Hur man bestämmer om du är bisexuell eller pansexuell

Att hitta en term för att definiera din sexualitet kan bemyndigas. Men om du faller mellan de traditionella etiketterna av gay eller rakt, kan det också vara förvirrande. Det finns många olika sätt att beskriva personer som lockas till flera könen, och två vanliga termer är bisexuella och pansexuella. Medan det finns betydande överlappning mellan termer, är alla olika på egen väg. Med lite forskning och personlig utforskning kan du definiera din sexualitet med hjälp av villkor som fungerar för dig.

Steg

Metod 1 av 3:
Lär dig om villkoren
1. Lär dig de grundläggande skillnaderna mellan pansexuell och bisexuell. Den grundläggande skillnaden mellan "bisexuell" och "pansexisk" är prefixen. Många tror felaktigt att prefixet "bi" innebär attraktion baserat på ett kön som binärt. Prefixet "bi" betyder inte och har aldrig menat attraktion för könsbinärt. Medicinska samhället tilldelade ursprungligen villkoren "homosexuell" (samma kön som lockas), bisexuell (lockad till båda könen) och heteroseksuell (motsatt kön som lockas). Om du lockas till två kön, kan du lockas till något kön. Idag använder många bisexuella definitionen av "attraktion till mer än ett kön" som kan innehålla alla könen eller brist på könen. Prefixet "panorera" innebär en attraktion för alla könen. Skillnaderna betyder inte att bisexuella människor bara lockas till män och kvinnor eller att pansexuella människor är "könsblind."
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 2
    2. Gör lite utanför läsning på båda termerna. Som de termer bisexuella och pansexuella har ett så varierat utbud av betydelser, kan det hjälpa till att göra din egen forskning. Utforska webbplatser om både bisexualitet och pansexulualitet, liksom allmänna HBT-webbplatser som diskuterar skillnaderna i termer bredvid. Detta kan hjälpa dig att lära dig så mycket om historien och kulturen som omger orden så att du kan välja en term som närmast matchar din egen sexuell läggning.
  • Du kan kolla webbplatser för organisationer som GLAAD och LGBT-stiftelsen för att hitta mer information.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 3
    3. Känna igen det finns överlappning mellan termer. Medan vissa tycker att bisexuell betyder attraktion för två könen och pansexuell betyder attraktion för alla könen, så är det inte fallet. Båda termerna betyder olika saker för olika människor och det finns mycket överlappning mellan bisexualitet och pansexamen.
  • Bisexuella människor är inte uteslutande attraheras till män och kvinnor. Till vissa, att vara bisexuell kan verkligen innebära exklusiv attraktion för män och kvinnor. Till andra innebär termen att lockas till sitt eget kön samt andra könen. Det kan också innebära attraktion för mer än ett kön eller två eller flera könen eller attraktiva för de två könen. "Bisexuell" behöver inte vara en begränsande term, det är inte heller nödvändigtvis transfobisk eller binär.
  • Pansexuella människor är inte alltid "könsblind." Vissa pansexuella människor anser inte att könen är en viktig faktor i sexuell attraktion. Andra kan överväga kön som en faktor i sexuell attraktion men identifiera som panna för att ange en attraktion för många olika könen.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 4
    4. Sök utanför stöd och vägledning. Leta efter lokala LGBT-supportgrupper i ditt område eller online. Att diskutera din sexualitet med andra kan hjälpa dig att hitta insikt om de definitioner som skulle passa dig bäst. Det kan till och med hjälpa till att hitta en grupp uteslutande för personer som identifierar som varken gay eller rakt, eftersom det är tvunget att vara mycket diskussion om de olika villkoren för sexuell attraktion.
  • Metod 2 av 3:
    Reflekterar över din sexualitet
    1. Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 5
    1. Tänk på dina känslor om kön. Medan det är viktigt att komma ihåg att det finns överlappning i termer, det kan hjälpa till att tänka på dina personliga känslor om kön. Pansexualitet betyder ofta könsuppdrag eller uttryck är inte en viktig faktor i sexuell attraktion. Vissa antar att bisexualitet kan betyda att du är mer kraftigt påverkad av kön när du upplever attraktion eftersom de felaktigt antar att bisexualitet alltid är binär, men det här är osannolikt.
    • Om du är bisexuell, till exempel, kan du ha olika nivåer eller typer av attraktion mellan könen. Du kan vara fysiskt attraherad till män, men vill bara ha romantiska relationer med kvinnor. Pansexuals kan också ha preferenser eftersom pansexual inte alltid betyder "könsblind."
    • Pansexual kan ibland vara en politisk etikett. Vissa människor föredrar termen eftersom det inte erkänner ett kön som binärt. Bisexuality innebär emellertid inte nödvändigtvis en binär, antingen.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 6
    2. Tänk på de människor du är lockade till. Spendera lite tid på att reflektera över de attraktiva och romantiska intresset du upplever på en genomsnittlig dag. Fråga dig själv vilken typ av människor du är dras mot och anledningen till att dessa människor är attraktiva för dig. Detta kan hjälpa dig att bestämma vilken term som exakt förklarar din orientering.
  • Till exempel kan du dras till samma grundläggande egenskaper mellan män och kvinnor. YouMay dras till långa människor med mörkt hår och en bra humor, till exempel, oavsett kön. Detta kan innebära kön är inte en stor faktor för dig när det gäller romantiskt och sexuellt intresse, vilket kan innebära att pansexual skulle vara den bättre termen för dig. Kön kan dock inte vara en stor faktor för bisexuella, antingen.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 7
    3. Reflektera över din romantiska historia. Sexuell och romantisk historia återspeglar inte nödvändigtvis sexuell läggning. Anta inte att du måste identifiera ett visst sätt på grund av dina datingmönster. Men tänker på hur du har svarat på människor romantiskt i det förflutna kan skina lite ljus på din sexuella läggning.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 8
    4. Känna igen att du kan identifiera som bi och pan. Många identifierar som både bi och pansexual. Eftersom villkoren är så likartade är det ibland svårt att hitta en tydlig skillnad. Om du är osäker på vilken term som är rätt för dig, kan du berätta för personer du är både bi och pansexual eller använder de termer som är något utbytbart.
  • Metod 3 av 3:
    Göra ditt eget beslut
    1. Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 9
    1. Acceptera sexuellt beteende dikterar inte orientering. Människor antar ibland om någon bara har daterat folk med ett kön måste de vara gay eller raka. Medan du överväger din romantiska historia kan du hjälpa dig att utforska din sexualitet, det är inte en avgörande faktor. Bara för att du inte har agerat på vissa känslor av attraktion betyder inte att du inte upplever dem.
    • Till exempel, säg att du bara någonsin daterat folk i motsatt kön. Men du upplever ofta romantisk och fysisk attraktion för människor i ditt eget kön. Du kan fortfarande identifiera som bisexuell.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 10
    2. Definiera etiketter på dina egna villkor. Du definierar etiketter och inte tvärtom. På grund av det faktum att etiketterna bisexuella och pansexuella betyder olika saker för olika människor, kan du välja en etikett och definiera det därifrån. Tänk på en etikett som en bred utgångspunkt för att ge människor en grov uppfattning om din sexualitet. När de lär känna dig bättre kan de få en mer komplex förståelse för din orientering.
  • Till exempel kan du identifiera som bisexuell eller pansexuell även om du har en stark preferens för ett visst kön eller typ av könsuttryck.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 11
    3. Ge dig själv tid. Det finns ingen anledning att rusa in att definiera din orientering. Du behöver inte driva dig själv för att komma ut eller identifiera på ett visst sätt innan du känner dig redo. Vissa människor känner sig bekväma med en löptid inom några veckor, medan andra kan ta år att bestämma. Alla går i sin egen takt och det är inget fel med det här.
  • Bild med titeln Bestäm om du är bisexuell eller pansexuell steg 12
    4. Välj en term du är bekväm med. I slutet av dagen, välj termen som känns bekvämt för dig. Medan det är okej att söka vägledning från andra, och utforska historien bakom villkoren, det som är mest är din åsikt. Välj termen som känns rätt för dig och att du kan se dig själv att anta som en personlig identitet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande