Hur man klarar av att vara intersex

Att vara intersex eller ha DSD (skillnader i sexutveckling, jag.e. Villkor där reproduktiv eller sexuell anatomi inte verkar passa typiska definitioner av man och kvinna) är rutinmässigt missförstådd. Ca 1 av 1 500 till 2000 barn är född intersex-det är vanligare än att ha cystisk fibros och nästan lika vanligt som att ha rött hår. Kanske eftersom det finns så många olika förhållanden som kan leda till DSD, har Intersex-samhället nyligen börjat få sin egen röst på den offentliga sfären. För att klara av eventuella svårigheter med din sexidentitet är det första steget att ansluta till andra Intersex-personer. Också, du borde ta hand om dig själv, kräva bra behandling från dina vänner och familj, och få den information du behöver från dina läkare.

Steg

Del 1 av 4:
Delta i ditt samhälle
1. Vet att det kan vara svårt. Att vara intersex - eller få en diagnos som Intersex - kan vara svår att möta psykologiskt och socialt. Många människor är inte medvetna om DSD eller hålla missuppfattningar om Intersex-förhållanden och människor. Du kan möta okunnighet, och du kan också se fördomar. Oavsett vad, kom ihåg att du inte är ensam.
  • Du kan stöta på missuppfattningar om att vara Intersex, till exempel. Vissa människor kan anta att intersex påverkar sexuell läggning, eller de kanske inte vet att de flesta som är intersex är nöjda med sitt tilldelade kön. Värre, du kan också möta former av diskriminering eller trakasserier.
  • Vissa personer med Intersex-förhållanden har specifika medicinska utmaningar. Många kämpar också med känslor av isolering, skam, ilska eller depression.
  • Om du väljer att dela din DSD med vänner och kära, bli inte förvånad om de är nyfiken eller vill ställa frågor. Hur mycket du avslöjar, är det självklart upp till dig.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 1
    2. Träffa andra intersex människor.Det mest hjälpsamma och helande sättet att klara och trivas - som en intersex person är att prata med andra Intersex-personer. Du kan dela en gemensam upplevelse, få råd och njut av känslan av kamratskap. Många Intersex människor hittar bästa vänner och till och med partners genom mötesgrupper och Intersex-konventioner.
  • Gå med i en lokal grupp. Kontakta sjukhus och förespråksgrupper för mötesgrupper i ditt område. Sök namnet på din stad och "intersex möte," Eller be om mötesplatser på ett intersexforum.
  • Chatta online. Det finns många forum att ansluta till andra Intersex-personer.
  • Om du är under 30 år, gå med i en ungdomsgrupp.
  • Hitta supportgrupper för personer med din specifika form av DSD.
  • Hitta ett andligt samhälle som stöder dig. Unitarian Universalist Church har till exempel en bra historia med Intersex beståndsdelar. Titta på agendorna för olika lokala trosgemenskaper och besöka de som har möten för LGBTQI-personer.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 2
    3. Gå med i LGBTQI-samhällen. Även om LGBTQ-grupper är avsedda att ta itu med könsidentitet och sexuell läggning, snarare än könsidentitet, är det ofta en överlappning i behoven hos LGBTQ och Intersex-personer. Du kommer sannolikt att hitta allierade i Queer-samhället, och du kan till och med träffa andra Intersex-personer.
  • Många Intersex människor övergår på grund av att ha tilldelats fel kön vid födseln.
  • Många intersex människor är gay, lesbiska, bi eller queer.
  • Vissa Intersex-personer identifierar som tredje kön, genderqueer eller agender.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 3
    4. Förespråkare för andra. Bli involverad i större organisationer så att du kan kopplas till sociala rörelser som främjar synlighet, patientcentrerad vård och rättvisa för Intersex-personer. Gå med i en grupp för ungdomar, som Interact, eller en stor grupp som Accord Alliance eller Intersex-kampanjen för jämlikhet.
  • Kontaktgrupper som specialiserar sig på personer med din form av DSD så att du kan ge mentorskap och support för dina kamrater.
  • Var öppen och unashamed om ditt kön om du kan. Detta är ett gräsrots sätt att öka Intersex-synligheten.
  • Tala högre. När du hör att nonsens är sprutad om sex, kön och intersex människor, tala upp. När du har lärt dig fakta, lär du fakta.
  • Interex-förhållandena är "osynlig." Det är, de flesta är inte medvetna om att någon runt dem är intersex. Om du känner dig trygg, nämna att du är intersex.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 4
    5. Njut av Intersex-konstnärernas arbete och tänkare. Stöd till ditt samhälle och bli inspirerad av allt det briljanta arbetet Intersex människor gör i världen. Läs skrivandet av människor som memoirist och poet Thea Hillman, eller experimentell poet Aaron Apps. Gå till en fest som är värd av den briljanta DJ Juliana Huxtable, eller njut av hennes bildkonst. Kolla in de charmiga animationerna av Emily Quinn.
  • Del 2 av 4:
    Lever ett bra liv
    1. Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 5
    1. Definiera ditt eget kön. Det kan vara svårt att veta hur man definierar ditt kön när de flesta definitioner av könsidentitet tar sexidentitet för givet. Även om du hade lycka till att bli tilldelat rätt kön vid födseln, eller om dina föräldrar och läkare tillät dig att definiera ditt eget kön när du var ett barn, kan du hitta det värt att tänka på vad kön betyder för dig. Många Intersex-personer identifierar inte med kön som de tilldelades och väljer att övergå.
    • Du kan identifiera som transgender Intersex-person, vilket innebär att du identifierar med ett annat kön än den du tilldelades vid födseln.
    • Du kan definiera dig själv som Ipso kön, vilket betyder att du är en intersex person vars kön var korrekt tilldelad vid födseln.
    • Vissa intersex människor föredrar att helt enkelt säga "cisgender," vilket är ordet alla personer som identifierar med sitt tilldelade kön kan använda.
    • Du kan överväga dig själv Agender, Genderqueer, GenderFluid, BI-Gender, Androgyne eller Nonbinary.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 6
    2. Använd pronomen du gillar. Hävda att du vill kallas av de pronomen du identifierar med, och korrigerar personer som använder de felaktiga. Till exempel kan du säga ""Hon," tack. Jag är en kvinna," eller "Jag går med "de," faktiskt inte "han.`"
  • Om du är Trans kan du behöva påminna dina familjemedlemmar några gånger som du vill kallas namn och pronomen som du har valt. Var försiktig, men fast. Låt dem veta att erkänna din identitet är inte ett alternativ, det är en nödvändig del av att vara i ditt liv.
  • De flesta Intersex-personer använder det binära könsprovorna de tilldelades i barndomen. Men övergångsgraden är högre bland Intersex-personer än de är i den allmänna befolkningen.
  • Vissa intersexfolk använder könsneutrala pronomen, som de / dem.
  • Bild med titeln klara sig med att vara intersex steg 7
    3. Datum fantastiska människor. Oavsett om du är gay, rak, bisexuell, queer, demisexuell eller asexuell, förtjänar du en partner som älskar dig för exakt vem du är. De flesta möter sina partners genom vänner, så investera i ditt sociala liv. Gå ut och gå till offentliga utrymmen, som gallerier, konserter, kyrkans sammankomster och poesiavläsningar. Arbeta i en miljö Du hittar välkomnande och vänliga-du kan också träffa någon genom arbete eller en arbetsanslutning. Gå med i datingwebbplatser.
  • Datum någon som är villig att lära sig vad som krävs för Datum en intersex person.
  • Även om du är rak kan du vara intresserad av att titta på LGBTQI-communityen när du daterar. Du kan hitta personer som är queer, bisexuella eller intersex som du är kompatibel med.
  • Datera inte Jerks. Om någon fetiserar ditt kön, behandlar du att de gör dig en tjänst för att dö dig, kallar du namn eller sätter dig ner, eller om de inte är uppmärksamma på din smärta eller ditt nöje i sängen, dumpa dem omedelbart.
  • Bild med titeln Kope med att vara Interex Steg 8
    4. Avslöja potentiella partners. Du kan välja när du ska avslöja din Intersex-status. Om du är Intersex är avgörande för din identitet, meddela det stolt på det första datumet: "Jag är intersex," och förklara sedan vad det betyder för dig. Om det är något du tänker på mindre ofta och det är inte märkbart i ditt utseende, kan du ta upp det när du vill.
  • Du kan välja att säga din exakta diagnos om du hellre vill: "Jag har ett tillstånd som kallas androgen okänslighetstörning," till exempel. Detta kan vara användbart för tidiga datum med någon som inte vet mycket om intersex kultur.
  • Om du är infertil och saker blir allvarliga med en partner som vill ha barn, var noga med att låta dem veta.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 9
    5. Ha det sex liv du vill ha. Om du upplever smärta under kön, eller om dina könsorgan har särskilda behov och preferenser, var noga med att diskutera dessa med din partner innan sexuella upplevelser. Att prata i dagens ljus är ofta bättre än att prata rätt när kön håller på att hända.
  • Låt din partner veta om du upplever dysmorfia eller skam under sexuella möten. Förklara den hastighet som du föredrar att gå, och fråga din partner att sluta om du känner dig överväldigad eller obekväma.
  • Det kan hjälpa dig och din partner att komma överens om ett minnesvärt säkert ord, som "munkar!" det betyder "sluta!"
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 10
    6. Älska dig själv. Du är du. Din hälsa, lycka och välbefinnande materia. Ditt liv är dyrbart. Acceptera dig helt. Din historia har hjälpt dig att växa. Dina misstag har hjälpt dig att lära dig. Du är inte en olycka, och du är inte ett misstag. Du är en människa som spelar roll lika mycket som någon annan människa, och du förtjänar din egen kärlek och vård.
  • Del 3 av 4:
    Få bra sjukvård
    1. Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 11
    1. Få dina journaler. Om du diagnostiserades som ett barn eller ett barn, kanske du aldrig någonsin fått den fullständiga informationen om din diagnos och behandling vid den tiden. Dina föräldrar eller vårdnadshavare kanske inte har heller, eller de kan ha glömt. Att ta reda på din diagnos och behandlingar hjälper dig att ta hand om dig själv i nutiden, och det hjälper dig också att få känsla av din historia.
    • Du har en laglig rätt till dina journaler, oavsett hur gammal.
    • Även om sjukhuset tror att de har blivit kasserade, kanske du kan hitta en poster clerk som kan hjälpa dig. Att dyka upp på sjukhuset personligen kan hjälpa till.
    • Be en läkare att begära dina poster för dig.
    • Om du kan, prata med de läkare som behandlade dig som barn.
    • Detta är särskilt viktigt att göra innan du blir sexuellt aktiv, eftersom vissa villkor kräver behandling innan kön är möjligt eller säkert.
  • Bild med titeln Kope med att vara Interex steg 12
    2. Få behandlingen ditt tillstånd kräver. Olika former av DSD kan kräva olika typer av fortsatt behandling. Till exempel behöver vissa kvinnor med AIS hormonbehandling. Andra Intersex-personer kan behöva ta hand om smärta, inkontinens eller andra komplikationer som berodde på tidigare medicinska ingrepp.
  • Om du inte identifierar med könet tilldelades du, kan du välja att ta hormonbehandlingar eller få könsbekräftelse.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 13
    3. Montera ett bra vårdteam. Hitta en läkare som specialiserat sig på att behandla ditt tillstånd, om du kan. Ring ditt försäkringsbolag och be om en specialist inom reproduktiv endokrinologi, eller, saknar det, gynekologi eller urologi.
  • Reproduktiv endokrinologi har inte nödvändigtvis att göra med fertilitet, bara med sexhormoner.
  • Stödgrupper för personer med ditt tillstånd kan ofta peka dig på goda läkare.
  • Om du redan har en bra läkare kan du också be dem att undersöka ditt tillstånd och bli något av en specialist för dig.
  • Be din läkare att ordna en representant för Accord Alliance för att komma till din medicinska institution och göra en presentation.
  • Bild med titeln Kope med att vara Interex steg 14
    4
    Hitta en psykolog du älskar. Många Intersex-personer anser att behandlingen är en viktig del av deras välbefinnande. Oavsett om du vill att du accepterar din kropp, eller du behöver jobba med att förstå föräldrar som var hemlighetsfulla eller till och med förlåtande läkare som inte avslöjade viktig information, att prata med en professionell kan hjälpa till. Leta efter en läkare som har arbetat med Interex eller med LGBTQ-personer tidigare.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 15
    5. Hävda dina medicinska rättigheter. Många Intersex-personer görs obekväma genom att bli behandlade som ett undervisningsverktyg när de genomgår operation eller annan sjukhusvård. Om du befinner dig i ett undervisningshus, bestämmer du om du är okej med läkare och medicinska studenter som kommer bara att lära dig vad din form av DSD ser ut. Om du inte är mycket tydlig.
  • Hävda att du bara vill ha de läkare som är nödvändiga för ditt förfarande att besöka ditt rum.
  • Del 4 av 4:
    Står upp för dig själv
    1. Bild med titeln klara sig med att vara intersex steg 16
    1. Avslöja när du vill. Vissa Intersex-personer är pressade för att dölja sin sexidentitet, medan andra inte får möjlighet till privatliv. Du är den som borde vara ansvarig för beslut om vem som känner till ditt kön. Du kan välja att ta upp det rutinmässigt i konversation, du kan bara berätta det folk som är närmast dig, eller du kan hålla det till dig själv. Det är helt upp till dig.
    • Om du är privat om ditt kön, fråga din familj och vänner att inte berätta för andra människor utan att fråga dig först.
    • Om du vill vara en förespråkare för Intersex-samhället, kan prata om ditt kön offentligt vara ett sätt att öka Intersex-synligheten.
    • Om din DSD var dold från dig som barn, eller om dina föräldrar behandlade det som en hemlighet, så kan du finna det med att prata om utan sekretess.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 17
    2. Fråga dina kära att förespråka för dig. Om du är som många andra intersex människor, fick dina föräldrar minimal eller vilseledande information om ditt kön när du föddes. De kan till och med ha skjutits till att underteckna dig för onödig operation under din spädbarn. Fråga dina föräldrar, dina romantiska partners och andra kära att bli korrekt informerade.
  • Informerade innebär att de borde känna till alla lämpliga villkor för din form av DSD, liksom de villkor som du identifierar med.
  • Om du identifierar som ett annat kön än den du tilldelades vid födseln, insisterar du på att din familj kallar dig av pronomen och namn du föredrar. Be dem att inte använda språk som missgynnar dig på något sätt, till exempel barndomsmiljöer ("prinsessa" eller "cowboy") och familjenominatorer ("dotter," "son").
  • Förklara för dina familjemedlemmar att deras stöd betyder världen för dig, och det på ett sätt som de kan stödja dig lär dig om DSD och ditt specifika tillstånd.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 18
    3. Kräva respekt på jobbet. Adress trakasserier på jobbet direkt genom att förklara att det som hänt är oacceptabelt. Till exempel kanske du säger "Jag är inte bekväm med att du gör skämt om mitt kön eller kön. Jag vill att de ska sluta omedelbart. Förstår du?"
  • Berätta för din handledare vad som hände och hur du tog upp det.
  • Om du inte känner dig bekväm att ta itu med det, gå direkt till ditt företags HR-avdelning och berätta för dem vad som hände och varför du inte kände dig trygg.
  • Håll en uppgift om alla fall av olämpligt beteende. Skriv ner alla detaljer, inklusive datum och tid, såväl som vittnen och exakt vad som sägs eller gjort.
  • Om skämt, kommentarer eller olämpligt beteende fortsätter efter att du har bett om att de ska sluta, rapportera dem till HR och överväga att lämna in ett officiellt klagomål.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 19
    4. Rapportera arbetsplatsdiskriminering. Om du talas om unkindly på jobbet, rapportera det. Många stater överväger att diskriminering av Intersex individer är könsdiskriminering. I Förenta staterna har vissa domstolar tolkat avdelning VII som skyddar Intersex-individer från diskriminering på arbetsplatsen. Ett fientligt arbete eller skolmiljö baserad på sexuella trakasserier bör också rapporteras.
  • Om ditt företag försöker skjuta eller misslyckas med att marknadsföra dig som ett resultat av att du lämnar in ditt påstående, eller om din överordnade misslyckas med att ta itu med dina rapporter, filera en avdelning VII-fordring. Du är lagligt skyddad från vedergällning om du gör det.
  • Kontrollera dina statliga skydd, eftersom vissa av dem kan vara ännu mer hjälpsamma än avdelning VII.
  • Bild med titeln Kope med att vara intersex steg 20
    5. Rapportera trakasserier i skolan. Om du är mobbad, lurad, retad eller utesluten i skolan på grund av ditt kön eller kön, rapportera dessa förekomster omedelbart till dina vårdnadshavare, dina lärare och din skolans huvudman. Om din skola har en titel IX-koordinator, tala med dem också. Om du är i skolan, rapportera omedelbart trakasserier till din skola. Om de inte agerar, överväga att lämna in ett klagomål med utbildningsdepartementet.
  • Trakasserier kan komma från vänner och lärare såväl som barn du inte vet. Om någon gör några negativa kommentarer om ditt kön, kön, utseende eller sexualitet, är de felaktiga.
  • Få juridisk representation som mindreårig. Om du är en mindreårig (eller förälder till ett barn) med Intersex-egenskaper, det finns en organisation som heter Interact som kan ge dig juridisk rådgivning.
  • Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande