Hur man rengör en keramisk handfat utan kemikalier

Keramiska sänkor är känsliga, och kan lätt bli repad eller färgas om det inte är omhändertagna ordentligt. Du kan spara pengar - och din handfat - med hjälp av mjuka rengöringsmedel gjorda av hushålls ingredienser. Ta bort fläckar med en mild syra som citronsaft eller ättika. För extremt envis uppbyggnad, använd bakpulver som en slipande rengöringsmedel. Håll handfatet rent genom att regelbundet tvätta det med en svamp och ett mildt detergent.

Steg

Metod 1 av 3:
Ta bort fläckar med citronsaft eller ättika
  1. Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 1
1. Applicera citronsaft eller ättika till några färgade områden. Dessa milda syror är speciellt effektiva vid avlägsnande av rostfläckar. Om du använder citron kan du antingen klämma saften på fläcken eller gnugga fläcken med en citronkil. Alternativt, häll lite vit vinäger på fläcken.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 2
    2. Låt rengöraren sitta ett tag. Medan citronsaft och ättika är båda ganska mjuka, borde de inte lämnas sitter på din keramik för länge. Låt det färgade området suga bara så länge som nödvändigt, eller du kan riskera etsning av ytan eller din handfat, vilket gör det svårare att rengöra i framtiden.
  • Försök torka det färgade området med en mild svamp eller trasa efter en halvtimme eller så för att se om fläcken är redo att komma ifrån.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 3
    3. Torka ner den färgade ytan. Använd inte något för slipande. Den mjuka sidan av ett kökssvamp eller en washrag bör fungera för detta ändamål.
  • Medan det kan vara frestande att nå en magisk suddgummi, fungerar melaminsvampar som en mycket finkornig sandpapper och kan skrapa upp din handfat.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 4
    4. Skölj noggrant. Efter att ha använt någon form av sur renare på handfatet, bör du försiktigt skölja bort det med vatten. Se till att det inte finns någon kvarvarande citronsaft eller ättika som sitter i handfatet, som gradvis äter bort vid keramiken.
  • Metod 2 av 3:
    Ta bort envis uppbyggnad med bakpulver
    1. Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 5
    1. Använd Baking Soda som en sista utväg. Även om det är mycket mildt jämfört med andra slipande rengöringsmedel, kan bakpulver (natriumbikarbonat) fortfarande klia upp din handfat. Använd det bara om du inte kan ta av smutsen med tvål och vatten eller citronsaft.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 6
    2. Applicera bakpulver till smutsiga områden med en shaker. Du kan använda en repurposerad sockerskakare, eller göra din egen shaker genom att stansa några hål i locket på en burk. Skaka på en generös mängd bakpulver.
  • Se till att diskbänken är fuktig när du applicerar bakpulveret så det bildar en pasta.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 7
    3. Skruva försiktigt med en svamp. Använd en något fuktig (inte blötläggning våt) skrubber för att försiktigt gnida bort smutsen. Bakpulveret ska bilda små klumpar som tar smutsen med dem när de kommer upp.
  • Använd en icke-skrapskrubbande svamp.
  • Undvik stålull eller pimpstenar för detta ändamål, eftersom båda kan göra mycket skada på keramiska eller porslinssänkor.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 8
    4. Skölj bort bakpuljen. Kör lite kallt vatten i diskbänken och skölj bort eventuell kvarvarande smuts och bakpulver. Torka ner med en ren, torr handduk eller trasa.
  • Metod 3 av 3:
    Underhålla din handfat
    1. Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 9
    1. Tvätta regelbundet handfatet med tvål och vatten. Du kan förhindra smuts och fläckar från att bygga upp i första hand genom att försiktigt tvätta handfatet efter varje användning. Använd lite diskmedel och en mjuk, icke-slipande svamp och skölj noggrant med rent vatten.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 10
    2. Torka ner diskbänken med citronolja. Citronolja hjälper till att hålla sänket luktande fräsch och ge den en vacker glans. Oljan skyddar också handfatet från fläckar och smutsig uppbyggnad. Applicera lite citronolja efter din vanliga rengöring.
  • Bild med titeln Rengör en keramisk handfat utan kemikalier Steg 11
    3. Undvik att lämna något färgning i handfatet över natten. Kaffe grunder, tepåsar, vin och andra mörka eller färgämnen kan lämna permanenta eller svåra att ta bort märken på din handfat. Förhindra fläckar genom att snabbt avlägsna allt som kan markera din diskbänk och sköljning noggrant efter exponering.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Även naturliga produkter som citronsaft, ättika eller bakpulver består av kemikalier. Om de inte hanteras ordentligt kan de irritera din hud och skada din handfat. Var försiktig så att du inte får dem i dina ögon eller i öppna nedskärningar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande