Hur man rengör och bryr sig om en induktions kokkärl (ja, de skrapar lätt)

Du älskar förmodligen din induktions kokkärl för hur snabbt och effektivt det lagar mat. Du kan bli förvånad över att lära dig hur lätt det är att rengöra också! En induktion kokkärl är platt precis som en glas elektrisk kokplatta-skillnaden är hur de värmer upp. En induktionskokare använder en magnetisk ström för att överföra värme till matlagningsfartyget medan en elektrisk kokkärl värmer en elektrisk spole under kokplattan. Medan du kan städa både på samma sätt, kommer induktionskokaren inte att bli het när du stänger av det så att du kan rengöra den direkt efter matlagningen.

Steg

Fråga 1 av 7:
Vad behöver jag hålla min kokkärl ren hela dagen?
  1. Bild med titeln Rengör en induktions kokkärl steg 1
1. Allt du behöver är vit vinäger och en mjuk trasa! Du har det enklaste tiden att rengöra kokplattan om du torkar den nere efter varje användning. Fyll en sprayflaska med vit vinäger och spritz den på kokplattan när du stänger av den. Torka sedan hela ytan med en fuktig mjuk trasa. Det är allt!
  • Detta är bäst för att hålla din kokplatta fri från smulor, fläckar och damm. Om du har fett, fläckar eller livsmedelsmässor, planerar du att använda en keramisk rengöringsprodukt.
  • Vinäger är utmärkt för att ta bort hårda vattenfläckar. Du kan också använda en melaminskum suddgummi med ättika för att bli av med tuffa hårda vattenfläckar.
Fråga 2 av 7:
Måste jag stänga av kokkärlet innan jag rengör den?
  1. Bild med titeln Rengör en induktions kokkärl steg 2
1. Ja, det är ett bra sätt att förhindra oavsiktliga brännskador. Du kanske tror att eftersom en induktions kokkärl inte värmer ytan som en elektrisk kokplatta kan du helt enkelt börja rengöra. Det är dock en bra idé att stänga av kokplattan och vänta några minuter så att du inte av misstag brinner om du har ett metalliskt armband eller armbandsur medan du städar.
Fråga 3 av 7:
Hur städar jag upp en röra på kokplattan?
  1. Bild med titeln Rengör en induktions kokkärl steg 3
1. Skrapa av envisa brända bitar med en rakhyvel. Vi har alla varit där - du ser bort från spisen för en andra och matbubblor över på din kokkärl. Ta bort den heta potten och stäng av brännaren. Håll försiktigt en rakhyvel i 45-graders vinkel för att skrapa upp de brända bitarna.
  • Var försiktig så att du inte klibbar kokkärlet med rakhyveln. Kontrollera alltid rakhyveln först och använd det inte om det är böjd eller flisat.
  • 2. Applicera keramisk kokplattor och torka av den med en mjuk trasa. Använd en gel- eller kräm keramisk kokplattor som har citronsyra i den och sprutar ca 1 tesked (4.9 ml) av städaren direkt på den smutsiga induktionskokaren. Ta en mjuk, ren trasa och gnugga den över ytan. Ta sedan en ren fuktig trasa och torka den över kokplattan för att ta bort rengöringsprodukten. Ta en sekund att buff ytan med en mjuk torr trasa.
  • Du kan köpa keramisk kokplattor från hårdvaruaffärer eller online.
  • Fråga 4 av 7:
    Vad kan jag göra för att städa vita märken från kokplattan?
    1. Bild med titeln Rengör en induktions kokkärl steg 5
    1. Prova ett icke-slipande rengöringspulver för att lyfta ytskrapor. Du kanske märker tråkiga, vita märken på yta på kokplattan om du har använt den i några år. Dessa är faktiskt små repor, inte fläckar, så ättika och keramiska rengöringsmedel kommer inte att vara mycket effektiv. Spritz vatten på kokplattan och strö icke-slipande rengöringspulver över det. Använd en mjuk trasa för att gnugga produkten i. Då, ta en fuktig trasa och torka det rent.
    • Det icke-slipande rengöringspulveret kan hjälpa till att fylla i små repor så att de inte är så synliga. Dessa rengöringspulver har inte kiseldioxid, kvarts, kalcit eller feldspar, vilket kan alla skrapa ytan på din kokplatta.
    • För att förhindra att vithack orsakas av repor, skjut inte din köksredskap fram och tillbaka över induktions kokkärl.
    Fråga 5 av 7:
    Kan jag använda fönsterrengöringsspray på den?
    1. Bild med titeln Rengör en induktions kokkärl steg 6
    1. Hoppa över glasrengöringarna som kan skada kokkärlet. Fönsterrengöringsspray har ammoniak som kan permanent spela den plana ytan på din kokplatta. Istället nå för vit ättika för att rengöra din kokkärl. Vinäger är en svagare syra, men det är en stor, naturlig renare.
    • Du bör också undvika klorbaserade produkter som är utformade för att lyfta fläckar eftersom det också är för tuffa för din induktions kokkärl.
    Fråga 6 av 7:
    Finns det andra städprodukter som jag ska hoppa över?
    1. Bild med titeln Rengör en induktions kokkärl steg 7
    1. Undvik att använda hårda produkter eller rengöringsverktyg som kan skada kokkärlet. Det är verkligen lätt att av misstag skrapa eller spela din induktions kokkärl, så nå för mjuka trasor istället för stålull, grova skrubber eller abrasiva tyg. Stick med ättika eller godkända keramiska rengöringsmedel och undvika ammoniak när du är ren.
    • Var försiktig så att du inte släpper saker på kokplattan eller använd den som skärbräda.
    Fråga 7 av 7:
    Hur förhindrar jag repor på min induktions kokkärl?
    1. Bild med titeln Rengör en induktions kokkärl steg 8
    1. Använd smidig, platt köksredskap och dra inte den över kokplattan. Det är frestande att bara skjuta en kruka eller panorera på en annan brännare när du lagar mat, men motstå uppmaningen! Din induktion kokkärl är glas med ett lager av kvarts som kan skrapa lätt. För att flytta krukor, lyft dem helt enkelt och sätt dem ner försiktigt på en annan plats. Försök att undvika köksredskap som är grov eller ojämn på botten, också.
    • Till exempel kan gjutjärnsnisteller vara för grov för din släta induktionskokpot.
    • Använd keramisk kokplattor efter att du har avslutat matlagningen. Detta kan ta bort små partiklar av livsmedelskräp eller smuts som så småningom kan leda till repor eller grop.

    Tips

    Kontrollera bruksanvisningen som följde med din kokkärl för specifika rengörings- och underhållsrekommendationer.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande