Hur man beräknar marknadsandel

Med analytiker på ett oändligt strävan att överträffa marknaden har vi sett skapandet av dussintals sätt att värdera företag, med nya metoder som surfacing hela tiden.Detta leder ofta människor att glömma några traditionella åtgärder som kan ge kritiska detaljer om styrkan hos ett företag. "Marknadsandel" är ett sådant verktyg, och förstå hur man beräknar det kan hjälpa dig att bestämma styrkan hos ett företag. När det tillämpas på lämpligt sätt kan det kasta värdefullt ljus på framtidsutsikterna för ett företag.

Steg

Del 1 av 3:
Beräkning av marknadsandel
  1. Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 1
1. Bestäm den period du vill undersöka för varje företag du undersöker. För att se till att du gör en jämförelse med äpplen, måste du undersöka försäljningen under en viss tidsperiod. Du kan undersöka försäljningen över längden på kvart, ett år eller över flera år.
  • Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 2
    2. Beräkna bolagets totala intäkter (även kallad totalförsäljning). Alla offentligt handlade företag måste frigöra kvartalsvisa eller årliga bokslut. Dessa uttalanden kommer att innehålla en rekord av hela företagets försäljning och kan också innehålla en specificerad förklaring av försäljningen av specifika produkt- eller tjänsttyper inom fotnoterna i bokslutet..
  • Om det företag du undersöker säljer ett brett utbud av produkter och tjänster, kan det inte vara användbart att helt enkelt undersöka alla intäkterna i företaget tillsammans. Leta efter information om försäljningen av en viss typ av produkt eller tjänster.
  • Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 3
    3. Hitta den totala marknadsförsäljningen. Detta är den totala summan av försäljningen (eller intäkter) hela marknaden förvärvar. Om du till exempel tittar på klädmarknaden är det all klädförsäljning som görs under den period du mäter.
  • Det totala försäljningsbeloppet på marknaden kan hittas genom branschförsörjningsorganisationer eller offentligt tillgängliga forskningsrapporter. För en avgift tillhandahåller företag som NPD Group specifik information om försäljning inom en rad nationella och internationella marknadssektorer.
  • Alternativt kan du lägga till försäljningen av de största företagen på en viss produkt- eller tjänstemarknad. Om en handfull företag dominerar branschen med mindre företag som gör obetydlig försäljning - som viktiga hushållsapparater eller bilar - totalt försäljningen för alla företag i branschen för att beräkna total branschförsäljning.
  • Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 4
    4. Dela målbolagets totala intäkter genom hela industrins totala marknadsförsäljning. Resultatet av denna division motsvarar ditt företags specifika marknadsandel. Så, om ett företag gjorde $ 1 miljon dollar som säljer en viss produkt och alla företag i branschen sålde $ 15 miljoner värd det, skulle du dela upp $ 1 miljoner med 15 miljoner dollar ($ 1,000,000 / $ 15.000.000) för att bestämma företagets marknadsandel.
  • Vissa föredrar marknadsandel som är representerad av en procentandel, medan andra inte ens förenklar den i den minsta möjliga fraktionen (lämnar den som $ 40 miljoner / 115 miljoner dollar, till exempel). Den form du föredrar är irrelevant, så länge du förstår vilken figur representerar.
  • Del 2 av 3:
    Förstå marknadens roll
    1. Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 5
    1. Förstå ett företags marknadsstrategi. Alla företag gör sina produkter och tjänster unika och erbjuder dem på olika prisnivåer. Deras mål är att fånga de specifika kunder som gör det möjligt för bolaget att maximera vinsten. Stor marknadsandel, oavsett om de är sålda eller totala intäkterna, korrelerar inte alltid med hög lönsamhet. Till exempel var marknadsandelen av General Motors 2011 19.4%, mer än 6 gånger andelen BMW vid 2.82%. GM rapporterade vinster på $ 9.2 miljarder medan BMW rapporterade vinster på cirka $ 4.9 miljarder euro ($ 5.3 miljarder u.S.) under samma period. Oavsett om det uppmättes per enhet eller totala intäkter, visade BMW en högre lönsamhet än GM. Vinst per enhet, inte bara marknadsandel, är målet för de flesta företag.
  • Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 6
    2. Definiera marknadsparametrarna. Företagen syftar till att fånga så mycket marknadsandel som kan vara tillgänglig i överensstämmelse med sin strategi.För att återigen använda Automotive-exemplet vet BMW att inte varje bilköpare är en av dess potentiella kunder. Det är en lyxbilstillverkare, och mindre än tio procent av bilköpare är på lyxbilmarknaden. Lyxbilförsäljning utgör en liten del av den totala 12.7 miljoner bilar köpt årligen i USA. BMW sålde 247 907 bilar 2011, mer än någon annan lyxbilstillverkare, inklusive GM: s Cadillac och Buick Lines.
  • Identifiera det specifika marknadssegmentet du tänker på forskning. Det kan vara generellt, med fokus på total försäljning eller begränsad till specifika produkter och tjänster. Du måste definiera marknaden på samma sätt när du undersöker försäljningen av varje företag. Annars jämför du äpplen till apelsiner.
  • Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 7
    3. Identifiera förändringar i marknadsandelar året till år. Du kan jämföra ett enda företags årliga prestanda. Alternativt kan du jämföra alla företag inom ett konkurrenskraftigt utrymme. Förändringar i marknadsandel kan innebära att bolagets strategi är effektiv (om marknadsandelen stiger), felaktig (om marknadsandelen faller) eller inte genomfördes effektivt. Till exempel ökade BMWs antal Autos och deras marknadsandel från 2010. Detta indikerar att deras marknadsförings- och prissättningsstrategier var effektivare än konkurrenter som Lexus, Mercedes och Acura.
  • Del 3 av 3:
    Förstå styrkor och begränsningar av marknadsandel
    1. Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 8
    1. Förstå vilken marknadsandel kan visa om ett företag. Marknadsandel är inte ett slutverktyg som berättar allt du måste veta - ganska motsatt, det är mer av ett verktyg för första förfrågan. Du måste förstå både styrkor och begränsningar av det som en indikator på värde.
    • Marknadsandel är ett bra verktyg för att jämföra två eller flera liknande företag som konkurrerar mot varandra på en marknad. Även om det inte är exakt en popularitetskonkurrens, visar det i vilken utsträckning ett företags produkt utlands (eller misslyckas med att konkurrera mot) resten av fältet.
    • Följaktligen kan marknadsandelen indikera sannolikheten för ett företags tillväxt. Om ett företag har hävdat ökad marknadsandel i flera på varandra följande kvartaler, har de tydligt tänkt på hur man tillverkar eller marknadsför en särskilt önskvärd produkt. Företag som förlorar marknadsandel kan lida från bara motsatsen.
  • Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 9
    2. Förstå begränsningarna för marknadsandelindikatorn. Som nämnts ovan är marknadsandel ett begränsat verktyg som kan hjälpa dig att utveckla en första uppfattning om ett företag. Tas av sig själv, det betyder lite.
  • Totala intäkter - den enda faktorn som används för att fastställa marknadsandel - ge lite information om lönsamheten till ett företag. Om ett företag har en större del av marknaden, men gör betydligt mindre vinst (intäkter minus kostnader) än en annan, blir marknadsandelen en väsentligt mindre betydande indikator på nuvarande eller framtida framgång.
  • Marknadsandelen kan indikera mer om marknaden än det företag du utvärderar. Vissa marknader har konsekvent dominerats av en enda eller liten grupp av företag, och lite uppfattningsvärd har skett under många år. Kraften i ett förankrat monopol kan vara nästan omöjligt för andra företag att bryta, och så kommer en undersökning av marknadsandel att visa det faktum. Men små företag kan fortfarande framgångsrikt skära ut en nisch för sig själva, och lönsamheten är fortfarande möjlig.
  • Bild med titeln Beräkna marknadsandel Steg 10
    3. Tänk på hur marknadsandel bör forma din investeringsstrategi. I vilken utsträckning ett företag leder eller kämpar på sin marknad bör påverka hur du uppfattar det.
  • Företag som inte har visat en tillväxt i marknadsandelarna i år kan inte vara värt att investera i.
  • Företag med en växande marknadsandel är värda att hålla ett öga på. Om de inte är dåligt hanterade och olönsamma (som du också kan bestämma genom att undersöka alla de omgivna företagets offentligt utgivna finansiella dokument), är företagets värde sannolikt att öka.
  • Företag med minskande marknadsandel kan kämpas. Det är inte den enda faktorn som måste undersökas för att bestämma detta, men företaget bör undvikas om de också har minskande vinster eller ingen ny produkt eller tjänstemän som kommit fram.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande