Hur man kör taktiskt (teknisk körning)

Den genomsnittliga föraren ska aldrig behöva tänka på taktisk körning, men det finns det sällsynta tillfället att det blir en nödvändighet. Mer så kan de i brottsbekämpning hitta taktik att driva en livsbesparande skicklighet, eller en förmåga som hjälper till att fånga den "dåliga killen". Denna handledning täcker några av de grunderna för färdigheter och manövrer som tenderar att betraktas som taktisk körning, men kan till och med vara användbar under en extrem situation som att undvika en olycka.

Medan du läser den här artikeln kan du få kännedom om att köra bil i vissa situationer, som faktiskt utför färdigheterna kommer att visa sig vara väldigt annorlunda än att bara läsa om dem. Manövrerna bör praktiseras och perfekteras innan man försöker göra dem i en situation som kräver felfri utförande under stressade förhållanden.Några av de saker som nämns i handledningen kan vara olagligt på offentliga gator och borde aldrig praktiseras eller utförs där om det inte är absolut nödvändigt.

Steg

Metod 1 av 6:
Komma igång
  1. Bild med titeln Drive taktiskt (teknisk körning) Steg 1
1. Beroende på vilken bil du har, kan några av dessa procedurer behöva lite ändamål att arbeta med ditt specifika fordon. När du är i tvivel, få ett bättre fordon.
  • Fordonsfordon (FWD) är sannolikt de mest begränsade. I allmänhet tenderar FWD till under Steer (Washout) i ett hörn när föraren ger fordonets gas för att påskynda bilen ur en tur. Det här är en dålig sak, och begränsar kraftigt fordonets vändning.
  • Bakhjulsdrivna (RWD) bilar är effektivare än FWD för svängning och acceleration, men kan bli en fara med en oerfaren drivrutin. Donuts kan vara roliga, men inte under en kritisk situation.
  • Alla-Wheel-Drive (AWD) bilar har en bra balans, men kan också styra illa om det inte är ett fordon med en aktiv eller manuell centrumskillnad (de flesta AWD-fordon har den här funktionen, annars kallas de som del- Tid 4WD).
  • Att veta karaktäristiken för ditt fordon är nyckeln att utföra i extrema situationer utan att sätta dig själv och andra runt dig i fara. Vänligen läs hur du väljer en bil för taktisk körartikel för mer information.
  • Bild med titeln Drive Tactiskt (Teknisk Körning) Steg 2
    2. Var alert:
  • När du kör, bör du alltid Var medveten om din omgivning. Du borde veta vilka bilar som finns runt dig hela tiden.
  • Om du reser snabbt, och bilar framför dina slänger på sina bromsar, bör du först försöka sakta ner, men du bör också skanna området för en utgång. Det finns inte alltid en utgång, men många gånger finns det.
  • Ibland "utgång" är inte en ren utgång, och kan vara en what-will-orsaka-den minst skada (CTLD) exit. Detta kan bestå av att välja att gå av vägen helt istället för bara på en axel. Välj den säkraste rutten innan du väljer den billigaste rutten.
  • Många människor blir observerbart mer varning efter att de nyligen varit i en olycka, låt det inte vara du. Du bör vara uppmärksam för att undvika din första olycka såväl som andra runt dig som kanske inte uppmärksammar.
  • Metod 2 av 6:
    Bromsning
    1. Bild med titeln Drive Tactiskt (Teknisk Körning) Steg 3
    1. Bromsning är en förlorad färdighet. Med så många bilar med låsbromsar (ABS) slår människor bara på bromsarna i alla situationer. Detta kan vara ett bra alternativ, men det är inte alltid det bästa. Bromsning (även med ABS) kan orsaka minskad hanteringsfunktioner och faktiskt placera dig i mer fara. Att vrida på bromsarna kan orsaka att fordonet varken svänger såväl som det kan utan bromsar eller få att fordonet avminner mindre än det kan ha utan att vända sig (läs några av manövrerna för ytterligare förklaring).
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 4
    2. Race Car Drivers, som alltid är på kanten med sina fordon, har lärt sig den nödvändiga färdigheten att separera bromsning från att vända. I 90% av hörnen, racers (av någon tävlingstyp) använd sina bromsar innan de kommer till hörnet, Gör hörnet och använd sedan gasen. Varje sektion av hörnet (eller rakarna före och efter hörnet) har sitt eget syfte och separation av bromsar och vridning ger den bästa dragkraften för fordonet för att göra ett önskat hörn.
  • Det finns också en teknik som heter "Trail bromsning," som i huvudsak bromsar under svängning. Det är bäst exekverat genom att komma in i ett hörn snabbt och bromsar hårt innan du vrider. Fortsätt bromsning tills du har saktat nog. Trail bromsning överför vikt från baksidan till framsidan, vilket trycker fram däcken i marken och ger bilen mer styrbett. Detta bör bara göras med erfarenhet, eftersom det enkelt kan återfå.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 5
    3. Använda dina bromsar (om du inte har ABS) ska göras smidigt. Tryck in din bromspedal, slå inte den till marken. Detta är en metod som heter Cramezing dina bromsar, och är viktigt för att få den bästa bromspotentialen från ditt fordon. Du tar med dina fordons däck bara till punkten för att bryta dragkraft. Medan vissa människor säger att pumpa dina bromsar är ett bra sätt att sluta, särskilt på låga dragytor, är det bara ett tillförlitligt sätt att sluta i en nödsituation.
  • Detta kan lätt praktiseras på en tom parkeringsplats. Rulla ner dina fönster och börja i ena änden av partiet. Accelerera till en säker hastighet (30-40 mph (48-64 km / h) ska vara bra) och slam dina bromsar så hårt och du kan. Du borde höra en hel del squealing (om du inte gör det kan du ha abs, du kanske inte har skivbromsar, eller dina bromsar kan behöva bytas ut). Gå nu tillbaka den andra riktningen och den här gången trycker du snabbt på dina bromsar tills du får squealing igen. Gå fram och tillbaka tills du kan applicera dina bromsar samtidigt som du bara hörs en viskning av squealing (det här kallas den optimala klämpunkten - OSP).
  • Vad är viskningen av squealing jag talar om? Det här är den punkt där ditt däcks gummi vrids och kontroteras till en punkt som endast delar av dina däck faktiskt skidar - det här är den absoluta gränsen för ditt däcks dragkraft och det snabbaste sättet att sluta.
  • Du kan mäta detta genom att ställa in markörer när du ska börja bromsa och när du stoppar bilen, och du kan visuellt se skillnaden mellan dina däck låst och inte.
  • Extra övning: Avsiktligt lås upp dina bromsar. Nu öva att minska trycket på pedalen tills det slutar låsa upp och applicera tryck på OSP igen).
  • Notera: Varje yta och hastighet kommer att ha olika OSP: s. Det är därför du borde träna medan det är torrt, då det regnar, och då när det är snöigt (om tillgängligt). Få dig tillräckligt anpassad till olika dragnivåer så att ingenting kommer att överraska dig.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 6
    4. Med hjälp av dina bromsar (om du har abs) är mycket enklare. I nästan alla fall är bara deprimerande av din bromspedal smidigt (om än snabbt) till golvet ofta bäst. Du kommer sannolikt att känna att pedalen antingen vibrerar (beroende abs) eller känner att den ger ut helt (oberoende ABS). Hur som helst är det ett tecken på ABS-arbetet. Naturligtvis, om pedalen känns som den gav ut, och du inte stannar, gav dina bromsar förmodligen ut, i vilket fall du borde bara kyssa det farväl (eller läsa teartikel, Hur stoppar du en bil utan bromsar).
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 7
    5. För mer information om bromsning, läs Hur bromsar och stoppar en bil på kortast avstånd.
  • Metod 3 av 6:
    Svängning
    1. Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 8
    1. Vi börjar med en mycket enkel manövrering, men en mycket livskraftig skicklighet för normala förare och tekniska drivrutiner. Denna färdighet kan rädda ditt liv När du behöver göra en plötslig riktningsjustering med din bil.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 9
    2. Scenariot: Kör ner motorvägen, på natten, regnar det så det är minskat dragkraft och synlighet på vägen. Du reser på 70 mph (110 km / h) och ca 100 meter framför dig en stor låda är mitt på vägen.
  • Detta ger dig nästan exakt en sekund för att bestämma vad det bästa valet av handling är och genomföra det.
  • Att vara en stor låda, du härleder det kan vara något väldigt tungt i lådan, och det kan skada din bil allvarligt och sätta dig och dina passagerare i fara.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (teknisk körning) Steg 10
    3. Lösning 1 (inga bilar runt dig): Du bör redan veta om det finns bilar nära dig (läs "Var alert" ovan). Rör inte dina bromsar! Med bara en sekund att reagera bromsning minskar bara den mängd dragkraft som är tillgänglig för dina däck, och kan slå ditt fordon ur balans och därmed utom kontrollen under den snabba manövreringen.
  • Jerking hjulet mot önskad riktning är inte det säkraste sättet att svänga antingen (av samma skäl som bromsning är osäker). En kontrollerad sväng är alltid bäst. Om du slutar din suspension, kommer din bil bara att styra, eventuellt orsaka att du träffar lådan. Du bör styra snabbt utan att vara jerky. En gång utanför lådans väg, rulla hjulet tvärtom för att räta ut ditt fordon. Om igen, Om du gör det för fort kommer du att snurra ut! Använda dina bromsar innan du räter kan också få dig att snurra ut. När du är ute av rutan, har du mer tid att korrigera din bils riktning, så var inte hastig och inte överkorrätta.
  • I den här situationen är ingen bromsning inblandad, och den första vändningen från lådan ska göras snabbare än korrigeringen tillbaka till rätt riktning.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 11
    4. Lösning 2 (bilar är runt dig): Denna situation är mycket mer knepig. Om du inte kan flytta till körfältet bredvid dig, bör du avgöra om det finns en axel du kan använda. Om det inte finns någon ren utgång, är CTLD-utfarten sannolikt att slå på lådan. Använd bromsteknikerna ovanifrån och sakta ner så snabbt som möjligt. En 70 mph (110 km / h) bil är inte sannolikt att kunna stanna i 100 fot, men Varje hastighetsminskning kommer att minska skadorna till dig, dina passagerare, och din bil.
  • I en icke-kritisk (icke-taktisk) situation: Om lådan slutar vara tom, och ingen skada är medveten om bilar bakom dig som kan ta bort dig eftersom du går långsamt eller stoppas i mitten av en motorväg. Hitta ett säkert sätt att ta bort rutan från motorvägen och fortsätt. Om lådan skadar din bil, var noga med att du och dina passagerare är okej. Om du kan säkert få bilen till sidan av vägen, gör det. Håll det från vägen, och stanna i bilen, Freeway är en farlig plats att vara. Ring (förhoppningsvis har du en mobiltelefon) polisen och rapportera olyckan.
  • I en kritisk (taktisk) situation: Om din bil fortfarande fungerar ordentligt efter att ha träffat lådan (om du försöker komma någonstans) fortsätt din resa. Om din bil inte fungerar ordentligt, förhoppningsvis är du inte jagad och ditt liv är inte hotat av detta problem.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 12
    5. Om objektet var lite längre bort skulle det bästa beslutet troligen vara att använda dina bromsar under en kort tid, Släpp dem mest av vägen (hela vägen, och överföringen av vikt från dina främre däck kan orsaka att ditt fordon blir instabil när du försöker svänga, eller bara underreglera), sväng sedan. Ju lägre hastighet är under svängen, den säkrare svängen kommer att utföras.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (teknisk körning) Steg 13
    6. För att lära dig mer om hur man gör en S-Swerve i en bil säkert.
  • Metod 4 av 6:
    Omvänd 180 (J-sväng)
    1. Bild med titeln Drive Tactiskt (Teknisk Körning) Steg 14
    1. Det initieras vanligtvis från ett stoppat läge, och kan få dig att vända dig även i ett tätt läge (utan en 8-punkts vändning).
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 15
    2. För att denna manövrering ska utföras ordentligt behöver du tillräckligt med utrymme för att få bilen sidled, och sedan några. Det är bäst praktiserat i en tom parkeringsplats eller smutsområde (smuts ger dig samma färdigheter, men kräver mindre hastighet och kommer att orsaka mindre däckslitage).
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 16
    3. Kör till ena änden av området med din backend pekad i den riktning du vill gå. Accelerera i omvänd till 10-30 mph (16-48 km / h).
  • I en FWD-bil är det här nästa steget enkelt. Vrid hjulet i en riktning för att initiera den främre änden. Ge lite mer gas så snart du börjar vändningen kommer att hjälpa lite. Så snart framsidan av fordonet börjar glida, tryck bromsarna lätt, sätt bilen i neutral och vara redo att lägga den i redskap.
  • I en RWD-bil, vrid hjulet i en riktning för att initiera den främre änden, men på exakt samma tid, Tryck på bromspedalen ganska hårt, Lås inte upp dina bromsar, men det hjälper ditt fordon att svänga på bakdäcken. Sätt bilen i neutral och var redo att lägga den i redskap.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 17
    4. Så snart bilden är halvvägs, sätt bilen i växeln (kör) och var beredd att gå på gasen. Så snart du är påpekad i den riktning du vill gå, slå acceleratorn och göra några mindre justeringar av din körvinkel med ditt ratt.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 18
    5. Du borde träna i båda riktningarna. Och Experimentera med olika mängder gas och bromsar i början av bilden.
  • Bild med titeln Drive Tactiskt (Teknisk Körning) Steg 19
    6. Om du inte sätter bilen i neutral snart, eller lägg i bilen i redskap (enhet) för tidigt, har du möjlighet att röra upp din överföring.
  • Metod 5 av 6:
    Gör en tät sväng, snabbt
    1. Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 20
    1. Den tändare den tur du gör, desto långsammare måste det vara, men om du spelar dina kort, och gör svängaren snabbare än den andra killen, så kan det ge dig den kant du behöver.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 21
    2. Vi säger (för tränings skull) du kommer att göra en tight till vänster vänd runt en parkeringsplatsljus (en av de långa med betongbasen).
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 22
    3. När du övar bör du lägga ner kottar på vardera sidan av bilen för att representera en gata.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 23
    4. Närmar sig den tur du borde få så långt till höger som möjligt. Använd dina bromsar så sent som möjligt (Läs bromsinstruktionerna ovan), håll så rakt som möjligt, eftersom vridning gör att ditt fordon sakta ner...långsammare.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 24
    5. För en 90-graders sväng (eller mindre) är det en enkel fråga om att göra svängen genom att gå från höger, så nära betongen utan att slå den, avsluta sedan svängen så långt till höger som möjligt. Detta ger dig den rätta linjen möjlig - det är också den snabbaste linjen.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 25
    6. För en 90-135-graders tur kan du behöva lite samarbete från ditt fordon. Igen, tillvägagångssätt från höger, men den här gången använder handbromsen (om tillgänglig) för att få baksidan av din bil runt. Använd inte det för länge, annars kommer du att snurra ut. Om en handbroms inte är tillgänglig (i.e.: Ditt fordon har en fotbase e-broms), då måste du bara ta hörnet lite långsammare, så följ 90-graders vridinstruktioner.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 26
    7. För mer än 135 graders sväng är en e-broms vändning nödvändig. Slakt inte så mycket som du normalt skulle ha för vändningen, kör istället några meter förbi svängen (5 eller fler fot). Medan du fortfarande går med en anständig hastighet och går rakt, dra e-bromsen. När bakdäcken har låsats upp, vrid hjulet till vänster. Bilens bakre ände kommer att snurra och peka dig nästan i 180 grader av din ursprungliga kurs. Släpp e-bromsen och kör av.
  • Bild med titeln Utför en omvänd 180 i en bilsteg 5
    8. Några av dessa manövrer som gjorts med ett RWD eller AWD-fordon ska inte vara med någon drivande stil (med din back-end glidning när du accelererar). Hålla din back-end "städa" är alltid det snabbaste sättet runt hörnet. Om dina däck glider under ström till den punkt som baksidan svänger ut, ger du det för mycket gas, och låta gasen faktiskt accelerera dig, eller få dig genom svängen, snabbare.
  • Metod 6 av 6:
    Produktionsinterventionstekniken (Pit Maneuver)
    1. Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 28
    1. Pit Maneuver är ett förfarande som har använts av brottsbekämpande avdelningar runt om i världen (detta är också känt av vissa som precision immobiliseringsteknik).Fordon med hög hastighet är, Enligt lagar i fysik och aerodynamik, iboende mindre stabil än vid lägre hastigheter. Baksidan av fordonet är också fundamentalt mindre stabil än fordonets framsida (speciellt ett RWD-fordon, under acceleration).
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 29
    2. Innan grop manövrering utförs, antas det att bil A närmar sig bil B bakifrån. Desto snabbare hastigheten (motorvägshastigheter), desto större är bilen A.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 30
    3. Bil ett försök att sätta främre fjärdedel av bilen bredvid baksidan av bil B. Det utförs vanligtvis medan de två bilarna nästan rör varandra. Ett startavstånd som är för stort kan orsaka fara för bil a.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 31
    4. Vid hastigheter större än 70 mph (110 km / h) krävs bil B inte mycket mer än en bra stark kyss från bil a. Vid hastigheter närmare 40 mph (64 km / h) kan bil A behöva offra lite av den främre delen av bilen för att ge en stark slam på baksidan av bil B.
  • Bild med titeln Drive taktiskt (Teknisk körning) Steg 32
    5. Om bil A ger den ursprungliga kranen med tillräcklig kraft, bör bil B: s bakre ände glida ut. Bil A måste räta ut, för att inte följa för mycket och förlora kontrollen. Bil A måste då sakta ner för att undvika broadsidingbil B. För två jämförbara bilar, bör bil A alltid kunna sakta ner snabbare än bil B.
  • Bild med titeln Gör ett bilspinnsteg 3
    6. Var beredd på bil B för att försöka köra av så snart de har saktat tillräckligt för att återfå kontrollen. En erfaren drivrutin i ett FWD-fordon kan återhämta sig och köra av i originalriktningen till överraskande snabba hastigheter. En erfaren förare i ett RWD-fordon kommer, när fordonet saktas mest av vägen, troligen försöka accelerera i motsatt riktning av den initiala strävan. AWD-fordon kan kunna gå någon riktning.
  • Detta är en mycket svår och farlig manövrering, och bör endast utföras om du har utbildats i tekniken.
  • Ta reda på mer om den här manövreringen genom att läsa hur man använder strävan (Pit Maneuver) i en bil.
  • Tips

    Öva, träna, träna på ett säkert ställe. Hålla dig, din bil, och andra i området säkert är värt mer än alla färdigheter du tror du har.
  • Experimentation är modern för teknisk körning. Om du övar nog samtidigt som du försöker olika saker, hittar du något som är bättre, snabbare eller säkrare än vad som anges här.
  • Titta där du vänder. Du vill alltid titta på var du går, inte var du är pekad. Din styrning följer naturligtvis din syn. Det låter dig också bättre visa kommande hinder.
  • Autocross (eller till och med Rally Cross) är ett roligt sätt att träna körtal i en konkurrenskraftig sport. Det kan förbättra din taktiska körning på många områden, men i första hand i erfarenhet.
  • Varningar

    Kör alltid säkert. Var uppmärksam på fotgängare och andra fordon.
  • Alla övningar du gör bör inte göras på offentliga gator! Din egen privata egendom är bäst.
  • Bryta aldrig lagen! Lyda hastighetsbegränsningar, forskningsstatus och lokala lagar, och var noga med att lyda alla lagar.
  • Körning (speciellt taktisk eller teknisk körning) kan vara mycket farligt, och det bör bara göras i nödsituationer, när inget annat val är tillgängligt.
  • Medan övningen är avgörande bör det noteras att många av manövrerna kan orsaka skador på fordon.Justering, motorfäste, lager och många andra delar kan drabbas av slitage eller funktionsfel.Vissa människor använder en billig "praxis" att träna med.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande