Hur man rengör en gjutjärnsaft

VIDEO

Gjutjärnshandtag är slitstarka och täckta i ett lager av emalj för att skydda metallen. Medan gjutjärnshandtag kan vara länge, är det inte alltid så intuitivt. Sura rengöringsmedel och slipande svampar kan skrapa och missfärga emaljen på diskbänken. Du bör regelbundet behålla din handfat genom att tvätta det med en kombination av tvål och vatten. För svårare att rengöra sänkor kan en helt naturlig pasta av natron och ättika hjälpa till att lindra fläckar, smuts och tvåluppbyggnad.

Steg

Metod 1 av 3:
Utföra en snabb rengöring
  1. Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 1
1. Blanda vatten och diskmedel i en 5-gallon (18.92 l) hink. Blanda 1 gallon (3.78 l) varmt vatten med 2 matskedar (29.57 ml) diskmedel. Leta efter en diskmedel som har ett fettskärningsmedel i det och en doft som du gillar.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 2
    2. Torka ner diskbänken med en svamp eller trasa. Doppa en svamp eller trasa i den vatten- och tvållösning som du skapade. När trasen är mättad, torka ner i bassängen, toppen och sidorna på diskbänken. Lösningen ska börja skapa skräp på din handfat.
  • Använd inte stålull, trådborstar eller slipande svampkuddar eftersom de kan skada emaljbeläggningen på din gjutjärn.
  • Expertips
    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell

    Använd en icke-slipande svamp, aldrig en trådborste eller stålullkuddar. Stänk bakpulver på svampen och arbeta det i diskbänken. Skölj bakpulveret med vatten och upprepa rengöringsprocessen om det behövs.

  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 3
    3. Skölj ner diskbänken. Kör kranen för att skölja ner hela diskbänken. Om du har problem med att nå svåra platser, använd en kopp för att samla lite vatten och sedan använda det för att skölja ner olika områden. Ta bort alla de suds som du skapade från att torka ner det.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 4
    4. Torka diskbänken. Använd en torr trasa eller skålduk och torka din sink torr. Mikrofiberduk är också ett mycket absorberande material som kan hjälpa dig att torka av en våt handfat. Om du gör en grundläggande rengöring på handfatet minst en gång i veckan blir det lättare att rengöra din handfat i framtiden.
  • Metod 2 av 3:
    Gör en djup rengöring
    1. Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 5
    1. Blanda 1/2 kopp (90 g) bakpulver och 1/4 kopp (59.14 ml) ättika tillsammans. Häll bakpulitod och ättika i en skål och använd en sked för att blanda lösningen tillsammans. När du blandar de två ingredienserna tillsammans, bör det börja bilda en pasta. Om lösningen är för tjock, lägg till mer ättika till den.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 6
    2. Gnugga pasta i din handfat. Använd en svamp för att gnugga natronen och ättika i din handfat. Fortsätt arbeta i cirkulära rörelser tills du har tagit bort all smuts och scum.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 7
    3. Skölj diskbänken. Rengör diskbänken med vatten från kranen. Använd en bomullsduk för att ta bort all pasta.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 8
    4. Använd korken från en vinflaska för att skrubba bort krukmärken. Repor kvar på bassängen och sidorna av din gjutna järnbänk kallas krukmärken och är skapade av krukor och kokkärl. Dessa linjer eller märken kan utarbetas med hjälp av en vinflaska kork. Skrubba området med korken tills reporna har tagits bort.
  • Den mjuka korken kommer att torka bort några märken utan att skrapa ytan på din handfat.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 9
    5. Upprepa stegen tills din gjutjärnsfläns är ren. Fortsätt att skölja och tvätta din gjutjärnsfläns tills det är glänsande och obefläckat. Du bör utföra en djup rengöring när din handfat blir alltför smutsigt, eller en gång i månaden för underhåll.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 10
    6. Torka ner diskbänken. Torka ner diskbänken när du har sköljt det med en torr bomullsduk. Få all fukt och kvarvarande rengöringslösning från ytan och inuti handfatet.
  • Metod 3 av 3:
    Hålla diskbänken ren
    1. Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 11
    1. Lämna inte tepåsar eller kaffebryggor i diskbänken. Tepåsar och kaffebryggare kan fläcka emaljen i disken, vilket kan vara svårt att ta bort. Kasta bort dina tepåsar och kaffebryggare efter att du har använt dem istället för att sätta dem i handfatet.
    Expertips
    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell

    Förhindra fläckar genom att hålla krukor, kokkärl och andra skräp ut ur diskbänken. Lämna aldrig objekt som kan fläcka i diskbänken för längre perioder, som kaffe muggar och tepåsar.

  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 12
    2. Skölj och torka ner din handfat efter varje användning. Porslin Emalj Finishes är benägna att vattenmärken och smutsuppbyggnad. Emaljen kan bli skadad eller missfärgad från olika kemikalier. Av den anledningen bör du skölja ner och torka din handfat efter varje användning.
  • Bild med titeln Clean A Cast Iron Sink Steg 13
    3. Ta bort krukor och kokkärl från diskbänken för att förhindra pottmärken. Tvätta dina rätter, krukor och kokkärl så snart du är färdig med dem. Ju längre sak stannar i din handfat, desto mer sannolikt kommer de att fläcka eller skrapa i finishen.
  • WikiHow video: hur man rengör en gjutjärnsaft

    Kolla på

    Saker du behöver

    • Vatten
    • Diskvåning
    • Trasor eller svampar
    • Vinäger
    • Bakpulver
    • Vinflaska kork (valfritt)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande