Hur man är gata smart

Att vara gata smart är en viktig färdighet att ha och ett bra sätt att ta hand om dig själv. Forskningsområden, transportsystem och akuttjänster i vilket område du befinner dig i. Undvik farliga fläckar och situationer, och håll dig som möjligt hela tiden. Lita alltid på dina instinkter och fel på sidan av försiktighet.

Steg

Metod 1 av 3:
Vistas
  1. Bild med titeln Be Street Smart Steg 1
1. Undvik att bära hörlurar medan du är ute. Medan det kan vara roligt att lyssna på musik medan du går runt, är det bäst att hålla sig som möjligt. Att inte kunna höra din omgivning gör dig sårbar för olyckor eller attacker. Om du absolut måste lyssna på musik eller annat ljud medan du är ute, använd endast en hörlurar eller spela den med en mycket låg volym.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 2
    2. Titta inte på din telefon medan du går. Din telefon kan vara otroligt distraherande, mellan sociala medier, spel, textmeddelanden, telefonsamtal och virala videor. Sätt din telefon bort medan du är på väg så att du kan hålla huvudet upp och koncentrera dig på din omgivning. Om du behöver kontrollera din telefon, sluta och titta på det snabbt för att undvika att sätta dig i risk för en olycka, pickpocketing eller annan händelse.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 3
    3. Lär dig att känna igen potentiella faror. Att vistas varning innebär att man märker saker som kan orsaka att du skadar och undviker dem i enlighet med detta. När du reser, se upp för potentiella faror och hålla koll på dem vaksamma. I synnerhet styr den av:
  • Parkerade skåpbilar
  • Grupper eller individer loitering
  • Den som verkar dölja sitt ansikte
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 4
    4. Lita på dina instinkter. Om du känner dig orolig eller obekväm i en situation, ta bort dig omedelbart. Oavsett om du har anledning att misstänka problem, lita alltid på din tarm. Om någons beteende har dig på varning, ursäkta dig själv och lämna omedelbart så de har ingen chans att prata dig.
  • Metod 2 av 3:
    Hålla sig säker
    1. Bild med titeln Be Street Smart Steg 5
    1. Bär alltid din telefon med dig. Att kunna kommunicera eller ringa till hjälp är en viktig del av att hålla dig säker. Om en dyr smartphone och cellulärt kontrakt är för mycket för din budget, välj en grundläggande "brännare" telefon som du kan bära med dig vid nödsituationer. Om du kan, programmera en lista med nödnummer till din telefon för enkel åtkomst.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 6
    2. Resa med vänner när det är möjligt. Det finns säkerhet i antal, så undvik att resa ensam när du kan. Fråga familjemedlemmar eller vänner att gå med dig för promenader, utflykter eller att köra ärenden. Att ha företag kommer sannolikt att göra det roligare, och göra dig ett mindre sannolikt mål för negativ uppmärksamhet.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 7
    3. Undvik mörka och isolerade platser. Det är alltid bäst att hålla sig till väl upplysta, befolkade gator när du är ute. Ta inte korta nedskärningar genom mörka gränder eller skogsområden, även om det kommer att göra din resa mycket snabbare. Undvik att hänga på platser som kommer att överges efter en viss tid på dagen, som skolgårdar, parker och parkeringsgarage.
  • Om du måste gå till mörka och isolerade platser, gå med någon annan eller prata med någon via telefon medan du är där.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 8
    4. Gå aldrig någonstans med en främling. Oavsett om du är ett barn eller en vuxen är det viktigt att vara försiktig när du interagerar med främlingar. Syfte att stanna minst en arm längd bort från någon du inte vet och undviker att närma sig en främlingens bil om de ringer dig över. Under inga omständigheter ska du följa en främling, oavsett om de begär hjälp eller påstå att känna dig.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 9
    5. Känn platsen för närliggande "Säkra fläckar." Notera närliggande polisstationer, brandstationer eller sjukhus i händelse av en nödsituation. Det är också klokt att notera vilka företag i området är öppna sent, på av chansen att du befinner dig i behov av hjälp på natten. Håll reda på vilka vänner som bor i närheten, så att du kan gå till sina hem om du behöver hjälp.
  • Springa till dessa platser om du känner dig hotad eller osäker.
  • Om du är i överhängande fara och det finns ingen "Säkra fläckar" I sikte, ring polisen för hjälp.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 10
    6. Springa och skrika om du känner dig hotad. Tveka aldrig att göra ljud och ta bort dig från en situation som du känner dig osäker i. Om du känner dig hotad, springa så fort du kan mot en polisstation, sjukhus eller närliggande företag för hjälp. Skrika så högt som möjligt för att uppmärksamma människor i närheten, som i allmänhet kommer att avskräcka en potentiell angripare från att driva dig.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 11
    7. Ta en självförsvarsklass. Självförsvarsklasser kan vara ett bra träningspass, men de lär också viktiga färdigheter. Att veta hur man försvarar dig själv i farliga situationer kommer att öka ditt självförtroende och göra dig mer street savvy. Ring ditt lokala community center eller titta online för självförsvarsklasser som lärs i ditt område.
  • Metod 3 av 3:
    Att veta din omgivning
    1. Bild med titeln Be Street Smart Steg 12
    1. Hålla fast vid dina vanliga vägar när det är möjligt. Det är bäst att resa ner gator som du vet väl och på bussar eller tåg som du är bekant med. Välj alltid den rutt du vet att vara säker istället för att våga i det okända. Undvik att ta nya vägar till jobbet, skolan eller hemma om du kan.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 13
    2. Diagram dina resor på nätet. Använd Google Maps eller GPS på din telefon för att plotta din resa till en ny plats innan du går dit. Notera anvisningarna för körning, promenad eller kollektivtrafik. Ta en skärmdump av anvisningarna så att du enkelt kan hänvisa till dem.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 14
    3. Lär dig allt du kan om det kollektivtrafiksystemet. Att veta hur man får dig runt en stad är en viktig del av att vara gata smart. En bra kunskap om buss, tunnelbana och tågvägar tillåter dig att få platser snabbt. Det hjälper dig också att hitta en ut om du befinner dig i en plats eller situation som du vill fly.
  • Bild med titeln Be Street Smart Steg 15
    4. Avviker inte från din destination. Som en allmän regel är det alltid bäst att hålla fast vid din ursprungliga destination när du pendlar eller reser. Detta gör det möjligt för dina vänner och kära att veta var du är eller var du kommer att vara. Hålla fast vid din ursprungliga destination istället för att vandra eller ändra dina planer sista minuten, vilket kan leda till oväntade problem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande