en plasthake. Applicera lösningen på rostfritt stål med en mycket fin stålullplatta (0000 eller finare). Det finns inget behov av att skrubba - reaktionen av kolet i ullen med alunen kommer att förnya ytan av det rostfria stålet utan skrubbning. Även skrubbning kan skrapa ytan. Skölj väl en gång gjort.
  • Använd inte salpetersyra på rostfritt, det är inte syrabeständigt. Om en magnet sticker till din apparat är det inte surt resistent. Det finns bara en sak som kommer att rengöra både med lätthet torka på torkning av ingen gnugga. Gnidning kommer att göra ett stort märke.
  • Varningar

    Nitrinsyra är en mycket frätande kemikalie och bör inte användas om du inte är bekant med korrekt hanterings- och bortskaffande tekniker.
  • Applicera inte blekmedel i rostfritt stål.Rostfritt är känsligt för klor, och kontakt med blekmedel kommer att resultera i färgning och skada på skyddsfilmen.
  • Var försiktig när du blandar några typer av rengöringsmedel.Blanda inte kommersiella rengöringsmedel, som "Barhållare vän," med ättika eller med andra märken.
  • Saker du behöver

    • Varmvatten
    • Mjuka trasor eller svampar
    • Mildt rengöringsmedel
    • Vinäger
    • Bakpulver
    • Tandkräm
    • Tandborste
    • Glas renare / olivolja / citronolja / babyolja
    • Plast / gummi diskmatta
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande